Skocz do zawartości
IGNORED

Czy taka izolacja akustyczna ma sens?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mieszkam w szeregowcu, z dwóch stron mam sąsiadów, ostatnio nasiliły sie mi z nimi kłopoty jak oglądam filmy, mimo że z dwoch stron mam wygłuszone ściany - na oryginalnych ścianach mam położoną grubą watę mineralną, plus płyta pilśniowa i na to płyty regips, przeszkadza im uderzenie basu z suba ( Velodyne EQ 10 Max) mimo, że jest ustawiony na połowę i amplituner (Marantz SR 6008) jest na 30 a skalę głośności ma max 80, czy ktoś miał też takie przejścia i czy jest jakaś szansa zmniejszyć odłosy jakie emituje mój sprzęt? Pokój jest o powierzchni 30 metrów. Denerwuje mnie, że nie mogę wykorzystać możliwości mego sprzętu a słuchać i słyszeć ewentualnie tylko dialogi to nie ma sensu, gotowy jestem przeprowadzić remont pokoju, tylko czy to pomoże, oryginane ściany są z cegieł ale są bardzo cienkie.

https://www.audiostereo.pl/topic/110246-czy-taka-izolacja-akustyczna-ma-sens/
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Profesjonalna usługa wygłuszenia wnętrza sprawę załatwi, tylko pewnie tania nie jest.

Na Twoim miejscu włączył bym suba na dość wysoki poziom głośności i udał się do sąsiadów na odsłuch. Może trzeba z nimi flaszkę wypić, może ten hałas nie jest aż tak męczący.

Ale musisz mieć kiepskie te ścianki skoro coś takiego występuje. Macie wspólną ścianę czy jak?

Coś mi się tutaj nie pasuje. Żeby przez dwie ściany nośne, murowane mieli za głośno?

Niestety w szeregowcu zazwyczaj ściany dzielące są wspólne, dlaego zbudowałem dodtakowe z regipsów, ale to widać nie spełnia swojego zadania, mam z boku sąsiadke dość upierdliwą i wypicie flaszki nie wchodzi w rachubę, ostatnio oglądałem Word Z z B. Pittem w DTS HD i sąsiąd pukał mi w szybę od balkonu, że drży w jego pokoju kaloryfer jak uderzy bas a Velodyne trochę go ma, mimo, że sub był na połowę a amplituner na 30

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to nie zazdroszczę sytuacji. Jak macie wspólną ścianę, to kiepsko to wygląda. Fundament też jest wspólny. Musiał byś odciąć bas, żeby nie przenikał do ściany i stropów. Kupa kasy.

Ja mam sąsiada za jedną ścianą. Bliźniak. Ale każdy ma własny fundament, własną , grubą ścianę nośną( u mnie Ytong, który też ma dobre właściwości wygłuszjące) a pomiędzy nie i tak daliśmy 10cm izolacji.

I u mnie jest Armagedon ( Velodyne DD12) a sąsiad jeszcze nigdy nie stukał. Ta wspólna ściana to nie reguła.

Regips nie jest dobrym materiałem na wygłuszenie. Są specjalne systemy przewidziane w tym celu. Ale tak jak pisałem. U Ciebie nie tylko ta ściana jest problemem.

No niestety sprzęt super a przez sąsiadów nie mogę na nim zaszaleć, podejrzewam wymurowanie dodatkowych ścian, też tego nie zalatwi, zawsze drgania będą szły poprzez fundament, czyli lipa

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No ale wyjścia chyba nie masz. Chyba że planujesz przeprowadzkę. Trzeba by wykonać na początek dobrą izolację akustyczną tej dzielącej Was ściany. Ale fachowo jak projekty izolacji akustycznych przewidują. Na pewno pomoże. Pytanie tylko czy efekt będzie wystarczający.

Murowanie dodatkowej ściany jest złym pomysłem. Są lepsze akustycznie materiały niż murowana ściana.

tylko czy to pomoże, oryginane ściany są z cegieł ale są bardzo cienkie.

Pogrubienie ścian oczywiście pomoże, ale pełni szczęścia nie będzie, W takich układach budowlanych jak Kolega opisał dużym problemem może być strop, który często bywa wspólny (nie ma przerwy na granicy bo ściana jest cienka) i przez niego się przenoszą drgania zwłaszcza niskotonowe. Tego niestety zmienić łatwo i tanio tego się nie da. Najlepszy układ to taki jak opisał HQ150 czyli dwie oddzielne ściany oddalone od siebie warstwą izolacji i koniecznie przerwany strop na granicy, ale to powoduje że właściwie mamy dwa domy (dotyczy bliźniaka). Oszczędzamy tylko trochę na izolacji i powierzchni działki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pamietaj w tym wszystkim o tym ze to nie fanaberia Twoich sąsiadów. Pomysl jakbys sie czul jakby Tobie sąsiedzi grali glosno np. Disco polo. Orzech trudny do zrealizowania z ta akustyka. Trzymam kciuki za sukces.

• 5 miesięcy później...

Ściany od sąsiadów mam wytłumione taką kombinacją:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i

Ukryta Zawartość

Dodatkowo podłogi:

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to się sprawuje? Sąsiedzi nie narzekają na drżenie, jak to wychodzi cenowo?

Lepszej izolacji dla ścian i podłogi niż ta z linków powyżej nie uzyskasz. Pamiętaj że izolacyjność akustyczna ścian rośnie mocno wraz ze wzrostem grubości elementów "twardych"/masywnych, z których ta ściana jest wykonana (cegła, beton itp). Problemem pozostanie sufit, który można usprawniać tylko w ograniczonym zakresie jak obiekt już jest gotowy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak pisał Nexus miałem do czynienia z podobnymi materiałami.

tu możesz je nabyć w przyzwoitej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokój mam na parterze a nad nim są moje pokoje, czyli wystarczy to połozyć na dwie ściany dzielące mnie od sasiadów, ktorych mam jak to w szeregowcu po bokach ( ściana jest z cegły na niej na stelażu ściana z regipsu a pomiędzy wata mineralna i płyta pilśniowa) oraz rozebrać panele i położyć pod nie ten materiał, czy to zredukuje drgania i odgłosy u sąsiadów?

Sąsiadka już raz była, pogadała i poszła.

Ostrzegała że takiego sylwestra jak zrobiłem na 2013/2014 już nie zrobię .

Dla mnie śmieszne jest to że zwraca mi uwagę a z mężem kłuci się po trzy razy dziennie i to tak że śmiać się chce.

Łacina leci taka że aż w uszy kole.

Krótka piłka. Jak chcesz głośno słuchać to słuchawki lub własny wolno stojący dom wtedy możesz napiera.... A te wszystkie wytłumienia to o kant du.. ;-) Wiem bo sam to przerabiałem.

Ale o jakie tu odgłosy chodzi ? Kalibracja powinna to dobrze ustawić, to duże pomieszczenie, porządny amplituner i klasowy subwoofer. Sub ma robić tło efekt a nie łupać i burzyć ściany ;>

darek2, spróbuj może czegoś takiego pod suba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że to nic nie da, bo sąsiadów nie mam pod pokojem, tylo z boku a glosnik suba jest skierowany na tę ścianę, na ktorej wiszą też surrandy, ktore swoją moc też mają

• 3 miesiące później...

z tego co podają na stronie, dystrybutorem Isolgommy w Polsce jest firma Tilia S.A. z Łodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -> Europe -> Poland. Jest tam e-mail i telefon.

Obojętnie na co się nie zdecydujesz do użycia w celu wykonania izolacji akustycznej, polecam jedynie te materiały, które w jakikolwiek sposób zostały przebadane pod kątem izolacyjności akustycznej. Często widzę opis w stylu "przylep korek i będzie ok" i do tego link do jakiegoś korka.

Po 1 nie mam nic przeciwko korkowi, tylko stosujmy go tam, gdzie się nadaje. Np. pod podłogę pływającą nadaje się bardo dobrze (do tłumienia dźwięków uderzeniowych) ale nie na ścianę do izolacji akustycznej (czyli tłumienia dźwięków powietrznych).

Po 2 w linku do takiego produktu nie ma ani jednego parametru akustycznego. Czasem jedynie jest napisana waga i wymiary, z której można policzyć gęstość, czyli wg starej szkoły (im przegroda cięższa tym lepiej tłumi) bardzo zgrubnie ocenić przydatność jako produkt izolujący akustycznie. Jeszcze rzadziej jest napisane że dany produkt ma np. 43 dB. Ale jak już jest, to zazwyczaj nikt nie podaje co te dB oznaczają i jak zostały zmierzone (wg jakich norm/standardów/instrukcji badawczej), a przez to nie da się ich z niczym porównać. Jednym słowem taka informacja - choć lepsza niż żadna - nadal nic nie daje.

W przypadku izolacji pokoju odsłuchowego, najlepiej byłoby zrobić rozwiązanie typu box-in-box, czyli odciąć się poprzez elastyczne przekładki całkowicie od konstrukcji budynku, tyle tylko że to stosunkowo drogie (trzeba zaizolować wszystkie powierzchnie), ale skuteczne. Ew. można kombinować zaczynając od danej ściany, i "zobaczyć jak będzie", ale z doświadczenia wiem że odczuwalną różnicę daje:

a) zaizolowanie najbardziej newralgicznej ściany,

b) zaizolowanie całego pomieszczenia.

Półśrodki pomiędzy a) i b) raczej nie dają odczuwalnej różnicy.

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.