Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avr 1600rd szum

LeBomB1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam model amplitunera wymieniony w temacie. Zaznaczam w razie czego, że bez pilota. Problem polega na tym, że podłączając kable do wejść tego amplitunera, zaczyna być słyszany lekki szum w głośnikach. Wejścia cyfrowe po podłączeniu nie szumią, ale jak tylko puścimy jakiś dźwięk to szum się pojawia i nie wycisza się, dopiero np po odłączeniu źródła dźwięku lub odłączeniu kabla optycznego lub przyciszeniu pokrętłem na maksa, jednak dając znów dźwięk szum wraca. W przypadku podłączenia analogowych szum jest cały czas. Dodatkowo słychać lekkie buczenie od zasilania (by to usłyszeć trzeba się lekko przybliżyć do głośnika).

Moje pytanie brzmi, czy to normalne dla tego modelu, czy już coś w nim siada? Ewentualnie co gdzie sprawdzić, zmierzyć, by stwierdzić jakieś usterki o takich objawach? Pytam, bo już zwykłą instrukcję ciężko było znaleźć, a serwisówki to już nigdzie nie widziałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/110779-denon-avr-1600rd-szum/
  • Moderatorzy

Wszystko zależy jak mocny jest ten szum, ciężko opisać siłę szumu więc, więc ciężko stwierdzić czy to normalne czy nie. Jeżeli przy spokojnej muzyce w tle wyraźnie słychać szum to raczej coś z nim nie tak (nie miałem tego modelu, ale kilka ampli denona z serii AVR mi się przewinęło i żaden nie miał z tym problemu). Jak możesz, to zrób zdjęcia w środku po odkręceniu górnej pokrywy, jeśli był naprawiany po kosztach na zamiennikach to od razu będzie widać. A jak włączysz go i dasz na CD bez podpiętego żadnego źródła fizycznie do wzmaka też szumi? Spróbuj, różne źródła, do różnych rca powpinać, inne kolumny podepnij jak masz, słuchawki żeby potwierdzić, że to na 100% wina Denona. Pozdrowienia.

-----------------

Szum nie nasila się tak do głośności -10, potem jest wyraźny, głównie głośniejsze się robi buczenie od zasilania. Oglądając film szum słychać, jeżeli trafią się cichsze momenty. Czy był naprawiany nie wiem, nie posiadam takich informacji, zdjęcia zamieszczę na końcu posta. Szumi niezależnie od tego czy jest podłączone źródło przez rca czy nie. Przełączając na digital nie szumi, dopiero gdy podamy mu jakiś sygnał. Innych kolumn nie posiadam by to sprawdzić, zle na słuchawkach też lekko szumi. Jak komputer chodzi to mi to nie przeszkadza, ale jak oglądam film z innego źródła, bez udziału komputera, czy nawet telewizję, to już jest słyszalny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak możesz, to zrób zdjęcia w środku po odkręceniu górnej pokrywy, jeśli był naprawiany po kosztach na zamiennikach to od razu będzie widać

Jeszcze trzy zdjęcia, szczególnie mnie drugie interesuje, dziwny nalot jest na tym układzie tak jak by był już wymieniany lub złapał wilgoci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Szum nie nasila się tak do głośności -10, potem jest wyraźny, głównie głośniejsze się robi buczenie od zasilania. Oglądając film szum słychać, jeżeli trafią się cichsze momenty. Czy był naprawiany nie wiem, nie posiadam takich informacji, zdjęcia zamieszczę na końcu posta. Szumi niezależnie od tego czy jest podłączone źródło przez rca czy nie. Przełączając na digital nie szumi, dopiero gdy podamy mu jakiś sygnał. Innych kolumn nie posiadam by to sprawdzić, zle na słuchawkach też lekko szumi. Jak komputer chodzi to mi to nie przeszkadza, ale jak oglądam film z innego źródła, bez udziału komputera, czy nawet telewizję, to już jest słyszalny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tych zdjęciach nie widać jakiś przeróbek na pierwszy rzut oka, możesz jeszcze wrzucić zdjęcia głównych tranzystorów (tych na radiatorze) ale raczej nie były wymieniane, bo rezystory emiterowe są oryginalne. Obejrzyj dokładnie w środku ten wzmacniacz czy nie widać jakiś modyfikacji/napraw (inne luty, innych firm kondensatory itp.) to mogłoby jakoś naprowadzić. Przyjrzyj się tym dwóm głównym kondensatorom (czarne elny) na zdjęciu wydają się trochę wybrzuszone - chociaż ten wzmacniacz nie jest taki stary by kondy wyschły już. Ale jeśli buczenie jest równe w obu kanałach i narasta wraz z zwiększeniem głośności to może być wina jakiegoś kondensatora który nie trzyma już parametrów. To, że szumi nawet wtedy, gdy nie ma podłączonego źródła, wskazuje na to, że winny jest Denon, brak szumu gdy nie ma podłączonego sygnału cyfrowego tego nie wyklucza, bo te AVRy które miałem, bez sygnału cyfrowego automatycznie są w trybie mute, w tym pewnie też tak jest. Niestety nic więcej Ci nie jestem w stanie pomóc :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

• Moderatorzy

Jeszcze trzy zdjęcia, szczególnie mnie drugie interesuje, dziwny nalot jest na tym układzie tak jak by był już wymieniany lub złapał wilgoci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopiero teraz mi się wyświetlił Twój post. Faktycznie ten scalaczek wygląda jakby go ktoś przelutował, nie mam już AVRa żadnego w domu ale na jednym zdjęciu które kiedyś zrobiłem widać taki sam scalak, trochę się różni od Twojego, a biorąc pod uwagę fakt że ta kostka kosztuje ponad 200zł to raczej na pewno by tam naprawiający wstawił zamiennik. Sęk w tym, że ten układ odpowiada za wyświetlacz i raczej nie powinien powodować takich problemów jak u Ciebie. Napisz coś więcej o tej usterce, czy zawsze się tak działo? Czy kupiłeś używany i tak już miał?post-31012-0-57228500-1396306572_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)Przyjrzyj się tym dwóm głównym kondensatorom (czarne elny) na zdjęciu wydają się trochę wybrzuszone - chociaż ten wzmacniacz nie jest taki stary by kondy wyschły już. Ale jeśli buczenie jest równe w obu kanałach i narasta wraz z zwiększeniem głośności to może być wina jakiegoś kondensatora który nie trzyma już parametrów. (...)

Też odnoszę wrażenie, że obie Elny są wybrzuszone. Było to moje pierwsze spostrzeżenie na tym zdjęciu.

Dopiero teraz mi się wyświetlił Twój post. Faktycznie ten scalaczek wygląda jakby go ktoś przelutował, nie mam już AVRa żadnego w domu ale na jednym zdjęciu które kiedyś zrobiłem widać taki sam scalak, trochę się różni od Twojego, a biorąc pod uwagę fakt że ta kostka kosztuje ponad 200zł to raczej na pewno by tam naprawiający wstawił zamiennik. Sęk w tym, że ten układ odpowiada za wyświetlacz i raczej nie powinien powodować takich problemów jak u Ciebie. Napisz coś więcej o tej usterce, czy zawsze się tak działo? Czy kupiłeś używany i tak już miał?

Ukryta Zawartość

Co z nim było robione nie wiem, już tak miał jak go dostałem w swoje ręce. Możliwe, że był wymieniany, bo tylko tam są tak widoczne ślady po fluxie czy co tam było zastosowane. Te kondensatory w rzeczywistości nie wyglądają na wybrzuszone, to wina padającego światła z flesza, ale jeszcze się upewnię. Co zauważyłem, to szum jest czasem bardziej słyszalny czasem mniej, ale znalazłem już serwis, gdzie mi to zdiagnozują i ewentualnie naprawią, lub chociaż wycenią. Kondensatory można w ogóle dla zasady wymienić, to nie jest duży koszt, a wymianę mogę przeprowadzić sam, żaden problem, jak szum będzie dalej, to przynajmniej jedna możliwość odpadnie i będzie wiadomo, że trzeba szukać dalej. Z tym scalakiem to możliwe, że to od niego, bo np w Kenwoodzie już miałem taki przypadek, że za załączanie się zabezpieczenia i szumy w kolumnach, oraz losowe zmiany głośności były odpowiedzialne 4 zimne luty przy wyświetlaczu, także biorę pod uwagę każdą możliwość. Pytam, żebym mniej więcej wiedział co i jak i żeby się upewnić, czy to może nie jakaś wada fabryczna serii lub coś, bo z Denonami nie miałem wiele do czynienia. Zatem dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, jakby komuś coś przyszło jeszcze do głowy to bardzo byłbym rad, gdyby się tym podzielił :)

Ukryta Zawartość

Napisz coś więcej o tej usterce, czy zawsze się tak działo? Czy kupiłeś używany i tak już miał?

Ukryta Zawartość

Dopisuję, bo mam trochę ciekawostek, jeden serwis wymiękł. Lecz co zauważyłem jeszcze. Mam podłączony dekoder kablem optycznym, komputer normalnie czinczami mam doprowadzone 5.1, sub podpięty aktywny na wyjściu, do tego zestaw kolumn 5.1 no i na wejściu cd in jedno urządzenie stereo. Po wyłączeniu tego denona, nawet z gniazdka ale zostawiając włączoną muzykę w komputerze gra mi subwoofer! Cicho bo cicho ale gra, tak jak by wejście czincz suba było sprzężone z wyjściem na aktywny subwoofer. To mnie zaciekawiło i się okazuje, że muzykę z odtwarzacza cd tego podpiętego pod cd in słychać również po wybraniu np tv in lub dvd in, tylko też bardzo cicho, można to zauważyć przygłaszając praktycznie na maksa. Jakieś pomysły może? Z optyka nie przechodzi sygnał na inne wejścia. Mnie przychodzi do głowy, że albo ten scalak co pokazywałem wcześniej na zdjęciu to jakiś marny zamiennik, albo coś z masą, albo ktoś w nim coś kombinował więcej, bo aż dziwne, że praktycznie przebija sygnał między wszystkimi wejściami chinch.. Znalazłem jeszcze jeden serwis, ale dopiero w przyszłym tygodniu będę się mógł do nich udać.

Z tym scalakiem to jeszcze jest taka sprawa, że tam wszystkie są tak pociapane kalafonią więc zastanawiam się czy rzeczywiście były ruszane.

Jeszcze jedna ciekawostka, kanały na wejściu 5.1 na siebie na wzajem nie oddziałują, jedynie sub się sprzęga i oddziałują na inne wejścia stereo.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.