Skocz do zawartości
IGNORED

dac/amp i słuchawki 1500

Zet Pe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam wszystkim

Chciałbym, żebście mi pomogli w wyborze sprzętu do słuchania w domu przy komputerze. Sprawa jest dość nietypowa, dlatego że jestem osobą sparaliżowaną, więc odsłuchy gdzieś w specjalistycznych sklepach całkowicie odpadają... Mam budżet w wysokości ~1500 pln, a co bym potrzebował? No zapewne dac/amp i słuchawki. Teraz opiszę swe "doświadczenie" z kupnem słuchawek, pierwsze kupiłem akg 520 i pałąk pękł bardzo szybko. Do czasu kiedy były sprawne, to z racji bardzo słabego krążenia raniły mi niemiłosiernie uszy, efekt imadła był okropny to też chciałbym go uniknąć w przyszłym zestawie. Nie za bardzo pamiętam jak było z dźwiękiem w tych akg, bo ból obierał ochotę na słuchanie. Potem kupiłem cal! i tu już efekt imadła nie występował. Choć do komfortu to i daleko, to nie narzekam na wygodę, tylkokabel jest zdecydowanie za krótki. Co do tych cali to nie były rekablowane, modowane, czy też do czegoś ciekawego podpinane. Dźwięk na integrze w tych słuchawkach jest w miarę, daję całkiem sporo funu ze słuchania, choć przy jakiejś rockowej czy metalowej rezaninie dźwięk się potrafi trochę zlewać. Bas jest na wyższej głośnści, ale za dużo na jego temat nie umiem powiedzieć. Czego bym oczekiwał od nowego zestawu? Napewno sporo funu, siedzę w domu nic nie robię, to im weselej tym lepiej. Z teg co zauważyłem to lubię różne smaczki w piosenkach wynajdować, ale bez przesady nie będę siedział i liczył uderzenia talerzy. Bas musi być to oczywiste, ale subwoofera na głowie nie potrzebuję. Chciałbym w miarę możliwości zestawik uniwersalny, bo muzyki słucham najróżniejszej oprócz techno. Czytałem sporo o akg 550, wydają się w porządku tylko martwią mnie opinie o braku basu czy zbytnia neutralność. Czy to opłacalne w tym budżecie? A jak dobry wybór to co za amp czy dac do tego? Prosiłbym o odzew mimo tego, że pewnie źle post napisałem, mało(raczej nic...) opisałem co mi się podoba, czego oczekuję itp. Jeśli potrzeba Wam informacji zapytajcie, a w miarę własnych możliwości. Wyczytałem, że każdy odbiera dźwięki inaczej, to też Wam na pewno będzie ciężko coś doradzić, ale nie obawiajcie się proponować. Propozycje słuchawek proszę od razu z dopasowanym daciem/ampem, bo samemu se wbrać jakz takimi gra tak a innymi inaczej to trudno. Jeszcze raz napiszę proszę nie odsyłać do sklepów, proszę także nie pisać bym nic nie kupował bo skoro nie wiem co to lepiej pieniądze se zostawić... Zagmatwany trochę post, ale jak co to dopiszę co będzie trzeba.

Dziękuję z góry za uwagę i pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/110712-dacamp-i-s%C5%82uchawki-1500/

Hej,

może coś takiego?

DAC/HAMP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i np Beyerdynamic 990 PRO do tego?

Całość minimalnie przekroczy budżet (chyba, że dostaniesz rabat)

Ukryta Zawartość

Witaj,

biorąc pod uwage Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na słuchawki Audio-Technica ATH-AD500X lub jeśli budżet moźe trochę wzrosnąć ATH-AD700X oraz przetwornik ze wzmacniaczem Calyx Coffee. Natomiast przy wyższym budżecie propozycją byłby napewno Hegel Super oraz ifi Audio iDac.

przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ja również stawiam na:

Ukryta Zawartość

a do tego...

bayerdynamic dt150 do rocka/metalu/powermetalu jak znalazł! (lepsze niż nawet akg k701 :) - o k550 nie wspominając !) , - mam słuchałem, porównywałem i polecam , a jeszcze lepiej używane dt150 - wtedy stosunek jakość/cena jest ekstra , bo za 350-400zł mamy słuchawki które (w tego typu "żwawej muzyce") biją na głowe praktycznie wszystko do 1000zł

dt150 -tki dają przede wszystkim ekstra dynamike i fajny bas , ale przedewszystkim tony średnie/wokal z niespotykaną skalą głosu !

akg k550, k701 czy wszystkie senheisery pokroju hd600 itp nie mają szans !

więc jak nie przeszkadza ci surowy wygląd to śmiało brać!

ale ... wymagają mocnego wzmacniacza słuchawkowego !!! (mój ma 1400mw przy 250ohm / 14000mw przy 16 ohm / 600mw przy 600ohm) - wtedy biją wszystko nawet 2x droższe

Ukryta Zawartość

?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.