Skocz do zawartości
IGNORED

Marillion Misplaced Childhood Remaster vs wersja standardowa

PawelMitsu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Aktualnie posiadam standardową wersję płyty Marillion Misplaced Childhood kupioną w połowie lat 90. Jest to jeden z moich ulubionych albumów i zastanawiam się czy warto kupić wersję remaster. Czy ktoś z was miał okazję porównać bezpośrednio te dwa wydania, a może oryginał z roku 85 jest bezkonkurencyjny? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. pozdrawiam!

Ja mam remaster - szkoda IMO kasy.

Materiał wyjściowy jest nagrany tak podle że żadne remastery nie pomogą.

To jest wlaśnie problem z klasycznymi płytami Marillion (pierwsze 4) - super muzyka, okropnie nagrana, agresywnie, straszne sybilanty i blachy.

Jestem nadwrażliwy na taki sposób nagrywania i mam trochę dyskomfortu słuchając tych płyt.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Ja mam zarówno oryginał jak i remaster.

Zwykle, w 9 przypadkach na 10 wolę zdecydowanie oryginalne wydania. Remastery bardzo często są zrobione, jakby ktoś szykował je na zabawę w remizie - byle głośno...

Aczkolwiek w przypadku Marillion-a wolę 24 bitowy remaster (wersja europejska z 1998). Choć nie jest idealny, to jednak zyskuje na wypełnieniu. Wersja oryginalna jest w porównaniu do niego płaska. Nie wiem jednak czy z wszystkimi remasterami 'Misplace' tak jest. Bo wyszło kilka różnych zdaje się...

Tylko stare wydania! Remastery to szajs z podgłośnionym ostrym dźwiękiem. I te 4 płyty Marillion wcale nie brzmią tak źle - ot rockowo-popowy standard dźwiękowy 80'.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Polecam tę wersje chociaż na polskim allegro dosyć drogo.

Jest to remaster japoński, który łagodzi oryginalne brzmienie i nie są podbite żądne pasma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps. aukcja nie należy do mnie.

Ukryta Zawartość

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Dokładnie ta wersja jest najlepsza zresztą wszystkie japończyki z Marillion grają najlepiej.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Misplaced Childhood i tak brzmi w wersji zwykłej lepiej niż np. Fugazi. Ja mam dwa remastery 24 bitowe- Clutching at Straws i Afraight of Sunlight. Obie płyty przebasowione. U mnie na Misplaced... jest dosyć basu.

Jak widać po wpisach wielkie zróżnicowanie w kwestii komfortowego słuchania Marillion, wiadomo że to co napiszę to banał ale dobry system zagra doskonale - tak że będzie się chciało słuchać bez zmęczenia, słuchałem ostatnio Fugazi na cd i po prostu kapcie mi spadły, wszystko co wcześniej drażniło zniknęło. Powracając do pytania ja wolałbym oryginał ale naturalnie remasterami nie gardzę, choć wolę jejuż mniej a najbardziej słuchać lubię, jak kolega paul_67 z winyla.

Wydaje mi się, że mój zestaw jest tolerancyjny dla gorzej zrealizowanych płyt, jednak w przypadku Fugazi trochę denerwuje mnie odczuwalne podbicie skrajów pasma kosztem średnicy. Ale ogólnie tych płyt da się słuchać, są gorsze.

A może by tak podejść do tematu z drugiej strony, i jak kolega szuka dobrej wersji Misplaced Childhood polecam wydanie Fish - Return to Childhood: 20th Anniversary Tour

Rewelacyjny koncert z rewelacyjnej płyty, wokalista w znacznie lepszej formie niż za młodu, plus inne genialne utwory Marillion/Fisha.

Mam oryginalne wydanie Marillion na winylu, remaster 24 bit oraz w/w w firmie cd oraz dvd – i zawsze jak mnie nachodzi chęć na te płytę sięgam po koncert Fisha.

Obie wersje są do d... Z dwojga złego bierz oryginał, jak pamiętam dynamika była obcięta, jakiś błąd w masteringu, remaster to natomiast typowy EMI tamtego okresy, czyli duże podgłośnienie plus duża redukcja szumów bez sensu. Każdy winyl niestety brzmi lepiej od cd.

"Każdy winyl niestety brzmi lepiej od cd"

Zbyt wielkie uproszczenie zawiera się w tym stwierdzeniu, natomiast jak wcześniej wspominałem większą radość daje słuchanie wersji analogowej nie chyba tylko mi :)

To prawda, ale dlaczego niestety???

Bo ciężko winyl przesłuchać na odtwarzaczu cd ;)

"Każdy winyl niestety brzmi lepiej od cd"

Zbyt wielkie uproszczenie zawiera się w tym stwierdzeniu, natomiast jak wcześniej wspominałem większą radość daje słuchanie wersji analogowej nie chyba tylko mi :)

Chodziło mi akurat o ten konkretny tytuł, a nie ogólnie.

W tej bazie jest tylko kilka wydań, ale widać, że pod względem dynamiki różnice są niewielkie - tzn. również oryginalna edycja była marna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.