Skocz do zawartości
IGNORED

Wrocław.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Są w Polsce dwa miasta wyjątkowe,odbiegajace swym charakterem,historią i wygladem od reszty.Mam na mysli Wrocław i Gdańsk.Łączy je ponadtysiącletnia historia,bardzo pogmatwana zresztą oraz fakt,że tworzyły je różne narody i kultury.To przykłady wielokulturowości w dziejach.Postanowiłem kazdemu z tych miast poświęcić osobny wątek.

Na poczatek Wrocław.Miasto niezwykłe bo położone nad dużą rzeką i kilkunastoma jej dopływami.Ale niezwykłość tego położenia polega na tym,że w przeciwieństwie do innych polskich miast nad rzekami Wrocław nie jest od niej odwrócony ale wręcz przeciwnie.Odra jest jego intergralną częścią i wręcz osią zabudowy.W związku z tym w mieście występuje rekordowa ( jak na Polskę) liczba mostów i kładek.Różne źródła podają od 150 do 400!

Teraz coś z historii.Ponad 1000 lat dziejów to okres przynależności do Polski Piastów,okres czeski,Piastów Śląskich( najwybitniejsi to Henryk Brodaty i Henryk Probus),czeski Luksemburgów,Jagiellonów,Habsburgów,pruski,niemiecki i polski na końcu.Późne średniowiecze,XVI i XVII wiek to okres największego rozkwitu miasta.Stąd wspaniały ratusz i rynek nie ustepujący temu w Krakowie.Drugi okres prosperity to XIX wiek po zjednoczeniu Niemiec gdy Wrocław stał sie szóstym miastem Rzeszy w którym szybko powstawała nowoczesna infrastruktura(oświetlenie gazowe,tramwaje,kanalizacja).W tym czasie wśród mieszkańców dominowała oczywiście ludność niemiecka ale byli również obywatele pochodzenia polskiego,czeskiego,żydowskiego.W okresie zaborów we Wrocławiu studiowało niemało studentów polskich z innych części np. z Wielkopolski.Oblicza się,że z tego miasta wywodzi się kilkunastu laureatów nagrody Nobla.W tym czasie we Wrocławiu powstało wiele budowli świadczących o znacznym zaawansowaniu technicznym,np. Most Grunwaldzki,pawilony ogrodu zoologicznego.tzw. Hala Ludowa czy Stulecia,wieża cisnień itp.Później tragedia II wojny i bezsensowna obrona miasta przez Niemców( dłużej niż Berlin!) skutkująca zburzeniem 70% miasta.Lata powojenne to początkowo wywózka cegieł na odbudowę Warszawy a od lat 60 odbudowa miasta.I ten okres historii Wrocławia jest mi juz lepiej znany.Ważne,że po okresie zacierania śladów niemieckości miasta obecny Wrocław świadomie i bez kompleksów nawiazuje do swych wielokulturowych korzeni.A nawet zrobił z tego swą specjalność.

Powojenny Wrocław to napływ repatriantów ze wschodu,odbudowa gospodarki,kultury.To świetne teatry(Polski i Współczesny),to Laboratorium J.Grotowskiego,pantomima H.Tomaszewskiefgo,Kalambur.To wytwórnia filmów fabularnych,opera i filharmonia.To silne środowisko jazzowe(Jazz nad Odrą),klub Rura,Impart i wydział jazzu na AM i rockowe( Romuald i Roman).To miasto urokliwe,pełne swietnych klubów,knajpek i restauracji.Staram sie bywać we Wrocławiu przynajmniej raz w roku.I w zwiazku z tym powstał ten wątek.Wasze relacje z Wrocławiem,wspomnienia,ulubione miejsca,zabytki.I apel do Wrocławiaków.Napiszcie co sie dzieje w mieście?Gdzie warto pójść?Co mozna zobaczyć?Czego posłuchać?Gdzie dobrze zjeść a gdzie przenocować?

P.S.Czy nowy gmach fiharmonii czynny?Czy komisarz Mock doczekał się juz swojej ulicy?

We Wrocławiu piękne jest to, że każdy może być wrocławininem. Nikt nie powie ci jest lepszy bo tu jest urodzony. W tym mieście każdy jest skądś -- nawet w drugim czy trzecim pokoleniu.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

• Redaktorzy

Gdzie warto pójść?Co mozna zobaczyć?

Dużo tego, ale na początek może Panorama Racławicka. Dzieło Kossaka i Styki. Prawdziwa gratka dla miłośników malarstwa jak i "zwykłych" ludzi. Wrażenia niezapomniane. Zwiadzałem ja 10 razy jak nie więcej i z chęcią pojdę tam jeszcze nie raz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-49078-0-17315500-1395907313_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wrocław to miasto ideał - nie znam drugiego tak dobrze "ułożonego miasta" - jakby go ruscy nie "zaorali" na końcówce wojny to było by architektoniczną perełką do której nic za bardzo nie miało by chyba startu ( przynajmniej dla mnie ) - ale obecnie to i tak budynki w rynku i do okoła zwalają z nóg ( szczególnie ta część przy uniwersytecie ), ostrów tumski to cudo i ogólnie w mieście czuć jakiś większy relaks bliżej nieznany takim miastom jak Warszawa czy Kraków - pewnie ogólnie dlatego że nie jest tak przetłoczone zabudowaniami, ma dużo zieleni, wody i nawet ulice są ułozone tak że miasto ma swego rodzaju "oddech" - ale nie wiem czy jest to miasto które ma wow factor na wjeździe jak niektóre inne ( nie żeby to był jakiś szczególny minus )

aha - warto będzie odwiedzić afrykarium w zoo jak już skończą - fajnie się zapowiada

• Redaktorzy

Chodzilem z synem Jana Kaczmarka - Jackiem do jednej klasy. Poszedl na studia na Wydz. Elektroniki i telekomunikacji PWr. I w czasie studiow zajmowal sie kabaretami - tak jak ojciec. A ojciec studiowal na Wydz. Elektrycznym PWr. Dodam, ze Jacek zdobyl gruntowne wyksztalcenie muzyczne. W wieku 15 lat swietnie gral na fortepianie i gitarze. Utalentowany gosc. Jak ojciec.

Ach! Wrocław!!!

Tu skończyłem pierwsze studia, tu poznałem moją pierwszą Żonę (dotychczas jedyną- po Uniwerku we Wrocławiu- studiowała tam, gdzie Miodek- ten MIODEK)

Nabrzeże Wyspiańskiego- godzinami siedzieliśmy w KC: Klub Centralny . I gra w remika.

I doktorat na PW. Ten temat już mniej sielankowy.

Europejskość Wrocławia, jego Politechniki poczułem jako kontrast do studiów rozpoczętych w Szczecinie.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Cybulski to akurat nie był aktorem wrocławskim.On tylko dojeżdżał do pracy.

Wielkim aktorem wrocławskim jest Igor Przegrodzki(widzialem go przed laty w Dzieciach Arbatu) a tym uciekinierem do Warszawy W.Pyrkosz.

Skoro już mówimy o wielkich wrocławiakach(wrocławianinach?) oczywiście z wyboru! to nie mozna zapomnieć o jednym z najwybitniejszych polskich poetów i dramaturgów Tadeuszu Różewiczu.

• Redaktorzy

Z aktorow wroclawskich to pamietam debiut na deskach teatru: Jolanty Fraszyńskiej, Roberta Gonery (grali Romea i Julię), Kingę Preis. Nie zyjaca juz Gabriela Kownacka. Ze znanych muzykow - Lech Janerka. Chodzilem do tej samej szkoly sredniej co on :-) Potem Jan Borysewicz, Leszek Cichoński, Mietek Jurecki. Wroclaw to gitarowe zaglebie. Bijemy co roku Rekord Guinnesa w graniu na setkach gitar na Rynku.

Wrocław to siedziba Ossolineum; mam kilkaset białych tomików. Tych z Lwowa również.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.