Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość zawieszenia TV

MMAchu

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższy weekend planuję zawiesić tv na ścianie. Dotychczas oglądałem go na niesamowicie dużej wysokości co było po prostu brakiem myślenia przy wieszaniu. Obecnie, po zakupie nowego telewizorka chciałbym tę kwestię bardziej przemyśleć. Telewizor ma 70 cali, zawieszony ma zostać 4,5 metra od kanapy. Poniżej docelowego miejsca zawieszenia stoi szafka RTV oraz głośnik centralny. Szafka + centralny + mała, marmurowa podstawka pod głośnik to jakieś 65+ cm. Tak, więc zawieszając TV na wysokości 70cm otrzymam środek ekranu na wysokości 120-125cm, czy nie jest to przypadkiem za wysoko? PODOBNO idealną wielkością jest tutaj 110cm, jednak nie mam możliwości zawieszenia telewizora niżej a głośnika centralnego nad telewizorem nie chciałbym puszczać. Jestem ciekaw co Wy o tym myślicie i jak to u Was wygląda? Pozdro

.... Biorąc pod uwagę ,że większość produkowanych foteli i wypoczynków ma znormalizowaną wysokość siedziska ( chyba ze jesteśmy w Japonii ;)) )

..., wydaje mi się że będzie troszkę za wysoko..

..Ja mam 65" i jego dolna krawędź jest na wysokości 60 cm od podłogi ( środek tv wypada na 105 cm )... jest OK ale gdyby było troszkę niżej to bym się nie pogniewał....

... napewno będzie za wysoko...

.. Kurcze daleko masz do tego tv... a pomyślałeś o wieszaku który odjeżdża o 60 cm od ściany...

...mam takowy i to jest extra sprawa ( meliconi ghost 430 )...

Widziałem kiedyś wieszak umożliwiający opuszczenie już po wysunięciu telewizora do przodu.

Aczkolwiek w tym przypadku przysłaniałby central.

Chyba że faktycznie kupić zwykły wysuwany uchwyt i telewizor przykręcić odpowiednio niżej na wysuniętym już ramieniu,delikatnie przed centralem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akurat teraz jak stoi na nodze póki co, przy 105 +/- jest spoko. Kupiłem już wieszak (Maclean 565) z możliwościa ustawienia konta nachylenia, ustawię go chyba na 120cm i lekko pochylę (z 5 stopni) ekran w dół, powinno pomóc.

4,5m wyszło bo tak projektant zaprojektował cały salon także zmieniać tego nie ma sensu, jest ok.

Wieszaka wysuwanego nie chcę bo miałem jeden takowy, którego i tak nie używałem... a przy wieszaku zawieszonym bezpośrednio na szynie (jak ten który zamówiłem) telewizor wisi jak obraz - bezpośrednio przy ścianie(55mm od ściany), co wizualnie dużo lepiej wygląda.

Akurat teraz jak stoi na nodze póki co, przy 105 +/- jest spoko. Kupiłem już wieszak (Maclean 565) z możliwościa ustawienia konta nachylenia, ustawię go chyba na 120cm i lekko pochylę (z 5 stopni) ekran w dół, powinno pomóc.

4,5m wyszło bo tak projektant zaprojektował cały salon także zmieniać tego nie ma sensu, jest ok.

Wieszaka wysuwanego nie chcę bo miałem jeden takowy, którego i tak nie używałem... a przy wieszaku zawieszonym bezpośrednio na szynie (jak ten który zamówiłem) telewizor wisi jak obraz - bezpośrednio przy ścianie(55mm od ściany), co wizualnie dużo lepiej wygląda.

.. O gustach się nie dyskutuje...;)))

... u mnie tv tez cały czas jest przy ścianie ....wysuwam go jak gram albo oglądam 3D....

... co do twojego wieszaka to sprawdź czy po powieszeniu tv będziesz miał jakiś dostęp do podpięcia przewodów.. bo z tym różnie bywa...czasami trzeba być akrobatą ..;)))

... i sprawa następna to "chyba" sprawdziłeś jaki rozstaw śrub mocujących ma tv a jaki maksymalny rozstaw tych śrub ma wieszak ( chodzi o szerokość)....;))))))

Na wysokość oczu, a jak nie wyjdzie to można minimalnie skosem korygować.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dzięki wszystkim za odpowedzi. Otwory mam zmierzone, w tym TV obowiązuje standard VESA 400x400, wieszak mam do max. 600x400 także problemu nie będzie. Ma mozliwość skierowania go w dół, więc tak jak wspomniałem - zawieszę go tak że dolna krawędź będzie na 70cm i lekko nachylę go w dół.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.