Skocz do zawartości
IGNORED

Sony Reality Creation vs Darbee

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z kolegów porównywał Sony Reality Creation (z projektorów) z systemem Darbee zaimplementowanym w Oppo BDP-103/105D ?

Obie te technologie mają to samo zadanie - poprawić obraz - pytanie, która jest lepsza ...

Co się dzieje jeśli oba te systemy działają razem ??? Czy efekty się nakładają i powstaje zbyt wysotrzony obraz, czy wręcz uzupełniają ?

Ciekaw jestem waszych opinii.

Pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/110859-sony-reality-creation-vs-darbee/

Mozesz spokojnie wykorzystywać obydwa systemy, czyli podłączyć Oppo z procesorem Darbee do projektora Sony. Taką konfigurację widziałem, obraz był rewelacyjny.

Kwestia oceny działania procesorów - to już kwestia wnikliwej analizy, jednak wydaje mi się, że bardziej skuteczny tzn. pojazujący obraz ostrzejszy bez pogorszenia spójności, gładkości jest system Darbee.

Reasumując jednak jeśli podłączysz Oppo do dobrego projektora, masz pewność uzyskania wyśmienitego obrazu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedź !

Oppo D już mam a teraz pora na Sony VPL-HW55ES ;-)

Będę miał prawie "high-endowy" obraz. W kinie domowym high-end zaczyna się od większych kwot niż w audio ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To będzie świetna konfiguracja, z mojej strony w pełni rekomenduję.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A gdy włączymy jeszcze trzeci poprawiacz wówczas obraz stanie się bardziej realistyczny niż otaczająca nas rzeczywistość.

Robi się teatrzyk absurdu według Sławomira Mrożka.

Jak będzie to się niedługo przekonam. Dam znać co wyszło z włączenia dwóch polepszaczy ;-)

Zważ proszę, że wsypując do kubka herbaty zbyt dużo cukru staje się ona mdła i w sumie obrzydliwa. I żaden materiał na wejściu w postaci oryginalnego Earl Grey Liptona nic tu nie pomoże.

Jak się okazuje prawie każdy projektor ze średniej półki ma jakiś polepszacz obrazu. I każdy działa. Lepiej lub gorzej ale zawsze jest lepiej. Darbee wydaje się być najbardziej zaawansowany. Niedługo sprawdzę i Wam opowiem.

• 3 tygodnie później...

Wczoraj zamontowałem projektor Sony VPL-HW55ES. Ciężko było ! Dosłownie ! Soniak waży swoje !

Po pierwszych chwilach zachwytu mogę powiedzieć, że Darbee jest znacznie lepsze niż Reality Creation ! RC po prostu wyostrza wszystko i jak przesadzimy to generuje duży szum.

Efekt nie jest aż tak spektakularny jak przy Darbee. Owszem jest lepiej ale czasami pojawiają się niechciane efekty - ziarno.

Darbee to jednak mistrzostwo świata. Nawet przy włączonym RC efekt działania Darbee jest od razu widoczny i przyjemny. Ta technologia działa jednak inaczej niż RC, które jest bardziej tępe. Darbee to prawdziwy artysta ! Wydobywa z obrazu to co najlepsze bez efektów ubocznych ! Naprawdę ! Pod warunkiem, że nie przesadzimy. Darbee to nie zwykłe wyostrzanie, to "inteligentne" kreowanie obrazu za pomocą gry światłem.

Generalnie projektor Sony zabija jakością obrazu. Ale źle ustawiony potrafi zepsuć obraz (szumy i artefakty).

• 2 miesiące później...

Piopio,

czyli uwazasz ze Oppo+Sony 55 to dobry duet?

Mam na celowniku obie sztuki, za okolo 2 tygodnie jeszcze raz sprawdze w akcji:x-35, Epson tw-9200 i wlasnie Sony hw-55. Dolacze jeszcze Optome 91 dla pewnosci.

Robiles jakies porownania na zywo zanim zdecydowales sie na SOny 55?

Pozdrawiam

Uważam, że Oppo + Sony to najlepszy duet jaki można zestawić w budżecie 20.000.

Oppo 105D nie ma konkurencji. To najlepszy BR player na rynku. Tu sprawa jest prosta.

Podobno Epson ma lepsze 3D, JVC czerń ale Sony ma to czego te dwa projektory nie mają - jest praktycznie bezgłośny.

Czytałem różne recenzje i zawsze Sony okazywał się całościowo najlepszy.

Epson jest bardzo głośny, JVC ciemny. Optomy nie znam.

Porównaj sobie głośność wszystkich projektorów i weź pod rozwagę. Dla mnie głośność to było zasadnicze kryterium wyboru. Chciałem jasny, bezgłośny projektor o jak najlepszym obrazie. I projektor Sony pod tym względem jest bezsprzecznie najlepszy.

Teraz za każdym razem jak oglądam jakiś film to jestem zachwycony jakością obrazu. Nie mam żadnych "ale". W założonym budżecie jest perfekcyjnie.

NIe widzialem Sony w akcji wiec jestem ciekawy.

WIdzialem x-35, Epsona 7200, Pansa 6000 i Optome 91 i kazdemu czegos brakowalo. Dlatego zwiekszylem ekran ze 100 na 106, aby Sony lapal sie z zoomem (mam rzut z 4,80), bo mam cicha nadzieje ze na kolejnej prezentacja Sony 55 okaze sie wlasnie najbardziej uniwerslany. Mam dedykowana jaskinie pod KD wiec przynajmniej problem lumenow odpada,a przy 100% czerni nie moze byc tez ich za duzo.

Polecja mi ekran 106" Suprema Andromeda IM, ma moze ktos jakies zdanie o tym produkcie lub -ach? Jakies problemy, plusy lub minusy?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.