Skocz do zawartości
IGNORED

Technics Az 7 - regulacja glowic

Skalpel_audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie - jako że stałem się posiadaczem tego klocka Technicsa, zanim zaczne przy nim grzebać , chciałem zapytać o regulację glowic. Niestety nigdy nie miałem do czynienia z deckami 3 głowicowymi i nie jestem pewien na ile jest to skomplikowana operacja. Jakoś w sieci nie wiele mogę znaleźć , na ten temat , ale może jak to zwykle bywa słabo szukam... Regulacja będzie wyłacznie na słuch , ponieważ dotyczy mojego archiwum starych nagrań, wykonanych na moim poprzednim magnetofonie, który niestety już dogorywa swoich dni. Może znacie w sieci jakieś linki gdzie to jest opisane ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Piotrek

Czemu chcesz regulować, jakieś objawy??? W tym decku jak pamietam zastosowano głowicę amorficzną, cienkowarstwową czyli niestandardową, zatem nie wiadomo czy nie trzeba będzie poszukać nowej, bo sama regulacja nic nie wniesie?

Ponieważ mam całe archiwum nagrań wykonanych na innym kaseciaku i poprostu chcę dostroic do tamtego zapisu. Sprzęt ma słuzyć głównie do odtwarzania nagrań. każdy magnetofon który miałem przechodił ten proces strojenia, tylko w dwu-kasetowcach była jedna srubka ijedna głowica , a tu jest inaczej.

Piotrek

Masz dwie śrubki . Z jednej strony głowica powinna być na stałe przymocowana a z drugiej powinna być sprężynka i tą śrubą kręcisz .

Zanim to zrobisz wyczyść porządnie rolkę gumową od prowadzenia taśmy . Ma być czysta i wyglądać jak guma bez śladów .

Dopiero później zabierz się za głowicę . Pamiętaj tez że tej głowicy NIE WOLNO rozmagnesowywać !

Witajcie - dzieki serdeczne za odpowiedzi - wieczorem jak wróce z pracy zrobię fotkę , co by nie było wątpliwości. :-) Sam sobie się dziwię że dopiero teraz po latach , kiedy zagroziło mi widmo utraty dostępu do moich nagrań postanowiłem kupić taki wypasiony kaseciak... Ale miło na niego az popatrzeć ;-)

A jak wygląda sprawa z regulacja pozostąłych głowic ?

Piotrek

A jak wygląda sprawa z regulacja pozostąłych głowic ?

Kasującej się nie rusza .

postanowiłem kupić taki wypasiony kaseciak

Nie chcę Cie sprowadzać na ziemię ale dobre kaseciaki Technicsa to te z kieszenią z boku jak choćby 765 , 707 , 727 , 808 , 828 , 965 i starsze jak 905 .

Przy czym one do takiego Sony 750ES to i tak dobra klasa niżej . Z tydzień temu sprzedałem 747 . To dwie klasy niżej od Sony 750ES i klasa niżej od tych starszych Technicsów .

Sam mam sentyment do Technicsa. Mam teraz 765 i dzisiaj kupiłem 707 . Któryś zostanie . Mają jak dla mnie najładniejsze wskaźniki wysterowania wśród decków jakie znam .

Witajcie - o jakosci tego kaseciaka jedni sie wypowiadają bardzo dobrze, innii zupełnie odwrotnie. Poczytałem troche już tych opinii. W kazdym razie , ja juz go kupiłem i bede się nim cieszyć , bo wyglada że jest sprawny w 100 procentach. Pierwsze odsłuchy nagranych na moim starym kaseciaku tasm, wypadły bardzo obiecujaco :-) tylko trzeba trochę dostroić głowice i powinno byc Ok.

Wieczorkiem zamieszczę fotke śrubek :-)

pozdrawiam serdecznie Piotrek

Witajcie- załączam fotkę widoku głowic. Mam nadzieje , że dość wyraźnie widać. Co ciekawe - wyglada, że do głowicy zapisujacej i odtwarzającej jest tylko jedna srubka...chm...chyba udało mi się na fotosiku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będe wdzięczny za pomoc.

Piotrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witajcie - panowie - wątek trochę odbiega od tematu - Kaseciak jak kaseciak - miło popatrzeć na migające paski. Mnie się kojaży z polowaniem na fajne utwory audycji Bogdana Fabiańskiego (kto pamięta ?) - chciałem wyregulaowac jego głowice - ktooś jest w stanie wskazać która sróbka za co odpowaida ?

Pozdrawiam fanów kaset :-)

potrzebna pomoc - pozdrawiam Was bardzo serdecznie :-)

Piotrek -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.