Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice w jakości pomiędzy różnymi wzmacniaczami słuchawkowymi

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się was zapytać, ponieważ jeszcze nie bawiłem się ze wzmacniaczami słuchawkowymi. Czy jest tak jak we wzmacniaczach stereofonicznych, że tak różnią się one między sobą jakością dźwięku? Czy tutaj bardziej gra rolę dack? Posiadam sluchawki DT 860 i dack "v dac Musical fidelity". Jaki byłby najlepszy do tego zestawu wzmacniacz słuchawkowy?

Proponuję ci któryś ze wzmacniaczy DIY. : Moonlight, Forum608, Klon BCL.

Różnice w stosunku do grania z samego daca zauważysz bez problemu........

Zajrzyj na forum mp3store. Koledzy doradzą, a w komisie są do kupienia.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Forum 608 Ma chyba na zbyciu jakiś użytkownik. Coś mi się wczoraj rzuciło w oczy w jakimś wątku.

Poszukam i dam znać jak znajdę,

użytkownik: belami

Dobrze, będę czekał. A czy słychać różnice pomiędzy takimi wzmacniaczami słuchawkowymi?

Oczywiście.

Zacznij od Forum608.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Obecnie na słuchawkach słucham ze wzmacniacza stereo Yamaha AX 700, to czy różnica będzie jak kupię wzmacniacz słuchawkowy? Czy ta yamaha już posiada w sobie dobre wzmocnienie? Odnoszę czasem wrażenie że jak dam większą głośność to robi się przester i nachodzą mnie myśli, że za słabe jest wzmocnienie w nim. Czy dobrze myśle?

Może tak być.

Wzmacniacz słuchawkowy zdecydowanie bedzie lepszy.

Co do różnic,to oczywiście że są,przecież różnią się konstrukcyjnie.

To jaki byłby dobry dla ciebie,będzie zależało od tego ile chcesz na to przeznaczyć,ceny są różne. Istotne jaki efekt końcowy chcesz uzyskać,jaka muzyka będzie słuchana.

Radziłbym nie kupować na gwałt,a najpierw posłuchać gdzieś (wypożyczyć) w swojej konfiguracji i dopiero zdecydować. Ja proponuje zainteresować sie klonem Lehmann Black Cube Linear.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Witam. Chciałbym się was zapytać, ponieważ jeszcze nie bawiłem się ze wzmacniaczami słuchawkowymi. Czy jest tak jak we wzmacniaczach stereofonicznych, że tak różnią się one między sobą jakością dźwięku?

Ze wzmacniaczami słuchawkowymi jest nieco inaczej. Wiele osób nie chce podłączać słuchawek bezpośrednio do wzmacniaczy, odtwarzaczy, ale woli wykorzystywać "specjalne" wzmacniacze słuchawkowe. Różnica międzyle nimi rzeczywiście jest, ponieważ ich znikoma impedancja kilka-kilkanaście Om pozwala uzyskać zaprojektowane pasmo słuchawek natomiast wysoka impedancja wzmacniacza kilkaset Om spowoduje niepożądane podbicia pasma w miejscu wzrostu impedancji jeśli takie są. Dalsze zalety "specjalnych" wzmacniaczy to możliwość wysterowania mniej efektywnych lub wysoko-impedancyjnych słuchawek np. 250 Om ze względu na wyższe napięcie na wyjściu. Dalsze korzyści to lepsza kontrola przetwornika w słuchawkach.

Na allegro jest parę takich forum 608. Czy obydwa są wiarygodne? Dlaczego ten za 300zł z wysyłką ma inne gabaryty niż ten co kosztuje 250zł z wysyłką?

Bo to DIY(może poczytaj najpierw co to jest),a nie seryjna fabryczna produkcja.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Tego nie wiem,jeżeli składał je autor projektu to nie powinno być różnic.Chyba że ktoś skladał sam i coś zmienił,dodał,poprawił. Najlepiej zapytaj o szczegóły sprzedających. Ja tego wzmacniacza nie miałem.

Wiem, że to jest diy ale czy będzie jakaś rozbieżność w jakości pomiędzy nimi?

Każdy wygląda inaczej , inaczej jest zbudowany to i inaczej będą grały . Na ile to będą różnice to już trudno stwierdzić bez ich bezpośredniego porównania .

Jeżeli kupić to ten w wersji IV na allegro czy w wersji III z potencjometrem alpsa i wymienionymi wzmacniaczami operacyjnymI?

Jeżeli kupić to ten w wersji IV na allegro czy w wersji III z potencjometrem alpsa i wymienionymi wzmacniaczami operacyjnymI?

Kupiłeś ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.