Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana lokum -> zmiana kolumn

graveozz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niebawem |(pojęcie względne być może przed końcem roku) zmieniamy lokum, na większe i tak sobie dumam, że jeśli trochę pieniążków zostanie i małżonka bardzo głowy o wydatki na audio suszyć nie będzie (pewnie będzie:) ), to chciałbym wymienić moje Tannoy M1, na coś podobnie lub lepiej

grającego, a sprawdzającego się w pomieszczeniu większym niż obecne niecałe 10m^2. Wzmacniacz i źródło to u mnie nic specjalnego komplet Denon 510AE, ale jak dla mnie, z Tannoykami grało to zadowalająco zwłaszcza po przesiadce z komputerowych Logitechów i mini wieży JVC. Zmiana wzmacniacza, raczej nie wchodzi póki co w grę, a czytając forum i wypowiedzi kolegów, uważam, że kolumny to podstawa, a napędzający ich odpowiedni sprzęt w drugiej kolejności. Przenosimy się do domu, w którym salon ma około 25m^2 i jest otwarty na jadalnie ponad 10m^2, ewentualnie sprzęt mogę wstawić do łatwiejszej do konfiguracji sypialni 16m^2, ale wolałbym rozmieścić wszystko w salonie, aby sprzęt cieszył wszystkich domowników nie tylko mnie. Po tym przydlugim wstępie pora na konkrety, myślę, że warto wymienić "podstawki" na podłogówki. Pewnie pojawia się głosy żeby całość wymienić na słuchawki :), ale to raczej nie wchodzi w grę. Lubię czerpać radość ze słuchania muzyki, nie wydaje mi się, żebym miał jakość szczególnie dobry słuch, choć upośledzonego tego zmysłu zdaje się też nie mam bo nawet pogrywam na gitarze tudzież djemble. Powiedzmy że dotychczasowy efekt który dawał Denon z

Tannoy był dla mnie zadowalający. Moje typy, bo nie wspomniałem że chciałbym się zamknąć w około 1000 - max 1300zł za parę (tak małżonka i świadomość rodzinnego budżetu też, żeby wszystkiego na lepszą połówkę nie zwalać), przy nowych lub używanych podłogówkach, które będą na tyle łatwe do wysterowania, żeby mój kiepski wzmacniacz był w stanie je napędzić jako tako i żeby przy planowanym metrażu było całkiem dobrze słychać muzykę, to:

Sprzęt nowy:

- Pylon Pearl 20, ewentualnie dopłata do 25 jeśli znajdą się gdzieś po 1300zł

- Klipsch F1

- Tonsil Premium (tak wiem, co tu się wypisuje na temat Tonsila)

Sprzęt używany

- Tannoy M3, ewentualnie Tannoy M4, chyba bezpieczny zakup, z racji tego że M1 były dla mnie ok.

Dobrze byłoby żeby otwór bass-reflex był z przodu, aby ustawienie kolumn było łatwiej konsultowalne z lepszą połówką.

Zapomniałem dodać coś o preferencjach muzycznych - rock, hard-rock, heavy metal, i metalowe dźwięki pod każdą postacią, od trash po hardcore, muzyka filmowa... ogólnie szeroko pojęta muzyka, ale w szczególności upodobania domowników jak i moje to cięższe klimaty. Dziękuję wszystkim za cierpliwość i lekturę, z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi, porady, krytykę. Oczywiście postaram się posłuchać wybranych przeze mnie kolumn, o ile znajdę je w Świętokrzyskiem.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz konfigurację, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie polska konstrukcja Pylon Audio Pearl 25. To kolumna, która pod względem brzmienia powinna Cie w pełni usatysfakcjonować, spokojnie poradzi sobie z nagłośnieniem Twojego nowego salonu.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sprzedam Ci moje Tannoy F4

Nie mówię stanowczo nie, ale poczekam na inne opinie, a i sam zakup w czasie nieco odsunięty, oczywiście gdy będę kupował, a u Ciebie będą nadal Tannoye to się odezwę. Nie wiem czy seria F, będzie równie przyjemna w odsłuchu jak M. Dzięki za ofertę.

Pylon Pearl 25 nie są wymagające od wzmacniacza, spokojnie w Twojej konfiguracji będą prawidłowo współpracowały.

Cena kolumn Pylon Audio jest ustalona na naprawdę bardzo atrakcyjnym poziomie, jedynie możesz skorzystać w naszym salonie z rabatu klubowego - http://www.klub.audiostereo.pl/karta co powinno przybliżyć ofertę do akceptowalnego przez Ciebie poziomu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tonsil Premium, albo lepiej Tonsil Siesta Front używane spokojnie są za 1200-1400zł

Pylonów Pearl 25 posłuchaj i porównaj z czymś podobnej klasy, w ciemno bym nie brał.

Jednak z żadnych tych kolumn nie uzyskasz wystarczającego basu w 25m^2. W 16m^2 jak najbardziej ok.

Dlatego warto przyjrzeć się Acoustic Energy AE120 i zaproponowanym wyżej.

monitory moga grac i na 30m2

jak to roznica czy monitory czy podlogowki - zadna

dobre monitory zagraja lepiej na 30 m niz kiepsklie podłogówki

inna sprawa ze prawdziwie dobrych monitórów to nie uwidzisz - podłogówek zreszta tez nie ;)

przykladowy starutki canton karat 60 nokautuje wszystkie wspołczesne podłogówki w cenie do 1500 szt. jak nie wyzszej bo na moje to i w duzo wyzszej cenie - a to tylko taki sobie "monitor" - były lepsze

wyzszej klasy "monitory" jak pilot cd500mk2 / quadral wotan mk2 - zmiataja wszystkie podłogówki poza bardzo drogimi

one poprostu graja przetwornikami a nie echem z budy- nie potrzebuja echa z budy by zagrac bo o wiele lepiej graja z przetworników wysokiej klasy niz jakakolwiek obudowa czy duza czy mała nie ma znaczenia

wysokiej klasy monitor jak magnat all ribbon 12 - zmiata wszystko co stoi w popularnym sklepie

dzis takich monitorów nie uwidzisz ...ale

tesi spokojnie lepiej zagraja niz pylony i nie ma zadnego znaczenia ze to jakies podłogóki "niby"

stanisław poleca to wiecej niz pylon poleca;)

ps

to co obecnie nazywa sie monitorami to grajki poleczkowe i tylne efekty kinowe zaadoptowane jako głowne a nie monitory;)

nie uzywaj nazwy monitor dla tych smiesznych zabawek ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miło by było gdyby RMS szepnął cos o Indiana Line DJ 308

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Tannoy M3, ewentualnie Tannoy M4, chyba bezpieczny zakup, z racji tego że M1 były dla mnie ok.

Jeszcze Tannoy Mercury F3 lub Tannoy Mercury F4.

Na tych samych głośnikach, tylko nowsze.

jak to roznica czy monitory czy podlogowki - zadna

To mnie kolega trochę zaskoczył, niedługo w światku audio się poruszam i mniemałem, że tutaj rozmiar ma znaczenie, widać trzeba zweryfikować myślenie. Wymienione przez Ciebie monitory (hmm to jak nazywać moje Tannoy M1 i inne pretendujące do miara monitorów :) ) to dość wiekowy sprzęt, na pomarańczowym portalu udało mi się namierzyć CANTON KARAT 40 ale wygląda na to, że ponad ćwierć wieku mają, trochę się boję inwestować w sprzęt z taką historią. Ale pomyślę mocno nad tymi Indiana Line.

Epos m12.2

Z Eposów namierzyć udało mi się tylko nowsze modele, nie wiem czy warte zainteresowania.

Jeszcze Tannoy Mercury F3 lub Tannoy Mercury F4.

Wygląda na to, że Tannoy odstaje od innych proponowanych od kolegów z forum (choć cenową są zachęcające) ,więc chyba trzeba o nich zapomnieć.

nie nalegam na "inwestowanie" bo to nie ja bede słuchał - to raz

a drugi raz to ze 40stki to kosztuja grosze - nazywanie tego inwestycja i wielkim wtopieniem "inwestycji" to .... ;)

głownie to tylko sugeruje bys nie rozwazał zabawkowych kolumienek nadajacych sie na tylne do kina jako czegops co pretenduje do miana monitorów - ot wszystko

dla mnie zabawki beda zabawkami cokolwiek marketing o nich nie wymysli

moze je nazywac monitorami - ich bzdur nie przyswajam

monitory umarły - zostały ubite przez pozycjonowanie i zachłannosc marketingu

obecnie istnieja prawie wyłacznie wsrod sprzetu studyjnego

nie rozwazasz zadnych monitorów co najwyzej rozwazasz (z powodów niezaleznych od konsumenta) kolumienki podstawkowe a tak naprawde to rozwazasz sorrundy ktore od biedy mozna uzyc jako podstawkowe :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

40stki to kosztuja grosze - nazywanie tego inwestycja i wielkim wtopieniem "inwestycji" to .... ;)

Nie chodzi nawet o koszt kolumn, ale przy 25-letnim ich stażu, mam wątpliwości co do ich faktycznego stanu fizycznego. Majsterkowiczem nie jestem i raczej miałbym spore problemy z ewentualnymi naprawami.

To zapytam trochę przekornie, czyli te Indiana Line zasługują na miano monitora, czy jednak nie, bo zwracasz uwagę, że będą lepszym wyborem niż np. Pylon Pearl.

Poszukaj używanych BMN B2 albo Monitor Audio RX2 jako dobre monitory.

Te drugą firmę kojarzę, tę pierwszą - pierwsze słyszę :) Widać dobrze, że zapytałem, bo człowiek się sporo dowiaduje. Poczytam, poszukam, przemyślę, może uda się nawet gdzieś posłuchać.

zacytowałem RMS-a wlasnie dla tego by go trochce spropwokowac do jakiejs wypowiedzi widzac ze je posiada na stanie

maja mozliwosci ale nie wiem o nich nic pozatym co widac i gdzies trochce mozna poczytac

czy te mozliwosci zostały wykorzystane i w jakim stopniu to nie wiem

tak wygladajace kolumny maja mozliwosci by byc lecz co w nich siedzi?

z tego co wiem o pearlu to tam nie siedzi nic ciekawego wiec jak dla mnie w przypadku kupna bez odsłuchu wybór prosty dj308 nie pearl

bo nawet jesli 308 nie osiagaja tego co by mogłly teoretycznie to i tak lepiej niz pearl bo one tez nic nie osiagaja

(spokojnie nalezy miec watpliwosci i nalezy kiedys zrobic cos by sie przekonac czy te watpliwosci sa uzasadnione odpowiednio. Ten krok zrobiłem dawno , bo mnie zaczely nachodzic watpliwosci coz sklep oiferuje skoro nic sie nie podoba tak do konca i nic nie przypomina pewnych wspomnien - trzeba było zrobic krok w strone "vintage" poprostu inny krok do zrobienia nie pozostał - kiedy go zrobiłem zrozumiałem ze ktos "mnie" w bambo robi w sklepie a raczej nie w sklepie co producent

robie ten krok po kroku od dobrych kilku lat i jak sie nie kupuje trupa o ktorym wiadomo ze trup to ten krok jeszcze mnie nie zawiódł)

o bmn to raczej sie nie udasz ale poczytac napewno warto :)

gdyby tak był budzet 2400 to maja tam przeciekawe sprzety- choc te co sa na allegro tez sa troche odmienione juz w stosunku do pierwszej wersji - piekne kolumienki z peerlesami (zamiast intertechniki) za nie wygórowana cene

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.