Skocz do zawartości
IGNORED

pokrywa na gramofon

mar.s

Rekomendowane odpowiedzi

Orjetuje sie ktos gdzie mozna kupic lub zrobic na zamowienie pokrywke na gramofon w kolorze czarnym ? Nie moze byc przezroczysta.

W zasadzie ma to byc pokrywa na cd toploader ale dokladnie taka jak jest stosowana w gramofonach.

Czy taka pokrywa przepusci sygnal z pilota do cd czy trzeba bedzie wyciac miejsce na wyswietlacz?

Dz

https://www.audiostereo.pl/topic/110645-pokrywa-na-gramofon/

Plexi na ogół nie stanowią problemów dla fal. O ile nie wprowadzisz jakiejś klatki Faradaya to musi normalnie działać pilot. Przecież w TV czy innych urządzeniach odbiornik fal jest umieszczony za szybkami z różnego plastiku, najczęściej plexi.

Musisz poszukać gdzieś w okolicy agencję reklamową zajmującą się reklamami kasetonowymi, za zwyczaj prawie wszystkie zakłady tego typu to robią. Możesz wybrać materiał, kolor, wzór no i wymiary. I nie powinno być problemów. A przynajmniej jeśli nie oni to na pewno podpowiedzą Ci gdzie coś takiego możesz zrobić. Ja potrzebuje pokrywę do dużego gramofonu i jak nie znajdę oryginału to zrobię w takiej agencji właśnie.

Przeważnie te firmy, które robią gadżety: długopisy, kubki i tam inne duperele.... parają się takimi rzeczami.

W ostateczności możesz wybrać się do Castoramy i tam znajdziesz zarówno materiały odpowiednie jak i kleje (byłem i widziałem). Ale agencja zrobi to bardziej profesjonalnie.

w mojej galerii jest fotka adfontesa z pokrywą wykonaną w:

ACRYL PRODUKT

81-963 Gdynia

ul. Łużycka 10 B

tel: 58 661 80 72

[email protected]

zapewne barwione to nie problem

(nie mam z tą firmą nic wspólnego poza tą jedną transakcją)

robilem w Akcesie na MUszkieterow oslone na Ad Fontes, wyszlo kolo 200-220 pln

Wkleisz proszę mi na priva zdjęcie i jak to wykonali dla Ciebie? Ciekawy jestem jakości wykonania. Dzięki z góry.

Mnie też jeśli mógłbym prosić.

Moze po prostu wklej tutaj.

Zadzwonilem do akces plexi wczoraj. Nakreslilem temat I kazali przeslac projekt z wymiarami . Teraz czekam na wycene. Jak bedzie ok to zamowie jeszcze trzy polki do szafki pod sprzet.

U mnie pokrywa musi byc z czarnej plexi poniewaz 10cio miesieczny synus zbytnio sie interesuje plyta.

Plexi jako materiał jest niemal wszystkich kolorach tęczy i różnych grubościach - sam od lat zajmuję się reklamą i nie raz pracowałem z tym materiałem :) Jedna drobna uwaga - czarna plexi barwiona w masie ma bardzo niski współczynnik przepuszczalności światła. Właściwie jest nieprzezroczysta, więc jeśli pilot działa na podczerwień (jak większość pilotów) a nie radiowo to może nie zadziałać. Możesz poprosić firmę która dla Ciebie wykonuje tą pokrywę aby w miejscu odbiornika wiązki wycięli np. kółeczko o średnicy 15 mm i wkleili kółko tej samej średnicy transparentnej plexi w kolorze czerwonym :)

Swoją drogą fajny pomysł z tą pokrywą, sam stoję przed podobnym dylematem chociaż nasza mała jeszcze nie raczkuje...

Zadzwonilem do akces plexi wczoraj.

Ja byłem z nimi w kontakcie jakiś czas temu, ale teraz u mnie wszystko jasne i też do nich napisałem wczoraj z wymiarami w celu wyceny pokrywy. Nie widzi mi się płacenie za oryginalną pokrywę 1-2k PLN i nie chodzi tutaj o skąpienie, tylko zdrowy rozsądek. Resztę kasy wolę przeznaczyć na LPs, większy pożytek, a ochorna gramiaka zapewne taka sama. No chyba że markowe audiofilskie pokrywy mają inne cechy, np. odciąganie kurzu itp. :)

Od tygodnia brak odpowiedzi. Sprobuje gdzie indziej.

Ja pojechalem na Muszkieeterow osobiscie, bo oni raczej takimi pierdolami jak pokrywy raczej sie nie zajmuja, inny target, wiec stad lepszy jest kontakt osobisty.

Właśnie mi też nie odpowiedzieli. Tylko teraz widzę na muszkieterów niczego nie ma, bo Akces jest w Łodzi. Jak się Moon nazywa dokladnie firma, która robiła dla Ciebie te pokrywę? ...na fotkę z jakością ich pracy nie mam co liczyć rozumiem jednak :)

Właśnie mi też nie odpowiedzieli. Tylko teraz widzę na muszkieterów niczego nie ma, bo Akces jest w Łodzi. Jak się Moon nazywa dokladnie firma, która robiła dla Ciebie te pokrywę? ...na fotkę z jakością ich pracy nie mam co liczyć rozumiem jednak :)

zapominam kliknac. jak to nie ma:

Filia w Warszawie

02-273 Warszawa, ul. Muszkieterów 31 (dawniej 47)

Tel. 22 846 83 45 Fax. 22 868 45 94

e-mail: [email protected]

godziny pracy: Pon.-Pt. 8-16, Sob. 9-13

• 2 lata później...
  • 7 miesięcy później...

Kilkakrotnie przymierzałem się do zakupu pokrywy z pleksi do mojego Ad Fontes. Ze znalezieniem producenta nie ma większego problemu (Lublin), jednakże po głębszym namyśle... zaniechałem tego pomysłu. Więcej wad niż zalet wg mnie, zaś zakrywać to cudo plastikiem? Toż to grzech!

No i biorę szmatkę lub inny przyrząd do zbierania kurzu, i raz w tygodniu obcujemy trochę pozamuzycznie :) Lepsze wrogiem dobrego :)))

• 1 rok później...

Odgrzeję trochę kotleta ale mnie to nurtuje, mam oryginalną, nowiutką pokrywę ale kompletnie nie mam możliwości

jej nałożenia, bo usytuowanie gramofonu mam pod TV i nie podniosę jej do umieszczenia i obsługi płyt i tu moje

pytanie, w związku z tym jaki wpływ ma ewentualny jej brak? Wiem, że kurz ale mam bardzo delikatny pędzelek do

kosmetyki, gruszkę do zdmuchiwania pyłków, a nie wycierania plinty, raz na jakiś czas używam genialnego płynu

z dodatkiem teflonu, który doskonale nadaje poślizgu mikrofibrze i nie powoduje mikro rysek po wycieraniu.

Czy zasadniczo stałe utrzymywanie porządku, bez używania pokrywy ma jakiś negatywny skutek na ramię, jego oś

jakiś kurz się zbierający gdzieś może być problemem za rok, dwa czy więcej? Porywa do tego mega psuje wizualnie ...

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Pokrywa nie ma wpływu na działanie ramienia. Co ma się dostać do łożysk dostanie się i z użyciem pokrywy. Pokrywa zmniejsza jedynie częstotliwość zwykłego czyszczenia gramofonu z kurzu. Można dodać, że im mniej czyszczenia tym lepiej, bo podczas czyszczenia czasem można coś uszkodzić.

Tak też właśnie sobie tłumaczyłem, że co ma się dostać, to się dostanie, a nie jest to jakiś duży % przez lata.

Można dodać, że im mniej czyszczenia tym lepiej, bo podczas czyszczenia czasem można coś uszkodzić.

Myślę, że akurat tutaj nie mam z tym problemu, bo mam wprawę w precyzyjnym , delikatnym obchodzeniu

się, tj wspominałem używam najrzadziej jak się da szmatek, czegokolwiek, jedynie pędzelka bardzo gęstego

i delikatnego, kupiłem taki najlepszy jakie są do w kosmetykach damskich, drogie tooo, że hej ale skuteczne.

Na koniec ostatnie pyłki wydmuchuję gruszką fotograficzną, mam specjalistyczną do sprzętu wysokiej klasy.

Uważam to za idealną metodę na czyszczenie, stan u mnie jest laboratoryjny, nie będę psuł wyglądu klapą.

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

W takim razie nie zakładaj pokrywy i czyść gramofon częściej i delikatnie. Ja na swój nakładam pokrywę o dosyć skomplikowanym kształcie i czyszczę rzadko. Miałem podobny problem, bo nad gramofonem na półce przymocowanej do ściany stoi magnetofon szpulowy, ale montując tę półkę pod magnetofon wziąłem pod uwagę możliwość nakładania pokrywy na gramofon. Jest dosyć ciasno, ale pokrywę mogę nałożyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.