Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC lub CD.. ? , znowu prośba o poradę

nietutejszy

Rekomendowane odpowiedzi

A więc najpierw opiszę swój system i zaznaczę że o dziwo w tej konfiguracji gra ładnie ... ładnie ... przyjemnie, kolorowo ... i tak ma grać dalej :).

B&W CDM1se , końcówka mocy denon POA - 800 , przedwzm NAD 114 , cd TEAC CDP - 1100 , jakiś konekt musicall fidelity i kable japońskie ... wszystko bardzo dawno kompletowane ... o dziwo zgrało się bardzo ładnie ( TEAC kiedyś kupiłem teraz za 60 zł na allegro ... gra bardzo łagodnie ) mam jescze DALLI 104 ... ale z tymi tak to nie grał ładnie jak z CDM1 ... O CDM1 pisali kiedyś że bardzo ostre ... resztę tad dobierałem żeby było bardo łagodnie i gra bardzo ładnie przestrzennie, szeroka scena .

No i chciałem coś polepszyć ... o zgrozo .....( coś mi czasem buczy w końcówce, ... ale jak częściej gra to wogóle nie daje znaku życia )

WZM Harman Kardon980 zagrało gorzej ( słabsze wyskoie tony ) - oddałem, gość powiedział że integra nie zagra lepiej - żeby lepiej wymienić CD,

Yamaha CD-N500 - kompakt zagrał gorzej ( słabsze wysokie tony ) stremera nawet nie podłączałem - oddałem

PIONEer PD-50 CD -zagrał gorzej ostrzej - wyskoie tony, średnica bez barwy i wycofana, podłaczyłem jako przetwornik DAC do radia internetowego przez dekoder nc+ i było bardzo ładnie ... ale nie będę kupował odtwarzacza żeby używać jako przetwornika , a więc postanowiłem kupić DAC ...

DENON 300usbDAC ... zagrało tak samo jak dźwięk bezpośrednio z dekodera ... tragedia .... następnego dnia trochę może lepiej ale minimalnie .... może to wina zasilacza .... nie wiem oddałem nie za 1700 zł.

No i teraz co ?? Może ASUS XONAR ESSENS ONE ? ... ma lepszy zasilacz i ma podobno łagodny dźwięk - niedużo wysokich tonów ....

Pomóżcie :) ... mam już dość odsyłania sprzętów ... nie mieszkam w warszawie :)

WZM Harman Kardon980 zagrało gorzej ( słabsze wyskoie tony ) - oddałem, gość powiedział że integra nie zagra lepiej - żeby lepiej wymienić CD,

Yamaha CD-N500 - kompakt zagrał gorzej ( słabsze wysokie tony ) stremera nawet nie podłączałem - oddałem

PIONEer PD-50 CD -zagrał gorzej ostrzej - wyskoie tony, średnica bez barwy i wycofana, podłaczyłem jako przetwornik DAC do radia internetowego przez dekoder nc+ i było bardzo ładnie ... ale nie będę kupował odtwarzacza żeby używać jako przetwornika , a więc postanowiłem kupić DAC ...

DENON 300usbDAC ... zagrało tak samo jak dźwięk bezpośrednio z dekodera ... tragedia .... następnego dnia trochę może lepiej ale minimalnie .... może to wina zasilacza .... nie wiem oddałem nie za 1700 zł.

Wiesz że taki sprzęt powinien pograć non stop minimum kilka dni żeby osiągnąć właściwe brzmienie ?

Porównania na szybko to zły pomysł

Grało kilka dni ... 3-5 ... z Denonem już nie wytrzymałem grał kilkadziesiąt godzin na drugi dzień odwiozłem ... poza tym chromolę taki sprzęt który żeby zagrał musi grać "kilka dni" ... nawet kilka godzin ..... nawet godzinę .... to nie tak Panowie nie tak :) to powinno grać ....

A więc najpierw opiszę swój system i zaznaczę że o dziwo w tej konfiguracji gra ładnie ... ładnie ... przyjemnie, kolorowo ... i tak ma grać dalej :).

B&W CDM1se , końcówka mocy denon POA - 800 , przedwzm NAD 114 , cd TEAC CDP - 1100 , jakiś konekt musicall fidelity i kable japońskie ... wszystko bardzo dawno kompletowane ... o dziwo zgrało się bardzo ładnie ( TEAC kiedyś kupiłem teraz za 60 zł na allegro ... gra bardzo łagodnie ) mam jescze DALLI 104 ... ale z tymi tak to nie grał ładnie jak z CDM1 ... O CDM1 pisali kiedyś że bardzo ostre ... resztę tad dobierałem żeby było bardo łagodnie i gra bardzo ładnie przestrzennie, szeroka scena .

No i chciałem coś polepszyć ... o zgrozo .....( coś mi czasem buczy w końcówce, ... ale jak częściej gra to wogóle nie daje znaku życia )

No i teraz co ?? Może ASUS XONAR ESSENS ONE ? ... ma lepszy zasilacz i ma podobno łagodny dźwięk - niedużo wysokich tonów ....

Pomóżcie :) ... mam już dość odsyłania sprzętów ... nie mieszkam w warszawie :)

Brzmi to jak recenzja produktów z pewnego klanu audio, idąc tym tropem koniecznie proponuję jamahę. Każdy normalny człowiek wie, że siędzą sobie płatni PRowcy i próbują prać mózgi innym. 1/2 wątków została spreparowana przez pseudofanatycznych audiofilów.

poza tym chromolę taki sprzęt który żeby zagrał musi grać "kilka dni" ... nawet kilka godzin ..... nawet godzinę .... to nie tak Panowie nie tak :) to powinno grać ....

Mylisz pojęcia . Prawie każdy nowy sprzęt musi się " rozegrać " . I dopiero jak pogra tych dni kilka , kilkanaście gra całkiem inaczej i tak już mu " zostaje " .

Kolumn tyczy to szczególnie .

Chcesz porządne , uniwersalne źródło to dołóż , potarguj się i kup za 3200zł Stream Magic 6 . Podłącz pod sieć i będziesz miał ponad 20 000 stacji radiowych z przyzwoitą radością . Podłączysz pod niego PCta po USB , czy dysk twardy , odtwarzacz CD w roli napędu i będziesz miał centrum rozrywki :)

"Brzmi to jak recenzja produktów z pewnego klanu audio, idąc tym tropem koniecznie proponuję jamahę. Każdy normalny człowiek wie, że siędzą sobie płatni PRowcy i próbują prać mózgi innym. 1/2 wątków została spreparowana przez pseudofanatycznych audiofilów."

- tego nie rozumiem ....

- oczywiście że czytałem recenzje i stąd takie moje próby a nie inne ...

A Ad. ostatnie go postu - to przecież pisałem że grałem tym wszystkim od 3 do 5 dni no i rzeczywiśce dźwiek się zrobił minimalnie lepszy po 1 -2 dniach ... ale nie była to różnica ani w charakterystyce ani w łagodności tylko w przestrzennoście stereofonii ....

Stream magic 6 gra podobno ostro a to jest ostatnie czego bym chciał .... widzę że do moich kolumn ... tylko łagodność i ciepło ....

NO I TERAZ MI POWIEDZCIE ZE POWINIENEM SOBIE KUPIC KLOCEK ZA 5 -6 TYSIĘCY ŻEBY LEPIEJ GRAŁ OD NAJTAŃSZEGO CD TEAC-A SPRZED LAT PIĘTNASTU !!!

0 .

Naprawe nikt tu nie potrafi mi pmóc :)) ? Myslę jeszcze żeby wypróbować jakiś ciepło brzmiacy DAC .. skoro DAC w tym pionierze grał mi nieźle to nawet taniszy jakiś powinien zagrać lepiej ... myśłe już raz pisałem o Xonar Essens One ... bo podobno ma mało wysokich tonów Co Wy na to ? chcę go podłączyć do dekodera N-ki tam są radia internetowe , do taniego blureya Sony no i może do kompa ...

No tyle znawców i zawodowców no i nikt nie chce pomóc ?? :)

chcę go podłączyć do dekodera N-ki tam są radia internetowe , do taniego blureya Sony no i może do kompa ...

Z takimi źródłami to nawet DAC za 100 000 zagra du kitu .

Chcesz radio internetowe w dobrej jakości to kup Stream Magic 6. Jako DAC dla mnie do dychy jest też nie do pobicia .

Można inaczej . Używaby DAC - Arcam rDAC + zasilacz ( 1500 ) . Jako napęd CD Marantz CD52 ( z 300 ) i kabel coax Profigold 4000.

W kompie zainstaluj Foobara 2000 + ASIO . Do tego kabel USB Belkin z serii PRO .

Zostaje kiepskiej jakości muzyka z N-ki .

Ale radia internetowe można też z PCta strumieniować do Arcama .

ALE ! pisałem że z Pioniera to radio grało miło przyjemnie ... Przy Denonie róznicy nie słyszałem( brak lepszego zasilacza ?? )

... no i ocywiście podłączeł m oba urządzenia do blu raya Sony - jakiś tani egzemplarz ale dobrzeoceniany - w obu przypadkach różnicy nie słyszałem ... więc pisze jeszcze raz ... szkoda mi znów naciągać nowych sprzedawców dlateg tutaj WAS pytam jako widzę obeznanych niejednokrotnie specjalistów "Co jest grane" ? :) dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze i odwrotnie :) ... czy wogóle można coś zmienić żeby grało lepiej ... mysłałem że zmiana starego CD na nowszy dużo droższy i "super" oceniany coś wniesie a w najgorszym przypadku nie pogorszy .. jednak poniosłem klęskę druzgocącą ...do PC ta nie podłączałem skoro DENON za 1700 grał tak samo jak dac w dekodrerze n+ ... PO co ? ...

Chciałem wydać nie więcej jak 2000 zł ponieważ uważam za nierozsądne pakowanie się w źródło takie pieniądze , a później będę miał problem ze wzmacniaczem może i z

kolumnami ...

To na tyle pozdrawiam ewentualnych czytelników ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.