Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z wyborem nowego transportu rozważam zakup Oppo 103D.

Zaintrygowało mnie przetwarzanie obrazu Darbee o którym to możemy przeczytać:

"Przetwarzanie daje nie tylko wrażenie większej głębi, ale również większego kontrastu. Przejścia pomiędzy czernią i bielą, nawet dla małych detali wydają się mieć większą rozdzielczość, co z kolei sprawia, że obraz wygląda na wyraźniejszy. Przetwarzanie VRS ClearView jest również miłym dodatkiem. ClearView w BDP-103D daje możliwości przetwarzania obrazu, które wpływają na szczegółowość obrazu standardowej rozdzielczości. "

I tutaj Panowie rodzi się moje pytanie, na ile jest to marketingowy bełkot a na ile prawda?

Miał już ktoś doczynienia z tym sprzętem?

Rozważam wykorzystanie go w swoim kinie.(Działałby z VT60)

Witaj,

odtwarzacze Oppo moim zdaniem są najbardziej zaawansowanymi urządzeniami pod względem jakości dźwięku i obrazu, dostępnymi obecnie na rynku bez względu na cenę. Wersje z literką "D" czyli z procesorem Darbee rzeczywiście oferują jakość obrazu nieporównywalną praktycznie z żadnym innym odtwarzaczem na rynku, tak więc jeśli zależy Ci na najwyższej jakości obrazu, moim zdaniem to zdecydowanie najlepszy wybór.

Zresztą serdecznie zapraszam do naszego salonu na prezentację urządzenia, dajemy także możliwość sprawdzenia klasy odtwarzacza w twoim domu, w Twoim systemie, nie wiąże się to z żadnymi kosztami. W przypadku jeśli urządzenie nie będzie spełniało Twoich wymagań, oddajemy pełną kwotę (jedynie w przypadku wysyłki Twoim obciążeniem jest koszt odesłania odtwarzacza do naszego salonu).

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Posiadam Oppo BDP-105D.

Jeśli chodzi o video to ... brak słów. Tego nie da się opisać, to trzeba zobaczyć.

Technologia Darbee to magia. To największa innowacja "jakościowa" jaką widziałem od lat.

To co Darbee wyciąga z obrazu jest niesamowite.

Podłączyłem sobie telewizję UPC przez wejście HDMI w Oppo. Włączyłem Darbee i doznałem szoku. Wydawało mi się, że kanały HD są w dobrej jakości. Po włączeniu Darbee skok jakościowy był jak pomiędzy DVD a BD. No prawie ;-) W każdym razie po wyłączeniu Darbee kanały HD zaczęły wyglądać jak zwykłe SD/DVD.

Dodam, że oglądam na projektorze.

Dzięki Darbee zadowolenie z oglądania bardzo wzrasta. :-) Widać szczegóły, które bez Darbee są zupełnie niewidoczne.

Zdecydowanie polecam !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie z tego co piszecie wyglądać to może naprawdę bardzo ciekawie, podkręciliście mnie.

Podjadę jutro do salonu, zostawię kaucję i wypróbuję u siebie.

Zdaje sobie sprawę że w stosunku do zwykłego blu-raya odtwarzacz ten posiada już niezłą sekcję audio ale bardziej ciekawi mnie czy faktycznie można wycisnąć coś jeszcze z obrazu względem sprzętu bez takiego procesora do obróbki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przecież w normalnym "Qdeo" Marvel-a jest też duża możliwość wyostrzania i podnoszenia kontrastu. Zakres jest, jak dla mnie, wystarczająco duży. Zna ktoś może jakieś szczegóły techniczne tego nowego rozwiązania?

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zabawa ustawieniami to nie to samo co Darbee.

Darbee polepsza obraz bez efektów ubocznych (no jakieś tam są). Ale generalnie wszystko staje się wyraźniejsze bez przerysowania. Fajny efekt.

Ja już bez Darbee nie mogę oglądać ... nawet TV puściłem sobie przez Oppo i jego system Darbee.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zabawa ustawieniami to nie to samo co Darbee.

Czy te różnice Kolega zauważył przy porównaniu bezpośrednim 105 z Darbee i 105 z Marvell-em ? Na tym filmie reklamowym nie widać jakie ustawienia były dla Darbee a jakie bez Darbee (chyba, że coś przeoczyłem). Nie oglądałem tego filmu dokładnie, ale widzę że chodziło o przystawką do każdego BD a brak jest chyba informacji do czego to porównują (może było podłączone do BD za 250 zł ;-) ). Jeżeli Kolega robił porównanie tych dwóch wyżej wymienionych modeli to dobrze by było uzupełnić informację o nastawy procesorów obrazu z obu odtwarzaczy. Może udało by się zrobić fotki porównawcze z ekranu z różnic obrazu przy założonych nastawach. To by było ciekawe bo ostatnio jest silna reklama tego wynalazku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Skoro już ktoś wspomniał o najwyższej jakości, to wypadałoby najpierw odpowiedzieć sobie samemu na pytanie czym jest ta jakość ;)

Bo jeśli jakość jest jak najwierniejszym odwzorowaniem obrazu, który został nam dany to nie potrzebujemy do tego ani Oppo, ani Darbee, a zwykły odtwarzacz za 200zł robi 99% roboty.

Nie twierdzę natomiast, że funkcja ta jest zbędna, działa bardzo mile dla oka. Jest to takie trochę inteligentniejsze wyostrzanie, aczkolwiek efekt końcowy w pewnym stopniu jest podobny do podbicia suwaka ostrości na wyświetlaczu/projektorze. Jeśli miał ktoś styczność z telewizorami Sony z systemem X-Reality Pro to Darbee działa podobnie co suwak "rozdzielczość" w nich.

Osobiście jestem przeciw jakimkolwiek poprawiaczom, ale Darbee jest jednym z nielicznych, które mi się podobają, jednak przy bardzo niewielkiej ingerencji (ustawienie Hi-Def do 35%). Szkoda, że tak drogo ta funkcja kosztuje.

Jest to takie trochę inteligentniejsze wyostrzanie

Znasz może jakiś techniczne szczegóły na czym ta inteligencja wyostrzania polega ?

U mnie Oppo 105D współpracuje z tv Smasung C 7000 63" Plasma.

Jeżeli chodzi o stereo, to współpracuje ze wzmacniaczem

Harman Kardon HK 990, klocki podłączone kablami XLR.

Testowałem też z moim amplitunerem Harman Kardo AVR 760.

Jeżeli interesuje ciebie ten klocek, to skontaktuj się z varrolem ( zaślepki RCA )ma do mnie numer to pogadamy, bo mi się nie chce pisać.

Pozdrawiam : )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Ukryta Zawartość

Niezły ubaw. Przez 4 minuty leją wodę - każdy innym zdaniem i innymi słowami, że obraz jest po prostu ostrzejszy ;)

Tak jakby pierwszy raz spotkali się z tym, że ostrość da się podkręcić.

Na żywo nie widziałem, chodzi mi tylko o sam filmik niejako reklamujący Darbee - bo tutaj nawet w 720p wygląda całkowicie normalnie, jak zwykłe wyostrzenie. Szkoda że pokazali tylko efekt na 100% (nie do oglądania) - wygląda to identycznie, tak jakbyśmy sobie podbili za mocno ostrość w tv albo w odtwarzaczu, dokładnie tak samo postrzępione krawędzie.

Ukryta Zawartość

Jasne, że na 100% nie da się oglądać. Na HD mam 60% na DVD 80% i efekt jest rewelacyjny. Można powiedzieć, że jest to inteligentne wyostrzenie. Darbee wyciąga szczegóły tam gdzie trzeba.

.. chociaż nie jestem szczęśliwym posiadaczem tego cuda, to miałem z nim kilkugodzinne doświadczenie... tzn. oppo 103d posiada mój sąsiad i testowałem go u siebie

na 65" st60 i powiem tak... szału nie ma... a bardzo się zainteresowałem oppo 103d jak zobaczyłem co potrafi u mojego sąsiada, ale u niego oppo jest podpięty pod projektor jvc i ekran 120" i tu szał jest, po prostu rewelacja..... procesor Darbee na 120" daje super obraz.....

... na moich 65" wyostrzał obraz ale podobnie jak w moim Panasie bdt-500 funkcja "detail clarity"....

... Podsumowując moje odczucia : .... OPPO 103D do ekranów powyżej 90" jest niezbędny, naprawdę warto go zakupić gdy mamy projektor...

.... do moich 65" nie kupiłbym go, za mało wnosi, a kosztuje niemało....

.. Jeszcze raz podkreślam , że powyższy post to moje odczucia.....i moje doświadczenie z tym cudem....

... choć nie ukrywam ,że gdybym miał luźne 3600 pln, to bym zainwestował ,pod warunkiem ,że w planach miałbym zakup projektora.......

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Posiadam Oppo BDP-105D.

Mnie interesuje również ten odtwarzacz ze względu na b.dobrą reprodukcję obrazu ale najbardziej interesuje mnie jego funkcja upscallingu do 4K.

Próbowałeś może jak mu to wychodzi?

Mam pożyczony obecnie poprzedni model Oppo i muszę powiedzieć ,że "Hobbit" odtwarzany na tym odtwarzaczu na TV quasi 4K to najlepszy obraz jaki kiedykolwiek widziałem na oczy.

Oczu po prostu nie można oderwać ;)

Znasz może jakiś techniczne szczegóły na czym ta inteligencja wyostrzania polega ?

Jest to rodzaj filtra podobnego do tego stosowanego w obróbce zdjęć, przykład photoshop.

Opis filtra inteligentne wyostrzenie masz tu:

Ukryta Zawartość

Takie wyostrzenie pozwala na większą kontrole parametrów, ale z inteligencją jako taką niewiele ma wspólnego:)

Fotka 1 darbee

Fotka 2 photoshop użyłem inteligentnego wyostrzenia promień 2,7piksela

Fotka 3 zwykła użyta do obróbki w photo

Zdjęcie to przykład ze strony producenta.

j63g.jpg

khad.jpg

lg57.jpg

Ukryta Zawartość

Zdjęcie to przykład ze strony producenta.

Zdjęcia może nie najlepiej ujmują temat, ale mi najlepiej podoba się ta najniższa fotografia. Jest najbardziej naturalna. Te wyżej oczywiście są bardzo efektowne i też się mogą podobać. Dzięki za wyjaśnienia.

Zastanawiam się jeszcze na ile warto oppo darbee stosowac do zwyklych filmow hd. Bo wiadomo zenprodukce cyfrowe jak hobbit czy avatar to ostrość i milion szczegolow wiecej niz np. W filmie "O północy w Paryżu" Woodego Allena. Czy w takim filmie jest sens darbe? Producenci nie raz daja nam obraz "miękki" a nie taką sztuczną źyletę jak wspomniane avatary, supermany czy inne Lordy z Ringami.

Zastanawiam się jeszcze na ile warto oppo darbee stosowac do zwyklych filmow hd.

Tym bardziej ma sens. Im gorszy jakościowo film tym efekt lepszy ;-)

Na filmach żyletkach działanie Darbee jest subtelne. Ale łatwo zauważalne. Natomiast na DVD Darbee wyciąga takie szczegóły, że szczęka opada.

Cóż mogę Ci powiedzieć ... niewierny Tomasz ...

Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli a uwierzyli ...

90% filmów to jednak próba odzwierciedlenia rzeczywistości ... a do tego typu produkcji Darbee jest błogosławieństwem ...

Proponuję pielgrzymkę do salonu audio albo do jakiegoś kolegi żeby naocznie przekonać się o zaletach technologii Darbee.

Nie chodzi o to że nie wierzę w tą technologię. Tak jak pisałem na pewno w filmach typu Avatar czy innych produkcjach cyfrowych jest zaleta przy duzym ekranie. Na tych filmach też napewno można testować jakość i kolory projektora, sam jako pierwszy film pokazany dla rodzinki odpaliłem Avatara, który co prawda reprezentuje sobą tylko możliwości bo fabuła to dno ale o to chodziło. Natomiast 99% filmów nie ma takich kolorów i takiej ilości szczegółów jak tego typu produkcje. Przytoczony przeze mnie przykład "O północy w Paryżu" jest filmem, który ma całkiem inny klimat niż Avatar. Stąd wynika mój sceptycyzm. Chociaż może się skuszę na przetestowanie 103D, w koncu nic to nie kosztuje... chyba że się zdecyduję go sobie zostawić :)

Jeszcze jedno. Sporo czytałem o pogoni za czernią, ktorej podobno w projektorach nie ma. Ostatnio żona chciała koniecznie obejrzeć jakiś program na projku z dekodera cyfry - philips. Jak to programy na TVN są kręcone inczej niż filmy, obraz jest taki aż błyszczący, kolory ostre itp. A że ja szedłem zrobić kolację to.. No nieważne. Wracam do kina i kończy sie ten jej program, jakiś talent show dla projektantów. I wychodzą te dziewczyny z wybiegu do czarnego pomieszczenia z ostrym oświetleniem. Czyli widać praktycznie dziewczyny dobrze oświetlone i czarne tło. i powiem szczerze że TAKIEJ czerni od zakupu projektora na nim nie widziałem. To była wylana smoła. Czego to może dowodzić? Tego że projektor jest bardzo dobry a po prostu filmy nie są tak nagrane żeby mieć żyleta kolory a progamy na TVN mają mocno przesadzone kontrasty? Bo szczerze mówiąc taki obraz jak programy TVN fajny jest ale zachwytu nad możlliwościami projektora a nie do oglądania bo naturalny to on nie był :) Co myślicie?

To tak jak z tymi kwiatkami na foto. Ostatnie foto wygląda ładnie. To pierwsze zachwyca ilością detali ale czy jest ładne?

Porównywanie zdjęć do Darbee nie ma kompletnie sensu !

Czego innego oczekujemy od zdjęcia a czego innego od filmu.

Najprościej efekt działania Darbee można opisać tak: bez Darbee na twarzy aktora nie widać zmarszczek czy syfów a z Darbee widać ...

Czy ukrycie prawdy o twarzy aktora poprzez niedoskonałości techniki jest zamierzonym efektem ?

Jeśli lubisz kolorowe plamy na twarzy zamiast szczegołów to Darbee nie jest dla Ciebie. Ot i tyle w temacie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.