Jump to content
IGNORED

>>> Klasyczne Albumy Polskiego Rocka <<<

BoDeX

Recommended Posts

To byłoby fajne posunięcie ... odszukać taśmy matki, odrestaurować, poddać najnowszym sposobom konwersji HD

i wydać w formie serii, ale bardzo starannie, a nie na odpierdziel byleby szybko i dużo zarobić ... :)

Wczoraj odnalazłem na półce płytkę " I Ching " - produkt wg. koncepcji Hołdysa, który zaprosił do współpracy tuzy ówczesnego rocka.

Płyta wcale się nie zestarzała, a czuć w niej duży potencjał ... Świetna podróż 30 lat wstecz ... Gorąco polecam, to prawdziwa perełka.

Tu unikalne fotki z tej sesji -

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj jeden z utworów z tego albumu :

Które polskie płyty, według Was, zasługiwałyby na umieszczenie w takim, hipotetycznym zestawie "Albumy Polskiego Rocka" ?

Hidden Content

Hidden Content

Morawski Waglewski Nowicki Hołdys - Świnie

Klaus Mitffoch - Klaus Mitffoch

Armia - Legenda

Kobong - Kobong

Siekiera - Nowa Aleksandria

Lech Janerka - Historia Podwodna

Porter Band - Helicopters

Brygada Kryzys - Brygada Kryzys

Atomico Patibulo - Marzenie C-1

Post Regiment - Post Regiment

Republika - Nowe Sytuacje, Nieustanne Tango

Maanam - Maanam, Nocny Patrol

VA - Fala

VA - Jak Punk To Punk

Dezerter - Kolaboracja

Kult - Posłuchaj, Spokojnie

Kat - Oddech Wymarłych Światów

TSA - Heavy Metal World

Anawa - Anawa

Ścianka - Statek Kosmiczny, Białe Wakacje

Breakout - Blues

SBB - Ze Słowem, Memento

Niemen - Enigmatic

Collage - Moonshine

Świetliki - O.gród K.oncentracyjny

Taka tam 30-stka wypluta bez zastanowienia.

Hidden Content

He,he - aż strach pomyśleć, co by było, gdybyś się jakkolwiek zastanowił ! :)

Do Brygady Kryzys ktoś już się dobierał, ale to nie miało nic wspólnego z solidnym podejściem (wersja dubowana )

Hidden Content

To byłoby fajne posunięcie ... odszukać taśmy matki, odrestaurować, poddać najnowszym sposobom konwersji HD

i wydać w formie serii, ale bardzo starannie, a nie na odpierdziel byleby szybko i dużo zarobić ... :)

Fajne posunięcie, ale raczej dopłaciłbyś do interesu :)

Hidden Content

Pomarzyć nie dajesz nawet ... :)

W takim razie powinno to ( zrzut z masterów ) być wystawione w sieci jako " narodowe dobro kultury" - za darmo ! :)

Hidden Content

www.kameleonrecords.pl - klasyczne rockowe CD oraz L.P. wydane z największą starannością i dbałością o każdy szczegół. Seria pod względem dźwięku i poligrafii jest tak wydana, że wielkie koncerny płytowe mogą się od Panów z KR uczyć!

Hidden Content

www.kameleonrecords.pl - klasyczne rockowe CD oraz L.P. wydane z największą starannością i dbałością o każdy szczegół. Seria pod względem dźwięku i poligrafii jest tak wydana, że wielkie koncerny płytowe mogą się od Panów z KR uczyć!

Niestety remastery z kameleon records są nieaudiofilskie (kompresja dynamiki, zbyt silne odszumianie). To bardziej wydania dla kolekcjonerów niż audiofili. Przydałyby się wznowienia polskich klasyków w jakości oferowanej przez MFSL.

Hidden Content

Pamiętajcie o takich także płytach:

Hidden Content

Hidden Content

Itd. Itp. :-)

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Można by jeszcze dodać np

Apteka - Urojonecałemiasta

Starzy Singers - Rock-a-bubu

Kristen - Kristen

Something Like Elvis - Cigarette Smoke Phantom

Aya RL - czerwona

Lenny Valentino - Uwaga! Jedzie tramwaj

Myslovitz - Myslovitz

Kobiety - Kobiety, chyba moja ulubiona rodzima płyta

Hidden Content

No, właśnie... Są pesos do zarobienia a tu zawsze coś stoi na przeszkodzie... Za Janerkę już się brali. Buc nadusił mono i - kicha. Ej - smutek...:(

Hidden Content

Sztywny Pal Azji Europa i Azja (1987)

Dżem Cegła,Detox

Hidden Content

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

jeszcze trochę cierpliwości i pewnie będzie, jest już "biały album" i koncert, więc teraz kolej na UNU

oprócz Perfectu to chciałbym jeszcze w pierwszej kolejności zremasterowane płyty TSA i Dżemu

Hidden Content

• 1 year later...

Savana

Jest wydanie Savana wydane przez GAD Records.

Hidden Content

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Warto przypomnieć sobie;

CZESŁAW NIEMEN: NIEMEN VOL. 1 ; 2 w skrócie MARIONETKI

SBB pierwsza płyta

TEST

TRZY KORONY - myślę że nie można zapomnieć o Klęczonie

Hidden Content

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Na szybko dodałbym debiutancki album zespołu O.N.A. - "Modlishka". Przebojowa, żywiołowa muza, rock w czystej postaci.

Jakiś miesiąc temu ukazała się (nareszcie!) reedycja tej płyty.

Hidden Content

Blues "Breakout" – ponadczasowy album. Nalepa dowiódł, że jest bardziej twórczym kompozytorem od domniemanego wzorca – Johna Mayalla. Zaskakujące jak często można te płytę usłyszeć i dziś.

Tadeusz Nalepa "To mój blues vol. 1 i 2" – bardzo dobry okres twórczości, na płytę złożyły się kompozycje nagrywane z najlepszymi polskimi muzykami.

Perfect "Perfect" (czyli "Biała) – kopalnia przebojów, esencja rockowego grania. Świetny gitarzysta Ryszard Sygitowicz i ekspresyjny wokalista G. Markowski. Wielki szacunek dla Z. Holdysa (z wtedy), kompozytora prawie całego materiału.

Perfect UNU – płyta równie przebojowa "Biała" mimo że w innym składzie. Jest i liryzm ("Wyspa, drzewo, zamek", "Objazdowe nieme kino") i czad ("Pocztówka do Państwa Jareckich", "Druga czytanka dla Janka"). Na szczęście płyta ta do dzi? jest w sprzeda?y, co prawda w siermiężnym wydaniu ale dobre i to.

Lady Pank "Lady Pank" (wersja z bonusami i "Minus 10 w Rio") – kopalnia różnych przebojów w cieniu których znalazły się mniej rozreklamowane, znakomite utwory jak "Minus 10 w Rio". Borysewicz potwierdził że jest zdolnym kompozytorem i świetnym gitarzystą.

Republika "Nowe Sytuacje" – koncept album, przejmujący, intrygujący pomimo upływu lat. Wielkie uznanie dla Grzegorza Ciechowskiego – kompozytor i autor całego materiału. Eksplozja talentu.

Niemen Enigmatic "Bema pamięci rapsod żałobny" – świetna płyta, monumentalna suita tytułowa.

Skaldowie "Krywan, Krywan" – jedna z najlepszych płyt polskiego "rocka progresywnego". Andrzej Zieliński to jeden z najbardziej chyba utalentowanych kompozytorów polskiej muzyki rozrywkowej, a ponieważ wciąż żyje (oby jak najdłużej) nie jest raczej doceniany.

Dżem "Detox" – opus magnum zespolu, płyta przejmująca, w kontekście tego co się stało teksty brzmią wręcz złowieszczo w jak zwykle autentycznej, ekspresyjnej interpretacji Ryska Riedla. Znakomite kompozycje.

Maanam "Nocny Patrol" – intrygująca do dziś synteza rockowego czadu i drapieżności z kobiecą wrażliwością Kory. Świetne kompozycje i świetne teksty. Znakomita gitara Ryszarda Olesińskiego.

Jan Bo "Wojna w mieście" Jan Borysewicz powiedział kiedyś: "Nagrałem sporo przebojów, przeboje dały mi pieniądze a pieniądze wolność grania tego, co chcę". "Wojna w mieście" nagrana ze świetnymi muzykami: W. Morawskim i W Pilichowskim, kawał dobrego rockowego, momentami hard-rockowego grania udowadnia że Borysewicz bez problemu jest w stanie stworzyć dobrą muzykę przełamując pop-rockową estetykę "Lady Pank".

Siekiera "Nowa Aleksandria" – intrygująca płyta, jedno z najlepszych wydawnictw rodzimej "zimnej fali", minimalizm tekstowy, minimalizm zastosowanych środków ekspresji muzycznej a mimo to płyta zapada w pamięć i to na długo.

Hey "Fire" – rodzima, autentyczna, odmiana nurtu lat 90-tych z Seattle. Początkowo pewna doza naiwności i prostoty grania Hey'a budziły z początku raczej moje rozbawienie ale z czasem doceniłem i ten zespół i postać K. Nosowskiej.

Budka Suflera "Przechodniem byłem między wami" – obok "Cienia wielkiej góry" i "Ona przyszła prosto z chmur" jedno z najciekawszych dokonań zespołu.

Houk – "Transmission Into Your Heart" – kolejna ciekawa płyta rocka lat 90-tych. Zespół – efemeryda ale wydawnictwo cenne.

TSA "Live", jedna z najlepszych płyt polskiego ciężkiego rocka, zdystansowana być może przez "Kawalerię Szatana" Turbo, zestaw niezłych kompozycji z powodzeniem granych do dziś przez zespół. Cieniem nad obydwoma tytułami kładzie się jakość realizacyjna.

Kult – "Tata Kazika". Arcydzieło zarówno muzycznie jak i tekstowo. W akademiku katowaliśmy tę płytę do znudzenia a mimo to wciąż przyjemnie do niej wrócić.

O.N.A. "Modlishka" – energia, czad, drapieżność plus wirtuozerska gitara G. Skawińskiego. Swietne kompozycje (Koła czasu, Z drugiej strony lustra...)

Stan Borys – "Szukam przyjaciela" - trochę zapomniana i płyta i wokalista, a szkoda, facet głos ma jak dzwon. Wystarczy posłuchać "Jaskółki", "Wierzę drzewom" czy "Wypłakałem oczy niebieskie".

Hidden Content

Lubię polskiego rocka, wychowałem się na nim, od niego zaczynałem, mam wiele płyt, ale im jestem starszy tym jestem coraz bardziej do niego krytyczny, w zasadzie dużą rolę odgrywa tu sentyment do lat minionych, a nie wartość merytoryczna konkretnych płyt. Stawiam tezę, że żadna polska płyta z polskim rockiem nie znalazłaby się w 1000 najlepszych rockowych płyt tego świata, niestety - to smutna konstatacja, ale chyba jednak trochę prawdziwa.

Nie ma się jednak czym przejmować, kilka dobrych płyt na pewno jest :-)

Hidden Content

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie bądżmy tak zapatrzeni na ten zachód mamy artystów i albumy które są pierwszego sortu wiele utworów spokojnie znalazło by się na szczytach list ogólnoświatowych gdyby nasz język nie był tak naszpikowany ,,sz " ,, cz " ,, ś " . Fakt że pewne albumy są słuchane przez kolejne pokolenia świadczy że przetrwały próbę czasu i trwają nie tylko z sentymentu .

Na dowód proszę posłuchać tego jak utalentowanych artystów nosiła nasza ziemia .

Hidden Content

JarlBjon zrecenzował celnie polskie najlepsze dokonania, jednak jak zauważył jarex, nie zmieszczą się one

w pierwszym 1000. najlepszych płyt świata.

Świetne są ale nie najświetniejsze.

Młodsi słuchają tej muzyki dlatego, że jest polska i jest wokół.

Jaki odsetek dzieciaków świadomie sięga po kamienie milowe polskiej rockowizny i się nimi zachwyca?

Hidden Content

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Hm zastanawiające . Miałem okazję być za młodu na koncercie Deep Purple jako support grało ..... nasze SBB i tak się zastanawiałem po koncercie kto był prawdziwą gwiazdą tego wieczoru na pewno nie zagraniczny zespół owszem ich muzyka dotrze łatwiej do szerszej publiczności i to jedyna przewaga , popularność i listy top nigdy nie świadczą o wartości a jedynie o uniwersalności i łatwości przekazu do mas . Jeśli stworzyć własne topy ludzi z całego świata będzie tam wiele artystów i płyt o których nie słyszeliście a powtarzać się będa oklepane uniwersalne płyty jak Kind of Blue a jest wiele nagrań które przebijają te standarty . Będąc ostatnio na koncercie Budki Suflera też stwierdziłem że nie będą popularni jak Metallica mimo że Cugowski potrafi śpiewać a Hetfield do dziś się tego nie nauczył mimo tylu lat prób nawet na żywo :)

Kwestia dzieciaków to nie ich wina lecz naszej kultury w przedszkolu i szkołach panie puszczają dzieciom Disco Polo ,dokładnie tydzień temu znajoma miała za zadanie zorganizować dyskotekę i próbowała przemycić trochę klasycznej polskiej muzyki została odepchnięta dosłownie przez starsze koleżanki od sprzętu na rzecz ona tańczy dla mnie a czym skorupka nasiąknie za młodu potem mamy co mamy Wina starych nie dzieciaków .

Hidden Content

Będąc ostatnio na koncercie Budki Suflera też stwierdziłem że nie będą popularni jak Metallica mimo że Cugowski potrafi śpiewać a Hetfield do dziś się tego nie nauczył mimo tylu lat prób nawet na żywo :)

Słuchałem ostatnio takiej składanki wydanej przez Metal Hammera na której różni artyści interpretują po jednym utworze z "Master Of Puppets", co ciekawe - muzycznie to wszyscy dają radę, odgrywają sprawnie wszystkie nutki i podziały, co najbardziej doskwiera to jednak vocale, nie każdy pasuje do tej muzyki. Hetfield wielki wokalistą nie jest, ale doskonale wpasował się w formułę muzyki Metalliki, razem z instrumentacją tworzą monolit.

Hidden Content

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.