Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozróżnić co pierwsze wysiada wz./gł

mauryc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. Chciałbym dowiedzieć się jak rozróznić co pierwsze wysiada, głóśniki czy wzmacniacz? Czy dźwięk przy wysiadaniu głośników różni się od dźwięku przy wysiadaniu wzmacniacza? Chciałbym rozwinąć wiedze więc prosze o pomoc :)

Po czym poznać. A dokładnie chodzi mi o głośność. Głośniej, głośniej, aż w końcu buczy i "pierdzi".

Kiedy pierdzi przez wzmachol, a kiedy przez głośniki, jak poznać po dźwięku?

A jak głośnik skacze jak głupi jakby miał zaraz wylecieć z kasty.

To tykanie.... chodzi Ci o pukanie o magnes "tego czedoś"z np. aluminium przyczepionego do środka mębrany ?

Inny Przykład>>>

1.Bas wprawia mębranę w niewielkie drganie i zaczyna "siadać". Słychać charakterystyczny pusty "pierdzący" bas (Kreska na pokrętle wzmacha np. w pionie)

2.Inny bas doprowadza mębranę do ogromnego drgania i tego "pukania" (kreska też w pionie).

Dzwięk "siada" na tym samym poziomie głośności, czego to wina???

1) wzmacniacz nie wyrabia ( gdybyś puscił sinusoidę to by ścięta była i przebiek prostąkątny by przypominała, tak jak np. przy fuzie w gitarze )

2) wzmacniacz aż nadto się wyrabia ( pewnie przy wyższej szęstotliwości niż w ptk. 1 )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poczytaj to, bardzo rozrywkowa, a zarazem pouczająca lektura :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lt_Bri>>>>>>

Na moim przykładzie

Włączyłem szum Tercjowy i oto wyniki:

1)Przy 40Hz Mębrana nacięgała resor do granic, nie było pukania...... (sprzwdziłem ręką i magnesu dotknęło dopiero po odkszrałceniu mębrany, NACISKAJĄC NA GŁOSNIK PRAWIE ROZDARŁEM PIANKOWY RESOR W 20cm NISKOTONOWCU)

2)Podłączyłem z ciekawości stary basik 10W 10cm (bez kasty, luźny) i kiedy robiąc głośniej (od drgania mębrany przesuwał się po podłodze) dosłuchiwałem się pukania, a tu................................................ SPALIŁ SIĘ!!!! A pukania nie było!!!!

Niemiłosierny smród......

-->mauryc

1) nie męcz tak biednych głośników...

2) palą się najczęściej wysokotonowce i średniotonowce ( a ten 10cm 10W to praktycznie średniotonowiec ew. szerokopasmowiec, tym bardziej że z tego co zrozumiałem, zawieszenia górnego w nim brak), mechanicznym uszkodzeniom ulegają zazwyczaj nisko-średniotonowce i niskotonowce ( są rzecz jasna chlubne wyjątki, jak wyskakujące wysokotonowce w Altusach300 :) )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.