Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 20w75 Esotec .Basreflex czy zamknieta

wojtas75

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny głośnikowe (kit Dynaudio Aries) z niskotonowym głośnikiem Esotec20w75 4ohm ,który z racji swoich parametrów TS pracuje w obudowie zamknietej około 18 l .Skrzynie to spore podłogówki które maja całkowita pojemność 52 l .Chciałem zapytać jakiej średnicy i długości otwór wykonać żeby przerobić je na kolumny otwarte.Oto dane do głośnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie chodzi nie o OB, ale BR. Ponieważ ma niską Fs ( 30Hz ) to będzie dość długi tunel.

Minimalna średnica okrągłego BR to 65 mm ( 33 cm2 ), ale wtedy trzeba ok 16 cm długości.

Jeśli z kolei będziesz zwiększał średnicę, to i rośnie długość. Przykład - 71 mm to już 20 cm itd.

Są inne sposoby strojenia, może ktoś poleci inaczej, ale ja staram się zawsze dostroić do Fs,

bo uzyskuję wyraźne krawędzie i melodykę basu. Są też jednak inne szkoły...R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak chodzi o BR .Teraz mam otwór o średnicy 75mm i długości 20 cm(skrzynie głębokie na 44 cm) .Bas faktycznie lepiej rozciagnięty ,ale dudni,Może zwiekszyć długość tunelu?Z tego co wiem to optymalne strojenie tego głośnika pod BR wymaga obudowy ponad 70 litrów.

Wynika ok 24 - 25 cm długości BR dla tej średnicy. Poza tym nie wiem, jak jest dla tego głośnika, ale przy wartości Qts ok. 0,5 można robić i zamkniętą i BR. Jak zauważyłeś dla zamkniętej było 18 l - to jest około połowy wartości, dla której robi się BR ( 1/2 Vas albo niżej - czyli 65 litrów /2 ). Może to pewnie ktoś wyliczyć biorąc pod uwagę szczegółowe parametry głośnika, ale te litry ( 52 ) to moim zdaniem sporo za dużo. Optimum to będzie pewnie ok 30 - 35 litrów. Tylko zaczną się schody z BR, bo dla 35 litrów przy Twoim tunelu trzeba ze 30 cm długości, a może ciut więcej ;-(

Mniejsza skrzynka wymusi zmianę tunelu na mniejszą średnicę ( wystarczy ok 62 - 65 mm), bo BR może się nie zmieścić, albo trzeba nabyć kątowy z regulowaną długością...

A może dudni, bo jest za mało wytłumiona skrzynia; szczególnie najbardziej odległe ścianki; pomijając i tak zbyt dużą kolumnę. Powodzenia. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W moim przypadku gdzie głośnik ma 4 ohm producent podaje Qts 0,4 (głosik 8 ohm Qts 0,5) .Jeżeli chcemy zachowac dobre harakterystyki impulsowe to obudowa nie moze być mniejsza niż 65 litrów .Niue chodzi mi o podbicie basu kosztem jakości .Może być niewiele bardziej rozciągniety ,ale żeby nie stracił na jakości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.