Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa zakładka "Ranking", w jakim celu stworzona ?

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

Zajrzałem w zakładkę Ranking, ale nie wiem czemu ona służy.Są kategorie sprzętu, w nich marki i modele urządzeń i dodatkowo możliwość oddania głosu.

To co dla jednego jest dobre, dla drugiego nie musi być.

Poza tem subiektywna ocena tych że urządzeń bierze się z testów we własnych systemach, różnych systemach.

Dla mnie to bez sensu.

Taka wydumka.

Rozumiem jeszcze ranking pism, które przetestowały tonę sprzętu i mogą im przypisać jakąś wagową ocenę, ale głosy prywatnych użytkowników, co zwykle słyszeli swój sprzęt i jeden kolegi.

Accuphase E450 dopiero na 17 miejscu, rozłożony na łopatki przez NAD 302, który niczym Stoch w ostatnich konkursach, czai się tuż za podium.

Cóż za fascynująca walka Dawida z Goliatem!

Jak tam widzę radośnie ocenianą końcówkę mocy Onkyo 5060 która jest dość cienka - to się tylko denerwuję. Bez podziału na klasy taki ranking nie ma sensu.

Zwyciężą Altusy, Tannoy M1 i Pianocraft . Oraz różne Krelle, Accuphase i McIntosh'e na które tłum będzie głosował nie znając czy dany model gra bardzo dobrze, dobrze, słabo czy beznadziejnie. A kto porówna jedno urządzenie do drugiego ? Ktoś kto zna je wszystkie ? Dla jednego Onkyo to cudo, dla innego badziewie.

Bez zewnętrznego układu odniesienia taki ranking nie ma sensu !

On tym bardziej jest bez sensu, że nawet jakbym chciał podejść do tego rzetelnie to nie wiem co zrobić...

- mam wybrać najlepszy sprzęt jaki kupiłem, czyli mam teraz?

- wzmak za 500 zł, który mnie zachwycił w tej cenie?

- referencyjny model, który kiedyś słyszałem i mnie powalił?

Według mnie będzie to jakiś miarodajny obraz popularności, posiadania ( dużo głosów na aktualnie posiadany sprzęt) a w efekcie dobrej oceny dla sprzętu.

Pewnie że podchodzić do tego należy trochę z przymrużeniem oka.

Mam tylko nadzieję że nie jest to jakiś pomysł branżowców na opchnięcie zalegającego w magazynach sprzętu.......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Takie tam zebrane wszystkie urządzenia do kupy w jednym miejscu. Chcesz poczytać to przejrzysz tak dla własnej przyjemności czy twój sprzęt jeszcze jest na "chodzie" i co o nim piszą.

Nie jest to za pewne czymś w rodzaju "rankingu" z prawdziwego zdarzenia to tak jak w gazetkach o sprzęcie: co gazetka to inaczej. Czas pokaże czy przeżyje to coś no i czy się komu przyda.

Z obserwacji aukcji na najpopularniejszym Polskim serwisie aukcyjnym i po filtracji - "sortuj wg najpopularniejszych" jestem w stanie wysunąć jeden wniosek:

Najpopularniejszy a z tego rankingu wyniknie że najlepszy (ilość głosów) jest sprzęt najtańszy .......i koło logiki się zamyka :))

P.S - Mało kto chce wydać na sprzęt więcej jak 1-3 tys. bo większość nie przywiązuje do tego wagi gdyż nie słyszy różnicy.

Z reguły jak sprzęt ma mocny bas to gra odpowiednio dobrze. To ludziom wystarczy.

Pozdro.

Jest ranking - jest zabawa :-)

dokładnie

Mało kto chce wydać na sprzęt więcej jak 1-3 tys. bo większość nie przywiązuje do tego wagi gdyż nie słyszy różnicy.

wcale nie jest tak, że nie słyszy różnicy, naprawdę nie trzeba mieć "złotego ucha" z dyplomem ukończenia kursu "Golden Ear" Davida Moultona, żeby usłyszeć

większości po prostu nie zależy, bo nie słucha, a żeby usłyszeć trzeba oczywiście w ogóle słuchać

Po co komu ranking skoro gra cale zestawienie a nie pojedyncze elementy i w dodatku kazdy ma swoje preferencje, ktore moga w wiekszosci nie byc zgodne? Jednemu pasuja metalowe membrany, drugiemu szmaciane, trzeciemu szerokopasmowka... Tu tranzystor, tam lampa a gdzie indziej klasa d... Za duzo marketingu a za malo rzeczowych informacji technicznych.

Send from Tapatalk.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nieobiektywny i bezsensowny ranking na maksa. Nic dobrego nie wniesie.

Może Kolega podać jakieś sensowne i obiektywne rankingi lub prywatne opinie ? Każdy ranking bazujący tylko na odsłuchu i prywatna opinia jest subiektywna, dlatego zawsze sugeruję kierować się własnymi porównaniami. W miarę obiektywne mogą być tylko rankingi opierające swoje opinie głównie o analizę strony technicznej urządzeń. Opisy brzmienia w tych rankingach już na pewno obiektywne nie są.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

wcale nie jest tak, że nie słyszy różnicy, naprawdę nie trzeba mieć "złotego ucha" z dyplomem ukończenia kursu "Golden Ear" Davida Moultona, żeby usłyszeć

Moja żona ma dobry słuch a przy zmianach kolumn nie słyszy żadnych różnic. Jak to określiła - "co za różnica jakie i tak wszystko co miałeś grało tak samo" :))

Dla mnie różnica diametralna.

Jeden plus to że obecne kolumny uznała za najładniejsze ale już niestety będzie ciężej z namówieniem jej kiedyś na zmiany (której narazie nie planuje i tak) :)

Moja żona ma dobry słuch a przy zmianach kolumn nie słyszy żadnych różnic. Jak to określiła - "co za różnica jakie i tak wszystko co miałeś grało tak samo" :))

Jeden plus to że obecne kolumny uznała za najładniejsze ale już niestety będzie ciężej z namówieniem jej kiedyś na zmiany (której narazie nie planuje i tak) :)

Zniewolony umysł,wierzysz innym nie sobie.

Lech36, na pewno masz rację i trudno o obiektywne rankingi, bo ludzie nie są robotami i mają swoje preferencje. Ale w gazetkach audio przynajmniej się testuje urządzenia w systemie, systemach roboczych. Choć wiadomo, że nie wszystko ze wszystkim gra. Np. "Audio" miało straszną wpadkę z Baltlabem 1v3. Słabo go ocenili, a w pozostałych polskich magazynach, czyli "Audio Video", "Hifi Muzyka" na duży plus, a w "Magazynie Hifi" napisali na koniec testu: "Zdaniem KK Baltlab to niekwestionowany faworyt testu, wzmacniacz, który spokojnie mógłby zostać wzięty za urządzenie droższe. Ostatecznie, po podsumowaniu wszystkich wyników testu, koledzy rozwiali moje wahania. W rezultacie zapadła decyzja o zakupie recenzowanego egzemplarza na potrzeby redakcyjne. (GS)"

I tyle. Jeśli gazety testujące mają wpadki, to co dopiero tutaj - jakieś bezsensowne rankingi, gdzie prawie każdy ma inne audio, nie wspominając już o pomieszczeniach odsłuchowych, czyli akustyce, która jest wielce różna.

No na tyle.

Np. "Audio" miało straszną wpadkę z Baltlabem 1v3.

Audio miało w tym czasie inne preferencje i reklamodawców (importerów) dla których taki nowy producent był niewygodny :-). Dla Audio też miał małe znaczenie bo ktoś kto zaczyna niewiele może zrobić dla Audio (reklamy, egzemplarze testowe, których nie trzeba oddawać). To nie była "wpadka" tylko sterowanie rynkiem. Po to są te pisma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jest tak, ponieważ ty słuchasz swojego sprzętu, po prostu wiesz jak gra, znasz charakter brzmienia i potrafisz wychwycić różnice. Dla osoby postronnej będzie wszystko grało prawie tak samo lub podobnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.