Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana amp yamaha rx-v673

maniek_150

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

podaj więcej informacji - jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, z jakimi kolumnami będzie współpracował nowy sprzęt. Rozumiem, że najpierw chcesz zmienić amplituner na model wyposażony w wyjścia pre-out, a następnie dokupić końcówkę mocy, ewentualnie wzmacniacz z wejściem na końcówkę mocy. Podaj proszę, w jakim budżecie za amplituner i końcówkę mocy możemy poruszać się, postaram przygotować konkretne rozwiązania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakosć w dużym stopniu zależy od reakcji wzmacniacza na krzywą impedancji kolumn (tj chodzi o najniższy zmierzony punkt spadku a nie to co pisze na tabliczce znamionowej kolumn ), sporo kolumn nawet małych zaburza (bo przeciaża, nie bardzo ale to wystarczy) parametry wzmacniacza o typowej wydajności prądowej.

Lutek w swoich testach na wysokoimpedancyjnych (są bardzo łatwym obciążeniem dla wzmacniacza) kolumnach udowodnił że doświadczeni audiofile nie byli w stanie wychwycić żadnych różnic między bardzo tanim a bardzo drogim wzmacniaczem.

Jaka jest w takim razie moja porada ?, ano taka że najlepiej jest wymienić kolumny. Najlepszy sposób na dobranie głośników jest taki, postaw obok twojego amplitunera jakiś drogi wzmak i podłączaj pod nie różne kolumny, najlepsze dla twojego wzmaka kolumny będą te na których różnica między drogim wzmacniaczem a twoim amplitunerem będzie jak najmniejsza.

I to nie są głupoty tylko fakty !.

Ciekawa rada tylko nie realna drogi wzmak różne kolumny ja posiadam sprzęt budżetowy i takie są mje wymagania

Tylko z moich obserwacji podłączone kolumny tannoy v4i pod amplituner w stereo grają zdecydowanie gorzej niż podłączone pod wzmacniacz dzielony technicsa i to jest moje fakty

Nie rozumiesz o co mi chodzi, to że dzielony wzmak na tych kolumnach zagrał lepiej to świadczy o tym że te kolumny wymagały bardziej wydajnego prądowo wzmacniacza, i głównie dlatego zagrał lepiej. Trzeba by znacznie więcej kolumn przerzucić, a to jest kłopot a zwłaszcza przy współczesnych rozwiązaniach konstrukcyjnych kolumn, dlatego jak ci na twoich kolumnach lepiej gra jakiś bardziej wydajny wzmak, to go kup. Tym niemniej możesz poeksperymentować z kolumnami jeżeli będziesz miał taką możliwosć.

Zerknij na poniższe linki z forumowymi testami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie rozumiesz o co mi chodzi, to że dzielony wzmak na tych kolumnach zagrał lepiej to świadczy o tym że te kolumny wymagały bardziej wydajnego prądowo wzmacniacza, i głównie dlatego zagrał lepiej.

Głównie dlatego zagrał lepiej, ponieważ chyba po raz setny na tym forum okazało się że amplitunery KD w porównaniu z wzmacniaczami to totalna kupa, pomijając oczywiście niektóre aczkolwiek bardzo drogie konstrukcje przenaczone do KD. Żonglowanie kolumnami nic tu nie da, taki amplituner KD zawsze będzie wąskim gardłem, jak to mówią z gów.. bata nie ukręcisz.

TRIBUL, zerknij poniżej MARK LEVINSON vs YAMAHA RX-V 540 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zerknąłem na link ale nie zmienia to mojego podejścia ani trochę. Nie wiem jakim cudem ci ludzie nie usłyszeli różnicy pomiędzy tymi urządzeniami, ja wiem co słyszałem u siebie wiele razy z różnymi wzmacniaczami, kolumnami i amplitunerami KD . Może te kolumny bądź wzmacniacz w ich teście były tak kiepskie że nie słychać było różnic:):):) Ogólnie to na to wychodzi.

Najprawdopodobniej można dobrać kolumny tak że różnica powinna być znikoma. W przypadku wzmaków udowodniono że jest to możliwe, ale producenci kolumn złośliwie robią teraz kolumny tak aby było to jak najtrudniejsze do wykonania.

<br />czy wyjście z ampa pre out front do wzmacniacz w wejscie aux ? <br />

Jeżeli wzmacniacz jest dzielony to amplituner pre - out Front L R -------------- przedwzmacniacz systemu dzielonego input np. AUX . Źródło dźwięku stereo np. pod wejście input CD przedwzmacniacza stereo systemu dzielonego .

Wiesz jak podłączać , dać link poglądowy , znasz zasady bezpieczeństwa w takim podłączeniu ?

Prosiłbym cię o o ten link i zasady bezpiecznego podłączenia żebym czegoś nie skopcił.

Napisz mi jeszcze czy przy oglądaniu filmu będę musiał regulowć głos osobno wzmacniaczem fronty i osobno amplitunerem centralny i tyły?

W skrócie : Kolumny frontowe podłączone są tylko pod wzmacniacz dzielony . KD kalibrujesz : pokrętło przedwzmacniacza systemu dzielonego ustawiasz np. na godzinę 11 - stą i tak kalibrujesz cały system KD za pomocą auto kalibracji amplitunera . Gdy słuchasz KD pokrętło przedwzmacniacza systemu dzielonego stereo ma być ustawione na 11 -stą , a całym systemem KD sterujesz za pomocą poktrętła głośności amplitunera . UWAGA PO SKOŃCZENIU ODSŁUCHU KD USTAWIASZ POKRĘTŁO GŁOŚNOŚCI PRZEDWZMACNIACZA SYSTEMU DZIELONEGO STEREO NA MNIEJ , GDYŻ KIEDY ZACZNIESZ SŁUCHAĆ STEREO NIE MOŻE PÓJŚĆ ZBYT DUŻA MOC NA KOLUMNY . W czasie pracy w stereo włączony jest tylko system stereo dzielony . Post nr 5 . czytaj też wszystkie linki .

Ukryta Zawartość

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

pv

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Mam nadzieje że bedzie warto na korzyść stereo <br />

Będzie warto w stereo , bo to jest w tym układzie klasyczny system stereo , powiem więcej poprawi się w KD pomimo , że sygnał Front L R przejdzie w tymże KD przez dodatkowy przedwzmacniacz , gdyż odciążony zostanie amplituner od kolumn frontowych . Sam przekonasz się .

A czy amplituner yamaha 773 bedzie dobrym wyborem ? Czy 773 różni się czymś od 673 oprócz wyjeść pre out?

może tu znajdziesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pokrętło przedwzmacniacza systemu dzielonego ustawiasz np. na godzinę 11 - stą i tak kalibrujesz cały system KD

Z tą godz. 11 bym uważał. Bezpieczniej jest ustawić max poziom głośności jaki kolumny wytrzymują. Niwelujemy tym samym możliwość uszkodzenia kolumn gdybyśmy nie cofnęli gałki po zakończeniu oglądania filmu (100 razy cofniemy gałkę, a raz nie) i włączyli coś w stereo.

<br />Z tą godz. 11 bym uważał.<br />

Pytający ma zapoznać się z kupą linków i między innymi jak ustawić pokrętło głośności , tam jest opisane , to co Ty mówisz ( ma być głośno , ale bez zniekształceń ).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.