Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood DP-5010 wymiana przetworników

Mizyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów.

Mam takie pytanie odnośnie tego odtwarzacza. Posiadam dwa przetworniki BB PCM54HP z super selekcji K. Ten Kenwood jest na 2x PCM56P w wersji standardowej i filtrach SM5813AP. Czy jest możliwa bez innych modyfikacji zamiana tych dac-ów ? Wiem, ze 54 są starszą wersją, ale mam Technicsa SL-P720 na takim właśnie BB PCM54HP-K i bardziej mi odpowiada jego brzmienie (takie zbliżone do "analoga"). Czy taka operacja byłaby opłacalna w sensie poprawy jakości dźwięku ? Proszę o wyrozumiałość jeżeli moje pytanie jest absurdalne, ale nie mam szerszej wiedzy na temat modyfikacji odtwarzaczy CD.

Zostaw te PCM56P i wlutuj podstawki precyzyjne pod wzmacniacze operacyjne. Tu masz pole do eksperymentów brzmieniowych. Ale i tak cudów niewidów się nie spodziewaj. Zmodyfikowałem dziesiątki starych odtwarzaczy, z Fiata Mercedesa nie zrobisz. Tam są bardzo dobre kondensatory Nippon, ale wszystkie z jednej parafii, trochę mulące są - wymieniając cześć z nich na bardziej przejrzyste też coś zyskasz.

Zostaw te PCM56P i wlutuj podstawki precyzyjne pod wzmacniacze operacyjne. Tu masz pole do eksperymentów brzmieniowych. Ale i tak cudów niewidów się nie spodziewaj. Zmodyfikowałem dziesiątki starych odtwarzaczy, z Fiata Mercedesa nie zrobisz. Tam są bardzo dobre kondensatory Nippon, ale wszystkie z jednej parafii, trochę mulące są - wymieniając cześć z nich na bardziej przejrzyste też coś zyskasz.

Dzięki za odpowiedź. Taką modyfikację rozważałem od jakiegoś czasu. Inspiracją był opis stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Autor wymienił chyba wszystkie kondensatory oraz opampy na BB OPA2604AP. Jednak o użytych tam japońskich aluminiowych kondensatorach TK UTSJ to mogę zapomnieć. Czy mogę prosić Kolegę o przyjrzenie się tej japońskiej modyfikacji ? Przygotowałem sobie już podstawki DIP8 o rasterze 2,4mm, ale nie bardzo wiem które kondensatory warto w pierwszej kolejności wymienić i przede wszystkim na jakie. No i czy warto wymieniać wzmacniacze (trochę droga impreza) Ta folia miedziana to chyba fajny pomysł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teoretycznie jest to mozliwe. jednak 54 ma wejscie rownolegle dla sygnalu cyfrowego (kazdy bit ma swoje wejscie do scalaka z 16bitow)

56 ma juz wejscie szeregowe. Musialbys wiec rozbic szereg 16 bitow na rownolegle (sa do tego scalaki) i wtedy wszystko bedzie dzialac. jesli wymienisz 56 na 56K i odpowiednio to ustawisz (thd i przejscie przez zero) to bedziesz z nich bardzo zadowolony. graja prawie tak samo jak 54K

teoretycznie jest to mozliwe. jednak 54 ma wejscie rownolegle dla sygnalu cyfrowego (kazdy bit ma swoje wejscie do scalaka z 16bitow)

56 ma juz wejscie szeregowe. Musialbys wiec rozbic szereg 16 bitow na rownolegle (sa do tego scalaki) i wtedy wszystko bedzie dzialac. jesli wymienisz 56 na 56K i odpowiednio to ustawisz (thd i przejscie przez zero) to bedziesz z nich bardzo zadowolony. graja prawie tak samo jak 54K

Oj, tego o tak istotnych różnicach tych DACów nie wiedziałem. Ta wymiana raczej odpada ( dla mnie zbyt skomplikowane, poza tym te 56 wraz z najbliższą aplikacją są przykryte aluminiowymi osłonami z radiatorem i nie ma tam miejsca na dodatkowe układy. Nawet wstawienie podstawek wymagałoby modyfikacji tychże radiatorów). Nie bardzo zrozumiałem ostatnie zdanie; to znaczy że te 54-K zagrałyby lepiej od 56?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taką modyfikację rozważałem od jakiegoś czasu.

Z powodów obiektywnych nie mogę zaangażować się w prace przy modyfikacji. Nie znam tego odtwarzacza, jego potencjału, ale jeśli coś Tobie nie pasuje w jego brzmieniu, tudzież chciałbyś poeksperymentować choćby z ciekawości, to powtórzę raz jeszcze, najprościej podmieniać opampy, może na początek nie wszystkie. Pod kondensatory też włożyć podstawki (rozczłonkowuję taką podstawkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i podmieniać. W ten sposób zmienisz charakter brzmienia, barwę, ale spektakularnych zmian nie uzyskasz. Mam odtwarzacz JVC na PCM54, strasznie kluchowaty przetwornik.

Ukryta Zawartość

Witam Szanownych Kolegów.

Mam takie pytanie odnośnie tego odtwarzacza. Posiadam dwa przetworniki BB PCM54HP z super selekcji K. Ten Kenwood jest na 2x PCM56P w wersji standardowej i filtrach SM5813AP. Czy jest możliwa bez innych modyfikacji zamiana tych dac-ów ? Wiem, ze 54 są starszą wersją, ale mam Technicsa SL-P720 na takim właśnie BB PCM54HP-K i bardziej mi odpowiada jego brzmienie (takie zbliżone do "analoga"). Czy taka operacja byłaby opłacalna w sensie poprawy jakości dźwięku ? Proszę o wyrozumiałość jeżeli moje pytanie jest absurdalne, ale nie mam szerszej wiedzy na temat modyfikacji odtwarzaczy CD.

a więc tak:

sprzedaj te pcm-y

sprzedaj tego kenwooda

kup cos na tda1541A w to miejsce. będziesz miał skok o klasę w górę.

ewentualnie jakiegoś duala, one albo na tda albo na cx20017. I jeden i drugi tor rozjeżdza te pcm-y.

Jedyny PCM jaki mógłbym słuchać to pcm1704. Ale to dlatego że zrobiony jest jak te dwa powyższe...

Wzmacniacze najprościej wyjąć, i podłączyć wyjścia daców prosto pod gniazda. Eksperymenty niepotrzebne a zysk na jakosci najlepszy możliwy. A jeżeli jest wyjście prądowe to potrzebny będzie kawałek ołowka, trochę drutu, 2 lampy i kilka innych dupereli.

miałem. Różnica niewielka w działaniu i dramatyczna w kosztach. Nie warto bo pierwszy lepszy multibitowiec to rozjeżdza jak chce.

SM5813AP a to najlepszy scalak z tego zestawu...

nie baw się tylko poszukaj gdzie pcmy mają wyjscie (9 i 10 noga) do tego rezytor 1k, kondensator elna silmicII 47uf z allegro lub mundorf, i do gniazda.

PCM56p - k i PCM54 - k zagraja bardzo podobnie. to sa bardzo dobre dace z wyjsciami pradowymi. polecam watek pcm 56 jako nos dac (bez filtra cyfrowego) mozna tam znalezc bardzo duuuzo informacji o mozliwych modyfikacjach m.in. wyjscia z ukladu.

oba to dac'e pradowe czyli protoplasci pcm1704... Roznice sa miedzy max iloscia bitow (rozdzielczosci sygnalu przetwarzanego- z czego wynika odstepstwo sygnal-szum).

pcm56 jest bardzo wdziecznym ukladem do zabaw. Spalenie scalaka jest praktycznie niemozliwe. Producenci zasilaja go z 5V a jego mozliwosci to nawet 12V (to zasilanie jest uzywane do wewnetrznego opa w I/V konwersji).

Masz mozliwosc rozdzielenia zasilania na czesc analogowa i cyfrowa...

Jesli chodzi o naturalnosc brzmienia i dociazenie instrumentow o ktorym wspomniales (pcm54) to z 56 uzyskasz to samo.. Nie popelnij jednak podstawowego bledu. Jesli producent uzyl kondka 47uF to nie dawaj tam 470uF !!!

najwyzej taki sam ale innego producenta. Najlepsze wyniki uzyskasz z konwersji aktywnej. Mozesz sprobowac wyjscia jak

Ukryta Zawartość

pamietaj tylko o dobraniu odpowiedniego rezystora konwersji (najlepiej uzyc wbudowanego lub zmierzyc wbudowany i zastosowac identyczny zewnetrzny).

Wszystkie objasnienia co do tego co napisalem znajdziesz w watku o PCM56 nos dac autor watku i goru wiedzy molibden (moze ktos przytoczy link)

ps. nie wierz we wszystko to co pisza o tda1541. dobrze graja scalaki z wysokiej selekcji i to w odpowiednich aplikacjach (a takich jak na lekarstwo). TDA jest bardzo trudnym scalakiem w przeciwienstwie do pcm56. pcm56 z latwoscia przebija praktycznie kazdy klocek z allegro w tym samym przedziale cenowym...

ps' milej zabawy i ciekawej przygody z tym odtwarzaczem...

Ukryta Zawartość

PCM56p - k i PCM54 - k zagraja bardzo podobnie. to sa bardzo dobre dace z wyjsciami pradowymi. polecam watek pcm 56 jako nos dac (bez filtra cyfrowego) mozna tam znalezc bardzo duuuzo informacji o mozliwych modyfikacjach m.in. wyjscia z ukladu.

Bardzo dziękuję za wytłumaczenie i cenne wskazówki. W chwilach wolnych poczytam i trochę poeksperymentuję z tym Kenwoodem. Całkowicie się zgadzam z Kolegą co do TDA1541, często słucham u kolegi Marantza CD-65 i mimo że pięknie brzmi to jednak wolę mojego SL-P720. Może to kwestia wzmacniacza, mamy takie same Technicsa: SU-V670pxs ( wiem, wiem zaraz ktoś napisze że ten Technics to dno, ale wg mnie poprzez wyjście direct z pominięciem patentu class AA, dźwięk jest baardzo przyzwoity) a tak w ogóle to chyba kwestia osobistych preferencji. Wracając do tego Kenwooda zależy mi bo jest w dobrym stanie no i laser popularny, na rynku wtórnym jest masa lepszych modeli ale bądźmy realistami: w lwiej części ich transporty już umierają a oryginalne lasery i zamienniki nie są do nabycia.

na marginesie. class AA to stopien napieciowy koncowki mocy. cos co steruje scalonym koncem mocy (chyba ze tu rozbili uklad na pojedyncze tranzystory). guzikiem direct zawsze robisz to samo. tzn wylaczasz regulacje preampa (regulacja tonalna). Nie pomijasz sekcji napieciowej wzmacniacza czyli AA...

polecam Yamahe A960. sprzet za grosze a potrafi zadziwic...

Potrzebowałem oryginał TDA1541 więc kupiłem za całe 42zł + 25zł za przesyłkę stertę odtwarzaczy CD (5szt) w tym min. Kenwood DP-5030 i jeden Philips z TDA1541 dla którego kupiłem te CDki.

Ukryta Zawartość

sprzęt był opisany jako uszkodzony, ale faktycznie okazało się że był po prostu "niesprawdzony" - Kenwood i Technics są 100% sprawne, nie udało mi się odnaźć w nch żadnych usterek.

Ale przechodząc do sedna - dziś wartość takiego sprzętu jak ten Kenwood jest znikoma, koszt tuningu całkiem spory a możliwa do uzyskania poprawa brzmienia - wątpliwa.

Myślę, że na dziś najlepszym rozwiązaniem byłoby sprzedanie takiego Kenwooda i kupienie jakiego naprawdę dobrego CD ze starych czasów - Sony serii ES, może wysokiego Denona albo Pioneera - dopiero do takiego sprzętu warto byłoby coś finansowo dołożyć.

Wedłu Internetu ten Kenwood DP-5030 jest na: CXD2552Q - SM5840CP - SM5827CP + laser KSS-210A - ciekawe czy 5030 to wyższy model niż 5010 i czy powinien grać "lepiej" czy to raczej coś gorszego - akurat DAC CXD2552Q nic mi nie mówi .... z zewnątrz oba modele wyglądają podobnie

Ukryta Zawartość

Trochę popracowałem przy tym 5010. Ponieważ nie byłem pewien satysfakcjonującej poprawy brzmienia tego odtwarzacza starałem się zminimalizować koszty i użyłem własnych elementów. Jak widać na załączonych fotkach w sekcji audio dac wylutowałem oryginalne standardowe Elny i zastąpiłem Nichiconami, Panasonicami FM i Elną Silmic II. Taki misz masz, ale wyszło ciekawie. Wymienione opampy JRC (tandem 4558, 4565) na BB 2604AP. Reszta na razie została, później może na coś wymienię, na pewno trzeba coś zmienić w sekcji EFM Decod, bo w słuchawkach brzmi nieciekawie ( dość ostro i zniekształcenia). W sekcji zasilania zdecydowałem się zastąpić Elny 1000uF i 2200uF Nipponem KM 2x2200uF 25V i 2x4700uF 16V. W sekcji cyfrowej z uwagi na brak OS-CON wstawiłem na razie bipolarne Nichicony, nie wiem czy to dobry wybór. Ogólnie kondensatory za wyjątkiem tych czterech podstawowych w zasilaniu wymieniłem na takie same pojemności jak w oryginale. Na razie się wygrzewa, ale poprawa jest b. wyraźna i to napawa mnie optymizmem. Jest jeden problem w sekcji zasilania: jak widać na fotce brakuje jednej z cewek, która jest zastąpiona rezystorem. Nie mam schematu (jak dotad nie mogę znaleźć w Sieci) Nadruk na płycie (pod rezystorem) to L7 i symbol cewki, ale to chyba dławik. Proszę Kolegów o pomoc, czy należy wymienić ten rezystor i co tam wstawić ( oryginału raczej nie dostanę). Ponadto czy trzeba coś wymienić jeszcze w zasilaniu z uwagi na zwiększone kondensatory ( diody i te dławiki?).

Ukryta Zawartość

post-40515-0-95084800-1396989680_thumb.jpg

post-40515-0-08858000-1396989730_thumb.jpg

post-40515-0-50858100-1396989972_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.