Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantz PM6004

cekmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zdecydowałem się na zakup wzmacniacza Marantz PM6004. Teraz czas na zakup kolumn.

Budżet: do 2000 zł.

Nowe lub używane.

Podstawkowe lub podłogowe.

Pokój: 11m2.

Muzyka: głównie z winyli, szerokie spektrum od heavy metalu, hard rocka, przez progres, aż do elektroniki, a nawet jazzu.

Wybrałem Marantza, bo lubię brzmienie nasycone, ocieplone, z dobrym basem, szczegółowymi sopranami, ale bez konturowości, suchości.

Fajnie by było, gdyby kolumny pozwoliły mi na wirtualne odczucie przestrzeni, powietrza w muzyce, gdyż mały pokój niestety nie pozwoli na fizyczną przestrzeń odsłuchową.

Bardzo proszę o propozycje. Pomożecie? :)

Zdecydowanie Castle Knight 2 jak do 11 metrów. Ciepłe ale szczegółowe, świetnie przestrzenne, z dobrym niskim i szybkim basem i magiczną średnicą. Zagrają świetnie metal, jazz i elektronike a z winylem to już w ogóle. Miałem Knight 2 z PM6004 i było super. Teraz mam Knight 5 bo mam dużo większy pokój.

Pozdr.

witaj,

moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem do Twojego zestawu mogą być polski kolumny Pylon Audio serii Topaz - Topaz 15 lub bardziej dynamiczne i bezproblemowe w Twoim pomieszczeniu Topaz 20.

Posłuchałbym jeszcze dwóch moim zdaniem bardzo ciekawych konstrukcji - flagowych QAcoustics Concept 20 oraz najnowszej, bardzo dopracowanej serii Cambridge Audio Aero 2.

Przy trochę wyższym budżecie natomiast namawiam na Audio Academy Phoebe III.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań słuzę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem Knight 2 z PM6004 i było super.

A nie było za miękko i za ciepło? Tego również się boję, aby ciepło wzmacniacza i ciepło kolumn nie wpłynęły iloczynowo na brzmienie.

Zawsze myślałem, że skoro cieplejszy wzmacniacz, to jaśniejsze i ostrzejsze kolumny, aby uzyskać równowagę.

moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem do Twojego zestawu mogą być polski kolumny Pylon Audio serii Topaz

Kurcze... trochę nie mam zaufania do polskiego producenta kolumn (pewnie głośniki chińskie), ale może nie mam racji?

Ależ nie, Pylon Audio nie stosuje żadnych chińskich głośników, w sieci znajdziesz kilka recenzji tych kolumn, gdzie redaktorzy opisują dokładną budowę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A nie było za miękko i za ciepło? Tego również się boję, aby ciepło wzmacniacza i ciepło kolumn nie wpłynęły iloczynowo na brzmienie.

Zawsze myślałem, że skoro cieplejszy wzmacniacz, to jaśniejsze i ostrzejsze kolumny, aby uzyskać równowagę.

Z Castlami i Marantzem zdecydowanie nie będzie za ciepło. Góra nie będzie zaciemniona. Jest jej dużo ale nie syczy natarczywie. Marantz ma regulacje barwy co sie przydaje przy niektórych pomieszczeniach.

W ogóle Marantz to nie jest ciepły wzmacniacz a wręcz jasny z dobrą średnicą i podbitym basem w rejonie 50Hz. Z Knightami zgrywa sie idelnie. A miałem trochę kolumn (B&W, Paradigm, Roth Audio) i wiele słuchałem z PM6004.

Jak masz okazję to posłuchaj w jakimś sklepie Knightów i innych modeli a sam zobaczysz.

Pylony jak dla mnie troche niemrawe w brzmieniu.

Pozdr.

Witam.

Zdecydowałem się na zakup wzmacniacza Marantz PM6004. Teraz czas na zakup kolumn.

Budżet: do 2000 zł.

Nowe lub używane.

Podstawkowe lub podłogowe.

Pokój: 11m2.

Muzyka: głównie z winyli, szerokie spektrum od heavy metalu, hard rocka, przez progres, aż do elektroniki, a nawet jazzu.

Wybrałem Marantza, bo lubię brzmienie nasycone, ocieplone, z dobrym basem, szczegółowymi sopranami, ale bez konturowości, suchości.

Fajnie by było, gdyby kolumny pozwoliły mi na wirtualne odczucie przestrzeni, powietrza w muzyce, gdyż mały pokój niestety nie pozwoli na fizyczną przestrzeń odsłuchową.

Bardzo proszę o propozycje. Pomożecie? :)

Zapoznaj się z produktem Indiana Line DIVA 255, poniżej trochę lektury:

http://sklep.rms.pl/pliki/pdf/diva255-test-recenzja-opinie.pdf

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.