Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RX8 + Denon 1510 jakie kable

waliking

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od nie dawna jestem posiadaczem w/w zestawu kolumny graja w okolo 30m2 posadam do nich zwykle kable glosnikowe takie z metra ciete, rozgladam sie za kablami do tego zestawu i zastanawiam czy jest sens inwestowac wlasnie w kable glosnikowe mam pytanko czy po wymianie kabli na jakies lepsze bedzie roznica w graniu?? I tu kolejne pytanie jakie kabelki polecacie w cenie +/- 500zl . Kolejne moje pytanie brzmi czy do Denona 1510 jest mozliwosc podlaczenia suba?? Brakuje mi troche niskich tonow. Za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje!!!

Przy tym zestawieniu rewelacyjnie spisałby się Chord Odyssey 2, sam przez jakiś czas posiadałem kolumny z linii RX i szczerze polecam, tym bardziej przy połączeniu z Denonem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Co to znaczy rewelacyjnie? Doda basu? Bądźmy poważni, żaden kabel tego nie potrafi a wzmacniacz ma regulację tonów niskich i można podbić podbić.. RX8 to kolumny grające podbitym basem i jeśli go brakuje to pewnie kwestia akustyki pomieszczenia/ustawienia kolumn.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

No wlasnie to jest to regulacja jest i podkrecona prawie na maxa jakos tych niskich tonow nie slychac, myslalem ze jak sprobuje z kablami moze to cos pomoze. Bas jest ale jakis taki nijaki nie wiem o co chodzi nie jestem zadnych fachowcem w dziedzinie audio, mysle tez nad kupnem suba ale chyba do tego modelu wzmaka jego podlaczenie jest nie mozliwe. Panowie fachowcy a powiedzcie co zrobic aby nawet przy sluchaniu cicho muzyki ten bas byl?? moze cos tu musze zmienic??

Witaj,

kable mają znacznie przy tej klasie sprzętu, jednak powodują bardzo subtelne różnice w brzmieniu, tak więc wymieniając kable nie licz na to, że od razu pojawi się dużo basu. Większy, potężniejszy bas uzyskasz stosując subwoofer. Oczywiście możesz podłączyć subwoofer pod Twój system, zwróć proszę uwagę na jeden z modeli REL, które są dedykowane do systemów stereofonicznych i dają możliwość podpięcia pod klasyczny system dwukanałowy.

Wracając do okablowania proponowałbym zwrócić uwagę na kabel Tellurium Q Blue Speakers, który moim zdaniem powinien optymalnie wpasować się w Twój system. Zresztą w przypadku kabli nie ma żadnego problemu z wypożyczeniem kabla do testu w Twoim systemie, sam możesz przekonać się, czy warto.

Zapraszam serdecznie jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy subwooferów oraz rozmowę w kwestii wyboru okablowania. Oczywiście kwestie wypożyczenia można także zrealizować na odległość, jedynie w przypadku zwrotu ryzykujesz koszt odesłania do naszego salonu produktu. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No wlasnie to jest to regulacja jest i podkrecona prawie na maxa jakos tych niskich tonow nie slychac

No to szok że nawet przy podkręceniu basu jeszcze mało w tej sytuacji żaden kabel nie pomoże bo chyba lubisz więcej niż mocny bas więc sub będzie konieczny .

Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia 30m2 i 15cm głośniczki basowe to raczej masującego basu z tego nie będzie:) Tak więc sub z 30cm przetwornikiem może pomóc.

O kabelkach zapomnij.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Kolejne moje pytanie brzmi czy do Denona 1510 jest mozliwosc podlaczenia suba??

Możesz dokupić np. któryś model Rela i wykorzystać jego wejście wysokopoziomowe(Speakon) czyli wejście dla sygnału prowadzonego z wyjść głośnikowych wzmacniacza

Miałem 1510 dłuższy czas i on ma mnóstwo basu. Musisz coś pokombinować z ustawieniem, bo to niemożliwe, żeby przy przekręconych gałkach go nie było....

Ja grałem "source direct" i było OK

Gdybyś napisał, że w zestawieniu z rx8 jest jazgotliwie, to OK; ale brak basu?

Doda basu? Bądźmy poważni, żaden kabel tego nie potrafi

Oj, zdziwiłbyś się :-)

Ćwiczyłem to również na 1510 (ale nie z MA)

Kurde nie wiem co jest, bas jakis tam jest ale jak pojde za glosniki to wtedy go slysze. Ogolnie to jest taki ni jaki chodzi mi o to zeby by nawet jak slucham muzyki cicho zeby cos tam gralo a tu zero.

Dywan, książki, kwiaty i meble nie mają w tym przypadku większego znaczenia, bo problem dotyczy basu, a wymienione przez ciebie elementy wyposażenia niskich częstotliwości nie ruszają. Mogą one wpływać na wyższe częstotliwości, ale nie o tym tutaj mowa. Do rzeczy zatem:

Średnica wooferów w RX8 to 18cm, a nie 15 jak ktoś wcześniej sugerował. Biorąc pod uwagę, że są ich po 2 sztuki na kanał to nie powinno być żadnych problemów z niedoborem basu w 30m, nawet bez dotykania regulatorów barwy. Co zresztą potwierdza sam autor pisząc, że w rożnych miejscach pomieszczenia bas jest dobrze słyszalny, a słabo jest jedynie w miejscu odsłuchowym. I w tym miejscu zgadzam się z ostatnim postem, że jest to ewidentnie kwestia akustyki, z tym że problem nie leży w wystroju pomieszczenia, tylko w samym ustawieniu kolumn. Podejrzewam, ze obecnie stoją one blisko ściany, prawdopodobnie nawet w rogach pomieszczenia i fale odbite od ścian nakładając się na fale bezpośrednie z głośników wywołują odczucie osłabienia basu w miejscu odsłuchu. Proszę na początek wysunąć kolumny do przodu, tak aby ich odległość od ściany za zestawem i ścian bocznych wynosiła przynajmniej 100-150cm. Bas powinien wrócić na swoje miejsce. A jeśli tak się nie stanie, to wklej zdjęcie lub rysunek pomieszczenia i będziemy kombinować dalej. Czy pomieszczenie jest otwarte na korytarz lub inne pomieszczenia (aneksy kuchenne itd.)?

Natomiast proponowany wcześniej zakup subwoofera zostawiłbym jako opcje awaryjną na sam koniec lub w przypadku jeśli omawiane pomieszczenie jest poddaszem ze skosami i ociepleniem z wełny mineralnej. W tym ostatnim wypadku sub faktycznie może się okazać jedynym skutecznym rozwiązaniem.

Wiec ta kolumny sa faktycznie blisko sciany jedna jest w narozniku pokoju druga w odleglosci 250cm od pierwszej na scianie ktora jest otwarta na korytarz, bede musial faktycznie odstawic kolumny troche dalej ale zajme sie tym pozniej (jestem w pracy) moze wieczorem zrobie zdjiecie. Dodam jeszcze ze pokoj nie jest na poddaszu jest to ogolnie chata po remoncie nie do konca jeszcze skonczona brakuje paru mebli, miedzy innymi szafki rtv ktora bedzie pomiedzy kolumnami

Panowie eureka glosniki odstawione ma okolo metr i co?? Pojawil sie basss:) Niby takie proste ale jednak jest. Jutro jeszcze kombinacja z kablami dostalem pewna opcje i musze wyprobowac. hehe dzieki wielkie

malo tego ze jest bas to jeszcze kolumny zaczely inaczej grac jestem na prawde pod wrazeniem

Panowie eureka glosniki odstawione ma okolo metr i co?? Pojawil sie basss:) Niby takie proste ale jednak jest. Jutro jeszcze kombinacja z kablami dostalem pewna opcje i musze wyprobowac. hehe dzieki wielkie

malo tego ze jest bas to jeszcze kolumny zaczely inaczej grac jestem na prawde pod wrazeniem

No też się dziwiłem że mało basu z RX8 masz a tu się okazało że ustawione źle były . Miłego słuchania i czekam na wiadomość na PW ;)
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Panowie eureka glosniki odstawione ma okolo metr i co?? Pojawil sie basss:) Niby takie proste ale jednak jest.

No i parę tysięcy w kieszeni zostało-obyło się bez suba. :)

Teraz jeszcze od tych 5 setek odejmij sobie połowę-i za resztę kup kable -jak te masz jakieś zwykłe.

30-40 PLN na metr kabelka renomowanej firmy ( jak ma być full-wypas)z miedzi OFC -plus 50 pln max na dobre wtyki bananowe do konfekcji i będzie git.

Średnica wooferów w RX8 to 18cm, a nie 15 jak ktoś wcześniej sugerował.

Właściwości:

Dwa nowe 15 cm przetworniki nisko-średniotonowy C-CAM z technologią RST.

Wylot bas-refleksu z portem HiVeII.

Zaciski głośnikowe usytuowane na dole obudowy, zapewniające lepszy dostęp.

Wyselekcjonowane naturalne okleiny oraz lakier fortepianowy (czarny i biały).

Dane techniczne:

Pasmo częstotliwości (Hz) 32-35 000

Czułość (dB) (1 W/1 m) 90

Impedancja (Ω) 4

Moc RMS (W) 175

Rekomendowana moc wzmacniacza (W) 50-175

Typ obudowy Podwójny bas-refleks HiVeII

Częstotliwość podziału zwrotnicy (Hz) 300/2200

Przetworniki 1 x 150 mm RST niskośredniotonowy

2 x 150 mm RST niskotonowy1 x 25mm C-CAM Gold wysokotonowy

Wymiary (mm) 900x185x330

Wymiary z cokołami i kolcami (mm) 960x275x388

Waga (kg) 21,8

Fajnie, że problem udało się tak szybko rozwiązać. Szkoda tylko, że na naszym kochanym forum (pomijając oazę rozsądku w postaci zakładki "Akustyka") nadal pokutuje powszechny pogląd, że GRA SPRZĘT i $$, a ustawienie kolumn i akustyka pomieszczenia to bzdety dla nawiedzonych, tudzież "artefakty pomiarowe" jak to ostatnio na temat zjawiska nakładania fal raczył się wyrazić naczelny spamer forum.

Właściwości:

Dwa nowe 15 cm przetworniki nisko-średniotonowy C-CAM z technologią RST.

Wylot bas-refleksu z portem HiVeII.

Zaciski głośnikowe usytuowane na dole obudowy, zapewniające lepszy dostęp.

Wyselekcjonowane naturalne okleiny oraz lakier fortepianowy (czarny i biały).

Dane techniczne:

Pasmo częstotliwości (Hz) 32-35 000

Czułość (dB) (1 W/1 m) 90

Impedancja (Ω) 4

Moc RMS (W) 175

Rekomendowana moc wzmacniacza (W) 50-175

Typ obudowy Podwójny bas-refleks HiVeII

Częstotliwość podziału zwrotnicy (Hz) 300/2200

Przetworniki 1 x 150 mm RST niskośredniotonowy

2 x 150 mm RST niskotonowy1 x 25mm C-CAM Gold wysokotonowy

Wymiary (mm) 900x185x330

Wymiary z cokołami i kolcami (mm) 960x275x388

Waga (kg) 21,8

Producent podaje średnicę głośnika nietypowo bez uwzględnienia kosza. Wszyscy inni podają z koszem, tak więc 15cm z Monitor Audio nalezy rozumiec jako 18cm w ujęciu standardowym.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Szkoda tylko, że na naszym kochanym forum (pomijając oazę rozsądku w postaci zakładki "Akustyka") nadal pokutuje powszechny pogląd, że GRA SPRZĘT i $$, a ustawienie kolumn i akustyka pomieszczenia to bzdety dla nawiedzonych

100% racji-ludzie klocki wymieniają,począwszy od napędu zakończywszy na wzmacniaczach,a wystarczy czasem cały pokój przetestować z ustawieniem kolumn i problem rozwiązany. ;)

Chłopak wtopił by-jak większość bez posłuchania prawie 2 koła w druty z propozycji panów z branży i pewnie radości na twarzy by nie było-już pomijając ten nieszczęsny sub-który jeden w systemie stereo też się średnio sprawdza.

Z tymi subami w stereo to różnie bywa. Faktycznie nie jest łatwo dobrze zestroić suba z typowym systemem 2.0, ale jak już się uda, to efekty bywają niejednokrotnie bardzo pozytywne. Poza tym są takie sytuacje, że bez suba w ogóle nie da rady - np. wspomiane wcześniej poddasza, gdzie czasami walka o bas przypomina walkę o życie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.