Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Onkyo Integra A-8850

eloy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam od wielu lat zestaw Onkyo Integra A-8850 plus Jamo d 570 napędzane obecnie laptopem plus M2tech hiface dac. Przyzwyczaiłem się do dźwięku jaki uzyskuję z tego zestawu, ale zaczyna mi "czegoś" brakować lub po prostu mi się znudził i korci mnie aby zacząć zmieniać sprzęt na inny najlepiej nowy. Chciałbym zacząć od wzmacniacza a później (w okresie letnim po remoncie w domu) wymienić kolumny na podstawkowe ponieważ przeprowadzę się z odsłuchem do małego gabinetu około 11m2. Źródło sygnału zostaje bez zmian - jak się okazuje pliki flac i m2tech hiface dac całkiem fajnie grają. A teraz do rzeczy: czy osiągnę jakiś progres na korzyść brzmienia wydając na nowy wzmacniacz około 3000 pln. Muzyka cały czas bez zmian rock, progresywny rock po lekki heavy metal ( Pink Floyd, Pendragon, Iron Maiden, Dire Straits, Blackmores Night, Jethro Tull, Camel) a także poezja śpiewana. Rozważam następujące wzmacniacze:

1. CAMBRIDGE AUDIO AZUR 651A - jest moim faworytem.

2. Marantz. PM7004 lub Marantz PM 6005.

3. Nad C356 BEE - wolał bym nie bo straszny z niego brzydal.

4. Pioneer A-70 - bardzo chwalny w fachowej prasie, ale niepokoi mnie, że gra w klasie D.

Nie bardzo mam gdzie posłuchać ww sprzęt dlatego proszę o opinię lub jeszcze inne propozycje.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/110355-alternatywa-dla-onkyo-integra-a-8850/

Witaj,

wybór nowego wzmacniacza musisz dokonywać już pod kątem połączenia z monitorami, czyli szukamy urządzenia niekoniecznie mocnego, jednak możliwie najlepiej brzmiącego.

Z podanych przez Ciebie wzmacniaczy zdecydowanie najlepiej (szczególnie przy Twoich gatunkach muzycznych) zagra NAD C356 BEE. To bardzo dobry, mocny wzmacniacz, który w połączeniu z dobrymi monitorami na pewno Cię w pełni usatysfakcjonuje. Nawet teraz usłyszysz dużą poprawę jakości dźwięku.

Jako natomiast alternatywa zaproponowałbym Ci bardzo dobrą integrę Quad Elite Integrated. Jest to co prawda trochę droższe urządzenie, jednak w połączeniu z odpowiednimi monitorami może bardzo miło zaskoczyć przede wszystkim świetnym, szybkim i bardzo mocnym basem oraz bardzo szczegółową ale aksamitną górą pasma. W połączeniu z kolumnami o przejrzystym ale nie ostrym brzmieniu efekt końcowy jest rewelacyjny. Posłuchałbym jeszcze także bardzo dobrze zbudowanej integry NuForce IA7. Urządzenie nie jest już produkowane, dzięki temu można skorzystać z ceny wyprzedażowej.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy. Jest zawsze możliwość wysłania do Ciebie sprzętu, jeśli urządzenie nie sprawdzi się, masz prawo zwrotu, ryzykujesz jedynie kosztem przesyłki zwrotnej.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ale te wzmacniacze to pół kroku wstecz w stosunku do Twojego Onkyo.

Może tylko ten Nad jest OK, ale - wydasz 3000 zł a dużej różnicy nie usłyszysz ...

Sprzedaj to co masz i zaprojektuj sobie cały sprzęt od nowa - wyjdzie taniej i lepiej.

Próbuję zaprojektować właśnie sprzęt od nowa, ale chcę to zrobić w 2 etapach, zmienić wzmacniacz - zobaczę przy okazji jak zagra z moimi kolumnami a później dokupić kolumny a gdy już osiągnę cel to odsprzedam stary zestaw albo zostawię w salonie do okazyjnego słuchania.

Większość opinii jakie znalazłem na temat nada jest ok, ale o CA 651 też jest sporo dobrego napisane. Czy pomiędzy tymi wzmacniaczami istnieje aż taka duża różnica? No i na jakie kolumny zwrócić uwagę do Nada a na jakie do CA?

"Sprzedaj to co masz i zaprojektuj sobie cały sprzęt od nowa - wyjdzie taniej i lepiej."

Właśnie też i o taką opinię mi chodziło bo nie mam punktu odniesienia do tego nowego sprzętu a najbardziej mnie wkurza fakt, że we wszystkich wymienionych prze zemnie wzmacniaczach jest napis made i China...

Napis made in China jest na 99 % sprzętu. Nie musi to wcale oznaczać niskiej jakości. Wysokiej też nie - to zależy od modelu.

Złym pomysłem jest kupno wzmacniacza do starych kolumn a później ich wymiana na kolejne kolumny. Lepiej dokladnie zdefiniować czego się chce, sprzedać to co było, kupić nowe wyższej klasy spasowane do siebie. Ja brałbym używki ... będzie wyższa jakość w tej cenie.

Gość numik

(Konto usunięte)

słuchamy podobnej muzy, Jethro Tull czy Camel, coś mocniejszego. Chcesz tego słuchać na Marantzu lub CA?? Daj spokój, nie na tych niskich modelach. Poszukaj czegoś porządnego używanego:

1. Baltlab

2. AMC 3150 (nie ma używek) - nówki w Soundpower, fajny salon

3. Roksan Kandy

te wzmaki polecam z Paradigmami, tworzą bardzo dobrą całość.

Vincent 236 i Mingda lampowa - bomba, szczególnie ta druga (chyba model Nabucco)

5. Audiolab

6. Exposure

7. Rotel

i to np z Dali Zensor 5.

CD:

Tu akurat Marantz 6003 wystarczy, już spoko maszyna, Rotel RCD-02, Arcam cd 72 jako przykłady.

Kable - IC QED, głośnikowe - Chord Odyssey 2, jeśli wierzysz w zasilające to do CD Shunyata Diamondback / Furutech, a do wzmaka Furutech / Vincent Power Cable wersja nowa Hi-End, w tej cenie rewelka - to bezpieczny sprawdzony zestaw. IC fajny jest też Furutech, chyba 220, ale ciężko zdobyć, mają też dobre głośnikowe u2t czy jakuś tak;p.

Przy opcji Baltlab każdy składnik, nawet sieciówka ma znaczenie, a Vincent robi już z niego magiczną maszynę.

Hybryda Xindak też się nada. Do Twojej muzy raczej odpuść to co pisałeś z wyjątkiem NADa, ale on raczej z typem Dali niż Paradigm, odpuść Creeka

proponuję 2 rozwiązania:

używka wzmak, kable nowe (podróbki)

kolumny nowe w ratach jak brakuje kasy, i tak ją kiedysz wydasz, od razu stworzysz całość, ja popełniałem błędy jakie zamierzasz popełnić, to kosztuje 2 razy i frajda mała na początku.

drugie:

kolumny używki jak już wybierzesz brzmienie, nowe kable i wzmak w ratach - zero ryzyka grzebanka.

Ale przede wszystkim - pojedź do Pabianic do Q21 - nikt nie ma tyle marek naraz. Spędź tam z 5 godzin, wybierz swoją kombinację i kupuj. Ja już byłem dwa razy i jadę trzeci w sobotę, w sumie lepiej niż tu 2 tam 1 tam 2. w Q21 siadasz Panie i Ci podłączają co chcesz prawie, rewelka

kable nówki bo używki to często tak naprawdę podróbki

oj - 11m - to raczej Dali Zensor 3:) i Monitor Audio, 2 fajne konkurencyjne brzmienia, Paradigm monitor też bym posłuchał;p

Po wstępnej selekcji rozważam:

Roksan Kendy K2 (nie będzie czasem zbyt mocny do takiego małego pomieszczenia?) oraz Nad C356 BEE może jeszcze EXPOSURE 1010, pytanie jakie kolumny do konkretnego modelu wzmacniacza rozważyć. Jeśli wybiorę się na odsłuch to chciałbym mieć zarys czego posłuchać. Ze względu na wielkość pokoju chciałbym je ustawić jak najbliżej ściany dlatego wolałbym, aby bass reflex był z przodu.

• 1 rok później...

Witam ponownie po długiej przerwie w tym wątku. Ze względu na brak czasu czy też okazji wzmacniacza jeszcze nie wymieniłem. Obserwowałem bacznie rynek i wypatrzyłem taką aukcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Moje pytani brzmi, czy warto i czy ktoś zna może sprzedającego i może się wypowiedzieć na temat wiarygodności jego oferty. A może nie zawracać sobie głowy używkami i brać w tej cenie nowego nada c356 z gwarancją?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.