Skocz do zawartości
IGNORED

Silnik BLDC czy DC do gramofonu

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam ultra cichego silnika, czy mógłby ktoś z Was wskazać markę, typ i gdzie go szukać?

Jest dużo silników na rynku a byłoby chyba przesadą kupować jeden za drugim i sprawdzać czy nie trzęsie nim etc.

Mam doświadczenie z układem TDA 5140 i silnikami BLDC od magnetowidu które mimo że są na łożysku ślizgowym to i tak "szarpią" wydając z siebie drgania.

https://www.audiostereo.pl/topic/110832-silnik-bldc-czy-dc-do-gramofonu/

Zapytaj Peezeta i Andrzeja Analogowego - obaj przewalili tuziny silników.

U mnie jest szwajcarski Maxon (w Adfontesie).

Co do modelu sporo zależy od oczekiwanych obrotów, trzymając je nisko (duże przełożenie) jest ciszej ale moment obrotowy mniejszy.

Jeśli chodzi o łatwość wyregulowania obrotów to wybierz AC ale taki silnik ma też swoje wady bo jest zasilany i sterowany częstotliwością 50Hz i również z taką częstotliwością jakby następuje przeniesienie napędu na talerz co ma wpływ na reprodukcję dźwięku. W silniku DC w uproszczeniu napęd jest przenoszony płynnie i tak jest lepiej dla dźwięku ale trudniej o stabilizację obrotów. Silnikami BLDC nigdy się nie zajmowałem bo tętnienie oraz w większości silniki bez szczotkowe mają zbyt duże prędkości nominalne do naszych potrzeb. Pozdro.

Jeśli chodzi o łatwość wyregulowania obrotów to wybierz AC ale taki silnik ma też swoje wady bo jest zasilany i sterowany częstotliwością 50Hz i również z taką częstotliwością jakby następuje przeniesienie napędu na talerz co ma wpływ na reprodukcję dźwięku. W silniku DC w uproszczeniu napęd jest przenoszony płynnie i tak jest lepiej dla dźwięku ale trudniej o stabilizację obrotów. Silnikami BLDC nigdy się nie zajmowałem bo tętnienie oraz w większości silniki bez szczotkowe mają zbyt duże prędkości nominalne do naszych potrzeb. Pozdro.

Z całym szacunkiem ale mi nie chodzi o sterowanie tego czy innego typu silnika, chodzi mi tylko i wyłącznie o to który wybrać aby był cichy w czasie pracy.

No tak, miało być o silnikach do gramofonu a jest o jakiś sieciówkach i kondycjonerach.

SA, choćbyś miał kable i kondycjoner ze złota to nic nie pomoże gdy silnik drga i buczy. (pmcomp ma rację)

proszę bardzo

To jakiś stary model którego nie ma już w ofercie, ale dziękuje bardzo.

A wyobraź sobie, że może mieć :)

Samemu nie chciało mi się w to wierzyć ale siedziało nas u mnie czworo (ja, SA, mamel i neomamut). Żebym śniadania nie doczekał to różnica była in + dla lepszej sieciówki. I nie pytaj dlaczego bo na zdrowy rozsądek różnicy być nie powinno. A była :)

Ja wiem jaka była różnica in + wzrosła cena zestawu :)

Masza BŁAGAM! Nie idź w padół kompromitacji.

Z całym szacunkiem ale mi nie chodzi o sterowanie tego czy innego typu silnika, chodzi mi tylko i wyłącznie o to który wybrać aby był cichy w czasie pracy.

A ile chcesz wydać kasy na to?

A ile chcesz wydać kasy na to?

coś tańszego od Maxona, ale jeśli jest kolosalna różnica to może być Maxon, chciałem po prostu zainstalować silnik w plincie a nie na zewnątrz.

Napisz (może być na PW) kilka, coś zawsze wybiorę.

nie jest zadnym problemem zasterowanie motoru ac z falownika.

ja polece silniki 3f stosowane w modelach rc, bezszczotkowe, razem z dedykowanym driverem. obledna moc i stabilnosc.

ja polece silniki 3f stosowane w modelach rc, bezszczotkowe, razem z dedykowanym driverem. obledna moc i stabilnosc.

Takich silników nikt nie stosuje do gramofonów. Mamy do czynienia z prędkościami ok 1000-1300 rpm a niektóre silniki RC to od 10000 rpm dopiero zaczynają się wkręcać.

Jakie na przykład? jaki sterownik?

Takich silników nikt nie stosuje do gramofonów. Mamy do czynienia z prędkościami ok 1000-1300 rpm a niektóre silniki RC to od 10000 rpm dopiero zaczynają się wkręcać.

mylisz sie. idą od zera z pelnym momentem. plynnie pracujac.wkrecac sie moga i na 90000.

moze ktos powinien sprobowac. taki 1,5 kw na 90000 nie jest potrzebny. cos malego, 100W na przyklad. Wiem ze ich moce szokuja - taki jak typowy do gramiaka potrafi miec 1kw przy tych samych rozmiarach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem ze to inny swiat - ale nada sie.

Ukryta Zawartość

tego na 3-4 s, i rozkreci talerz w sekunde.

Ukryta Zawartość

wolnoobrotowy

na 3s 300obr/min

Ukryta Zawartość

na 3s 1000obr

czyli na 12V powinien 1200-1300obr/min

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

shittzu, a tanie i dobre sterowniki znasz?

Ukryta Zawartość

Mam taką uwagę do silników modelarskich - trzeba wiedzieć jak się zachowają przy ciągłej pracy.

Jak widzę opis "do obrotów kamery" to nie spodziewam się konstrukcji gotowej 5 godzin bez przerwy obracać talerzem.

Jako, że docieram nowe łożysko to ten Maxon ze zdjęcia kręci się już 36h, z krótkimi przerwami na przesmarowanie łożyska i zrobienie fotki.

Mam taką uwagę do silników modelarskich - trzeba wiedzieć jak się zachowają przy ciągłej pracy.

Jak widzę opis "do obrotów kamery" to nie spodziewam się konstrukcji gotowej 5 godzin bez przerwy obracać talerzem.

Jako, że docieram nowe łożysko to ten Maxon ze zdjęcia kręci się już 36h, z krótkimi przerwami na przesmarowanie łożyska i zrobienie fotki.

tak, ale do talerza potrzebna jest bardzo niewielka moc ciągła. Na silniki można zakładac radiatory, co się w modelach robi.

Ukryta Zawartość

shittzu, a tanie i dobre sterowniki znasz?

Ukryta Zawartość

rózne regulatory, programy do nich. Mozna zadac procedurę startu - rozpędzania, zadane obroty,

te silniki z linku to do aut, nie nadają się do gramiaka. Mają kv3500+ czyli 3500 i wiecej obrotów na volt.

Do gramiaka potrzebne są silniki z kv 100-1000, wolnoobrotowe stosowane do helikopterów, wystarczy taki najmniejszy, ma i tak 150W. Różnią sie one sposobem nawinięcia, bo magnes siedzi taki sam.

Silniki 3f to bardzo solidne i trwałe ustrojstwa. Tam nie ma sie co zepsuć.

silniki 3f napędzają cd-romy :) to wiecie juz ile to może wytrzymać.

Zresztą pierwsze silniki 3f powstały z modyfikowanych silników do cd-romów, potem przemysł przejał pomysł.

Te do helikopterów robiło się z silników do magnetowidów. Wstawiało magnesy z neodymu i przewijało na grubszy drut. Wychodziły z tego potworki zdolne zadać 2-5 kg ciągu.

W cd-romie macie zresztą gotowy silnik i sterownik do niego :) obroty też będą dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypadkowo przeczytałem i czegoś tu nie kumam. Jak to "jaki silnik do gramofonu" może taki z.... gramofonu (nie pralki miksera melexa, windy wiertarki albo magnetowidu?

Możesz zrobić tak:

1) przykładasz ucho do kilku gramofonów, które pracują

2) ustalasz w którym nie słychać silnika

3) kupujesz sobie taki gramofon w kiepskim stanie, ale z dobrym silnikiem jako dawcę

4) robisz masę różnych rzeczy i wydajesz kupę kasy

5) cieszysz się cichym gramofonem - zupełnie jak ja wczoraj kupioną za trzy i pół stówy toshibą :)

shittzu, największym problemem w BLDC jest to że obecne konstrukcje są przewidziane do zastosowań modelarskich a to oznacza że budowane są na łożyskach kulkowych które nie są niestety bezgłośne oraz to że do zastosowań audio nie można zastosować zwykłego dostępnego sterownika modelarskiego który w mało dokładny sposób realizuje obrót wirnika powodując piszczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.