Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do kolumn podłogowych Jamo C407?

Pierek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.

Posiadam kolumny podłogowe Jamo C407 napędzane są amplitunerem Yamaha RX-V765, a podłączone są do odtwarzacza Yamaha CD-N500. Chciał bym was prosić o porade w doborze Wzmacniacza Stereo do odtwarzacza i kolumn które posiadam. Muzyka której słucham jest różnorodna od klasyki po hip-hop z pominięciem metalu. Obecnie dzwięk jest dość dobry czysty i szczegółowy jazz czy muzyka instrumentalna brzmi bardzo dobrze ale dół pasma jest jakby lekko wycofany brakuje mi troche cieplejszej barwy i basu - posądzam o to amplituner (a może to wina kolumn?).Pieniądze jakie mam do wydania to maksymalnie ok 2500 zł. Wolał bym, aby wzmacniacz był nowy aczkolwiek zależy mi na jak najlepszym brzmieniu więc jeśli będzie "lepszy" używany w dobrej cenie wezmę to pod uwagę najpierw jednak poprosze o nowe konstrukcje które bez problemu będę mógł odsłuchać w salonach sprzedaży. Liczę na waszą pomoc i czekam na propozycje odsłuchu.

Pozdrawiam

Calkiem niedawno szukalem czegos podobnego

Najpierw mysalem o nad c356-bo juz mialem wczesniej starszy i sabszy model i mi sie podobal. Potem zobaczylem xindaka i mowiac delikatnie jak narazie jest pozamiatane-jak masz miejsce i mocna szafke zeby go postawic to grzechem byloby nie wziasc go pod uwage

Mowie o modelu 6800 (8)

Warto przemyśleć też klasyczny wzmacniacz zintegrowany Marantz PM6005 w cenie katalogowej 2495zł.

Bardzo fajny wzmacniacz grający pełnym pasmem z małą ilością zniekształceń, dobrze oddaje scenę a dół w mojej opinii jest głęboki i dynamiczny

Pozdrawiam,

Salon Audio Świat

Jórskiego 56

03-593 Warszawa

www.sklep.audioswiat.pl

Zapraszamy również do odwiedzenia naszych aukcji w serwisie allegro.

Obecnie dzwięk jest dość dobry czysty i szczegółowy jazz czy muzyka instrumentalna brzmi bardzo dobrze ale dół pasma jest jakby lekko wycofany brakuje mi troche cieplejszej barwy i basu - posądzam o to amplituner (a może to wina kolumn?).

Kolumny bez większej rewelacji, choć nie są też najgorsze. W każdym bądź razie - zakup końcówki mocy albo najlepiej wzmacniacza stereo (omijasz pre out amplitunera) sporo dobrego wniesie. Z tańszych integr możesz pomyśleć o Xindak a06. Najlepszym rozwiązaniem byłyby integry z wejściem direct in, działa to jak zwykła integra a pod tym wejściem jako końcówka mocy (za przedwzmacniacz w kinie robiłaby wtedy ta Yamaha).

Tylko takich wzmacniaczy jest mało, coś takiego ma Audiolab 8200a i Roksan Kandy K2. Musiałbyś poprzeglądać jak w innych, ale raczej nie przypominam sobie, aby tą funkcję miał wzmacniacz < 3 tys. Ostatecznie podpięcie zwykłej integry bez tej funkcji nie jest żadnym problemem. Po prostu podłączasz pod wejście liniowe wzmacniacza, musisz tylko ustawiać potencjometr odpowiednio, gdy sygnał idzie z Yamahy (czyli np przy filmach).

Calkiem niedawno szukalem czegos podobnego

Najpierw mysalem o nad c356-bo juz mialem wczesniej starszy i sabszy model i mi sie podobal. Potem zobaczylem xindaka i mowiac delikatnie jak narazie jest pozamiatane-jak masz miejsce i mocna szafke zeby go postawic to grzechem byloby nie wziasc go pod uwage

Mowie o modelu 6800 (8)

Dzwoniłem po salonach w Krakowie i nie ma nigdzie tego xindaka 6800(8) "na stanie" więc chyba odpadnie aczkolwiek zaciekawiła mnie ta propozycja, ale nie będę kupował za nim nie posłucham jak gra. Dzięki za szybką odpowiedż.

Warto przemyśleć też klasyczny wzmacniacz zintegrowany Marantz PM6005 w cenie katalogowej 2495zł.

Bardzo fajny wzmacniacz grający pełnym pasmem z małą ilością zniekształceń, dobrze oddaje scenę a dół w mojej opinii jest głęboki i dynamiczny

Dzięki za szybką odpowiedź dodaje Marantz PM6005 do listy - myśle że warto też będzie odsłuchać wzmacniacz NAD C356.

Wymień te kolumny na coś lepszego. Wzmacniacz niewiele wniesie.

Twierdzisz, że wymiana kolumn wniesie więcej "ciepła" i basu niż zakup wzmacniacza stereo? Słuchałem yamahy CD300, A-S500 z kolumnami klipsh rf 62 i basu nie brakowało dzwięk był zdecydowanie bardziej żywy niż w Cantonach w podobnej cenie jakoś tak płasko może jednak lepiej wymienić kolumny, a zostawić amplituner jako wzmacniacz? Budżet jest ograniczony więc albo rybki albo akwarium Wszystkie sugestie są mile widziane.

Kolumny bez większej rewelacji, choć nie są też najgorsze. W każdym bądź razie - zakup końcówki mocy albo najlepiej wzmacniacza stereo (omijasz pre out amplitunera) sporo dobrego wniesie. Z tańszych integr możesz pomyśleć o Xindak a06.

Dodaje Xindak a06 do listy.

Ostatecznie podpięcie zwykłej integry bez tej funkcji nie jest żadnym problemem. Po prostu podłączasz pod wejście liniowe wzmacniacza, musisz tylko ustawiać potencjometr odpowiednio, gdy sygnał idzie z Yamahy (czyli np przy filmach).

W sensie że nie będę musiał przepinać kabli od kolumn pomiędzy amplitunerem i wzmacniaczem kiedy będę chciał obejrzeć film w 5.1 lub posłuchac muzyki w stereo?

OK więc narazie napewno odsłucham te 3 modele: NAD C356, Marantz PM6005 i Xindak a06 raczej te modele powinny być bez problemu dostępne. Czekam na następne propozycje sugestie i porady.

Dzięki wszystkim za odzew Pozdrawiam.

Wiem, że powinno się słuchać w trybie pure direct, ale po włączeniu tego trybu w tym amplitunerze dźwięk staje się krystaliczny i gra sama góra i średnica ogólnie mi się to podoba ale praktycznie doł pasma jest całkowicie wycofany co mi się już nie podoba. Po włączeniu trybu Staight Enhancer dzwięk staje się bardziej przyjemny ciepły jest więcej niskich tonów i basu, ale kosztem wysokich i średnich tonów - mimo to wole jednak więcej basu :). Słuchałem u kolegi kolumn monitor audio BR6 ze wzmacniaczem NAD C350 tam w trybie pure direct bas i niskie tony były wszechobecne aż natarczywe dźwięk lekko przytłumiony góra i średnica była wycofana - podobno po zmianie kabli i DACa jest znacząca poprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.