Skocz do zawartości
IGNORED

Jak znaleźć zbyt na swoje wyroby??

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Jak zapewne wielu z was wie, robie podstawki pod kolumny. Ceny są konkurencyjne i to bardzo, wyglądem nie ustepuja tym o 5 razy drozszym, no i przedewszystkim dobrze spełniaja swoje zadanie. Do tej pory miałem klijentow i byli zadowoleni. Ostatnio jakis zastuj na rynku. Jak wypromować swoj produkt i gdzie najlepiej znaleźć zbyt??

Wielkie dzieki za wszelkie podpowiedzi i wskazówki.

już pisałem, allegro - w tym biznesie jest tam spory ruch :)), sam kupilem tam swoje podstawki i dlatego obserwowalem przez jakis czas różnych sprzedających - większość z nich ma nawet kilka ofert tygodniowo; zresztą wystarczy przeanalizowac ich komentarze.

W oferty która jest w tej chwili na allegro nie ma za bardzo odpowiednika tych stendow które robisz - twoje byłyby tam raczej "wyższą półką" - więc tym bardziej prawdopodobne że się sprzedadzą.

No i żadnych kosztów ;-)

Ja kupiłem swoje u tego faceta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z tego co wiem standy od niego ma kilka osób na forum.

I co porządnie zrobiona strona, z fotkami , zbliżeniami , dokladnym opisem; calkiem zręcznie zrobiony opis na allegro, daje wrażenie profesjonalizmu; zarejestrowana zdaje sie indywidualna działalność, do tego błyskawiczny kontakt i duża elastyczność - wykonuje dowolne modyfikacje na życzenie.

Efekt - 115 aukcji już , a zarejestrowany jest na allegro od 2 lat - czyli teoretycznie 4 pary stojakow miesięcznie ;)

Chyba nie tak źle ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hmm z allegro to wiem ze tam moge kombinowac, ale jak narazie to tylko ze 3 pary przez allegro sprzedalem. Myslalem moze zeby np swoje wyroby oddawac do jakiegos salonu audio albo cos..

Temat 9805 DO LUKARA- STANDY- O CO CHODZI?!?!?!?!?

LUKAR-- proponuje autorowi przygotowac "artykul" o tych standach - umieszcze go pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak jak wczesniejsze materialy, tam mozna bez problemu podac informacje ze na zyczenie moze takze zrobic takie standy.

Gdzie ten twoj artykul?!

Ukryta Zawartość

Np na aukcji allegro...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie będę chyba za bardzo oryginalny jeśli powtórzę za wszystkimi: INTERNET ! ! ! INTERNET !!!! jeszcze raz INTERNET !!!!!

Tylko musi to byc strona Ł A D N A ! ! ! z naprawdę ładnymi i dobrej jakości zdjęciami, w ładnej i w dobrym guście szacie graficznej, po której nawet przygłupowi będzie łatwo się poruszać, nie moze to być darmowa strona www z głupawymi reklamami. Potencjalny klient, będąc na takiej Twojej stronie powinien poczuć odrobinę luksusu, musi ją opuścić w przekonaniu, że to co tam widział jest mu wręcz niezbędne do życia, powinien odczuwać smutek, że jeszcze nie kupił tych podstawek. Popatrz na jakość zdjęć w Hi-Fi i Muzyka a będziesz wiedział o co mi chodzi. Jakiekolwiek błędy, przede wszystkim ortograficzne lub gramatyczne są niedopuszczalne.

Będzie to się wiązało zapewne z jakimiś kosztami, chyba że masz, znajomego fotografa i kogoś kto Ci zrobi taka stronę www.

Strona musi mieć swoj styl i elegancję, aby nowobogacki, już dorabiajacy się dobrego gustu czuł się usatysfakcjonowany, tych co naprawdę mają dobry gust, nic nie drażniło, a gawiedź tego byc może nie doceni, ale co tam...

Strona musi się szybko ładować.

I to by było na tyle.

Powodzenia :-)

• 4 miesiące później...

Jeżeli standy dla klientów "wyższej półki" - to porządnie przygotowane oferty porozsyłaj po salonach Hi-Fi.

Jest ich w Polsce pewnie kilkadziesiąt - tych znanych - bo w takich chyba kupują kolumny za kilka/naście tysięcy bogatsi audiofile.

Jeżeli standy do budżetowego odbiorcy - to wystaczy internet - dobra oferta z konkretną ceną.

Trochę na razie odstraszasz podejściem do "budżetowego klienta" - bo trudno znaleźć za ile faktycznie opłaca Ci się te standy sprzedać w wersji najtańszej, budżetowej. Mam wrażenie, jakbyś się nie chciał bawić w większą sprzedaż dobrych a okazyjnych cenowo podstawek, tylko szukał klientów którzy się zachwycą i bez marudzenia zapłacą 4-5 razy taniej niż za podobne firmowe.

Nie bierzesz pod uwagę klientów takich, jakim sam byłeś - zanim zrobiłeś pierwsze podstawki ;)

Ale to już kwestia marketingu i podejścia do handlu. Po tym co widać na fotkach wiadomo, że gdybyś miał dostęp do rynku zbytu - to mógłbyś sprzedawać swoje standy nawet za 1500-2000 zł, może nawet reklamując je dodatkowo jako "hand made" ;)

Dostęp do takiego rynku byłby jedynie poprzez znane salony, w których sprzedają się kolumny podstawkowe za kilka lub kilkanascie kzł.

Jeżeli dostępu do takiego rynku nie masz, to pozostaje mozolne "tworzenie" własnego rynku przez ogłoszenia w pismach, być może nawet dobrze przygotowane artykuły do czasopism? Ale przede wszystkim tani i masowy dostęp do nabywców przez internet. Z czasem rozniesie się fama, że robisz świetne niedrogie standy, i nie opędzisz się od zamówień.

Ale to dopiero wtedy, gdy na każdym forum - gdy ktoś zapyta o standy - w odpowiedzi usłyszy kilka opinii "kupiłem dobre i tanie u Górka" - a nie tak jak do tej pory - "kupiłem u standmaxa i sobie chwalę".

Gorek.

Przede wszystkim --- gdziekolwiek bys nie pisal --- uwazaj na ortografie :) Przeczytaj spokojnie swoj pierwszy wpis w tym watku i "popraw" wszystkie byki... Poniewaz Twoim target-group sa ludzie (raczej) zamozni, jest duza szansza, ze wyksztalceni (sic!), wiec Twoje byki szybko ich zniecheca.

W obecnych czasach posiadanie dobrej strony WWW to niemal koniecznosc. Sam najczesciej zaczynam od googla swoje poszukiwania, oczekujac, ze strona internetowa producenta da mi wyczerpujace informacje pozwalajace na podjecie decyzji "kontaktowac sie bezposrednio czy nie?". Jesli opis produktu, fotki, dane kontaktowe sa obiecujace, chwytam za telefon - lub czesciej za maila i zaczynam drazyc temat.

W temacie "audio" wydaje mi sie, ze jednak najwazniejsze sa referencje uzytkownikow danych produktow. Osobiscie testy/recenzje w gazetach traktuje z duuzym przymruzeniem oka - podobnie jak rekomendacje niedouczonych sprzedawcow w salonach. Na ile to jest wazne, niech posluzy moj wlasny przyklad --- czytajac sobie forum jestem na 99% przekonany, ze oddajac swoje kolumny w rece McGyvera robie bezpieczny ruch i efekt prawdopodobnie bedzie mnie zadowalal. Uwaga --- chociaz go nie znam, to sila referencji jest wielka!

Oczywiscie domyslnie trzeba zalozyc, ze Twoje standy, sa nie tylko ladne (fotki to pokazuja), ale i doskonale spelniaja swoje zadanie.

Zycze powodzenia i wytrwalosci

Puchatek

ps. moze pamietasz, ze korespondowalismy w temacie standow --- nie zlozylem ostatecznie zamowienia TYLKO dlatego, ze koncepcja sie zmienila... czyli z tym zaufaniem nie jest tak zle :)

Może jeszcze taki przykład, choć nie bezpośrednio w temacie podstawek.

Usłyszałem kiedyś przypadkiem koncert nieznanego zespołu grający muzykę lekko-rockową. Grywali na letnich festynach po różnych wiochach, gdzie tylko pozwolono im wyjść na scenę. W zimowe sobotnie wieczory grali koncerty po okolicznych knajpach. Muzyka mnie zachwyciła, poziom koncertów o kilka klas przewyższał to, co oferowały nieznane kapele - bo zwykle nieznane kapele były zblizone raczej do weselnych, a ta była bliższa do tych znanych z radia i tv.

Wciągnęły mnie ich występy na tyle, że musiałem się jakoś dowiadywać w jakiej okolicznej miejscowosci i w jakiej knajpie występują w kolejne weekendy, bo mnie to bardzo interesowało, a takich informacji nie dało się nijak zdobyć. Internet dopiero raczkował. Musiałem więc ich poznac osobiście.

Okazało się, że mimo (wg moich odczuć) wysokiego poziomu - wielkim wyzwaniem było dla nich znajdowanie miejsc, gdzie można by się pokazać publiczności za jakiś śmieszny zwrot kosztów transportu sprzętu + kilka piw.

Ale robili swoje, każdy weekend był przeznaczony na występy na żywo, o ile tylko znalazł się ktoś kto udostępnił kawałek sceny. Z czasem zaczęli sprzedawać swoją płytę na koncertach. Była już jakaś drobna kasa, ale co to jest kilka czy kilkanaście płyt sprzedanych co tydzień, gdy trzeba spłacać kasę pożyczoną na studio i sprzęt.

Trzeba było dostać się do ogólnopolskiego radia, a płyte sprzedawać w każdym sklepie w Polsce. Dopiero wtedy można było myśleć o życiu z muzyki i zarabianiu na tym.

Niestety - w dużych radiach można było usłyszeć tylko: "i tak nikt wam tego nie puści, tutaj są układy".

W firmach zajmujących się produkcją i dystrybucją płyt w sklepach: "przykro nam, ale nasze plany na najbliższy rok są już zamknięte, może w przyszłym roku".

Pytałem wtedy lidera grupy: "a po co wam ta Duża Firma? przecież macie już drugą płytę nagraną, ludzie na koncertach szaleją, po płyty po koncercie ustawiają się kolejki, więc po co się tak pchacie do tych umów z Wielkimi? Skoro was nie chcą, to ich po prostu olejcie, i już. Nawet lepiej, bo więcej kasy z każdej płyty zostaje dla was"

A Lider mi na to:

"jak dzwoni do mnie facet i pyta o cenę koncertu, a ja mówię 2 tysiące - to on mi marudzi, że drogo. A ja chcę, żeby było tak, że jak powiem 15 tysięcy - to on powie: dobra, załatwione, kiedy macie czas?".

Zajęło im to ponad 4 lata, zagrali dwieście koncertów w knajpkach i na festynach za marne grosze wystarczające najwyżej na piwo, zanim się doczekali. Ale się doczekali. Dziesiątki tysięcy słuchaczy znających grupę z koncertów zrobiło swoje. Nawet nie zauważyłem tego momentu. Przyszło bardzo szybko. Pod koniec roku dwutysięcznego czytałem pismo od Wielkiej Wytwórni o "zamknietych planach na najbliższy rok", a już w marcu nastepnego roku autor tego pisma nalegał na spotkanie w celu ustalenia warunków umowy. A wtedy grupa już wybierała sobie partnera do rozmów, bo nagle wszystkie Wytwórnie stały się chętne do współpracy.

Teraz terminy koncertów mają zaklepane na pół roku z góry, a w telewizji wystepują aż do obrzydzenia.

Za rok, dwa, a może i pięć - aż strach będzie otworzyć lodówkę....bo może tam też będzie stał STAND OD GÓRKA ;) Czego serdecznie życzę :)

ja nie lubie interesow z kontrahentami co pisza zastoj przez u zwykle, a jesli chodzi o podstawki to sie kiedys zgadalismy, w tej branzy od dawna jest zastoj, a tzw polscy audiofile czestowola sami sobie pospawac , z g.. bicz ukrecic nawet jak za rozsadna cene moga miec dobry produkt, nic na to nie poradzisz , rynek dopiero sie ksztaltuje

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ale to bez znaczenia jaka kapela ;))))))

Inna nieznana kapela jakieś 5 lat temu zrobiła na mnie również spore wrażenie, wokalnie nawet trochę większe. Potencjał na moje odczucie był większy, ale zaangażowanie wzbudzało wątpliwości.

Przez ostatnie 4 lata zagrali może ze 30 koncertów. Czyli jakieś 4-6 razy mniej niż powinni, gdyby im naprawdę zależało na rozkręceniu tej zabawy. Ale jak pytałem, czy zagralby w sobotę w tej a tej knajpie, bo akurat tam mam dojście do szefa i mogłaby byc możliwość zrobienia imprezki - to słyszę: "noooo....może....nie wiem czy inni będą mieli czas....a skąd wziąć nagłośnienie....nie ma kasy żeby wynająć.....a w ogóle za darmo szkoda sobotę tracić...."

W sumie same problemy. Tamta poprzednia kapela, na propozycje załatwienia koncertu w knajpie w mieście odległym o 70 km , zareagowała jednoznacznie: "super, tam jeszcze nie graliśmy, jak masz możliwość to załatwiaj, do ceny się dogadamy, mniej więcej tyle co koszty wynajęcia busika na sprzęt". Dla szefa klubu słynącego z koncertów 400 zł nie był majątek, i się zgodził, na podstawie kasety z kilkoma kawałkami demo nagranymi w marnej jakości na jamniku. I miał rację, bo zaraz po koncercie ustalali termin nastepnego za kilka miesięcy.

Wracając do tematu:)

Jeżeli ja na przykład kupię teraz od Górka standy, a ktos z moich znajomych je u mnie ujrzy....to prawdopodobnie mu sie spodobają, i myśląc o standach - pomysli najpierw o moich, czyli tych od Górka. Bo powinny sie spodobać prawie każdemu. W każdym razie ja w to wierzę, bo jestem pod wrażeniem tego co widziałem na fotkach ;)

Oczywiscie może porównać inne oferty, ale tu już kwestia marketingu, zeby doszedł do wniosku, że za te inne nie warto płacić.

ja bym sobie te stendy pooglądał, ale nadal nie wiem gdzie. adres tamtej aukcji allegro już nieaktualny. stronki nie ma. jeśli jest to nie wiadomo gdzie. troche to tak jak z tą drugą kapelą ;-)

No to może ,,zainteresowany" dołączy się do debaty. Wiecie, moim zdaniem (naprawde nie chce być nieskromny) to podstawki, które robie swoim wygladem i waga itp bija na głowe te robione z metalową noga i polecane przez kilka osób z tego forum. Pomijam już kwestię finansową, bo myślę, że moje ceny są naprawde konkurencyjne. Tak czy owak nadal jakoś nie moge dostać tylu zamowień, aby cały czas miec ,,ręce pełne roboty" Z tego co czytam na forum inni polecają jakies podstawki na 3 metalowych, świecących rurkach z podstawa drewnianą... i jeszcze inne podobne, wymyślne podświetlane cuda... Tego to ja już totalnie nie rozumiem...

A może jeszcze lepiej na handlowca????;):):)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.