Jump to content
IGNORED

zestaw stereo do 6000zł

marchewa

Recommended Posts

Witam

Na wstępie pragnę zaznaczy, że nie jestem expertem w Waszej dziedzinie - ba, nie mam zielonego pojęcia.

Ale,że planuje zakup jakiegoś sprzętu do domu postanowiłem się Was poradzić.

Myślałem nad sprzętem, który połączy funkcje kina domowego i dobrego audio, ale z tego co udało mi sie wyczytać do ciężka sprawa.

Chciałbym mięć w tym zestawie na pewno bluray'a, z którego mógłbym słuchać dobrego audio i oglądac koncerty, możliwość oglądania filmów z dobrym dźwiękiem i możliwość słuchania dobrej muzyki, zarówno z płyt jak i radia.

Tylko czy takie wymagania za te pieniądze są możliwe do realizacji?

Czy jednak może kupić samo audio?

Tak jak pisałem na sprzęt moge wydać ok 6000zł.

Salon ma ok 25m^2 i jest jakby we wgłębieniu większego pomieszczenia, które ma 6m wysokości i ok 60m^2 powierzchni razem z wspomnianym salonem.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i dobre rady.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Guest numik

(Konto usunięte)

Witam

Na wstępie pragnę zaznaczy, że nie jestem expertem w Waszej dziedzinie - ba, nie mam zielonego pojęcia.

Ale,że planuje zakup jakiegoś sprzętu do domu postanowiłem się Was poradzić.

Myślałem nad sprzętem, który połączy funkcje kina domowego i dobrego audio, ale z tego co udało mi sie wyczytać do ciężka sprawa.

Chciałbym mięć w tym zestawie na pewno bluray'a, z którego mógłbym słuchać dobrego audio i oglądac koncerty, możliwość oglądania filmów z dobrym dźwiękiem i możliwość słuchania dobrej muzyki, zarówno z płyt jak i radia.

Tylko czy takie wymagania za te pieniądze są możliwe do realizacji?

Czy jednak może kupić samo audio?

Tak jak pisałem na sprzęt moge wydać ok 6000zł.

Salon ma ok 25m^2 i jest jakby we wgłębieniu większego pomieszczenia, które ma 6m wysokości i ok 60m^2 powierzchni razem z wspomnianym salonem.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i dobre rady.

ciężka sprawa - rozumiem, że nie masz nic.

Masz kilka opcji - pierwsza to postawić na świetnego bluraya, prosta sprawa - Oppo 103 i masz świetne filmy i b dobry dźwięk, po negocjacjach za jakieś 2.500 zł. Zostaje 3.500 na kino domowe i kolumny, nie za dużo;p;p.

http://allegro.pl/denon-avr-x2000-taga-platinum-v2-f-60-s-40-c-40-i4124036561.html

http://allegro.pl/denon-avr-x1000-wharfedale-obidian-600-sw-100-i4125900638.html

http://allegro.pl/yamaha-rx-v375-pure-acoustics-noble-ii-i4080323232.html tak na przykład

ALE!!!

jak rozumiem Tobie chodzi o jakość również w muzie. Polecałbym wtedy BDP Pioneera 150 (jakieś 500 zł) - to do filmów, kino domowe tak do 1.500 zł (Onkyo lub Harman Kardon), za jakieś 3.400 zł po negocjacjach zestaw Dali Zensor 5, a za pozostałe 600 zł jakiś porządny odtwarzacz cd do muzy lub przyzwoity DAC do poprawy jakości muzy z bluraya

3 opcja. amplituner i bdp jak wyżej, ciut tańszy zestaw kolumn http://allegro.pl/indiana-line-nota-555-salon-dealerski-odsluchy-i4130094662.html i końcówka mocy lub używany wzmacniacz z opcją końcówki mocy (Nad / Audiolab). Każda opcja ma swoje plusy.

W pierwszej mimo najlepszego bluraya efekt końcowy może być najsłabszy. W drugiej i trzeciej chyba lepszy. W 3-ej musisz kupić amplituner kina domowego, w którym możesz podpiąć przednie kolumny do wzmacniacza (tak zwany pre-out), wtedy stereo leci normalnie ze wzmacniacza, a filmy fronty ze wzmacniacza a pozostałe 3 głośniki z kina domowego. Pamiętaj, że największym ograniczeniem są kolumny, jeśli one będą najsłabszym ogniwem zestaw będzie taki sobie, jesli kupisz dobre efekt będzie lepszy. Z tanich kolumn polecam Pure Acoustics Noble II

ALE NAJWAŻNIEJSZE - ODSŁUCHY!!!

Idź posłuchaj parę zestawów kin domowych, porównaj ze stereo, znajdź brzmienie kolumn, które Ci odpowiada i ustaw hierarchię - bardziej muza czy filmy. W q21 w Pabianicach spędzasz 4 godziny i sporo wiesz (jestem klientem nie powiązanym z tym salonem, tylko zadowolonym)

Jeśli chodzi o blu-ray to nic lepszego w cenie ok. 3tys. niż Cambridge Audio Azur 751BD (nowy 3200) nie znajdziesz zarówno w stereo jaki i do obrazu. Do tego większe trzydrożne podłogówki i będzie ok.

Hidden Content

Kolejny wątek na temat "jak umoczyć 6 tysięcy i być niezadowolonym z dźwięku" ...

Dlaczego tak uważasz?

Dlaczego blueray nie może pełnić funkcji kina domowego? Ja pod pojęciem kino domowe rozumiem - odtwarzacz DVD - czy blurey nie odtwarza płyt DVD czy CD?

Dziękuje wszystkim za info.

Rozumiem, że mój zestaw powinien sie składać z:

- dobrych głośników frontowych

- jakiś glośnikow tylnych z basem

- wzmacniacz z funkcją pre-out

- ampituner z radiem

- odtwarzacz bluray

- odtwarzacz DVD

- odtwarzacz CD

Czy cos jeszcze?

Hidden Content

Poczytałem trochę i zdecydowałem, że jednak zainwestuję w dobre audio z możliwością rozbudowy do KD w przyszłości. Wielkie dzięki Koledze Graaf, który z dużym zaangażowaniem wyjaśnił mi wiele tematów.

Proszę o opinie o takim sprzęcie:

- wzmacniacz Pioneer M-73 z wyjściem pre out i możliwościa rozdudowy na KD w przyszłości

- jakis dobry blue ray, który odtworzy wszystkie formaty, zarówno video jak i audio w dobrej jakości

- i jakieś dobre nagłośnienie audio - jakieś monitor audio może starczy kaski

Hidden Content

Ja bym polecił BLU-RAY Panasonic DMP-BDT500. Sam takiego posiadam i nic lepszego w tej cenie nie kupisz. Następne w jakości dźwięku jest dopiero OPPO z kwotami od 4 tyś. w zwyż.

Co do wzmacniacza. Może to wydać się kontrowersyjne na tym forum ale z twoim budżetem mam zdecydowaną radę na kupno któregoś z amplitunerów Sony serii S-MASTER PRO. Jedne z najlepszych amplitunerów i z czasów gdy Sony jeszcze się starało, potrafiących grać w stereo jak wzmacniacz z pułapu cenowego 4 tyś. W przypadku amplitunera mogę pomóc coś kupić.

Hidden Content

Proszę o opinie o takim sprzęcie:

- wzmacniacz Pioneer M-73 z wyjściem pre out i możliwościa rozdudowy na KD w przyszłości

Fajny sprzęt, tylko zależy ile kosztuje. Poza tym to chyba nie jest sprzęt do kina o ile się nie mylę, tylko końcówka mocy dwukanałowa.

Hidden Content

Witam chciałbym się "podłączyć" do tytułowego pytania .

U mnie budżet to 6000 tyś. Interesuje mnie raczej tylko stero + radio ... no i mam zagwózdkę bo wizualnie bardzo mi się podoba Yamaha R-N 500 + CD 500 + adapter WiFi co by radia z sieci posłuchać czasem.

Niestety wstąpiłem do saloniku audio a tam człowiek w tym całym ustrojstwie obeznany kompletnie namieszał mi w planach :-)

Polecił mi Marantz MCR 610 + DALI ZENSOR 7 + kabelki za 6000 zł.

Pytanie brzmi jak taki zestaw zagra w pokoju 40 mkw (jakiś taki mały ten marantz i nie waży "koniecznych 10 kg" ) wiem że jego funkcjonalność jest chyba lepsza od Yamahy ale .... gdyby tak podłączyć te Zensory do zestawu Yamaszki ??? :-)

Za sugestie z góry serdeczne dzięki ,aha budzet niestety sztywny więc i sprzęt musi byc budżetowy. Cołem

Hidden Content

• 2 weeks later...

Witam

Jestem już po odsłuchach i w zasadzie chyba wybrałem:

1. Onkyo 828

2. Oppo 103

3. Silver 10 lub Triange Antal - tu mam jeszcze zagwozdkę?

Co myślicie o takiej konfiguracji???

Pozostanie tylko z dobrej cenie zakupić

Hidden Content

o! widzę, że budżet wzrósł przynajmniej dwukrotnie?

3. Silver 10 lub Triange Antal - tu mam jeszcze zagwozdkę?

do Oppo i amplitunera Onkyo? odpowiedź prosta - tańsze i ładniejsze, na pewno w salonie "doradzą"

Co myślicie o takiej konfiguracji???

jak próbuję o tym myśleć, to mnie od razu głowa boli

Hidden Content

widzę, że i budżet większy i sam sobie Kolega radzi świetnie z wyborem

jakie ma znaczenie, że ktoś tu powie "lepsze MA" czy "lepsze Triangle" skoro Kolega sam wybrał Oppo i amplituner Onkyo? zapewne po zapoznaniu się w salonie z ofertą, opinią sprzedawcy i własnym wrażeniem słuchowym

tego niech się Kolega trzyma, pozdrawiam!

Hidden Content

marchewa......

Radziłbym Ci nie za bardzo ufać swojej intuicji w tej materii......

Poczytaj więcej podobnych tematów. Nie napalaj się. Zdecyduj, czy samo stereo Ci nie wystarczy...

Jeżeli prosisz o radę doświadczonych w tym temacie, to chociaż spróbuj trochę ich posłuchać. A ty wybrałeś sprzęt i chcesz żeby wszyscy cię pochwalili za świetny wybór.

Nie jestem też pewny czy dobrze policzyłeś ile, co kosztuje.....

Wg mnie Twój wybór jest zły.

W tytule tematu piszesz o stereo, a wybrałeś sprzęt do kina.

Dobre stereo spokojnie wystarczy do oglądania filmów. A jakość muzyki będzie dużo wyższa.

Hidden Content

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

jakiś taki mały ten marantz i nie waży "koniecznych 10 kg"

Sprzet wybiera sie chyba odsluchowo a nie na kilogramy,obecnie ludzkosc dazy ku miniaturyzacji

Moze marantz ma obudowe z jakigos lekkiego stopu metalu heheh

Lekko nie ma dobrze ulokowac talary:-)

Hidden Content

Łokmen Saba

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.