Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 3000zł

Jelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam zestawu stereo do pokoju dziennego z aneksem kuchennym (łącznie około 30m2), budżet jakim dysponuje to 3000zł (z okablowaniem). Planuję zakup nowego sprzętu, jednak jeżeli byłaby możliwość zakupu sprzętu używanego objętego gwarancją to mogę zrezygnować z tego kryterium. Zależy mi żeby zestaw był jak najbardziej uniwersalny i charakteryzował się ciepłą barwą. Słucham głównie spokojnej elektronicznej typu down tempo (np. wykonawca Bonobo), pop oraz indie rock, ale zdarza mi się posłuchać również drum’n’bass więc fajnie jakby mój przyszły sprzęt potrafił pokazać pazur również przy tym typie muzyki. Dodatkowo sprzęt ten będzie podpięty pod telewizor, a w przyszłości planuję dokupienie gramofonu i odtwarzacza blue-ray i być może subwoofer

Obecnie mój wybór zmierza w kierunku Onkyo TX-8050, który widzę jest do nabycia za 1700zł. Bardzo podobają mi się funkcję sieciowe tego sprzętu zwłaszcza możliwość odtwarzania muzyki z dysków sieciowych. Wtedy zostaje 1300zł na kolumny, co byście polecili do niego w tej cenie?

Z drugiej strony zastanawiam się, czy w związku z moim ograniczonym budżetem nie lepiej kupić na razie tylko osobnego wzmacniacza z kolumnami i w przyszłości dokupić sieciowy odtwarzacz audio. Wtedy wybór pada na Denon PMA-720AE (w cenie 1300zł) lub Yamaha R-S500 (w cenie 1100zł) plus kolumny Wharfedale Diamond 10.6. (1500zł). Który z tych dwóch odtwarzaczy waszym zdaniem lepiej spełni moje oczekiwania?? Nie ukrywam, że wizualnie bardziej podoba mi się Yamaha

Mam jeszcze pytanie co do kolumn, czytając w Internecie komentarze zazwyczaj polecane są kolumny podłogowe. Nie ukrywam, że mi najbardziej pasowały by kolumny podstawkowe, które byłyby postawione na szafce rtv o wysokości ok 50cm. Czy rzeczywiście między tymi dwoma rodzajami kolumn jest, aż tak duża różnica?

Liczę na wasze sugestie i pomoc w wyborze idealnego dla mnie zestawu stereo.

Pozdrawiam

Piotrek

Witaj Piotrze,

zacznę od konstrukcji kolumn - masz duże pomieszczenie, nawet potężne monitorki nie będą w stanie zapewnić Ci wystarczającej dynamiki, basu, potęgi, dźwięk będzie chudy, bez wypełnienia. Namawiam na klasyczną konstrukcję wolnostojącą.

Jeśli będzie mógł dołożyć bardzo drobną kwotę, namawiam na amplituner stereofoniczny sieciowy Onkyo TX-8050 lub najnowszy Harman Kardon HK3700. Wybór wzmacniacza Denon PMA-720AE pozwoli zaoszczędzić, jakość brzmienia będzie na podobnym poziomie (może nawet trochę wyższym), natomiast nie masz funkcji sieciowych.

W kwestii kolumn zwróć proszę uwagę na najnowszą, polską, moim zdaniem wybitną w swoim przedziale cenowym konstrukcję Pylon Audio Pearl 25. W połączeniu z podanymi powyżej urządzeniami stworzy bardzo dobrze grający duet.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

wg mnie Yamaha nie jest do Twojej muzyki, raczej Denon, Onkyo lub wzmacniacz NAD. W Marantzu pm 6005 masz zat to coaxial w gratisie jako wejście, a pod to zawsze można podłączyć wiele sprzętów. Jak Q21, pojedź posłuchaj: NAD, MARANTZ, HK, DENON, ONKYO, jak potargujesz to może na Boston Acoustics wystarczy, ale wybór będzie Pylon-Boston, na droższe podłogówki chyba nie masz budżetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.