Jump to content
IGNORED

Modernizacja Wzmaniaczy

rumpibum

Recommended Posts

witam, w tym wątku chciałbym się dowiedzieć czy możecie polecić kogoś kto najlepiej polepsza wzmacniacze? dysponuję osobiście Strussem Q, którego jakość brzmienia generalnie mnie zadowalała. ponieważ wzmacniacz ma jednak już z 10 lat, chętnie bym go trochę ulepszył. wiem że konstruktor też je upgraduje, ale chciałbym uprzednio sprawdzić też inne opcje. czy są jakieś propozycje, i prosiłbym o wstępną wycenę? chcę żeby grał lepiej niż na początku, ale za minimalne zmiany nie będę płacił tysięcy. tak czy inaczej na pewno wypadałoby mu pewne elementy wymienić i jakieś tam tranzystory czy kondensatory odświeżyć. wiem że na 100% będę wymieniał potencjometry. chodzi o jak największą zmianę na +, za jak najmniejsze pieniądze :). pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wymienić i jakieś tam tranzystory

heh, wymieniając "jakieś tam" tranzystory robisz nowy wzmacniacz. Za najmniejsze pieniądze, za które można coś poprawić to proponowałbym najpierw poczytać w internetach co mądrzejsi ludzie piszą a nie od razu liczyć na gotowe.

Hidden Content

• 2 weeks later...

To co jedna osoba uzna za poprawę druga uzna za zdegradowanie dźwięku ...

nie chodzi mi o zmianę charakteru brzmienia Strussa, ale o polepszenie "obiektywnych" parametrów, czyli z wrażeń to wiadomo, moc, dynamika (a jest bdb), przestrzeń bardziej holograficzna większa i uporządkowana, separacja, nasycenie dźwiękiem, precyzja itd. jeśli jakiś element przez 10 lat się zużywa, to trzeba go wymienić, żeby grał jak nowy :). tranzystory się nie zużywają?...

nie mam czasu na czytanie neta, ten wątek powstał raczej z zamysłem odkrycia, czy jest jakiś cudowny konstruktor który robi lepiej i taniej niż Pan Zdzisław Hrynkiewicz swoje upgrade do wzmacniaczy, dzięki czemu grają jakością brzmienia niespotykaną gdzie indziej za symboliczną opłatą :). Struss nie jest tani, nie jestem wobec niego bezkrytyczny, np mamy inne zdanie co do kabli :), ale wiem czego się spodziewać, i w razie czego wyląduje z powrotem u Stwórcy :)

Hidden Content

Może wystarczy zarzucić dotychczasowe podejście do kabli, zmieniając wyznanie na "Pana Zdzisia" a z tego wzmacniacza wyskoczy, jak diabeł z pudełka, tu cytuję:

moc, dynamika (a jest bdb), przestrzeń bardziej holograficzna większa i uporządkowana, separacja, nasycenie dźwiękiem, precyzja itd

Może trzeba dobry bi-wiring, albo i Valhallę. Trzeba spróbować, bo a nuż producent wie, o czym mówi ;-)

Pozdrawiam. R.

Hidden Content

Ring radiator rules

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.