Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny uzywane, do DENON PMA-1080R, 27mkw

xid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam DENONa PMA-480R i CDC-590 z kolumnami JAMO Studio 160. Wiem, ze sprzet bardzo niskich lotow, dlatego czas na zmiany. Pokoj ma powierzchnie okolo 27mkw, w ksztalcie litery L. Kolumny ustawione blisko sciany i w takim miejscu, ze jedynie BR na froncie wchodzi w gre - w JAMO musialem zatkac BR, bo w ogole nie dalo sie sluchac przez umiejscowienie kolumn. Zamierzam kupic DENONa PMA-1080R, CDek narazie zostaje, gadalem z Piotrkiem i mowi, ze nie jest taki zly, bedzie lekki tuning i poki co musi wystarczyc. Muzyka to glownie rock i wszystkie jego odmiany. Budzet, nie jest z gory okreslony, chcialbym w granicach 1000 zl z kolumnami sie zmiescic, ale jesli nic w tej cenie sie nie znajdzie, to doloze. Nie mam mozliwosci posluchania jak graja inne kolumny, szczegolnie te uzywane, wiec zdaje sie na Wasza opinie. Z gory wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam

Z serii V to jaki konkretnie? PMA-900V? Byl jeden na allegro w cenie zblizonej do 1080r i 1060. Ale brzmieniowo pod jakim wzgledem jest lepszy? Wiecej detali, powietrza? Czy nie jest przypadkiem ostrzejszy? Ciekawe jeszcze czy po tylu latach ma te swoje walory muzyczne. Dobrze widze, ma on 2 kanaly wideo? Sa to kanaly obrazu czy dzwieku mono? Dziwne, po co tam to aplikowali? A moze mi wlasnie ktos powiedziec w jakich latach wystepowaly jakie serie? Kiedys byla stronka o tym, ale juz nie dziala. Z serii x20 nic nie znalazlem... wiem, ze jest 1520 - ma on wbudowanego DACa chyba? A jak z jego jakoscia? Nie mam pojecia tez ile taki kloc kosztuje. No i jest jeszcze 1560, ale to juz kwota 2 tys niestety... ma on duze zmiany wobec 1060? Bo nie bylo 1580r, prawda? czyli z serii 80r najwyzszy to 1080r a z 60 - 1560, tak? No i jeszcze jak z tymi kolumienkami? Tak jak mowie na kolumny chcialem przeznaczyc ten 1000 zl a na wzmaka... no wlasnie, ciagle po glowie chodzil mi zakup 1080r wiec to kwota rzedu 600zl, ale skoro nie ma byc on dobry, to juz sam nie wiem...

Ostra to jest raczej seria x60. Seria V jest ciepla i muzykalna, podobnie jak x20. PMA-900V to chyba najwyzszy model. Bynajmniej wyzszego nie widzialem. Akurat mam PMA-1520, ktory sie obecnie restauruje. Bedzie u mnie gral w systemie na jakis czas. BDB piec z BDB DACkiem dlatego go nabylem. Dosc podobny jest PMA-920. Nie ma DACA, i ma mniej mocy, ale reszta jest podobna. PMA-1560 to przesada. Za taka kase nie warto.

?👈

No widzisz, nigdy nie mialem mozliwosci posluchania czegos innego poza technicsem su-500 z lat 80 i denonem 480r. Tzn sluchac sluchalem, ale bylo to tak dawno, ze nawet nie pamietam modeli. I powiem szczerze, ze ten dcd-590 brzmial jako tako, a po wymianie kabli w tych jamo studio 160 zupelnie uciekl mi dol. Dostaly wiecej szczegolow, lepsza gore, ale gdzies wcielo dol i srednice, ktora byla wysunieta na przod. Raczej wszystko dobrze polutowalem. Mniejsza o to, to i tak smieci. Czyli jesli stara szkola denona jest cieplejsza od serii 80 to bede nad nia myslal bardzo. Moze mi tylko ktos powiedziec w jakich latach byla produkowana seria V i seria x20? No i Panowie, w koncu temat zakladalem z zamiarem kupna kolumn a nikt jeszcze nic w tej kwestii nie napisal:) Czy moze jakis DIY? Tylko nie wiem na jakich przetwornikach.

Jeśli masz ochotę się trochę pobawić w diy( a w zasadzie w doinwestowanie) to porzuciłem swego czasu jeden z projektów do regeneracji: Infinity Rs 5001 (dostępne w popularnym serwisie aukcyjnym). W kwocie 1000zł powinieneś się zmieścić ze wszystkim. Nie mają BR, plus grają naprawdę rozsądnie w tej cenie do rocka. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Rafal - bede przegladal aukcje za granica, jesli nic sie nie trafi to wtedy bede rozmyslal

pdi90 - kurcze troche za duze klocki, nie zmieszcza mi sie, a przemeblowac pokoju za bardzo nie moge, potrzebuje dosc waskich kolumn, cos jak te jamo studio 160. A co powiedziec mozecie o B&W? Pamietam kilkanascie lat temu znajomy mial wlasnie Denona z tymi kolumnami, nie pamietam modeli, bo to szmat czasu, wiem tylko, ze byly to monitory i dawalo rade, ale ja wolalbym podlogowce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.