Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Nordmende HiFi RP 1260 - warto reaktywować?

batuchan

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dostałem od kumpla taki sprzęt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...tyle, że bez igły ;) Czy warto w niego inwestować? Myślałem o zakupie wkładki z igłą w cenie ca 150 do 200 zł.

Przyznam, że z "grafomanów" jestem zielony, mam jakiegoś Artura odziedziczonego po teściach, na którym nie chcę nawet zarzynać dołączonych płyt.

Ma to sens? Czy za te dwie stówki lepiej kupić siakiś używany, kompletny gramofon?

Punktem odniesienia jest cedek Denon DCD 2700 modyfikowany przez Piotrka 608, grający z Luxmanem R3055 i monitorami studyjnymi T+A.

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Widzę, że nikt się nie kwapi.

Zakup innego używanego gramofonu i tak oznacza najczęściej zakup nowej wkładki. Zakup gramofonu za 200zł, kompletnego i z wkładką w dobrym stanie jest w zasadzie niemożliwe.

AT95 E na początek będzie dobra, tylko trzeba pilnować by ten inny gramofon miał system mocowania pozwalający zamontować tę wkładkę.

Na szczęście to pewnie 90% gramofonów :)

Co do obecnego gramofonu jaki posiadasz, szału nie ma. Mocno szału nie ma. Plastik, fantastik.

Jeszcze taka ciekawostka: http://wamataudio.pl/igla-audiotechnica-atn-71.html

Frywolny, dzięki za odpowiedź :)

Skończyło się tak, że poszedłem do salonu audio przy krakowskiej Kapelance, gdzie za 237 zeta nabyłem Ortofona OM5E.

Wrażenia w porównaniu z cedekiem? Du...y nie urywa ;) Tzn jest dość przyjemnie - bas naprawdę ok, troszkę mniej sopranu i lekko syczący, ale dźwięk słyszalnie dużo gorszej jakości w porównaniu do cd, z tym, że jakoś strasznie by mi to nie przeszkadzało. Przeszkadza natomiast - rzecz której nie słyszałem w Arturze - jakby lekko przesterowany dźwięk. Obawiam się, że efekt ten nie powinien mieć miejsca, ale nie mam odniesienia, bo nigdy jeszcze nie słyszałem gramofonu (za wyjątkiem wspomnianego już Artura).

Aha, i jeszcze jedna sprawa: zestaw stoi na wydawało się stabilnym regale, a ten na dobrze ułożonych panelach w nowym budownictwie, a okazuje się, że wystarczy troszkę mocniej stapnąć (ewentualnie przebiegający bliżej niż półtora metra od regału mój dwuletni synek), a igła przeskakuje nawet kilka rowków :(

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wkładka potrzebuje kilkudziesięciu godzin grania by rozruszać zawieszenie cantilever'a.

Ale czy weryfikowałeś nacisk igły na płytę, antyskating, ustawiałeś kąt prowadzenia, przesięg, czy ramię podczas pracy jest równoległe do powierzchni płyty jak patrzysz z boku?

Gdy patrzysz od przodu na pracującą igłę nie odchyla się od pionu w lewo albo w prawo? Ma być pionowo. Zawsze. Na początku, środku i końcu strony. Sprawdź to

Jeżeli masz wszystko przemierzone, sprawdzone a i tak przeskakuje- czeka zakup półki wiszącej pod gramofon. Pod warunkiem, że ściana nie jest z kartongipsu :) Jak jest, będziesz musiał postawić gramofon na paru workach cementu.

Jeśli zaś nigdy nie ustawiałeś wkładki gramofonowej zapoznaj się na początku z tym:

http://www.rcm.com.pl/?action=hobby

Wkładka potrzebuje kilkudziesięciu godzin grania by rozruszać zawieszenie cantilever'a.

Ale czy weryfikowałeś nacisk igły na płytę, antyskating, ustawiałeś kąt prowadzenia, przesięg, czy ramię podczas pracy jest równoległe do powierzchni płyty jak patrzysz z boku?

Gdy patrzysz od przodu na pracującą igłę nie odchyla się od pionu w lewo albo w prawo? Ma być pionowo. Zawsze. Na początku, środku i końcu strony. Sprawdź to

Jeżeli masz wszystko przemierzone, sprawdzone a i tak przeskakuje- czeka zakup półki wiszącej pod gramofon. Pod warunkiem, że ściana nie jest z kartongipsu :) Jak jest, będziesz musiał postawić gramofon na paru workach cementu.

Jeśli zaś nigdy nie ustawiałeś wkładki gramofonowej zapoznaj się na początku z tym:

Ukryta Zawartość

aaa eeee yyyy

ej, bez przesady. Załozył, gra, inaczej nie będzie. wkładką można dośc dowolnie gibac na wszystkie strony i wpływ na granie jest żaden. Nie mieszajcie człowiekowi w głowie.

Pionowo musi mieć bo to ramie nie ma regulaci w pionie.

Frywolny, dzięki za odpowiedź :)

Skończyło się tak, że poszedłem do salonu audio przy krakowskiej Kapelance, gdzie za 237 zeta nabyłem Ortofona OM5E.

Wrażenia w porównaniu z cedekiem? Du...y nie urywa ;) Tzn jest dość przyjemnie - bas naprawdę ok, troszkę mniej sopranu i lekko syczący, ale dźwięk słyszalnie dużo gorszej jakości w porównaniu do cd, z tym, że jakoś strasznie by mi to nie przeszkadzało. Przeszkadza natomiast - rzecz której nie słyszałem w Arturze - jakby lekko przesterowany dźwięk. Obawiam się, że efekt ten nie powinien mieć miejsca, ale nie mam odniesienia, bo nigdy jeszcze nie słyszałem gramofonu (za wyjątkiem wspomnianego już Artura).

Aha, i jeszcze jedna sprawa: zestaw stoi na wydawało się stabilnym regale, a ten na dobrze ułożonych panelach w nowym budownictwie, a okazuje się, że wystarczy troszkę mocniej stapnąć (ewentualnie przebiegający bliżej niż półtora metra od regału mój dwuletni synek), a igła przeskakuje nawet kilka rowków :(

Oczywiście, że nie gra to lepjej od cd-ka i grało nie będzie. To mit, i tylko mit. Aczkolwiek niektóre płyty winylowe da sie słuchać. Potraktuj winyl jako ciekawostkę, i niech tak zostanie.

Lekko przesterowany dźwięk oraz przeskakiwanie - masz za mały nacisk igły.

Zrób tak: pożycz od znajomego dilera wagę do dopalaczy i zważ nacisk igły na wysokosci płyty. ustaw maksymalny jaki jest podany w instrukcji wkładki.

Jeżeli nie masz znajomego dilera, to zrób tak:

kręć przeciwwagą aż ramię będzie się kołysać swobodnie w powietrzu i będzie poziomo. potem na przeciwwadze masz pierscien, on sie obraca, ustaw go na 0 ale ciezarkem nie krec! ramie dalej ma się kołysac. Potem ustaw cieżarkiem np. 2 gramy jak ma byc 2. antyskating też ustaw na dwa - takie tam pokrętło obok ramienia.

Zroione!

ta skala na ciezarku jest bardzo dokladna. Płyty powinny chrypieć mniej w miarę zwiekszania nacisku. A ta zabawa z wagą to po to byś nie przesadził.

Ten gramofon nie jest zły. jest bardzo dobry i lepszy jest nie potrzebny. Mam podobny. Wpakowanie wiecej kasy na inny mija sie z celem, lepiej kup za to płyty albo babie jakąś bluzkę.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Czytając Twoje wpisy czasami gubię się kiedy piszesz na serio, a kiedy sobie robisz jaja.W tej wypowiedzi jest podobnie.Prawdą akurat jest,że ten gramofon nie jest cudem techniki, ale przy dobrym ustawieniu może przynieść właścicielowi sporo radości i dać kopa do dalszych poszukiwań w celu osiągnięcia jeszcze lepszego brzmienia, które pozwoli mu zapomnieć o kompakcie, a nie tylko traktować winyl jako coś co też potrafi wydać z siebie jakiś dźwięk.

Lepszą wkładką do tego sprzętu byłaby AT95E, tak jak kolega frywolny radził.Jej brzmienie przy poprawnym ustawieniu na pewno by nie zraziło kogoś początkującego do zabawy z czarną płytą.

Czytając Twoje wpisy czasami gubię się kiedy piszesz na serio, a kiedy sobie robisz jaja.W tej wypowiedzi jest podobnie.Prawdą akurat jest,że ten gramofon nie jest cudem techniki, ale przy dobrym ustawieniu może przynieść właścicielowi sporo radości i dać kopa do dalszych poszukiwań w celu osiągnięcia jeszcze lepszego brzmienia, które pozwoli mu zapomnieć o kompakcie, a nie tylko traktować winyl jako coś co też potrafi wydać z siebie jakiś dźwięk.

Lepszą wkładką do tego sprzętu byłaby AT95E, tak jak kolega frywolny radził.Jej brzmienie przy poprawnym ustawieniu na pewno by nie zraziło kogoś początkującego do zabawy z czarną płytą.

:)

1. masz rację :)

2. gramofon może dobrze zagrać ale o zastapieniu cd-ka mowy nie ma. Co najwyżej uzupełnienie.

3. Masz rację, audiotechnika byłaby lepsza. Mój grafomon jest Metzem, konstrukcja dość podobna do tego normande. Innego nie chce. Działa od 40 z okładem lat i niech robi to dalej. Nie jest to plastik, ciezki talerz i solidne ramie, napęd DD i więcej do szczęścia nie potrzeba. Na moim gram wkładką dualem, klonem audiotechniki i mam podobne efekty jak z CD, na dobrze nagranych winylach. Mało tego, pomijajac lekką różnicę barwy, dżwięk potrafi być taki sam. Dla mnie i tak to zaskoczenie.

Grafomonów mam ze 7? Bardzo fajnie graja Duale, mają ten plus że grają i 78 obr i pocztówki dźwiękowe. Tangencjalny japoniec - to dopiero gra plastikowo :P mialem też inne takie i tez plastikowo to grało. Wyjątkiem są tu Sony te z których płyta wystaje, oraz Sharpy, te grają ok.

Co do cięzkich wynalazków z betonowymi talerzami - bez sensu. W Sonych w ogóle talerza nie ma a grają fajnym głębokim dźwiękiem. No ale znowu kosztują. Za 2 tys dolarów można kupić duzo fajnych grających rzeczy i uzupełnić grafomonem za 300zł.

Wszyscy ładnie doradzają, tylko nikt nie zauważył, że kolegę skroili 237zł za wkładkę, która normalnie chodzi za 100-120zł.

takie życie, nauka kosztuje. Może ma przynajmniej oryginał. Gdyby sie odezwał i popytał, to by jakaś wkładka się u nas dla niego znalazła...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tego Ortofona warto dobrze ustawić, choćby po to żeby nie syczał pod koniec strony do czego zdaje się ma tendencję.

Twoja koncepcja ustawiania igły kombinerkami jest na poziomie kowalstwa artystycznego, nie nadaje się do niczego powyżej poziomu żartu.

Dzięki za WSZYSTKIE wpisy ;)

Co do ustawienia wkładki i gramofonu - gdzie w Krakowie mogę udać tam, by zrobili dobrze, a przy okazji nie zdjęli ostatniej koszuli z grzbietu?

Przy okazji. Czy znajdzie się w Kraku ktoś dobry, kto poświęci z pół godziny, by zaprezentować mi, jak zagra dobry, dobrze ustawiony gramofon?

Dzięki za WSZYSTKIE wpisy ;)

Co do ustawienia wkładki i gramofonu - gdzie w Krakowie mogę udać tam, by zrobili dobrze, a przy okazji nie zdjęli ostatniej koszuli z grzbietu?

Przy okazji. Czy znajdzie się w Kraku ktoś dobry, kto poświęci z pół godziny, by zaprezentować mi, jak zagra dobry, dobrze ustawiony gramofon?

prosze.

track ze srodka plyty

mój metz vs hi-end system cd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.