Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja Wzmaniaczy

rumpibum

Rekomendowane odpowiedzi

witam, w tym wątku chciałbym się dowiedzieć czy możecie polecić kogoś kto najlepiej polepsza wzmacniacze? dysponuję osobiście Strussem Q, którego jakość brzmienia generalnie mnie zadowalała. ponieważ wzmacniacz ma jednak już z 10 lat, chętnie bym go trochę ulepszył. wiem że konstruktor też je upgraduje, ale chciałbym uprzednio sprawdzić też inne opcje. czy są jakieś propozycje, i prosiłbym o wstępną wycenę? chcę żeby grał lepiej niż na początku, ale za minimalne zmiany nie będę płacił tysięcy. tak czy inaczej na pewno wypadałoby mu pewne elementy wymienić i jakieś tam tranzystory czy kondensatory odświeżyć. wiem że na 100% będę wymieniał potencjometry. chodzi o jak największą zmianę na +, za jak najmniejsze pieniądze :). pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/110696-modernizacja-wzmaniaczy/

wymienić i jakieś tam tranzystory

heh, wymieniając "jakieś tam" tranzystory robisz nowy wzmacniacz. Za najmniejsze pieniądze, za które można coś poprawić to proponowałbym najpierw poczytać w internetach co mądrzejsi ludzie piszą a nie od razu liczyć na gotowe.

• 2 tygodnie później...

To co jedna osoba uzna za poprawę druga uzna za zdegradowanie dźwięku ...

nie chodzi mi o zmianę charakteru brzmienia Strussa, ale o polepszenie "obiektywnych" parametrów, czyli z wrażeń to wiadomo, moc, dynamika (a jest bdb), przestrzeń bardziej holograficzna większa i uporządkowana, separacja, nasycenie dźwiękiem, precyzja itd. jeśli jakiś element przez 10 lat się zużywa, to trzeba go wymienić, żeby grał jak nowy :). tranzystory się nie zużywają?...

nie mam czasu na czytanie neta, ten wątek powstał raczej z zamysłem odkrycia, czy jest jakiś cudowny konstruktor który robi lepiej i taniej niż Pan Zdzisław Hrynkiewicz swoje upgrade do wzmacniaczy, dzięki czemu grają jakością brzmienia niespotykaną gdzie indziej za symboliczną opłatą :). Struss nie jest tani, nie jestem wobec niego bezkrytyczny, np mamy inne zdanie co do kabli :), ale wiem czego się spodziewać, i w razie czego wyląduje z powrotem u Stwórcy :)

Może wystarczy zarzucić dotychczasowe podejście do kabli, zmieniając wyznanie na "Pana Zdzisia" a z tego wzmacniacza wyskoczy, jak diabeł z pudełka, tu cytuję:

moc, dynamika (a jest bdb), przestrzeń bardziej holograficzna większa i uporządkowana, separacja, nasycenie dźwiękiem, precyzja itd

Może trzeba dobry bi-wiring, albo i Valhallę. Trzeba spróbować, bo a nuż producent wie, o czym mówi ;-)

Pozdrawiam. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.