Skocz do zawartości
IGNORED

GZ34 Gold Lion/Genalex

Gość jamówię

Rekomendowane odpowiedzi

Podłącz-wtedy bedziesz wiedział,ale póki co to Ci powiem,że nie każdy prostownik lampowy-a konkretnie ta sama lampa w danym wzmacniaczu

lampowym zachowuje sie tak samo.Zmiany powinny byc slyszalne-a w która strone to pójdzie sam się przekonasz-zależy jak wzmacniacz będzie

reagował na zmianę prostownika-tak uważam-a jest z tym różnie..Czy była koniecznośc kupowania GZ34 akurat tego Genalexa Gold Lion?

Są inne lepsze lampy prostownicze wcale nie za wygórowana kasę-taka moja opinia.

Zobaczymy jak długo z nimi wytrzymasz?

Patrzyłem z ciekawości Sovtek jest 5 euro tańszy niż Genalex-odpowiednio 25 i 30 euro.

Jest to praktycznie wieczna lampa-bo tam male prady sobie płyną.

55 euro za dwie lampy-za 80-90 mialbyś philipsa-czyli mullarda z czerwonym paskiem -po ciepłej stronie grania.....wręcz zaokrąglone pasmo

Osobiście gz34 uzywam amperex bugle boy-bo myslę że to są znakomite lampy,a zadne tam takie jakieś dyletanci typu Palton nie będą

mi mówić,że philips SQ jest lepszy od amperexa bugle boy ecc83 lub 88-bo to co ten moderator wygaduje to jest audiofiskie przedszkole i brednie.

pozdr.

Stary audiofil mówi prawdę... I uwierz mi kolego "jamówię" że wie co mówi...

Dla mnie najlepsze kenetrony to Made In U.S.A :-)

Żurku ...dzieki

Ale najlepiej jak w wzmakach o malej mocy żadnych kenotronów niema-mam tak zarowno w 2a3 i 300b......i tego bede sie trzymać-były próby.

Tzn. prostownik zabiera to coś ze wzmaków z prostownikiem -tak to słysze bo mam u siebie bez-a porównia były z sun audio 2a3 i air tight 300b.

Dla wielu legendy i wzory do nasladowania-ale mozna inaczej mieć-i dla mnie to inaczej jest .......powiedzmy mi tak pasuje.

Natomiast było tez porównanie z Reimyo 300B PAT-777 która ma prostownik i gra z wiekszym animuszem-dla mnie lepiej.

Patrzyłem z ciekawości Sovtek jest 5 euro tańszy niż Genalex-odpowiednio 25 i 30 euro.

Jest to praktycznie wieczna lampa-bo tam male prady sobie płyną.

55 euro za dwie lampy-za 80-90 mialbyś philipsa-czyli mullarda z czerwonym paskiem -po ciepłej stronie grania.....wręcz zaokrąglone pasmo

Osobiście gz34 uzywam amperex bugle boy-bo myslę że to są znakomite lampy,a zadne tam takie jakieś dyletanci typu Palton nie będą

mi mówić,że philips SQ jest lepszy od amperexa bugle boy ecc83 lub 88-bo to co ten moderator wygaduje to jest audiofiskie przedszkole i brednie.

pozdr.

Żurku ...dzieki

Ale najlepiej jak w wzmakach o malej mocy żadnych kenotronów niema-mam tak zarowno w 2a3 i 300b......i tego bede sie trzymać-były próby.

Tzn. prostownik zabiera to coś ze wzmaków z prostownikiem -tak to słysze bo mam u siebie bez-a porównia były z sun audio 2a3 i air tight 300b.

Dla wielu legendy i wzory do nasladowania-ale mozna inaczej mieć-i dla mnie to inaczej jest .......powiedzmy mi tak pasuje.

Natomiast było tez porównanie z Reimyo 300B PAT-777 która ma prostownik i gra z wiekszym animuszem-dla mnie lepiej.

Tak, masz rację... też wolę wzmak lampowy na prostowniku krzemowym... ma wtedy większy wykop i dynamikę... Ale już taki porządny przedwzmacniacz lampowy na prostowniku kenetronowym spisuje się znakomicie. Do dźwięku dodaje więcej barwy i muzykalności... taka kwintesencja w muzyce jak dla mnie oczywiście.

A tak pytanie z drugiej beczki Piotrze... Z tego co wiem to Pan Włodek z Ukrainy w swoich monoblokach Phast na lampce 6C33C montuje prostownik na kenetronie. Kenetron schowany jest pod obudową z blachy razem z trafem... I ponoć gra to wyśmienicie...

W życiu piękne są tylko chwile...

Mam te diabełki troszkę inne jak buduje standartowo.

U mnie kenotron w monoblokach jak i w pre ..............oczywiscie amperex bugle boy ez 80......mam tak bo lubię

U mnie schowany z tyłu-cztery ampule odkrecasz i wymieniasz-bez problemu.

W takich jak u Macka chyba wymiana niesie za soba odkrecenie obudowy-chyba,że się mylę-lecz to nie jest problem-prostownik wieczna lampa jest.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

W takich jak u Macka chyba wymiana niesie za soba odkrecenie obudowy

A właśnie, że nie :)

Włodek się postarał bo wie, że lubię sobie pogmerać lampiszonami i ta cześć pokrywy, pod którą jest prostownik i trafo zasilające jest na zatrzaski.

Ostatnio wpadł mi do ręki prostownik Mazdy (ja mam w pre EZ80) i się zdziwiłem jak dobrze wypadła na tle amerykańskich kenotronów.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Co do kompetencji Starego to ja nie mam uwag:)Piotr co w zamian GZ34/5AR4?moje doświadczenia sprowadzają się do Sovteka, dobrze ale nic ponad to i do Emission Labs- genialnie ale cena nieakceptowalna!

A czy można zamiast GZ34 wsadzić ruską 5C4S. Ja wsadziłem i nie słyszę różnicy. A jeżeli tak to mogę się pozbyć GZ34 Valvo.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A czy można zamiast GZ34 wsadzić ruską 5C4S. Ja wsadziłem i nie słyszę różnicy. A jeżeli tak to mogę się pozbyć GZ34 Valvo.

No ale mnie właśnie zależy na tym aby usłyszeć różnicę:)Pomiędzy 5ar4 a Em Labs była przepaść, tylko te drugie są katastroficzne dla portfela i o ile na drivery to może i bym dał się przekonać w tej cenie, o tyle na prostowniki nie bardzo...

co to znaczy prostownik na kenetronie?

Sorry źle napisałem w postach wyżej... Nie kenetron tylko KENOTREN... Drobne przejęzyczenie:-) Kenotren to inaczej nazwa lampy elektronowej - diody prostowniczej...

W życiu piękne są tylko chwile...

Prostownik Valvo jest po prostu nudny.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Sorry źle napisałem w postach wyżej... Nie kenetron tylko KENOTREN... Drobne przejęzyczenie:-) Kenotren to inaczej nazwa lampy elektronowej - diody prostowniczej...

Do trzech razy sztuka - kenotron...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Przyjechały, wpiąłem, dawno już przestałem się egzaltować pewnymi sprawami w audio, ale to co usłyszałem po wpięciu, wprawiło mnie w szczere zdumienie.Rozdzielczość, namacalność, bas i stereofonia, te aspekty zostały zaprezentowane w sposób referencyjny.Sovteki przy Gold Lionach to szrot i popelina:)Zobaczymy co będzie dalej, jak rozwinie się ta prezentacja skoro dziś jest tak dobrze, zobaczymy też jak z trwałością, choć do Genalexów pod tym względem uwag nie mam a w tych lampach płyną małe prądy.Namawiam, jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na Em Labs, które są ciutkę lepsze barwowo, ale spooooro droższe, dla mnie jest to dobrze wydane 300pln:)

Cały set:

Drivery:4x- Philips JAN 5963/12BH7 Gold

Końcówka mocy 4x- EL 34 Svetlany

Prostowniki;2x GZ 34 Genalex

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Lampy przyszły w środę.....................czyżby od Darkula?

Niestety nie:) przyszły w poniedziałek:)Pieter dawaj inne typy GZ 34/5AR4, te z Genalexa są naprawdę zajebiste.Słucham teraz Night in Calisia i nie wierzę,że to ta sama pyta słuchana w zeszłym tygodniu na Sovtekach.

Przyjechały, wpiąłem, dawno już przestałem się egzaltować pewnymi sprawami w audio, ale to co usłyszałem po wpięciu, wprawiło mnie w szczere zdumienie.Rozdzielczość, namacalność, bas i stereofonia, te aspekty zostały zaprezentowane w sposób referencyjny.Sovteki przy Gold Lionach to szrot i popelina:)Zobaczymy co będzie dalej, jak rozwinie się ta prezentacja skoro dziś jest tak dobrze, zobaczymy też jak z trwałością, choć do Genalexów pod tym względem uwag nie mam a w tych lampach płyną małe prądy.Namawiam, jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na Em Labs, które są ciutkę lepsze barwowo, ale spooooro droższe, dla mnie jest to dobrze wydane 300pln:)

Cały set:

Drivery:4x- Philips JAN 5963/12BH7 Gold

Końcówka mocy 4x- EL 34 Svetlany

Prostowniki;2x GZ 34 Genalex

Witam

Co to za driverki 5963 i 12BH7?. Jak rozumiem stosujesz je zamiennie bo oba w typie 12au7. Bo Janki philipsa to takie średnie lampiszonki. Jeśli 5963 to polecam np. RCA

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Witam

Co to za driverki 5963 i 12BH7?. Jak rozumiem stosujesz je zamiennie bo oba w typie 12au7. Bo Janki philipsa to takie średnie lampiszonki. Jeśli 5963 to polecam np. RCA

Pozdr

12bh7 EH w wersji Gold Pins bardzo dobre lampy a JANki Philipsa kosztują czapkę ryżu i to wcale nie jest ich jedyna zaleta:)-wkładam naprzemiennie:)kazek ile kosztują 5963 RCA?

12bh7 EH w wersji Gold Pins bardzo dobre lampy a JANki Philipsa kosztują czapkę ryżu i to wcale nie jest ich jedyna zaleta:)-wkładam naprzemiennie:)kazek ile kosztują 5963 RCA?

Cze

Jak mniemam EH to obecna produkcja. Janki mogą być z lat 70 czyli schyłku lamp na świecie.Ceny zależą od stanu , marki itd. W samych RCA możesz kupić 5963 z czarna lub szara anodą długa lub krótką. Wielokrotnie je polecałem jako zamienniki 12au7.Nie da się tak to jednoznacznie powiedzieć ile.Ja kupuję na ebaju a tam ceny są b.różne.Osobiście moim zdaniem jeśli masz taka konfigurację lampową wzmaka to nie walcz z prostownikami tylko poruszaj się właśnie w driverach. Rodzina 12au7, ecc82, 5963, 6189 i wiele innych pozwoli Ci na fajną zabawe dzwiękową.

Pozdr

Ja

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Cze

Jak mniemam EH to obecna produkcja. Janki mogą być z lat 70 czyli schyłku lamp na świecie.Ceny zależą od stanu , marki itd. W samych RCA możesz kupić 5963 z czarna lub szara anodą długa lub krótką. Wielokrotnie je polecałem jako zamienniki 12au7.Nie da się tak to jednoznacznie powiedzieć ile.Ja kupuję na ebaju a tam ceny są b.różne.Osobiście moim zdaniem jeśli masz taka konfigurację lampową wzmaka to nie walcz z prostownikami tylko poruszaj się właśnie w driverach. Rodzina 12au7, ecc82, 5963, 6189 i wiele innych pozwoli Ci na fajną zabawe dzwiękową.

Pozdr

Fakt drivery ważna sprawa ale prostownikami jestem niebywale zaskoczony, nie dowierzałem że taki obrót sprawy przyniosą.Co do RCA to tego właśnie zawsze obawiam się przy zakupie =stan emisji, już raz tak umoczyłem i od tego czasu bardzo uważam.Z rodziną 12au7 też ciekawa historia, bo jak mi się zdaje nie jest to typowy zamiennik dla 12bh7?przynajmniej nie w takim stopniu w jakim el34 jest zamiennikiem 6ca7.Co o tym myślisz?

Cze

Moim b.skromnym zdaniem powinieneś sie właśnie pobawić driverkami. 12bh7 typowa nie typowa sam ich czasem używam tylko Brimara. Czasem zapodaję e80cc wszystkie za 12au7. Jednak jest tyle zamienników i rodzajów że życia brakuje

Pozdr

Ja

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Cze

Moim b.skromnym zdaniem powinieneś sie właśnie pobawić driverkami. 12bh7 typowa nie typowa sam ich czasem używam tylko Brimara. Czasem zapodaję e80cc wszystkie za 12au7. Jednak jest tyle zamienników i rodzajów że życia brakuje

Pozdr

Dzięki tak sobie powalczę myślę:)12bh7,e80cc,12au7 i 5963 to wszystko można bezpiecznie stosować w piecu, który jest sprzedawany z 12bh7?Jeśli tak to możliwości faktycznie morze:)

A ECC 99 jak oceniasz?

Dzięki tak sobie powalczę myślę:)12bh7,e80cc,12au7 i 5963 to wszystko można bezpiecznie stosować w piecu, który jest sprzedawany z 12bh7?Jeśli tak to możliwości faktycznie morze:)

A ECC 99 jak oceniasz?

Cze

Ja mam drivery 12au7 i wszystkich wymienionych tu lamp używałem i nic nie wybuchło.Ecc99 nie miałem więc sie nie wypowiadam. W samym dokładnym typie 12au7 masz tyle zamienników, różnych konstrukcji, marek itd że zabawy masa.

Pozdr

Ja

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Cze

Ja mam drivery 12au7 i wszystkich wymienionych tu lamp używałem i nic nie wybuchło.Ecc99 nie miałem więc sie nie wypowiadam. W samym dokładnym typie 12au7 masz tyle zamienników, różnych konstrukcji, marek itd że zabawy masa.

Pozdr

Będę Ci wdzięczny jak od czasu do czasu podsuniesz lampki, które Twoim zdaniem warte są zachodu:)

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.