Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wyborem kolumn - chodzi o podłogę

gyro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z racji że musiałem zmienić lokum (mieszkanie) stary sprzęt został w domu. W nowym mieszkaniu chciałbym zakupić nowy - jak na razie jestem zdecydowany na Yamaha rs 500 i jakiś cd z tej rodziny lecz niższej serii tej firmy(sentyment do poprzedniego sprzętu). Mam jednak pytanie odnośnie głośników ponieważ podłoga na jakiej będą stały jest zrobiona z desek tzn. jest to pomieszczenie składające się z dwóch pokoi(jeden nad drugim o powieszni ok 20m2) gdzie pomiędzy nimi nie ma stropu tylko legary i deski. Zatem moje pytanie odnosi się do głośników(podłogowych) które będą stały na tej podłodze. Czy one jak będą grały to nie będzie pogłosu tzn podłoga będzie jak pudło rezonansowe. Czy lepiej wybrać kolumny podstawkowe. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Nie dam Ci konkretnej odpowiedzi, natomiast chciałbym opowiedzieć pewną sytuację która mi się przydarzyła. Może coś Ci podpowie.

Byłem na odsłuchach w pewnym sklepie audio w piwnicy, w którym było przeciętnej wielkości pomieszczenie. Ok. 20 m kwadratowych, 2,5 m wysokie. Słuchałem przez pół dnia kilku kolumn, podstawkowych i podłogowych i nie mogłem zrozumieć, jak to jest, że mimo tak małego pomieszczenia bas nie dudni z bardzo dużych podłogówek, a wręcz jest wspaniale sprężysty i rozciągnięty. Okazało się, że piwnica była przedzielona na 2 części ścianką z karton gipsu i w rzeczywistości niskie tony miały 2 razy większą kubaturę do rozwinięcia skrzydeł.

Pewnie zaraz odezwą się „złotousi”, z gotowymi receptami zakupu konkretnych modeli oraz ,że farmazony opowiadam. :-D

Obawiam się jednak, że bez prób w Twoim pomieszczeniu nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie a tylko teoretyczne dywagacje. Być może któraś okaże się trafna ;-) ale chyba bardziej prawdopodobne jest to, że będzie to loteria.

To zależy. Teoretycznie lepszym rozwiązaniem powinny byc kolumny podstawkowe na dobrych standach, jednak jest tu tak dużo nieznanych czynników, że trzeba po prostu posłuchać w Twoim pomieszczeniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

najlepiej dogadać się z sąsiadem, że to dla niego, puścić i pójść na kawę;p;p i posłuchać ile słyszy. Ja tego nie zrobiłem i jest konfliktowo z pismami do spółdzielni, a miałem Paradigmy 9.7 hehe;p;p, bez kolców bo ciągle mieliśmy najpierw kupić wyciszenie i dywaniki;p;p.

Teraz poszedłem w Dali Zensor 5, małe śliczne, grają bardziej wyrównanym dźwiękiem, mają fajną podstawkę firmową, jak dla mnie idealna podłogówka do bloku. Jeśli podstawki to posłuchaj Dali Zensor 3 i Monitor Audio, ewentualnie B&W i Paradigmy, to 4 chyba najlepsze i charakterystyczne brzmienia, więcej niż 4 nie ma co słuchać (oczywiście w tym przedziale cenowym). Słuchałem Focale, Tagi, Indiana Line, Klipsche, no słuchałem - bardzo krótko słuchałem. W Q21 mają większy wybór niż w innych salonach, tam mogą Ci podłączyć pewnie jeszcze ze 2 fajne propozycje, odsłuch odsłuch odsłuch!!!:)

Podłoga na legarach to był w moim przypadku koszmar akustyczny - z ulgą się z tego pomieszczenia wyniosłem.

Kiedyś założyłem nawet temat w tej sprawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obyś Ty nie miał takich problemów.

Dodam, że kolumny podstawkowe też nie bardzo się sprawdzały, ciągle bas gdzieś uciekał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.