Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo do 6000zł

marchewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie pragnę zaznaczy, że nie jestem expertem w Waszej dziedzinie - ba, nie mam zielonego pojęcia.

Ale,że planuje zakup jakiegoś sprzętu do domu postanowiłem się Was poradzić.

Myślałem nad sprzętem, który połączy funkcje kina domowego i dobrego audio, ale z tego co udało mi sie wyczytać do ciężka sprawa.

Chciałbym mięć w tym zestawie na pewno bluray'a, z którego mógłbym słuchać dobrego audio i oglądac koncerty, możliwość oglądania filmów z dobrym dźwiękiem i możliwość słuchania dobrej muzyki, zarówno z płyt jak i radia.

Tylko czy takie wymagania za te pieniądze są możliwe do realizacji?

Czy jednak może kupić samo audio?

Tak jak pisałem na sprzęt moge wydać ok 6000zł.

Salon ma ok 25m^2 i jest jakby we wgłębieniu większego pomieszczenia, które ma 6m wysokości i ok 60m^2 powierzchni razem z wspomnianym salonem.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i dobre rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/110886-zestaw-stereo-do-6000z%C5%82/
Gość numik

(Konto usunięte)

Witam

Na wstępie pragnę zaznaczy, że nie jestem expertem w Waszej dziedzinie - ba, nie mam zielonego pojęcia.

Ale,że planuje zakup jakiegoś sprzętu do domu postanowiłem się Was poradzić.

Myślałem nad sprzętem, który połączy funkcje kina domowego i dobrego audio, ale z tego co udało mi sie wyczytać do ciężka sprawa.

Chciałbym mięć w tym zestawie na pewno bluray'a, z którego mógłbym słuchać dobrego audio i oglądac koncerty, możliwość oglądania filmów z dobrym dźwiękiem i możliwość słuchania dobrej muzyki, zarówno z płyt jak i radia.

Tylko czy takie wymagania za te pieniądze są możliwe do realizacji?

Czy jednak może kupić samo audio?

Tak jak pisałem na sprzęt moge wydać ok 6000zł.

Salon ma ok 25m^2 i jest jakby we wgłębieniu większego pomieszczenia, które ma 6m wysokości i ok 60m^2 powierzchni razem z wspomnianym salonem.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i dobre rady.

ciężka sprawa - rozumiem, że nie masz nic.

Masz kilka opcji - pierwsza to postawić na świetnego bluraya, prosta sprawa - Oppo 103 i masz świetne filmy i b dobry dźwięk, po negocjacjach za jakieś 2.500 zł. Zostaje 3.500 na kino domowe i kolumny, nie za dużo;p;p.

http://allegro.pl/denon-avr-x2000-taga-platinum-v2-f-60-s-40-c-40-i4124036561.html

http://allegro.pl/denon-avr-x1000-wharfedale-obidian-600-sw-100-i4125900638.html

http://allegro.pl/yamaha-rx-v375-pure-acoustics-noble-ii-i4080323232.html tak na przykład

ALE!!!

jak rozumiem Tobie chodzi o jakość również w muzie. Polecałbym wtedy BDP Pioneera 150 (jakieś 500 zł) - to do filmów, kino domowe tak do 1.500 zł (Onkyo lub Harman Kardon), za jakieś 3.400 zł po negocjacjach zestaw Dali Zensor 5, a za pozostałe 600 zł jakiś porządny odtwarzacz cd do muzy lub przyzwoity DAC do poprawy jakości muzy z bluraya

3 opcja. amplituner i bdp jak wyżej, ciut tańszy zestaw kolumn http://allegro.pl/indiana-line-nota-555-salon-dealerski-odsluchy-i4130094662.html i końcówka mocy lub używany wzmacniacz z opcją końcówki mocy (Nad / Audiolab). Każda opcja ma swoje plusy.

W pierwszej mimo najlepszego bluraya efekt końcowy może być najsłabszy. W drugiej i trzeciej chyba lepszy. W 3-ej musisz kupić amplituner kina domowego, w którym możesz podpiąć przednie kolumny do wzmacniacza (tak zwany pre-out), wtedy stereo leci normalnie ze wzmacniacza, a filmy fronty ze wzmacniacza a pozostałe 3 głośniki z kina domowego. Pamiętaj, że największym ograniczeniem są kolumny, jeśli one będą najsłabszym ogniwem zestaw będzie taki sobie, jesli kupisz dobre efekt będzie lepszy. Z tanich kolumn polecam Pure Acoustics Noble II

ALE NAJWAŻNIEJSZE - ODSŁUCHY!!!

Idź posłuchaj parę zestawów kin domowych, porównaj ze stereo, znajdź brzmienie kolumn, które Ci odpowiada i ustaw hierarchię - bardziej muza czy filmy. W q21 w Pabianicach spędzasz 4 godziny i sporo wiesz (jestem klientem nie powiązanym z tym salonem, tylko zadowolonym)

Jeśli chodzi o blu-ray to nic lepszego w cenie ok. 3tys. niż Cambridge Audio Azur 751BD (nowy 3200) nie znajdziesz zarówno w stereo jaki i do obrazu. Do tego większe trzydrożne podłogówki i będzie ok.

Kolejny wątek na temat "jak umoczyć 6 tysięcy i być niezadowolonym z dźwięku" ...

Dlaczego tak uważasz?

Dlaczego blueray nie może pełnić funkcji kina domowego? Ja pod pojęciem kino domowe rozumiem - odtwarzacz DVD - czy blurey nie odtwarza płyt DVD czy CD?

Dziękuje wszystkim za info.

Rozumiem, że mój zestaw powinien sie składać z:

- dobrych głośników frontowych

- jakiś glośnikow tylnych z basem

- wzmacniacz z funkcją pre-out

- ampituner z radiem

- odtwarzacz bluray

- odtwarzacz DVD

- odtwarzacz CD

Czy cos jeszcze?

Poczytałem trochę i zdecydowałem, że jednak zainwestuję w dobre audio z możliwością rozbudowy do KD w przyszłości. Wielkie dzięki Koledze Graaf, który z dużym zaangażowaniem wyjaśnił mi wiele tematów.

Proszę o opinie o takim sprzęcie:

- wzmacniacz Pioneer M-73 z wyjściem pre out i możliwościa rozdudowy na KD w przyszłości

- jakis dobry blue ray, który odtworzy wszystkie formaty, zarówno video jak i audio w dobrej jakości

- i jakieś dobre nagłośnienie audio - jakieś monitor audio może starczy kaski

Ja bym polecił BLU-RAY Panasonic DMP-BDT500. Sam takiego posiadam i nic lepszego w tej cenie nie kupisz. Następne w jakości dźwięku jest dopiero OPPO z kwotami od 4 tyś. w zwyż.

Co do wzmacniacza. Może to wydać się kontrowersyjne na tym forum ale z twoim budżetem mam zdecydowaną radę na kupno któregoś z amplitunerów Sony serii S-MASTER PRO. Jedne z najlepszych amplitunerów i z czasów gdy Sony jeszcze się starało, potrafiących grać w stereo jak wzmacniacz z pułapu cenowego 4 tyś. W przypadku amplitunera mogę pomóc coś kupić.

Proszę o opinie o takim sprzęcie:

- wzmacniacz Pioneer M-73 z wyjściem pre out i możliwościa rozdudowy na KD w przyszłości

Fajny sprzęt, tylko zależy ile kosztuje. Poza tym to chyba nie jest sprzęt do kina o ile się nie mylę, tylko końcówka mocy dwukanałowa.

Witam chciałbym się "podłączyć" do tytułowego pytania .

U mnie budżet to 6000 tyś. Interesuje mnie raczej tylko stero + radio ... no i mam zagwózdkę bo wizualnie bardzo mi się podoba Yamaha R-N 500 + CD 500 + adapter WiFi co by radia z sieci posłuchać czasem.

Niestety wstąpiłem do saloniku audio a tam człowiek w tym całym ustrojstwie obeznany kompletnie namieszał mi w planach :-)

Polecił mi Marantz MCR 610 + DALI ZENSOR 7 + kabelki za 6000 zł.

Pytanie brzmi jak taki zestaw zagra w pokoju 40 mkw (jakiś taki mały ten marantz i nie waży "koniecznych 10 kg" ) wiem że jego funkcjonalność jest chyba lepsza od Yamahy ale .... gdyby tak podłączyć te Zensory do zestawu Yamaszki ??? :-)

Za sugestie z góry serdeczne dzięki ,aha budzet niestety sztywny więc i sprzęt musi byc budżetowy. Cołem

• 2 tygodnie później...

Witam

Jestem już po odsłuchach i w zasadzie chyba wybrałem:

1. Onkyo 828

2. Oppo 103

3. Silver 10 lub Triange Antal - tu mam jeszcze zagwozdkę?

Co myślicie o takiej konfiguracji???

Pozostanie tylko z dobrej cenie zakupić

o! widzę, że budżet wzrósł przynajmniej dwukrotnie?

3. Silver 10 lub Triange Antal - tu mam jeszcze zagwozdkę?

do Oppo i amplitunera Onkyo? odpowiedź prosta - tańsze i ładniejsze, na pewno w salonie "doradzą"

Co myślicie o takiej konfiguracji???

jak próbuję o tym myśleć, to mnie od razu głowa boli

widzę, że i budżet większy i sam sobie Kolega radzi świetnie z wyborem

jakie ma znaczenie, że ktoś tu powie "lepsze MA" czy "lepsze Triangle" skoro Kolega sam wybrał Oppo i amplituner Onkyo? zapewne po zapoznaniu się w salonie z ofertą, opinią sprzedawcy i własnym wrażeniem słuchowym

tego niech się Kolega trzyma, pozdrawiam!

marchewa......

Radziłbym Ci nie za bardzo ufać swojej intuicji w tej materii......

Poczytaj więcej podobnych tematów. Nie napalaj się. Zdecyduj, czy samo stereo Ci nie wystarczy...

Jeżeli prosisz o radę doświadczonych w tym temacie, to chociaż spróbuj trochę ich posłuchać. A ty wybrałeś sprzęt i chcesz żeby wszyscy cię pochwalili za świetny wybór.

Nie jestem też pewny czy dobrze policzyłeś ile, co kosztuje.....

Wg mnie Twój wybór jest zły.

W tytule tematu piszesz o stereo, a wybrałeś sprzęt do kina.

Dobre stereo spokojnie wystarczy do oglądania filmów. A jakość muzyki będzie dużo wyższa.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

jakiś taki mały ten marantz i nie waży "koniecznych 10 kg"

Sprzet wybiera sie chyba odsluchowo a nie na kilogramy,obecnie ludzkosc dazy ku miniaturyzacji

Moze marantz ma obudowe z jakigos lekkiego stopu metalu heheh

Lekko nie ma dobrze ulokowac talary:-)

Łokmen Saba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.