Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 356BEE vs. Rotel RA-12 vs. Yamaha A-S1000 co wybrać?

Grzesh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Postanowiłem założyć nowy wątek, jako że koledzy z forum przekonali mnie żebym zamiast kolumn na początek zmienił wzmacniacz tak też więc robię. Mimo namowy szanownego „reazm2” jednak zdecyduję się na zakup nowego a nie używanego wzmacniacza.

Teraz od początku bo mam nadzieje że uzyskam odpowiedzi od innych forumowiczów. Obecnie posiadam wzmacniacz do kina domowego Yamaha RX-V630, kolumny TDL RTL3 i odtwarzacz CD Pioneer PD-S707. Szukając i czytając doszedłem do wniosku że będę wybierał pośród trzech wzmacniaczy:

- NAD C356BEE

- Rotel RA-12

- Yamaha S-A1000

Prawdopodobnie uda mi się pod koniec marca lub na początku kwietnia udać się do salonu w Warszawie na odsłuch, ale wcześniej chciałbym uzyskać odpowiedzi od Was, który z tych trzech wzmacniaczy polecili.

Moje preferencje muzyczne, najczęściej słucham takich wykonawców jak Schiller, Oldfield, Vangelis, Enigma czy Jarre, ale lubię także posłuchać muzyki z młodości czyli Bad Boys Blue, Fancy czy Sandra, nie pogardzę też czasem płytą Imagine - Armina Van Buuren’a. Mój pokój to 22 m2, co lubię w muzyce, mocny bas bardziej miękkie brzmienie. Myślę że każdy z tych wzmacniaczy zagra lepiej od mojej starej Yamahy.

Który wzmacniacz Waszym zdaniem będzie najlepszym wyborem dla mnie, zdaję sobie sprawę że między NAD’em a Yamaha jest nawet 1000 zł różnicy, ale dla mnie nie jest to ważne, najważniejsze, który zagra najlepiej.

Czekam na sugestie

Witaj,

pod względem brzmienia zdecydowanie najlepiej zagrają NAD i Rotel. Rotel będzie bardziej rockowy, z uwypuklonymi skrajami pasma. NAD jest bardzo mocny, oferuje potężny i nisko schodzący bas, zachowując dobry środek pasma i szczegółową górę. Tak więc do rockowych kawałków Rotel, bardziej uniwersalnie NAD.

Do powyższej grupy urządzeń na odsłuch dołożyłbym jeszcze koniecznie troszeczkę droższe dwa segmenty - Audiolab 8200A oraz koniecznie Quad Elite Integrated Amplifier. Może się okazać, że przy trochę wyższej cenie jakość dźwięki oraz przede wszystkim Twoje zadowolenie z słuchania muzyki będzie znacznie lepsze.

Aha - do listy dorzuć jeszcze Roksan Kandy K2 Integrated.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W podobnym przedziale cenowym jest bardzo dużo dobrych wzmacniaczy, każdy z nich jednak oferuje trochę inne brzmienie. Musisz zaufać własnym, subiektywnym odczuciom.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolega z branży słusznie prawi.

Miałem w domu na testach po kolei : Nada 326, Rotela RA-06 i tą Yamaszkę.

Mnie podszedł NAD i cieszy ucho.

Koniecznie wypożycz - własne doświadczenia są bezcenne.

Z wypożyczeniem będzie ciężko, rzadko bywam w stolicy... Ale na pewno przesłucham na miejscu. Cieszy mnie że teoretycznie najtańszy wzmacniacz gra (prawdopodobnie dla mnie) najlepiej. Mam pytanie ten NAD występuje jeszcze w wersji DAC, wiem że jest to przetwornik cyfrowo-analogowy, tyle że co to właściwie da?? Czy np. jeśli mam urządzenie DUNE BASE HD (czy odtwarzacz Blu Ray) i tam mam muzykę w plikach FLAC to podłączyć mogę wtedy go do wzmacniacza poprzez kabel optyczny i będzie lepszy dźwięk niż np. podłącze DUNE poprzez kable chinch?? Czy jest sens dopłacać 800 zł??

Witaj,

jest sens dołożyć do wersji z przetwornikiem. Twój Dune pod względem funkcjonalności jest świetnym urządzeniem, niestety ogromnym ograniczeniem jest jakość wbudowanego przetwornika cyfrowo/analogowego. W momencie jeśli połączysz Twój odtwarzacz przewodem cyfrowym, będziesz wykorzystywał przetwornik we wzmacniaczu, który jest znacznie lepszy niż ten w Dune.

Jeśli masz pewne wątpliwości (co oczywiście rozumiem), zawsze możesz odesłać u nas urządzenie, jeśli nie sprawdzi Ci się w systemie, ryzykujesz tylko kosztem przesyłki zwrotnej do naszego salonu. Masz na to 10 dni spokojnego testowania w twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co do wyboru wzmacniacza Q21 dobrze prawi, Rotel lub NAD, z tym że połączenie tego NADa z tymi kolumnami może dać za dużo bułowatego basu. Rotel jest dużo szybszy a DF i niezła wydajność prądowa złapią głośniki za mordę i nie pozwolą im za bardzo się poluzować.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Moje preferencje muzyczne, najczęściej słucham takich wykonawców jak Schiller, Oldfield, Vangelis, Enigma czy Jarre, ale lubię także posłuchać muzyki z młodości czyli Bad Boys Blue, Fancy czy Sandra, nie pogardzę też czasem płytą Imagine - Armina Van Buuren’a. Mój pokój to 22 m2, co lubię w muzyce, mocny bas bardziej miękkie brzmienie.

Od kilkunastu dni wsłuchuję się w swojego NAD-a C356BEE bowiem niedawno go nabyłem. Słyszałem już go wcześniej na kolumnach KEF-a. I muszę powiedzieć iż jestem naprawdę bardzo zadowolony. Preferencje muzyczne podobne do Twoich, pomieszczenie także. Dużo słucham winyli i muszę powiedzieć że po zmianie wzmacniacza winyle uzyskały całkowicie nowe i wyraziste brzmienie. Praktycznie muszę płyty przepuścić jeszcze raz ażeby je poznać muzycznie od początku. Niebawem zamierzam dokupić do niego właśnie kolumny KEF-a, już mam swoje wybrane modele na których się skupię przy odsłuchu. Także jeśli chodzi o wzmacniacz to z mojej prywatnej strony mogę Ci go jak najbardziej polecić. W rzeczywistości wygląda lepiej niż na fotkach także tym się specjalnie nie przejmuj, takie angielskie wzornictwo.

Na plus przemawia jeszcze to iż możesz go kupić z przetwornik cyfrowo/analogowy NAD MDC DAC, to wyjdzie taniej jakbyś miał to w przyszłości dokupić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub z przedwzmacniaczem gramofonowym NAD PP375 jak lubisz gramofon

Ukryta Zawartość

Podałem linki do samych "pudełek" ale można je zakupić razem ze wzmacniaczem. Wyjdzie taniej niż potem miałbyś je dokupić - jak już napisałem wcześniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do wyboru wzmacniacza Q21 dobrze prawi, Rotel lub NAD, z tym że połączenie tego NADa z tymi kolumnami może dać za dużo bułowatego basu. Rotel jest dużo szybszy a DF i niezła wydajność prądowa złapią głośniki za mordę i nie pozwolą im za bardzo się poluzować.

Kolumny też będę chciał zmienić, jednak jest to pieśń przyszłości, na ten rok założyłem zmianę wzmacniacza (powrót do świata stereo), może pod koniec roku ale pewnie dopiero na początku przyszłego będę myślał o zmianie kolumn.

Od kilkunastu dni wsłuchuję się w swojego NAD-a C356BEE bowiem niedawno go nabyłem. Słyszałem już go wcześniej na kolumnach KEF-a. I muszę powiedzieć iż jestem naprawdę bardzo zadowolony. Preferencje muzyczne podobne do Twoich, pomieszczenie także. Dużo słucham winyli i muszę powiedzieć że po zmianie wzmacniacza winyle uzyskały całkowicie nowe i wyraziste brzmienie. Praktycznie muszę płyty przepuścić jeszcze raz ażeby je poznać muzycznie od początku. Niebawem zamierzam dokupić do niego właśnie kolumny KEF-a, już mam swoje wybrane modele na których się skupię przy odsłuchu.

A tak z ciekawości jakiego modelu kolumn KEF-a słuchałeś ??

Na plus przemawia jeszcze to iż możesz go kupić z przetwornik cyfrowo/analogowy NAD MDC DAC, to wyjdzie taniej jakbyś miał to w przyszłości dokupić.

Ukryta Zawartość

lub z przedwzmacniaczem gramofonowym NAD PP375 jak lubisz gramofon

Ukryta Zawartość

Podałem linki do samych "pudełek" ale można je zakupić razem ze wzmacniaczem. Wyjdzie taniej niż potem miałbyś je dokupić - jak już napisałem wcześniej.

Na razie nie jestem posiadaczem gramofonu, ale myślę że może kiedyś w przyszłości jak finanse pozwolą to bardzo bym chciał żeby mój sprzęt powiększył się o właśnie jakiś model gramofonu. Wtedy wiadomo dodatkowe koszty czyli zakup płyt...

Co do przetwornika to mam taki plan, kupić na początek wzmacniacz bez żadnego przetwornika, potem dokupić jakiś przetwornik cyfrowo/analogowy (np. ten.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a do samego wzmacniacza kiedyś dokupić ten przetwornik do gramofonu.

Cieszy mnie to że większość osób poleca mi ten wzmacniacz NAD-a, to znaczy że coś jest na rzeczy i wart jest przesłuchania, co dzięki szacownemu gronu na pewno uczynię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak z ciekawości jakiego modelu kolumn KEF-a słuchałeś ??

Przez przypadek byłem w jednym takim salunie ze znajomymi u kogoś tam dalekiego (jakaś tam woda po kisielu) i zwróciłem tylko uwagę na wzmacniacz, natomiast same kolumny wyglądały na coś takiego:

Ukryta Zawartość

ale pocieszę Cię i powiem iż i tak by nie pasowały do naszych pomieszczeń bo są za małe (pomieszczenia).

Ja planuję się skupić przy odsłuchach na: KEF R300, KEF Q5 no i może na LS50. To na dzień dzisiejszy. Do zakupu mam jeszcze ok 3-4 miesiące więc coś może ulec zmianie. Najtaniej wychodzą Q5 (ok. 1500 zł) - polecane przez użytkowników,

Ukryta Zawartość

natomiast pozostałe no to tak od ok. 4 tyś się zaczynają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.