Skocz do zawartości
IGNORED

Chińska lampa we Wrocławiu

jatoja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu zestawu stereo.

Słuchałem sporo zestawów na tranzystorze ale ciągle czegoś tam brakuje.

Gdzieś usłyszałem jak grała lampa i zacząłem poważnie się nad taką opcją zastanawiać.

Dużo dobrego czytałem o xindak, yaqin ,mingda - okolice 2-3k pln

Niestety Wrocław jest lampową pustynią. Czy ktoś wie gdzie mógłbym posłuchać zestawu z jedną z tych lampek ?

Jest taka firma z Gliwic (czyli 150 km od ciebie), która twierdzi, że wypożycza za kaucją oraz przesyła pocztą, i do tego sprzedaje Yaqiny (10, 13 i 20 - naciekawsze modele). Spytaj ich, może...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To samo z MingDą, zajrzyj do sklepu internetowego q21 i spróbuj wypożyczyć na odległość.

Ukryta Zawartość

Zbuduj to sam :

Przecież nie każdy potrafi zbudować nawet prosty wzmacniacz, chociaż sklepowy za 2 - 3 tys to przeważnie klasa D według klasyfikacji Audio Stereo. Za taką sumę można już zbudować samodzielnie coś lepszego. Można jeszcze kupić za te pieniądze klasową hybrydę rodzimej produkcji Haiku Audio.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

kolega szuka lampki za 2-3 kzł, pokażcie mi LAR-a lub Deltę za taką cenę

To był komentarz do tego, że we Wrocławiu są producenci, ludzie, którzy na lampach zjedli zęby i że nie jest to lampowa pustynia.

Rzeczywiście mocno uprościłem :) To pokazuje niestety, że nie mam pojęcia w tym temacie ale moje słowa napisałem po przeszukaniu sklepów z audio we Wrocławiu w poszukiwaniu modeli które wymieniłem we wcześniejszym poście.

Zastanawiałem się nad wypożyczeniem, nawet na odległość ale do tego potrzebne są również głośniki (nie zaznaczyłem jasno - szukam też głośników)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Wzmacniacze lampowe to są baaardzo proste urządzenia.

Taki wzmacniacz psuje się albo bardzo szybko albo po wielu latach. Powinien być zrobiony z przyzwoitych lub dobrych części i tyle.

Mój jest już staruszkiem i przydałby się mały przegląd ale wciąż gra ku mojej satysfakcji.

Chińskie wzmacniacze bywają różne, te tańsze są przeważnie podejrzanej jakości. Jak użyjesz wyszukiwarki to znajdziesz wątki o przebudowie chińczyków kończące się stwierdzeniem, że z oryginału pozostała jedynie obudowa.

Reasumując, odpuść nowe tanie a za te same pieniądze kup używany wzmacniacz dobrej marki.

odpuść nowe tanie a za te same pieniądze kup używany wzmacniacz dobrej marki.

Ja bym tego tak jednoznacznie nie ujął. Miałem dwa nowe tanie - jednego używam nadal, i żadnych problemów, tylko zadowolenie. Po za tym lampa jest prosta w naprawie ( 5 kondensatorów i 3 rezystory na krzyż :) ), części niedrogie, no chyba, że transformator....

A - zajrzałem co tam u Ciebie. Kolega ma taki sam wzmacniacz jak Twój ( czyli dobrej marki?), i leży spalony , niestety....

Tak, że nie ma reguł.

Na chińskich wzmacniaczach do 3 tys. to się nie znam. Proponuję porozmawiać z kolegami z wątku o chińskich wzmacniaczach. Nie bój się zestawów głośnikowych z drugiej ręki, tu nie ma wielkiego ryzyka jeśli właściciel był normalny. Na dobry początek przygody z hifi możesz zainteresować się np. tym:

Ukryta Zawartość

Warto je łączyć z ciepło grającą elektroniką, czyli lampy są tu mile widziane. Do tego powinny dobrze zagrać muzykę, której słuchasz.

Ukryta Zawartość

nie proponuje się kolumn 4-omowych do lampy, to kiepski kompromis

Że jak??? :-D

Jeśli transformatory głośnikowe są przystosowane do obciążenia 4 Ohm, to nie widzę żadnego problemu. Sam używam takiego połączenia. Z powodzeniem.

A Studio 16 Hertz (nie 18) to raczej nie posiada sensownych zestawów za ok 3 tys. zł.

mój wpis był skierowany do autora wątku

Ale to ja zaproponowałem zestawy 4 Ohm do lampy, więc jednak chyba mnie wywołałeś.

a to że nie widzisz problemu wcale mnie nie dziwi

Co więcej, problemu takiego nie widzą konstruktorzy wzmacniaczy lampowych robiący specjalnie odczepy na trafach pod takie obciążenie.

Ale to ja zaproponowałem zestawy 4 Ohm do lampy, więc jednak chyba mnie wywołałeś.

Co więcej, problemu takiego nie widzą konstruktorzy wzmacniaczy lampowych robiący specjalnie odczepy na trafach pod takie obciążenie.

Tylko nie każdy wzmacniacz lampowy posiada transformatory wyjściowe 4 - 8 ohm, z uwagi na pracochłonność jak i koszt wykonania.

Gość vasa

(Konto usunięte)

mój wpis był skierowany do autora wątku

Drogi Mamelu.

Jako stary wyjadacz, z bardzo niskim numerem seryjnym, pochyl się ze współczuciem nad naszym nowym kolegą Jatoja i zaproponuj zestaw ; wzmacniacz lampowy + odpowiednie kolumny do niego za wymienioną kwotę. Ja nie potrafię, Kubeł też wymiękł. Teraz cała nadzieja w Tobie.

Tylko nie każdy wzmacniacz lampowy posiada transformatory wyjściowe 4 - 8 ohm

nie w tym problem, pomnij na wiedzę :)

pomijam, że więcej odczepów to niższa jakość

Vasa - na AS 2014 na VII piętrze grały małe monitorki Grzesia z Mingdą EL34, daj Boże, na początek drogi każdemu taki zestawik, niechby z używek

a że bez dyszki nawet skromne diy nie wyjdzie? nie od razu Kraków zbudowano

no i gdzie to gonienie króliczka :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.