Skocz do zawartości
IGNORED

Archiwizacja - digitalizacja Vinyli do postaci DSD

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Popularne stało się digitalizowanie płyt analogowych do postaci cyfrowej w formie strumienia PCM.

Te zabiegi w uszach fachowców nie do końca znalazły uznanie - nawet przy zastosowaniu bardzo gęstego zapisu 24/192.

Zmianę może przynieść metoda digitalizowania wprost do strumienia DSD, stosowanego choćby przy zapisie płyt SACD.

Taką możliwość daje rejestrator firmy KORG model MR-2000S, który aktualnie już nie kosztuje bajońskiej kwoty (~1300$)

To model, który cieszył się rewelacyjnymi opiniami, w zapisie studyjnym uznany za referencyjny - choć zapewne są też inne.

Ciekawe, czy znalazłaby się odpowiednio duża grupa osób chcących dokonać takiej archiwizacyjnej konwersji przy pomocy

wyselekcjonowanego toru najwyższej jakości, czy też miłość do drapaka, jego obsługi, jest tak wielka, że nie ma to sensu ?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Osobiście nie jestem w stanie odróżnić nagrania zrobionego w DSD na Korgu od oryginału. Jedyny problem to przestrzeń dyskowa dla odpowiedniej ilości płyt.

Pomysł godny przemyślenia.

Wbrew obawom, to zapis nie zajmuje więcej niż gęste PCM - a dyski HDD tanieją w oczach. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do wkładki, to faktycznie - należałoby na starcie zdecydowanie wybrać najlepszą będącą w zasięgu. :)

( mowa oczywiście o jakiejś forumowej akcji zgrywania, ale to zapewne mżonka jakich wiele ) :)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Frywolny, tak. Muzyka idzie 1:1. Dlatego warto ripowac na wybitnie brzmiacym analogu.

Jesli vasa nie slyszy roznicy, to ja tym bardziej :-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

DSD128 bit jest równe materiałowi na winylu 1:1? A jak wejdzie 256, a potem 512, a następnie 1024 to będą one lepsze od oryginału ( hi,hi) czy może tylko bliżej oryginału na winylu?

• Redaktorzy

Ja slyszalem Korga MR-1000. To byl bodajze 1 bit i 5.6MHz. Dzwiek nie do odroznienia jak dla mnie. To jest profesjonalny rejestrator cyfrowy. Z czego nagrasz - tak masz.

1:1 to miala byc przenosnia literacka.

panowie.. przykro się czyta, wracajcie do szkół bo się ośmieszacie...winyl do dsd...

Zanim poslesz nas do szkol, to odrob lekcje i pojedz do kogos, kto ma takiego Korga.

panowie.. przykro się czyta, wracajcie do szkół bo się ośmieszacie...winyl do dsd...

Masz pojęcie ... o dupie Maryni, w co też zbytnio Maryni nie chcę mieszać ! :)

Na początek edukacji poczytaj choć trochę :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz pojęcie ... o dupie Maryni, w co też zbytnio Maryni nie chcę mieszać ! :)

Na początek edukacji poczytaj choć trochę :

Ukryta Zawartość

zanim zaczniesz podawać linki do sklepów, linki które nic nie wnoszą (jeżeli uważasz inaczej to podaj mi te wartosciowe fakty), powiedz czy Ty w ogóle wiesz co to jest 24bit i za co odpowiada? napisz (przy czym zastrzegam, też mi działa wikipedia), a obiecuję że wyjaśnię dlaczego winyli do dxd zgrywać nie warto... właściwie jeżeli wiesz dlaczego nagrywa się w 24bitach, to sam powinieneś sobie odpowiedzieć...

Ukryta Zawartość

Że się wtrącę...

Kurcze! Faktycznie nie słyszycie różnicy?

Moim zdaniem ŻADNA cyfra nie zbliży się do dobrze skonfigurowanego analogu... Choć wiem to od niedawna...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No i się zlecieli fanatycy. Już się nie poczyta jak dobrze zgrać winyla. Moim zdaniem lepiej za wczasu banować pewne gwiazdy tej zakładki i będzie można podyskutować.

• Redaktorzy

Zukzukzuk. To dwie rozne rzeczy. Zgranie materialu winylowego do pliku DSD to nie to samo co gesty plik. Na DSD mozesz zgrac FLACa albo nawet CD Audio. Bedzie to wierna kopia oryginalowi.

Polecam zainteresowac sie mozliwosciami technologii DSD.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Robiliśmy kiedyś następujące doświadczenie. Na Korga MR100 (dzięki Vis :-) nagraliśmy kilka kawałków biorąc sygnał z wyjść mojego phono.

Następnie Korg został wpięty do drugiego wejścia wzmacniacza. Po wyrównaniu poziomów sygnału (Korg daje taką możliwość) słuchałem równolegle z lp i Korga.

Nie byłbym w stanie nie tylko odgadnąć co gra ale czy zostało zmienione źródło.

No ale ja się nie znam.

Excel da radę ;-)

... obiecuję że wyjaśnię dlaczego winyli do dxd zgrywać nie warto...

Temat jest napisany czytelnie : zgrywamy vinyl do DSD ( bez pośrednictwa DXD )

Myślę, że więcej tłumaczyć nie potrzeba. Aha, link podałem po to, aby uświadomić

niektórym, że są prowadzone akcje z digitalizacją vinyli i że to nie jest li tylko zabawa.

Twój ruch.

Zukzukzuk. To dwie rozne rzeczy. Zgranie materialu winylowego do pliku DSD to nie to samo co gesty plik. Na DSD mozesz zgrac FLACa albo nawet CD Audio. Bedzie to wierna kopia oryginalowi.

Polecam zainteresowac sie mozliwosciami technologii DSD.

Przeca to jasne:)

Ale plik jaki by nie był, to go nie odtwarzasz z...gramofonu. Uważam, że tu jest pies pogrzebany... No,

ale Ty słyszałeś cyfrę grającą jak vinyl, ja - jak dotąd - nie. I nie sądzę, żeby to miało nastąpić...

Lecz, żeby nie było - obiema rękoma jestem ZA cyfrą, która doskonale podrobi doskonały winyl (w odsłuchu)!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No i się zlecieli fanatycy. Już się nie poczyta jak dobrze zgrać winyla. Moim zdaniem lepiej za wczasu banować pewne gwiazdy tej zakładki i będzie można podyskutować.

Nieładnie jest banować. Lepiej - przedstawić argumenty. Sam chcesz zostać ?:)
  • Redaktorzy

No to Jacku-zukzukzuku musisz wpasc do naszego Wroclawskiego Podziemia Winylowego, tyle ze ja tutaj nie szefuje. Zamiatam co najwyzej ;-)

Moim zdaniem ŻADNA cyfra nie zbliży się do dobrze skonfigurowanego analogu...

Chyba nie rozumiesz tematu - tutaj chodzi o zapisanie tego właśnie dobrze skonfigurowanego "analogu"

w sposób cyfrowy, ale dzięki najbardziej "analogowej" metodzie zapisu jednobitowego ze 128 razy wyższą

od CD częstotliwością próbkowania (5.6MHz).

TRZYMAJCIE SIĘ WĄTKU - PRYWATY NA PRIVA PROSZĘ ...

ale Ty słyszałeś cyfrę grającą jak vinyl, ja - jak dotąd - nie. I nie sądzę, żeby to miało nastąpić...

Ja słucham bardzo często cyfry lepszej od vinylu.

Jak ???

Ano takiej, która nie wyszła na winylu.

:)

temat został źle nazwany. Powinno być o digitylizacji analogu do DSD.

I źródłem powinien być prawdziwy master tape.

BTW tak właśnie powstały SACD z nagrań z epoki analogu wydawane komercyjnie. Na pewno macie je na swoich półkach.

O miażdżeniu winyla przez master tape'a napisałem już w swoim wątku.

Pozdro

Tylko, że dyski czasem padają i dane znikają. Wolę płyty.

Na to są metody. To się nazywa serwer i RAID oraz robienie kopii bezpieczeństwa na drugim serwerze i na płytach. Płyty to przeżytek, do archiwizowania nadają się w sam raz.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.