Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik niskośredniotonowy z ciepłą średnicą

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Macie jakieś typy głośników niskośredniotonowych z piękną i bardzo ciepłą średnicą? Może być kosztem basu, bo zazwyczaj te ładniejsze średnice są z mniejszych głośników. Nie narzucam pułapu cenowego, po prostu szukam sugestii czego warto posłuchać a potem będę ewentualnie myślał nad jakimiś monitorkami.

Macie jakieś typy głośników niskośredniotonowych z piękną i bardzo ciepłą średnicą? Może być kosztem basu, bo zazwyczaj te ładniejsze średnice są z mniejszych głośników. Nie narzucam pułapu cenowego, po prostu szukam sugestii czego warto posłuchać a potem będę ewentualnie myślał nad jakimiś monitorkami.

Polecam klasyka scanspeak 18W 8535 00 lub 01

nie pożałujesz :) możesz zrobić sobie monitorky w zamkniętej. Może nie jest mega ciepły, ale potrafi zawrócić w głowie jakością średnicy. Ja muszę sobie go kupić z tęsknoty, w różnych aplikacjach które robiłem nigdy nie doszedłem do takiej średnicy. Odnośnie zasady "lepsza średnica z mniejszych" - nie do końca, fakt, są lżejsze membranki, ale nieżadko przestrzeń czy stereo lepsze oferują 17 lub 18.

z tych 8535 dźwięk jest leciutki i milutki, szczegółowy i przestrzenny, a wokalistki stawiają dęba włosy na ciele!. jak ci na basie nie zależy tak bierz je i buduj. (w zamkniętej bass bedzie dynamiczniejszy ale 'mniejszy" i nie zejdzie, wiadomo, a w bass refleksie - bas poootężny i bardzo niski, ale słabo dynamiczny..ale może się podobać :)

Co nie znaczy, że nie ma lepszych, ale ja nie znam.

Polecam i pozdrawiam

Polecam klasyka scanspeak 18W 8535 00 lub 01

nie pożałujesz :) możesz zrobić sobie monitorky w zamkniętej. Może nie jest mega ciepły, ale potrafi zawrócić w głowie jakością średnicy. Ja muszę sobie go kupić z tęsknoty, w różnych aplikacjach które robiłem nigdy nie doszedłem do takiej średnicy. Odnośnie zasady "lepsza średnica z mniejszych" - nie do końca, fakt, są lżejsze membranki, ale nieżadko przestrzeń czy stereo lepsze oferują 17 lub 18.

z tych 8535 dźwięk jest leciutki i milutki, szczegółowy i przestrzenny, a wokalistki stawiają dęba włosy na ciele!. jak ci na basie nie zależy tak bierz je i buduj. (w zamkniętej bass bedzie dynamiczniejszy ale 'mniejszy" i nie zejdzie, wiadomo, a w bass refleksie - bas poootężny i bardzo niski, ale słabo dynamiczny..ale może się podobać :)

Co nie znaczy, że nie ma lepszych, ale ja nie znam.

Polecam i pozdrawiam

IMO Usher 8948A gra znacznie lepiej:) Podobnie poradzili Ci na diyaudio:)

IMO Usher 8948A gra znacznie lepiej:) Podobnie poradzili Ci na diyaudio:)

Ciężki trochę jest usher,

ale faktycznie pochwalny,

IMO :) średnicy wcale nie ma lepszej, ale lepszy ma bass. cięższa membrana o 4 gramy! i solidniejszy układ magnetyczny

średnicę porównać można do 8545 SS .

Ale też warto, nawet bardzo - kolega ma rację.

Ciężki trochę jest usher,

ale faktycznie pochwalny,

IMO :) średnicy wcale nie ma lepszej, ale lepszy ma bass. cięższa membrana o 4 gramy! i solidniejszy układ magnetyczny

średnicę porównać można do 8545 SS .

Ale też warto, nawet bardzo - kolega ma rację.

dodam, że papiur to papiur :) uważam, że najwięcej plusów zbierają papierzaki, węglówki, alu, lub polipropki to poszukiwania, ale wzorcem są papiury ....w pewnym sensie :)

Myślę raczej o małych monitorkach wspieranych ewentualnie subem, więc może jakieś propozycje ciut mniejszych głośników? Poza tym na mój gust to jednak średnica z mniejszych głośników jest dużo piękniejsza, cieplejsza.

No to exela seasa piętnastkę. Trol ma jakieś projekty z nim.

Ja natomiast jestem ciekaw tego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nigdzie nie widzę opinii jak to gra. A wnioski to za mało.

tańsze są founteki, jak chcesz tanio.

Szkoda, że nikt nic nie pisze :(

post-4165-0-94423100-1394991689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę tego jest, ale ja bym unikał niższych fs niż 40 Hz, bo w małej obudowie nie idzie tego dostroić;

przynajmniej moim zdaniem, a wybieram jednak fs lub nieco wyżej. Albo np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

też wygląda ( ma 44 Hz ) a jeszcze rozsądnie kosztuje

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zaproponuję klasyka do 10 litrowych monitorów - Scan 15/8531K00

Tak, ten skan ma fajne brzmienie na średnicy i mam kiedyś w przyszłości zamiar zrobić coś podobnego do Accordo -Franco Serblina. Ale na tą konstrukcję to jeszcze nie ten moment. Ta średnica jest piękna, ale czy aż taka gorąca- hmmm. To nie dokładnie to czego szukam.

Jeżeli szukasz głośnika o cieplej barwie unikaj twardych membran. Aluminium, magnez.

Tu bym zbytnio nie generalizował.

Co do zasady - ciepłą średnicę można osiągnąć nawet na metalowych membranach układając charakterystykę w ten sposób że uwypukleniu o kilka decybeli podlegałby zakres 300-700 Hz czyli nomenklaturalnie niski środek a chowając o tyle samo mniej więcej zakres 2,5-5 kHz czyli wyższego środka. Skupiłbym się więc raczej na doskonałym doborze głosników do siebie z możliwościami dowolnego kształtowania ch-ki a nie na samej membranie. Oczywiscie sandwich kewlarowy, węglowy, papier, polipropylen dają w tym zakresie większe pole manewru niż metal ... więc szedłbym w tym kierunku. Nawet z "najcieplejszym głośnikiem" bedziesz miał gówniany dzwięk jak wszsytkie składowe strojenia bedą sobie a muzą ...

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

jak słuchasz średnicy i robi ci się gorąco to znaczy że jest "ciepła średnica".

Heh...pozwoliłem sobie na głupią odpowiedź..taki żart.

swoją drogą...nie bardzo wiem jak to wytłumaczyć, to jest jakby interpretacja odczuć podczas słuchania muzyki - "ciepła" jest skojarzeniem specyfiki dźwięku o jakby zmiękczonej barwie, a słowo jest w słowniku audiofilów. hm...chyba ciepło jest podobne do mięciutko. już sam nie wiem...ale automatycznie się to kojarzy jak jest coś ciepło....

swoją drogą...nie bardzo wiem jak to wytłumaczyć, to jest jakby interpretacja odczuć podczas słuchania muzyki - "ciepła" jest skojarzeniem specyfiki dźwięku o jakby zmiękczonej barwie, a słowo jest w słowniku audiofilów. hm...chyba ciepło jest podobne do mięciutko. już sam nie wiem...ale automatycznie się to kojarzy jak jest coś ciepło....

może jakby było dużo jakichś mega szybkich głośników to by rozgrzały powietrze i by było ciepło.

chyba mi się tryby przegrzały bo sam sobie na posty odpowiadam.... sory

No cóż nie tak łatwo jest przełożyć na język to co się słyszy.

O ile rozumiem co znaczy n.p. kontrolowany albo dynamiczny bas, przejrzysty dźwięk, dobrze poukładana scena albo scena rozmazana albo szorstkie wysokie tony lub n.p. wycofane wysokie tony to za cholerę nie wiem jak podejść do takich określeń jak aksamitne wysokie tony albo ciepła średnica. Może jakby ktoś zaprezentował kolumny z ciepłą średnicą albo aksamitnymi wysokimi tonami to bym w końcu wiedział o co chodzi.

A najbardziej działa mi na nerwy zdejmowanie kocyka z kolumn.

Myślę że autorowi wątku chodzi o przyjemnie i naturalnie brzmiące wokale bo te są najczęściej kojarzone ze średnicą. No ale żadnej pewności nie mam.

mam ER18RNX ale raczej nie robi mi się ciepło jak grają, miło owszem ale ciepło tylko jak w C.O się pali...

Bo ten głośnik nie ma ciepłej średnicy :-)

Myślę że autorowi wątku chodzi o przyjemnie i naturalnie brzmiące wokale bo te są najczęściej kojarzone ze średnicą. No ale żadnej pewności nie mam.

Słowami to niełatwo opisać, ale większość ludzi, która przerzuciła w swoim dorobku trochę sprzętu raczej wie o co chodzi. To nie tak do końca jak piszesz, bo przyjemnie i naturalnie mogą zabrzmieć chyba każde głośniki z wysuniętym pasmem średnim. Natomiast cześć głośników mimo ładnego wyeksponowania środka nie ma tego ocieplenia. Trochę będzie tu miało znaczenie podbarwienie na przełomie średnich i basu, ale to nie wszystko. Chodzi też o taki jakby drive głośnika, że czuje się jakby dźwięk nie był taki techniczny, sterylny, ale bardziej naturalny. To nie tylko wokale, to także brzmienie instrumentów, zwłaszcza gitar elektrycznych, ale i np. saksofonów, skrzypiec itp.

Bo ten głośnik nie ma ciepłej średnicy :-)

Słowami to niełatwo opisać, ale większość ludzi, która przerzuciła w swoim dorobku trochę sprzętu raczej wie o co chodzi. To nie tak do końca jak piszesz, bo przyjemnie i naturalnie mogą zabrzmieć chyba każde głośniki z wysuniętym pasmem średnim. Natomiast cześć głośników mimo ładnego wyeksponowania środka nie ma tego ocieplenia. Trochę będzie tu miało znaczenie podbarwienie na przełomie średnich i basu, ale to nie wszystko. Chodzi też o taki jakby drive głośnika, że czuje się jakby dźwięk nie był taki techniczny, sterylny, ale bardziej naturalny. To nie tylko wokale, to także brzmienie instrumentów, zwłaszcza gitar elektrycznych, ale i np. saksofonów, skrzypiec itp.

sądzę, że duży wpływ na odczucie ciepłego - przyjazdnego i miłego dźwięku - ma akustyka pomieszczeń....jak byłem w auli A.Mickiewicza w Poznaniu , gdzie akustyka jest wyśmienita, dzwięk był bardzo przyjemny, i też był "ocieplony" . To ciepło można porównać do aminokwasów - jedne bardzie przyswajalne inne mniej. :) - generalnie - miły i przyjemny dźwięk, przyjazny dla ucha wtedy jest "ciepły"

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A najbardziej działa mi na nerwy zdejmowanie kocyka z kolumn.

he he,ja jak jeszcze nie czytałem o takich porównaniach dzwięku, do koca,ciepła,zimna,kolorów itd -to sam właśnie w salonach tak to określałem-że mam takie dziwne wrażenie(przeważnie słuchając wokalu) jak by był śpiewany za jakimś kocem,kotarą itd,-ale to jest dobre porównanie ;) .

Ale to dawne czasy.Koc już zdjęty. :)

Ja już tyle razy czytałem o zdejmowaniu z koca.

Myślę że kolega może spróbować trzech głośników. Wcześniej wymieniony 18w8535, 18w8545 i W4-1320.

Dwa pierwsze pod warunkiem wysokiego podziału. Grałem na 18w8545 w połączeni z ss9500 przez kilka lat właśnie z wysokim podziałem. Grało to jak bardzo dobra szerokopasmówka. Jedyna wada to jako kolumna dwudrożna nie lubi gęstych nagrań. W nagraniach Shade lub Phil Colins albo Jazz takie zestawienie sprawdza się doskonale. Wszędzie gdzie pojedyncze instrumenty są od siebie odseparowane brzmi to przejrzyście, spójnie no i przede wszysztkim wokale są autentyczne i przyjemnie brzmiące. Schody zaczynają się gdy dźwięk staje się gęstszy. Wtedy węglowa membrana sobie po prostu nie radzi. Orkiestra symfoniczna to dla tego głośnika przy wysokim podziale za dużo. Robi się po prostu nieprzejrzyście i bałagan. Zupełnie inaczej jest gdy ten głośnik dzieli się przy 2kHz. Wtedy magia wokali znika ale pojawia się przejrzstość przy gęstych nagraniach. Trzeba by chyba było ten głośnik ograniczyć od dołu powiedzmy przy 200Hz żeby mozna go było wysoko dzielić. Jestem sobie w stanie wyobrazić że bardzo dobrze sprawdza się jako głośnik średniotonowy.

W4-1320 to Tang Band z papierową membraną z dodatkiem bambusu. Zrobiłem kiedyś na nim kolumienki z Klang und Ton. Zadziwiające jest jak dobre wysokie tony można uzyskać z szerokopasmówki. No i do tego przetwarzanie wokali przez ten głośnik naturalne i naprawdę przyjemne. No ale bas z tego głośnika brzmi jak ktoś by walił kijem w pudełko po butach. Ale jestem sobie w stanie wyobrazić że z pomocą subwoofera można z niego coś być. Ma średnotonowy jest trochę za cichy chyba że zastosować dwa łączone równolegle. No ale jego też chyba trzeba dzielić wysoko żeby zachować charakter wokali.

Dodam tylko że w kuchni mam podobne kolumienki na W4-1337 z tytanową membraną i mimo że uważam że generalnie jest to o wiele lepszy głośnik i można w nim zupełnie zapomnieć o montowaniu głośnika wysokotonowego bo większość poniżej 400 złotych nie da lepszego efektu to nie ma on tej magii wokalu co jego braciszek z bambusową membraną. No i bas też pozostawia wiele do życzenia.

Schody zaczynają się gdy dźwięk staje się gęstszy. Wtedy węglowa membrana sobie po prostu nie radzi.

No właśnie, tak jak większość większych głośników. Zauważyłem, ze najczęściej optymalne membrany to ok 13cm.

Głośnik szerokopasmowy to może być fajny pomysł w połączeniu z subem, nawet niedużym. Zastanowię się nad takim rozwiązaniem.

To znaczy jak go dzielę poniżej 2,5 kHz to wszystko jest o.k. ale niestety znika wrażenie że gra głośnik szerokopasmowy. Membranę chyba trzeba odciążyć. Dla tego głośnika przetwarzanie od samego dołu do powiedzmy 4,5 kHz mimo że tak można to jednak chyba za dużo. Wydaje mi się że trzeba go ograniczyć albo od góry albo od dołu. Tak jak jest Watt Pappy. Wydaje mi się że odciąży to membranę zachowa przejrzystość i charakter wokali. Ale nie próbowałem i nie słyszałem to jest to tylko moje gdybanie.

Ciekawą propozycją mogą być też Ushery. Ten wyżej wymieniony to praktycznie kopia 18w8545, nawet ma w tym samym miejscu rezonans przy 800 Hz, a kosztuje połowę ceny Scan Speaka. Osobiście nie słyszałem ale ludzie sobie chwalą.

Ja grałem najdłużej z SS 18w 8535

Podobne wrażenia mam jak kolega wyżej, jak się zagęszczała muzyka to świrował głośniczek, zależy od muzy,...ale za to magia średnicy z 8535 była dla mnie fenomenalna, ... własnie jak odciążony z basu to lepiej mu idzie...zaczęło się od oryginalnych proaków 2.5 R. w pomieszczeniu odsłuchowym. Wtedy od tej węgłówki się uzależniłem :)

ale ten proak grał z pułapkami tylko dobrze, w mojej opinii.

Pamiętam, że w konfrontacji 8545 wygrywał na basie a 8535 był lepszy na średnicy, i szkoda by było go ciąć tak nisko.

No a jak ma być szybko na średnicy to musi być lżejszy po prostu. Ale cały czas uważam, oczywiście w 2 way, że 17-18 cm to idealna wielkość midwoofera. Misiomor to kiedyś uzasadniał, nie umiem tak ładnie jego słów przytoczyć. Trzeba by go na forum odszukać , znaczy jego postu. Chodziło o stereo.

Ale w monitorkach wspomaganych subem, to 15cm będzie git. Byle by monitorki nie były ustawione w olbrzymim jak na małe głośniki pomieszczeniu.

Miałem Vifa TC14SG49-08 - niedoceniany głośniczek, dobry moim skromnym zdaniem na monitorki, jak się uda można kupić za frytki, ale są lepsze pewnie, jest w czym wybierać.

Ja jak bym miał zrobić jakieś małe monitory to dzisiaj kupił bym SS 15/8531K00 lub 01. Ale jak podłogówki to już 18cm.

Mówię oczywiście cały czas o dwudrożnych, w więcej dróg poza 2.5 się nie bawię...bez prochów.

Tak przeglądając ofertę różnych firm powoli zastanawiam się, czy jakby połączyć naszego GDN 13/40/2 (to ten od totemów) z jakimś naprawdę fajnym wysokotonowcem np. scanspeaka i do takiego zestawu dodać ewentualnie suba to może byłoby fajnie. Zrobiłem kiedyś klony Mite i dźwięk mi się naprawdę podobał, chociaż wysokotonowy pozostawiał trochę do życzenia.

A może ktoś z Was miał do czynienia z mniejszymi Daytonami?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.