Skocz do zawartości
IGNORED

Denon D-F 109 i ciągłe naprawy głośników w serwisie

Roman_54106

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od ponad roku mam zestaw Denon D-F 109 wraz głośnikami SC-F109. W tym czasie cztery razy głośniki były w serwisie, za każdym razem to samo – charczenie głośnika niskotonowego raz jeden raz drugi. Nie słucham muzyki głośno, tylko maksymalnie w okolicach połowy skali głośności. Za każdym razem to samo, po kilku tygodniach, gdy podkręcę głośniej słychać trzask i zaczyna charczeć. W serwisie dowiedziałem się, że była „niedoklejona membrana”, fachowiec podkleja i kółko zamyka się. Mnie już krew zalewa, że nie mogę tego porządnie zrobić i często muszę wysyłać głośniki do serwisu.

Nie jestem ekspertem i nie mam pojęcia, co może powodować, że głośniki ulegają ciągle uszkodzeniu. Może głośniki są za słabe albo wzmacniacz powoduje jakieś zakłócenia i głośniki nie wytrzymują mocy. Przewody i kable mam dobrej klasy, słucham płyt oryginalnych. Jestem również ciekawy opinii specjalisty, co może powodować te ciągłe uszkodzenia głośników.

Myślę również nad wymianą na inne głośniki, tylko nie wiem jakie byłyby dobre. Nie jestem żadnym audiofilem, chce tylko żeby dźwięk był czysty. Słyszałem dobre opinie o Magnat Quantum 673 …

Witam,

Chciałbym dodać jeszcze parę szczegółów. W poniedziałek wysyłam ponownie głośniki do serwisu i chyba po naprawie, sprzedam za grosze. Mój pokój jest mały i takie muszą być kolumny. Używam przewodów głośnikowych Bridge BERC225 - Bass Conductor 2x2,5mm oraz interkonekt coaxial Techlink 700131 RCA - RCA cyfrowy, łączący amplituner z cd. Miałem już tyle problemów z głośnikami, że nie mam odwagi sprawdzić maksymalnej mocy, chyba kolumny rozleciałyby się w kawałki. Dlatego czytam różne fora na temat głośników i szukam coś fajnego, jednocześnie dziękuje za porady.

Jestem również ciekaw, czy wzmacniacz od zestawu może uszkodzić głośnik ?

Jeszcze tylko jedno pytanko: w jakich pozycjach są tzw. ulepszacze dźwięku; tj. kontur (loudness) i barwy dźwięku. Wielu użytkowników zapomina, że dodanie konturu zmniejsza dopuszczalny poziom głośności już np. 4 x, a jeśli barwa jest wydajna, to jeszcze 4 x mniej. Podawana moc tego maleństwa to 65 W; popatrzcie na woofer i sami powiedzcie: ile można mu podać nawet liniowo...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Maksymalna głośność na jakiej słuchałem do 30-35 dB, a korektor mam ustawiony BASS : + 04 dB, TREBLE : + 06 dB (regulacja jednego i drugiego parametru ± 10 dB). Nie mam innych ulepszaczy dźwięku. Wzmacniacz ma 2 x 65 W, parametry kolumn: Impedancja: 6 Ohm, Skuteczność: 86dB, Moc ciągła (RMS): 2 x 60W

Mój mini zestaw nie musi głośno grać, tylko ma grać bezawaryjnie.

Czyli, jak zawsze najsłabszym ogniwem zestawów okazują się głośniki. CBDU ( co było do udowodnienia )

Pozostaje niestety nabyć coś niedużego ( najlepiej z jakimś wooferem tak z 6,5" ) firmowego do tych klocków i nauka słuchania na direct ;-). R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.