Skocz do zawartości
IGNORED

denon PMA 720 AE + Melodika LB 30

ikar111-1975

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie na wstępie , gdyż jestem pierwszy raz na forum .

Potrzebuję porady , sugestii bardziej doświdczonych użytkowników , gdyż nigdy wcześniej nie obcowałem z systemem stereo .

Poiadam pokój 13m2 i jestem po odsłuchach , jestem zdecydowany na wzmacniacz denon PMA 720 AE + Melodika LB 30 .

Cechy soniczne wzmacniacza i kolumn odpowiadają mi , ale jest jeden problem .

Na pewno szanowne grono miłośników systemów stereo , uzna to za profanację i degradację dźwięku , ponieważ mogę bazować tylko na formacie mp3 czyli stratnym .

Mam muzykę od 256-320kb/s , nagrywaną z sieci ja ich nie przerabiałem .

w związku z tym czy jest sens inwestować ponad 4 tyś , przy takim formacie , czy nie będzie to przerost formy na treścią i po prostu sprzęt będzie wykorzystany tylko w mały procencie .

Nadmienię iż nie mam możliwości ściągnięcia np. we flac moich pokaźnych zbiorów muzycznych .

Pozdrawiam i liczę na sugestie , oraz konstruktywną krytykę .

Michał

Witaj,

oczywiście możliwości jakościowe systemu wykorzystasz, korzystając z plików muzycznych wysokiej rozdzielczości, natomiast podana konfiguracja będzie dosyć łagodna dla skompresowanych utworów.

Zapraszam na odsłuch, podczas którego sprawdzisz jak brzmią pliki skompresowane.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ostatnio tutaj n forum przeprowadzaliśmy doświadczenie kto pozna różnice pomiędzy FLACiem a MP3, o wynikach nie będę Ci zdradzał. W każdym razie nie przejmuj się że korzystasz z takich plików.

Moim zdaniem posłuchaj jeszcze NAD326, Maranta 6004, Yamahasy AS500, Xindaka A06 i Rotela 10. Będziesz wtedy spokojny że dokonałeś dobrego wyboru.

Witam i dziękuję za szybką pomoc i konstruktywne sugestie , co do denon 720 często zarzuca się temu wzmacniaczowi barak wydajności prądowej przy głośniejszym słuchaniu , znamienne jest to dla osób mających preferencje do " ostrego grania " .

Ja nie mam takich potrzeb , nie lubię głośno słuchać i chcę korzystać z funkcji " kontur " do podbicia dynamiki , przy cichym wysterowaniu .

Co do moich preferencji , sonicznych i muzycznych , więc lubię nie ostrą górę , bez wyostrzeń , łagodną i z dobrze zaakcentowanym miękkim basem , który ma swoją dynamikę ,ale nie ciągnie się czyli rytmiczny .

Chcę aby brzmienie nie męczyło , lubię słuchać dużo chillout , cafe del marc, pop, typu Sade , trochę rytmów elektroniki pokroju ATB , instrumentalna Mike Oldfield , też smooth jazz , żadnych inklinacji do ciężkich gatunków , a ni też klasyki .

Z informacji , jakie również przeczytałem jednak kolumny Melodika BL , są kupowane przez osoby z kierunkowaniem na rockowe granie .

Myślę jeszcze o elektronice Marantz 5004 z kolumn rozważam bardzo poważnie w tym moich 13m2 Indiana Line 550 ( dużym plusem przedni br ) , Boston Acoustics CS 260 II , ewentualnie coś może z małych podłogówek Dali niższej serii .

pozdrawiam

Witajcie, dołacze do tematu bo mam podobny dylemat. Mianowcie zastanawiam sie nad PMA 720 vs. Yamaha AS500. Muzyka to rock i metal, kolumny JBL Studio 180. Denon jest mi bliski z powodu paru lat w kinie domowym, posiadam CD tej firmy dlatego PMA bylby do kompletu. Sluchalem obu, poza nimi jeszcze Rotel RA10 i NAD ale one mimo ze graja troche lepiej kompletnie mi sie nie podobaja z wygladu a to dla mnie tez sie liczy.

W Yamaszce obawiam sie troche ostrości brzmienia, słusznie? W salonach niby nie jest dokuczliwa gora pasma ale jak to w salonie wszystko gra dobrze.. No i nie wiem jak do końca spisuje sie ten loudness w Yamaszce, ktory stopniowo wycisza srodek pasma a nie podbija basu i gory? W końcu nie zawsze bedzie sie sluchalo w pure direct na wysokim poziomie glosnosci.

Pozdrawiam i licze na wasza pomoc!

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Ostatnio tutaj n forum przeprowadzaliśmy doświadczenie kto pozna różnice pomiędzy FLACiem a MP3, o wynikach nie będę Ci zdradzał. W każdym razie nie przejmuj się że korzystasz z takich plików.

Tak, tylko ze tamte pliki byly osobiscie kompresowane do 320kb, a z sieci pobierasz zwykle szajs.

?👈

Tak, tylko ze tamte pliki byly osobiscie kompresowane do 320kb,

Osobiście odsłuchałem płytkę od kolegi bum1234

i chylę czoło dla formatu mp3 320,

przesłuchałem płytkę już 3 razy i nie jestem w stanie się określić aby podać wynik koledze bum1234;(

Daję sobie jeszcze tydzień i podam wynik, pewnie będzie nietrafiony;(

Pozdrawiam

Tomasz

Mam nagrany koncert "Testament"-u w Mp3, i jakiś nie mogę się przekonać do tego formatu.

Może dlatego że to koncert, to jakość taka sobie, chyba jeszcze poeksperymentuję z inną muzą.

Może się przekonam ??

chylę czoło dla formatu mp3 320,

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.