Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm PW 2200 kondensatorki

arti_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moj sub ma juz 14 lat , jest to wysokia seria Paradigma z konca lat 90 tych poczatku 2000

sub sprawuje sie idealnie , zastanawiam sie czy wymienic w nim wszystkie kondensatory na nowe oryginaly Nippon chemicon i Elna

lacznie z tym duzym Snap-In , bo wydaje mi sie ze lekko slychac szum w glosniku jak przyloze ucho tak jak by wiatrak w nim byl zamocowany do chlodzenia wzmacniacza

, ale to tylko slychac jak sie pryzlozy ucho do glosnika lub jak jest cisza w pokoju jak radzicie warto wymienic te 15 lestnie kondensatory ? czy jak sie nic nie dzieje powaznego to nie ruszac ?

Arti nie gniewaj się, ale czy to na pewno szum czy może brumienie trafo?

W moim subie jest podobny efekt...bardziej słyszalny jako właśnie klasyczne brumienie trafa, słyszalne po włączeniu suba i tylko z bardzo bliska oraz w całkowitej ciszy. Ja miałem tak od początku, czy takie oznaki były już po zakupie w twoim paradigmie?

Wymienić kondy można, poprawi się pewne aspekty brzmienia...tylko czy warto...w subie...

czy zawsze byl tego nie wiem bo suba mam jakies 8 lat jestem drugim wlascicielem ale odkad go mam to slychac wlasnie takie cichutkie jak to mowisz brumienie to od trafa zgadza sie to ten dzwiek , generalnie pytam czy dla zasady mozna by sie pokusic zamowic w ELFIE markowe kondy i zmienic te 15 latki na nowe kondy drogie nie sa jak bym wydal na calosc z 40 zl to maks zaznaczam ze tylko wlozyl bym markowe

Powiem tak, miałem niedawno modyfikowany wzmacniacz rotela 935bx przez nie byle kogo bo GOLDFINCH-MOD, wymieniane kondy w zasilaniu i w sekcji audio...tanie nie były...poprawiło się totalnie wszystko, ale trafo jak cichutko siało tak sieje nadal... sporo mniej niż w moim subie, ale jednak...gdy jest totalnie cicho i przyłożę ucho...lekko słychać różnicę gdy włączę i wyłączę.Z ok 1m już nie słychać nic.

ponoć samo trafo powinno być odizolowane np gumowymi podkładkami, i trzeba się też skupić na porządnym ekranowaniu...

myślę, że jeśli nie chcesz nic modyfikować żeby poprawić brzmienie, to nie warto... większość subwooferów tak ma...

PS; Niektóre trafa ,,grają,, tzn.słyszymy drgania obudowy samego trafa,

a w innych przypadkach występuje problem z masą... tak czy inaczej, jeśli z miejsca na którym słuchasz muzyki czy oglądasz film, nie słychać tego siania kiedy panuje cisza to nie robiłbym nic ;)

Na wymianę kondow wpadłem dzięki temu tematowi facet tu właśnie miał kłopoty z tym subem po wymianie kondow problem ustal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

także wpadłem na to ze skoro jego model jest młodszy bo to PW2220 V2 i juz mial problemy z kondami to wyobrażam sobie jak suche moga byc moje :)

a jak wiadomo nieodpowiednia filtracja niszczy resztę elektroniki także profilaktycznie te 15 latki chciałem wymienić ale jak sadzisz ze nie trzeba to zostawiam tym bardziej , ze widziałem nie jedne elektrolity które maja po 25 lat i sikają elektrolitem po rozcięciu jak by były nowe

Ukryta Zawartość

Na wymianę kondow wpadłem dzięki temu tematowi facet tu właśnie miał kłopoty z tym subem po wymianie kondow problem ustal

Ukryta Zawartość

także wpadłem na to ze skoro jego model jest młodszy bo to PW2220 V2 i juz mial problemy z kondami to wyobrażam sobie jak suche moga byc moje :)

a jak wiadomo nieodpowiednia filtracja niszczy resztę elektroniki także profilaktycznie te 15 latki chciałem wymienić ale jak sadzisz ze nie trzeba to zostawiam tym bardziej , ze widziałem nie jedne elektrolity które maja po 25 lat i sikają elektrolitem po rozcięciu jak by były nowe

Wiesz, jeśli lubisz troche podłubać w sprzęcie to może na początek odkręć na moment trafo i podłóż podkładki gumowe (uszczelki od głowiczek) pod punkty mocowania.Potem przyjrzyj się przewodom od trafo do płytki. Odsuń przewody zasilania jak najdalej w bok od trafo i elementów elektronicznych. Złóż wsio z powrotem, sprawdź czy coś się poprawiło. Kondy zawsze można wymienić...najpierw jednak zrób to o czym pisałem wcześniej. Ja to zrobiłem w moim subie od komputera, ten to dopiero brumił... wymieniłem mu kabel zasilania na grubszy i podłożyłem podkładki gumowe pod blaszki mocowania... poprawiło się, obudowa nie działała już jak pudło rezonansowe. Może i tu pomoże...Nic nie kosztuje...powodzenia

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.