Jump to content
IGNORED

Na czym polega coraz większa beznadziejność zakładki h-end i tego portalu jednocześnie

stary audiofil

Recommended Posts

Zauwazając spadek akcji do wartości 1 GROSZA za akcję przeanalizujmy na chłodno dlaczego mamy z takim stanem do czynienia,poszukajmy wspólnie przyczyn

takiego stanu rzeczy.Czy można to poprawić czy nawet znacząco zmienić?............widzicie państwo jakieś możliwości rozwiązania?

Jesli tak to proszę o swobodne wypowiedzi-ponieważ prawda i tylko prawda powinna taki stan rzeczy wyklarować.

Powiem kolokwialnie tak-a może wypadałoby wreszcie oddzielić ziarna od plew-bo tyle syfu już się nazbierało,że przez przetak wierzchem się sypie.

Mam na to swoje jak najbardziej wchodząc tu zawsze trzeżwe spojrzenie w przeciwieństwie do innych...........przykłady póżniej.

Zapraszam mam nadzieje do bardzo ożywionej dyskusji.Zależności panujące i rodzące się w trakcie bytności tego portalu są nie do zaakceptowania dla bezstronnej osoby.

Jest takie powiedzenie-Prawda nas wyzwoli..........na pewno tak,gdyż tych smieci pod dywanem jest bardzo duża ilość.

W/g mnie kluczowym były by zmiany personalne w osobach kolorowych tutaj piszących-szczegóły dopiero wieczorem

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zauwazając spadek akcji do wartości 1 GROSZA za akcję przeanalizujmy na chłodno dlaczego mamy z takim stanem do czynienia,poszukajmy wspólnie przyczyn

takiego stanu rzeczy.Czy można to poprawić czy nawet znacząco zmienić?............widzicie państwo jakieś możliwości rozwiązania?

Jesli tak to proszę o swobodne wypowiedzi-ponieważ prawda i tylko prawda powinna taki stan rzeczy wyklarować.

Powiem kolokwialnie tak-a może wypadałoby wreszcie oddzielić ziarna od plew-bo tyle syfu już się nazbierało,że przez przetak wierzchem się sypie.

Mam na to swoje jak najbardziej wchodząc tu zawsze trzeżwe spojrzenie w przeciwieństwie do innych...........przykłady póżniej.

Zapraszam mam nadzieje do bardzo ożywionej dyskusji.Zależności panujące i rodzące się w trakcie bytności tego portalu są nie do zaakceptowania dla bezstronnej osoby.

Jest takie powiedzenie-Prawda nas wyzwoli..........na pewno tak,gdyż tych smieci pod dywanem jest bardzo duża ilość.

W/g mnie kluczowym były by zmiany personalne w osobach kolorowych tutaj piszących-szczegóły dopiero wieczorem

Stary, ten wpis to masło masło maślane o smaku margaryny. Ban na dupsko. Pozdrawiam.

Hidden Content

Widzisz między innymi w/g mnie wlaśnie Ty powinieneś mieć wprost zakaz pisania w h-endzie mając na uwadze Twoje nieustające wtopy.

Ile razy można się topić jak rany. Teraz napij sie kawy Mocca i NAPISZ COŚ LUDZKIEGO I NORMALNEGO-ABY KAZDY TO ZROZUMIAŁ.

Pisanie bzdetów to Twoja specjalność,a może się urodziłeś w Banja -Luce?.........albo w Kołomyji?

Hidden Content

Taaa...Więcej takiego trzeŻwego pisania. Więcej takiego ziarna i będzie OK.

Hidden Content

Widzisz między innymi w/g mnie wlaśnie Ty powinieneś mieć wprost zakaz pisania w h-endzie mając na uwadze Twoje nieustające wtopy.

Ile razy można się topić jak rany. Teraz napij sie kawy Mocca i NAPISZ COŚ LUDZKIEGO I NORMALNEGO-ABY KAZDY TO ZROZUMIAŁ.

Pisanie bzdetów to Twoja specjalność,a może się urodziłeś w Banja -Luce?.........albo w Kołomyji?

Stary , dam Ci kumpelską radę. Poproś Szymona aby na trzeżwo ocenił wszystkie wpisy których dokonałeś przez ostatnie

6 miesiący . Jeśli nie będzie miał czasu, weż swojego sympatycznego psiaka posadż go obok i poczytajcie razem to

jeszcze raz . Jeśli czegoś nie zrozumiesz [ chociaż sam to napisałeś ] zadzwoń do moderacji albo do Paltona - na pewno

chętnie wytłumaczą wszystkie zawiłości i wyprostują pokręcone zagadnienia o których chciałeś nam donieść.

Hidden Content

Te ciągłe spory, ta rywalizacja, ta nieodparta potrzeba udowadniania drugiemu jak bardzo sie myli. Te prawdy często z kategorii trzech prawd (...).

Postronna osoba nie bardzo zna szczegóły, przyczyny konfliktów a bez ich ustalenia, przyznania sie do błędu, czasem przeproszenia nadal tu będzie tak jak dotychczas.

Ale kto wie, może po prostu taka kolej rzeczy, obecna formuła dyskusji zabrnęłą w ślepą uliczkę i nic już nie pomoże.

W każdym razie życzę Wam porozumienia.

Pozdrawiam

Hidden Content

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

A co ma cena akcji do zawartości portalu? Zwłaszcza, że nie obchodzi ona nikogo poza nabywcami akcji. Emitent sprzedał po tyle za ile chciał. Może mieć tylko zgryz jeśli będzie chciał zrobić kolejną emisję i nikt nie kupi.

Hidden Content

Formuła "Ja mam dłuższego! Nieprawda, to ja mam dłuższego!" najwyraźniej przestała się sprawdzać. Jeszcze parę lat temu nie było tu takiej zawiści ani takich wojenek. Wszyscy na forum byli kumplami. Z przyjemnością robiliśmy sobie grupowe zdjęcia na kolejnych Audioshow. W tym czasie poznałem w realu mnóstwo fantastycznych, pozytywnie zakręconych osób. A teraz zrobiło się tu jakoś tak cholernie duszno. Zawiść, udowadnianie drugiemu za wszelką cenę, że jest głupi i nie ma o niczym pojęcia. Trudno się dziwić, że tyle osób zrezygnowało z pisania (chociaż czytają) - bo w końcu ile można kopać się z koniem...

Hidden Content

Żeby w pełni zrozumieć to zjawisko proponuję zapoznać się z postem numer 2 wątku "Brak humoru na forum". Niejaki józwa maryn w sierpniu 2003 roku napisał co następuje :

Napisano 25.08.2003 - 10:18Nieststy, te tlumoki co je teraz mamy pisza serio.

Wtedy mniej więcej zacząłem zaglądać na Audiostereo. Już wtedy "stali bywalcy" byli przekonani że "ci nowi" to są durnie i piszą bzdury.

Ale ...

Z dużym sentymentem zaglądam czasami do tych najstarszych wpisów na forum dotyczących oceny poszczególnych sprzętów. Pamiętam że te 10 - 12 lat temu czytałem te wspaniale i krytyczne opisy z otwartymi ustami. Łykałem jak bocian żabę opisy brzmienia. Rękę dał bym sobie obciąć za wiarygodność najbardziej utytułowanych kolegów. Minęło parę lat, mam za sobą taki dosyć długi okres dużej wymiany sprzętów, w ich kupnie kierowałem się początkowo sugestiami z forum, poznałem chyba wszystkich forumowych sprzętowych faworytów i wynalazki. W tej chwili czytam te stare posty i już dokładnie wiem o czym one są.

Otóż mogę stwierdzić że jest tam taki stek bzdur że naprawdę nie wiem czy się śmiać czy płakać. Ludzie którzy znają się na sprzęcie po odsłuchach w swoich systemach wypisywali takie dyrdymały że to aż śmieszne. Jak czytam te zachwyty np. nad starymi końcówkami mocy Yamahy, wczesnymi seriami Accuphase czy poematy na temat Quadrali Phonologue to wiem że Ci ludzie po prostu nie wiedzieli co piszą. Nie ze złej woli - po prostu za mało odsłuchów i brak porządnego układu odniesienia. A te zachwyty nad Lampucerą, Symasymami, budowaniem Gainclone'ów czy klonów Passa. Czytało się to z podniesionym sercem. A przy odsłuchach - pokazało całą swoją mizerię.

A mówimy tu o czasach świetności Audiostereo. I już wtedy "prominentni użytkownicy" tego forum narzekali że poziom znacząco się obniża.

A ja się pytam - kiedy był wysoki ... ???

Hidden Content

wedlug mnie zawsze ....czyli taki sam.Jak widac najbardziej sie żrą ci od hajendu.To jest problem wiary nie do rozwiazania.Nauka załatwia to w godzine.

Hidden Content

Guest SlawekR

(Konto usunięte)

Popatrz , nie sadziłem ze po 2 wpisach wątek wyleci na bocznicę. Stary A , wyciągnij wnioski .

Wątek został przeniesiony na Bocznicę, bo nie mieścił się w formule dyskusji tematycznej audio.

Dotyczy rozważań na temat samego forum, a takie wątki znajdują się na Bocznicy właśnie, tak samo jak wątek "propozycje i uwagi".

Więc nie ma nic dziwnego w tym, że tutaj się znalazł. Szczególnie że odbyło się to na podstawie zgłoszenia na panel wątku "nietematycznego".

A wracając do kwestii poruszanej tematyki, jeśli założyć, że wątek został założony na serio i w dobrej wierze, to i ja pozwolę sobie na wyrażenie własnej opinii w tej kwestii. Bez żadnych podtekstów.

Przede wszystkim, za niewłaściwą, uważam tezę lansowaną przez niektórych, że o człowieku i jego wartości, ma świadczyć ściana sprzętu za plecami. I że na tej podstawie należy dzielić forumowiczów na lepszych i gorszych, tych którym więcej wolno i tych którym wolno mniej.

Taka teza jest z gruntu zła, rodząca patologie i antagonizująca ludzi. Niektórzy są na początku audiofilskiej drogi, inni w środku, a jeszcze inni na jej końcu. Ale to nie znaczy, że wszyscy nie mają jednakowego prawa do pisania na forum. Zasada "nie pamięta wół jak cielęciem był" obowiązuje zawsze i wszędzie. Tak samo jak nie jest w dobrym tonie trąbić na naukę jazdy, tak samo nie powinno być w dobrym tonie wyszydzanie tych, którzy są na początku drogi audiofilskiej. Albo też pozwalanie sobie na demonstrowanie pogardy wobec wszystkich innych, tylko dlatego że ktoś jest już mocno zaawansowanym audiofilem. To nie tędy droga....

To po pierwsze. Kolejna rzecz. Jeśli ktoś wyraża troskę o to że "syf się przelewa" na forum. To nie powinien jednocześnie do tego syfu się dokładać. Może warto zacząć od siebie i zobaczyć, czy aby nie ma w tym wszystkim braku konsekwencji. A jeśli każdy tak będzie postępować, to znaczy będzie stosował swoistą automoderację wobec siebie, to i problem syfu zniknie jak za dotknięciem różdżki. A nie "przestańcie syfić, ja jeszcze tylko raz sobie pojadę z grubej rury, ale już później zachowujcie się przyzwoicie".

Reasumując, konsekwentny brak przyzwolenia i "dobrego klimatu" dla łamania zasad zapisanych w regulaminie albo wprost zasad współżycia społecznego. Każdy pilnuje siebie, na zasadzie "nie pozwalam sobie na teksty, na które bym sobie nie pozwolił w rozmowie twarzą w twarz". I to wystarczy. A nie stawianie wszystkiego na głowie, dzielenie ludzi na tych którzy mają prawo być i całą resztę. Na tych co mają prawo do paskudnych tekstów wobec innych, bo to czy tamto. To nie tędy droga.

jesli przyjac zalozenie graniczace z pewnoscia ze nie ma sluchacza wzorcowego to nie ma sprzetu odniesienia i nie ma co stawiac na glowie tego co dobrze stoi.Reszta to imaginacja.

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

Reasumując, konsekwentny brak przyzwolenia i "dobrego klimatu" dla łamania zasad zapisanych w regulaminie albo wprost zasad współżycia społecznego. Każdy pilnuje siebie, na zasadzie "nie pozwalam sobie na teksty, na które bym sobie nie pozwolił w rozmowie twarzą w twarz". I to wystarczy. A nie stawianie wszystkiego na głowie, dzielenie ludzi na tych którzy mają prawo być i całą resztę. Na tych co mają prawo do paskudnych tekstów wobec innych, bo to czy tamto. To nie tędy droga.

Czy każdy moderator ma w obowiązku przeczytać Twój wpis ?

Guest wieslaw119

(Konto usunięte)

Było sobie kiedyś pl.rec.audio i było dobrze - bez moderacji :)

Ale obrazków się zachciało i powstało forum czyli taki IRC - połączenie kopaniny z banowaniem.

Cała reszta, to tylko smutna konsekwencja tego.

Guest Roxi

(Konto usunięte)

Zakładka wygląda jak real. Najlepiej gra, co najdroższe, taki zazwyczaj jest wniosek z odsłuchów. Dobre miejsce do prezentacji osiągniętego progu nonszalancji w wydawaniu kasy, tzn przepraszam osiągania wyższego stopnia wtajemniczenia, niedostępnego dla pozostałych 'idiotów' słuchających coś za kilka tys:) w sumie podoba mi się podejście SA, bo on często podkreśla kwotę ile... Nie o to chodzi kogo na co stać, ale rozmowa nie sprowadza się do porównywania cenników:) w stylu ... Bardzo fajnie coś gra, ale ... W swoim zakresie cenowym, bo tu już często jest ściema.

Bardzo fajnie coś gra, ale ... W swoim zakresie cenowym, bo tu już często jest ściema.

Dlaczego uważasz prawdę za ściemę ? Jeżeli uważasz że coś taniego nie może grać lepiej niż inne tanie kolumny innych producentów - to jesteś w błędzie, bo może. Dlatego używa się określenia że gra dobrze w swoim przedziale cenowym. Popularne na forum kolumny Tannoy M2,5 czy Usher S520 są tego najlepszym przykładem. Są tanie i grają lepiej niż wiele innych kolumn w ich zakresie cenowym. Inaczej mówiąc na ich jakość nakładamy siatkę zakresu cenowego. Po co to robimy ? Bo nie każdego stać na high end. Więc odsłuchując 520 Ushera możemy albo powiedzieć że są to beznadziejne kolumny (w porównaniu z Audio Physic Kronos) albo że są to bardzo dobre kolumny - ale w swoim przedziale cenowym (w porównaniu np. z B&W DM302). Nakładanie siatki pojęciowej zakresu cenowego jest chyba oczywiste. Bo jeżeli ją odrzucimy to ... musieli byśmy uznać że wszystkie kolumny poniżej np. kilkunastu tysięcy złotych za parę to dno. A to nie jest przecież prawdą - jest wiele świetnych albo nawet wybitnych konstrukcji. W swoim przedziale cenowym ...

Hidden Content

Guest Roxi

(Konto usunięte)

Justas32 - Twoja ideologia jest dobra do zakładki DIY. Tam poszukują się best buy, w zakładce hiend, best prestige buty. Nie ma cię na górze cennika, to nie masz głosu :) tzn głos masz, ale i tak nie wiesz o co chodzi. Sprawa ma zresztą wymiar duchowego objawienia, to co tu opisywać słowami się nie da :)

Nie wiem ile płacicie za zioło, ale powiem wam tak: trzymajcie się tego dilera.

Sądząc po odlotach towar prima sort, wart każdej ceny......................

;P

Hidden Content

Twoja ideologia jest dobra do zakładki DIY.

Zupełnie nie rozumiem o co ci chodzi. Uważasz że tańsze kolumny automatycznie grają lepiej niż droższe - bo są tańsze ? Czy uważasz ze cena nowych kolumn nie jest w żaden sposób skorelowana z przyrostem jakości kolumn ? Nie rozumiem twojego zdania ...

Hidden Content

Guest Roxi

(Konto usunięte)

Justas - Nie ma się, co napinać, niedziela jest :) nie chce mi się bić piany, aż tak bardzo, ale jak zamieścisz scan z rachunków za sprzęt, to ocenie, czy jesteś fajny kumpel, czy nie i z jak wielką uwagą powinienem czytać Twoje kolejne posty :)

Guest Roxi

(Konto usunięte)

Sorry, ale nie chce mi się za bardzo tłumaczć Tobie spraw oczywistych. Jeśli nie rozumiesz tego, że klasyfikacja sprzętu na grupy finansowe ma swoje dobre strony, bo ułatwia wyszykanie tanich i dobrych produktów, ale zarazem jest w drugą stronę nadużywana, bo łatwo komuś powiedzieć, że jego sprzęt jest zbyt tani, aby miał pojęcie o czym mowa, to jak mam Ci to prościej wytłumaczyć?

Na forum jest dużo 'agresywnych' wpisów personalnych, że ktoś nie ma pojęcia, bo ma tani sprzęt, a mniej życzliwego i i przyjacielskiego stosunku do siebie. Dlatego tak często później jest donoszenie i czyszczenie wątków.

Zresztą w grę wchodzą już poważne pieniądze do zarabiania i mniej liczy się etyka tylko biznes konkretnych osób.

Nie potrfię Ci prościej wytłumaczyć.

Jest jak jest...

Moderuje zakładkę o topowych sprzętach asortyment "moderacyjny" spod znaku kanapy między Maqico a wzmocnieniem Denona.

Z czym do ludzi poważnych w temacie: osłuchanych, z bogatą płytoteką, poświęcających czas i pasję dla swojego(naszego) hobby?

Jeden pod wpływem, drugi z misją z forum "o bogatej tematyce".

Obaj bez doświadczenia i bez jakichkolwiek zasad - parcie na szkło za to większe od stażu i doświadczenia.

Wolę jednak moda, który zjadł zęby na Grundigu dla jego jakości a nie dla dostępności jego kieszeni, niż dla nowych gwiazd pseudomoderacji, które leczą brak podstawowej wiedzy audio i środków na to hobby wybiórczym podpieraniem się regulaminem.

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.