Skocz do zawartości
IGNORED

Mądry polski hiphop

jarrro

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam rodzimych wykonawców, którzy posiedli umiejętność wesołego i mądrego pisania o rzeczywistości bez używania wulgaryzmów, którzy piszą o życiu bez rozczulania się nad sobą, optymistycznych, prawdziwych, mądrych, ponadczasowych. Są tacy polscy raperzy? I jeszcze , by nie było w nich dydaktyzmu, nienawidzę tego, muszą opisywać rzeczywistość taką , jaką jest z poczuciem humoru, ze zmysłem obserwacji, dobrymi rymami. Proszę , podajcie jakichś rymotwórców.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

https://www.audiostereo.pl/topic/110517-m%C4%85dry-polski-hiphop/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dokładnie kojarzę twoje wymagania co do rapu bo mam podobne. Ja kojarzę tylko i niestety dwa - "Paktofonika" i "Kaliber 44". Jakoś każdy inny polski zespół powstający po tych dwóch legendach (których mózgiem był Ś.P Magik) kojarzy mi sie z komercją i nazwał bym je pop-rap.

Mądry polski hip hop i jeszcze bez wulgaryzmów na dokładkę? Taa...

To tak samo jakbyś szukał ambitnego kina akcji i żeby nie strzelali.

Coś takiego nie istnieje, bo nikt do kina na to nie pójdzie, proste jak sikanie.

I to samo jest z hip hopem, gdzie chodzi tylko o to, żeby jak najwięcej płyt sprzedać,

a nie tworzyć poezję dla wytrawnych słuchaczy, których przekleństwa w uszka kłują :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla, dzięki za celną uwagę. Zapewne masz rację. Hiphop dziś to produkt skrojony do konkretnego nieletniego odbiorcy, bluzgi muszą być. Jenak dzieci Waglewskiego nagrywali płyty ambitne, bez przekleństw, warstwy językowej nie oceniam, bo nie wczytywałem się, nie wsłuchiwałem się. . Czyli co, zostaje Stare Dobre Małżeństwo? Czyżykiewicz podobno wydał nową płytę...

PS. W ogóle polskich pieśniarzy brak. Samo dno , muł . Nic. Na szczęście mamy sąsiadów na południu , a oni użyczają nam boskiego , cudownego, jedynego, mądrego Jaromira Nohavicę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nohavica rulez!!!!!!!!!!

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hanss, szacun, jesteś wielki , właśnie o to mi chodziło. Dzięki . Tylko pytanko małe, zbieźność nicków zamierzona czy przypadkowa? To Twe teksty i wykonanie?

Jestem pod wrażeniem, jakbym sam pisał te teksty.... dzięki Hanss

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Zbieżność nicków zupełna ;) Hans Solo to jeden z nielicznych hiphopowców, którego z przyjemnością słucham. Teksty na prawdę ma dobre, ja tak nie potrafię. Niżej jego kawałki ze składem "52 Dębiec"

Witam.

Przede wszystkim aktualnie jeden z najlepszych muzyków w tym kraju O.S.T.R. - cokolwiek od niego weźmiesz do ręki, masz pewność - rap na najwyższym poziomie, od bitów po słowa i flow. Mój faworyt to Tabasko, Jazzurekcja, Ja tu tylko sprzątam oraz O.c.b. A na "Jazz, dwa, trzy" to pod względem muzycznym, jako producent wyleciał w kosmos, na poziom niedościgniony, nie tylko dla rodzimych producentów.

Dalej mogę Ci polecić;

Małpa

Te-tris

wspomniany wcześniej Łona, ale od niego to głównie "Koniec żartów", reszta już nie ten poziom. Nagrał chłopak genialną pierwszą płytę, i potem walczył i walczył...

Ortega Cartel

Był jeszcze kiedyś taki jeden zespół z Częstochowy, nagrali, niestety, tylko jedną płytę Żywe Srebro - Podpatrzone Podsłuchane. Płyta wyszła w 2000 r. i wyprzedzała czas, że tak się wyrażę. Odbiorcy nie byli jeszcze na taką muzykę gotowi. W efekcie, się nie przyjęła, i zespół się rozpadł, a szkoda. Gdyby nagrali te płyty trochę później... Ciężko to dziś dostać, ale gdybyś miał okazje, bierz.

Pozdrawiam

Dominik

O.S.T.R przeklina za dużo, poza tym to czysta komercja, facio odniósł sukces rynkowy i jego płyty cyklicznie są wydawane. Bluzgi wklejone dla ściśle określonej publiki mnie odrzucają osobiście, bo świadczą tylko i wyłącznie o braku wyobraźni i marnym , nikłym zapasie słownictwa. Niech sobie inni słuchają, ja nie będę.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

ostry i komercja ? argumentujesz to faktem, że wydaje cyklicznie płyty . No to, to się nazywa argument, ja stary, jak ja mogłem tego nie zauważyć wcześniej. Dziękuję Ci, za te mądrość.

Bluzgi ? Pod czyim adresem - podaj jakiś przykład. Słucham.

"mówisz ostr mam słaby rap? znaczy uszy masz w jelitach"

hehehehehehehe

Masz rację, zwracam honor, ostry to sztuka najwyższych lotów, lepiej to brzmi? :) Nie lubię tego typu wymiany zdań, bo kto wie, może masz rację Ty, a może mam ją ja. Niemniej , należałoby tu uściślić , co to jest komercja. Wg mnie to towar skrojony po to , by dobrze się sprzedawał, by przynosił zysk, złoto, kasę , mamonę. By tworzyć systematycznie , trza mieć rzemieślniczy charakter, nie liczy się natchnienie, liczy się termin, więc piszemy bez polotu, piszemy ot tak. Może się mylę. Na pewno się mylę. Słucham Hansa teraz, jest świetny, OSTR słuchałem kiedyś bez wgłębiania się w warstwę tekstową, skupiałem się na muzyce , głos traktowałem jak kolejny instrument. Być może Ostry ma coś ważnego do powiedzenia, niesie jakiś przekaz, chce powiedzieć coś ważnego. Nie wiem.

Wiem tylko , że materia językowa jest niebywale złożona i trudno napisać dobry tekst niebędący roztkliwianiem się nad sobą. Dobry tekściarz powinien wychodzić poza siebie, poza swe bóle i cierpienie. No i żeby było optymistycznie, nie chcę słuchać narzekań na podłych ludzi, zły system, brzydką pogodę.....

hehehehehehehe

Masz rację, zwracam honor, ostry to sztuka najwyższych lotów, lepiej to brzmi? :) Nie lubię tego typu wymiany zdań, bo kto wie, może masz rację Ty, a może mam ją ja. Niemniej , należałoby tu uściślić , co to jest komercja. Wg mnie to towar skrojony po to , by dobrze się sprzedawał, by przynosił zysk, złoto, kasę , mamonę. By tworzyć systematycznie , trza mieć rzemieślniczy charakter, nie liczy się natchnienie, liczy się termin, więc piszemy bez polotu, piszemy ot tak. Może się mylę. Na pewno się mylę. Słucham Hansa teraz, jest świetny, OSTR słuchałem kiedyś bez wgłębiania się w warstwę tekstową, skupiałem się na muzyce , głos traktowałem jak kolejny instrument. Być może Ostry ma coś ważnego do powiedzenia, niesie jakiś przekaz, chce powiedzieć coś ważnego. Nie wiem.

Wiem tylko , że materia językowa jest niebywale złożona i trudno napisać dobry tekst niebędący roztkliwianiem się nad sobą. Dobry tekściarz powinien wychodzić poza siebie, poza swe bóle i cierpienie. No i żeby było optymistycznie, nie chcę słuchać narzekań na podłych ludzi, zły system, brzydką pogodę.....

Tu nie ma wulgaryzmów? Owszem przesłanie jest , ale w jakim stylu...

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

polecam Napszykłat

To nie jest żart to jak pustkowie w głowie

Hanss ciekawy ten twój Hans

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest żart to jak pustkowie w głowie

Hanss ciekawy ten twój Hans

Ukryta Zawartość

Ośmielę się nie zgodzić co do Napszyklat, nie jestem tylko pewien czy to hip hop w tradycyjnym znaczeniu... w sumie bardziej elektronika...

Napszyklat operują raczej przekazem na poziomie surrealistyczno-nierealnym...

U Hansa za to widać młodzieńczy bunt, porządny chłopak ;)

Ukryta Zawartość

Tak trudno w tym czymś zwanym hip-chłop znaleźć muzykę.....

tak trudno, że trzeba się chwytać tekstów..

A tak w 95 % żenada!!!!

ja się nie mogę to tego czegoś przekonać:-(

Zapomnieliście już?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Zachwalany to O.S.T.R to kawał chama, wróciłem do jego jakiejś płyty i posłuchałem. Żenada. Podobnie Łona, czyste chamstwo. Jak na razie na poziomie godnym muzycznie i tekstowo jest rodzina Waglewskich, czyli Fisz....

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Tak trudno w tym czymś zwanym hip-chłop znaleźć muzykę.....

tak trudno, że trzeba się chwytać tekstów..

A tak w 95 % żenada!!!!

ja się nie mogę to tego czegoś przekonać:-(

Wit-told bez urazy ale wydaje mi się że hip-hop można zrozumieć przed trzydziestką a potem to już bardzo trudno, ja rozumiałem a teraz też mam z tym problem. Pozdrawiam

Zachwalany to O.S.T.R to kawał chama, wróciłem do jego jakiejś płyty i posłuchałem. Żenada. Podobnie Łona, czyste chamstwo. Jak na razie na poziomie godnym muzycznie i tekstowo jest rodzina Waglewskich, czyli Fisz....

Każdy z nas ma inną wrażliwość, więc rozwiń proszę, gdzie słyszysz u nich chama. Kim jest dla Ciebie cham ? Zaciekawiłeś mnie.

A może Ty po prostu jesteś na poziomie kogoś typu Mezo i/lub Liber i pomyliłeś nurty muzyczne ?

• 4 tygodnie później...

Temat sprzed niecałego miesiąca, więc chyba wielkiego starocia nie odkopię.

Jest sporo polskich wykonawców hip-hopowych, którzy robią dobrą muzykę. Na myśl przychodzi mi np. Siny - fajny album W siną dal, teksty z jajem, fajny styl śpiewania

Tymon - album Zmysłów 5 jest w miarę sensowny, raczej spokojny rap, niezłe teksty:

Gdyby pogrzebać znalazłaby się masa wykonawców, którzy robią fajną muzykę. Pisanie, że cały hip-hop to dno jest mocno niesprawiedliwe i przypuszczam, że opiera się w głównej mierze na tym, że najwięcej słychać o wykonawcach rapujących o jaraniu blantów, piciu piwa pod blokiem, etc. Sam porzuciłem hip-hop na rzecz innej muzyki z 10 lat temu, ale nie znaczy to, że nie ma albumów, do których z wielką przyjemnością bym nie wracał. Wspomniany Siny, Tymon, Paktofonika, Fisz i inne tego typu wynalazki. Ambitniejszego rapu należałoby raczej szukać wśród ludzi wydających tzw. nielegale, tam będzie z pewnością więcej niezależności i fajnych, mądrych tekstów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.