Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec mody na winyle, a internetowe okazje

Pow-Wow Indiański Smyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak wiadomo, w naszym kraju od kilku lat płyta winylowa przeżywa swój renesans, co zaowocowało również wzrostem popytu na gramofony. Sam nawet złapałem się na to hobby, ale z uwagi iż tanie nie jest, wracam do niego tylko od czasu do czasu, w zależności od humoru (i ilości wolnego czasu). Drogą dziedziczenia nabyłem gramofon z dolnej półki, ale teraz porozglądałbym się za czymś innym. Od razu powiem że jeśli chodzi o sprzęt, to jestem laikiem - nie mam czasu w to się wgłębić (chodzi mi o poszczególne modele, bo obsłużyć gramofon potrafię). Ostatnio jak zaglądam na wiadomy portal internetowy, w celu obejrzenia internetowych aukcji, widzę sporo ofert modeli uchodzących za ,,dobre" (Technics, Thorens), w granicach kilkuset złotych. Jak już mówiłem nie jestem na tyle obeznany, aby stwierdzić czy to gramofony warte świeczki, ale coś mnie ruszyło, że być może wielu ,,sezonowców", rozstaje się z swoimi nabytymi w drodze impulsu gramofonami i teraz zaczyna się świetny okres na ustrzelenie jakiejś okazji. Zakładam, że większość użytkowników na tym forum to ludzie, którzy siedzą w winylach od lat i są w stanie ocenić lepiej ode mnie sytuację na rynku, oraz ewentualnie wskazać jakiś dobry gramofon w okazyjnej cenie.

Czyli temat od tytułem znajdźcie mi gramofon, najlepiej zalicytujcie za mnie, przywieźcie do domu i ustawcie, bo ja nie mam czasu.

Wszystko masz skondensowane w FAQ, dużo tekstu tam nie ma. Od sprzedaży są ogłoszenia i temat "analog - kupno/sprzedaż".

Aj tam od razu pójście na łatwiznę. Nie pali mi się z tym kupnem nowego gramofonu, ale pewne rozeznanie na rynku nie zaszkodzi. Nie znam się na tyle, żeby stwierdzić czy konkretne modele teraz są sprzedawane taniej, ale biorąc pod uwagę, że sporo osób kupowało gramofony ,,bo moda", to coś mnie w kościach łamie, że zaraz one będą znowu wracały na rynek. A że już moda przemija, to zabijać się nie raczej nie będą. Ciekaw jestem opinii.

• Redaktorzy

Koniecznie trzeba podwiesić. Zbyt dużo energii poswięcono by stworzyć taki wątek. Chyba, że ktoś stwierdził, że cyfra ma być górą, to już mnie nic nie jest w stanie zdziwić.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

link do FAQ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

"Ostatnio jak zaglądam na wiadomy portal internetowy, w celu obejrzenia internetowych aukcji, widzę sporo ofert modeli uchodzących za ,,dobre" (Technics, Thorens), w granicach kilkuset złotych. Jak już mówiłem nie jestem na tyle obeznany, aby stwierdzić czy to gramofony warte świeczki, ale coś mnie ruszyło, że być może wielu ,,sezonowców", rozstaje się z swoimi nabytymi w drodze impulsu gramofonami i teraz zaczyna się świetny okres na ustrzelenie jakiejś okazji. Zakładam, że większość użytkowników na tym forum to ludzie, którzy siedzą w winylach od lat i są w stanie ocenić lepiej ode mnie sytuację na rynku, oraz ewentualnie wskazać jakiś dobry gramofon w okazyjnej cenie."

Indiański Smyku...

Te tzw "okazje" i sztywne ceny za nie , to "pożal się boże" .... loteria ;))) Handlowa loteria . Jest zainteresowanie na rynku i to jest powodem "wysypu" .

Jak się domyślasz to są okazje "Handlowe" a nie kolekcjonerskie. Te drugie są , a jakże , po kzł . Te pierwsze mają certyfikaty takie jak samochody 30-letnie na auto-giełdzie: na "gębę" wszystko w porządku ! Tylko to kup.... to przekonasz się osobiście bez cudzych porad - o co chodzi :)))

A co do Vinyla , to jest niestety xxxxxx pogląd na tym rynku forumowym . Wszyscy popadają w "zachwyty", a tak na prawdę nie bardzo mają rozeznanie w materii, gdyż to dopiero "jakieś" pięć lat dla niektórych....

Jak zapytasz o wkładkę , to prawie wszyscy podają modele z serii MM. A Vinyl dopiero zaczyna się od wkładek MC , osadzonych na konkretnych ramionach (!), i w konkretnej konstrukcji , co stanowi "Całość" z zewnętrzną elektroniką towarzyszącą . Patrząc z drugiego końca - Aż tyle .

Świadomość jest taka jak odpowiedzi . Kiedyś w przypadkowej rozmowie ze "znawcą" - na ten temat, padła nazwa firmy jednej, drugiej ... . W rozmowie "szło" o Goldringa , Denona, Dynavectora itd, a jak padło hasło Ortofon , to padło zapytanie : a co to jest?

A to jest twórca konstrukcji MC, i od tamtego czasu jest czołowym producentem wkładek .Na początku prawie wszyscy wzorowali się na takich konstrukcjach (SPU) .

I od tego należałoby zacząć czytanie . Także o ramionach do nich . Wszystko później można przypisać gonitwie za parametrami, klientami - mimo prawdziwych patentów i rozwiązań, które i tak stanowią mały procent udanych konstrukcji. .

Napęd to osobny temat : są faktycznie ciekawe modele na rynku wtórnym - pływajace lub stałe ....tylko w jakim stanie ? Połowa z nich nadaje się do całkowitego remontu, a tylko nieliczne po wymianie drobiazgów mogą pracować od razu.

Remont to niekiedy koszt przekraczający zakup urządzenia. Czasem nie da się uruchomić bez wymiany poważnych elementów. I tu nabywanie drugiej sztuki -dobrej na części, jest jedynym rozwiązaniem. Pomijam wnętrza które mogą straszyć pozostałością lat , co nie jest do końca takie obojętne dla estetów i higieny .

Precyzja pracujących elementów jest Podstawą w tej zabawie . A w "używkach" po 30-latach praktycznie 90% ma rozkalibrowane lub uszkodzone łożyska ramion. A czasem jest to zwyczajnie nie do naprawy - o czym sprzedający może także nie być świadom.

Problem zaczyna się w momencie naiwności .

Konkluzja jest taka : jesli szukasz taniego rowiązania , to musisz sie napracować - tu za darmo nie ma sukcesu. Jak masz pieniądze , to z niewiedzą kupisz najczęściej absurd . Jak masz wiedzę, to mając pieniądze dobierzesz to co Ci spasuje . Jak nie masz wiedzy i pieniędzy, to pozostaje loteria lub małe szczęście..... że ktoś inny pomoże.

Ale to sa wyjątki.... .

• Redaktorzy

Divaldi, dobrzy ludzie polecili mi wkladki z nowej serii Ortofona - Quintet. Marzy mi sie model Black albo nawet Blue. Podatnosciowo idealnie pasuje do mojego ramienia. Chcialbym kiedys ja potestowac u siebie i jesli zaspiewa lepiej od obecnej Sumiko Blue Point No. 2, to kupilbym. Trudno, sprzedam jedna z czterech swoich gitar, ale Ortofona bede mial :-)

A tak ogolnie, to madrze piszesz.

Ten Quintet - nie słyszałem jeszcze, bo nim się dogadałem to sprzedano .....Mają być odsłuchy w Mediamie .

Kangie,

miałem kiedyś przymiarke do serii Rondo . Trwało to tydzień, do momentu zapięcia SPU Synergy na srebrze na byle jakim ramieniu, bez super ustawień : to od razu zagrało. Ten model nie ma najniższego basu, nie ma najwyższej góry - to jest do dobrania w pozostałych elementach....ale jest taka obecność w zdarzeniach że muzyka kameralna, Jazz i Klasyka jest przedstawiona teatralnie . To inaczej zachowuje się na 9 calówkach, inaczej na 12 calówkach . Szlify sa tylko trzy . Każdy wymaga innego osprzętu , efekty są różne więc o tym trzeba pamiętać. To dobiera sie pod ramiona . I koniecznie trafo na wejściu - wbrew opinii tzw nowym winylowcom z półek HiFi modeli . Dobre trafo jest tyle warte co dobra wkładka, a czasem więcej gdyż poprawi niestrawną wkładkę jak się "wstrzeli" w parametry.

Ale do tego trzeba dorosnąć ;)))

Kangie

MC do Perspexa (jeśli pomyliłem to przepraszam) ?

To będzie tylko działać. Grać nie będzie.

Mocno poszukiwane są MC z serii Super mkII i Supreme - z dostępnych za normalne pieniądze.

Co do nowych serii ... po co komu co roku nowe ... obudowy ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Redaktorzy

Kangie

MC do Perspexa (jeśli pomyliłem to przepraszam) ?

To będzie tylko działać. Grać nie będzie.

Czego nie ma PerspeX zeby nie pociagnal MC? Ramie 9cc za slabe? Jest lekkie, ale rezonansowo pasuja do niego wkladki o podatnosci 15 um/mN. Talerz zly? Ze magnesy tam sa? Silnik lichy? Co dokladnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.