Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to ma grać czy wyglądać ?

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Być może na jesień zmieniam pokój na większy (teraz mam 8m2). Przez parę dobrych lat muzyki słuchałem na słuchawkach. Od niedawna bardziej podobają mi się kolumny.

Szczególnie te, które świetnie grają. Będzie okazja do zakupu nowego/używanego sprzętu i wyposażenia pokoju.

I tu pojawia się mój ogromny dylemat. Czy to ma idealnie grać czy ślicznie wyglądać ?

Bardzo bym chciał aby pokój był ładny. Konkretnie to w stylu lat 70-tych. Z filmów to fajne klimaty były w: Życie na podsłuchu, Atlas Chmur, Trzy dni kondora, i wiele, wiele innych.

Jasne drewno, klimatyczne fotele, mnóstwo półek na książki i płyty, biblioteczka, ciepły, przytulny wystrój.

Sprzęt do tego - oczywiście Accuphase + głośniki typu Vintage. Ostatnio na AudioShow bardzo mi się spodobały monitory Rogersa. Świetnie grały (może trochę za ciepło).

Albo retro Tannoye. Do tego jakaś lampa. Klimat owszem. Podobają mi się też tuby. Również w sensie ich grania, ale czuję, że długo bym z nimi nie wytrzymał.

Najgorsze jest jednak to, że dźwięk lubię analityczny do bólu ! Najlepszym dźwiękiem wystawy na ostatnim AudioShow był dla mnie Acoustic Research napędzający Wilson Audio Sophia 3. Nijak to się ma do wyglądu lat 70-tych. W ogóle wygląda to tragicznie. Zarówno elektronika jak i sprzęt. Nie będzie do niczego pasował.

Tuby nie grają analitycznie. Poza tym nie lubię lamp w sensie ich obsługi, grzania, brumienia itd. itd. Ale chciałbym aby to wyglądało ślicznie.

To samo z adaptacją akustyczną pokoju. W Polsce nie widziałem ładnej adaptacji pokoju. Niektóre zdjęcia z zagranicznych portali są niezłe, ale generalnie jest brzydko.

Kolega (specjalista) mi podsuwa coraz to nowe pomysły, zdjęcia, ale to wszystko wygląda dla mnie źle (opakowania na jajka, wystające deski z sufitu, jeże itd.)

Pytania do kolegów:

Czy łączycie estetykę z dobrym dźwiękiem ? Czy poszczególne klocki muszą u Was pasować do siebie i do wnętrza ?

Czy mieliście podobne problemy ? Jak się skończyły ? Jakie decyzje radzicie mi podjąć: adaptacja na full ? Dźwięk ponad wszystko ? Czy estetyka, bo będę tam mieszkał i pracował wiele lat. Próbować łączyć jedno z drugim ? Napiszcie jak. Może jakieś zdjęcia ? Nazwy firm ?

Etap zmiany klocków co roku przeszedł mi absolutnie. Więc sprzęt będzie na dłużej. To chyba argument za jego estetyką ? Czy też odwrotnie ?

Aktualnie mam MBL + Bowersy.

Jeśli moderator uzna, że to temat na bocznicę, OK. Ale sądzę, że każdy w audio miał takie dylematy i opisanie ich tutaj może się przydać.

Pozdrawiam

Włodek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15502-0-14705600-1396719743_thumb.jpg

post-15502-0-22410600-1396719756_thumb.jpg

post-15502-0-01938400-1396719854_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj, kolego w twoim wpisie widzę duźo problemów! Oczywiście szczerze życzę powodzenia ale dobrze byłoby ustalić pewne kwestie.

Po 1- masz MBL czy Accuphase? Bo nie jest to dla mnie jasne. Natomiast chyba dla wszystkich jasne jest to, że ani MBL ani Accuphase nie grają analitycznie i całe szczęście moim zdaniem ale jeśli jednak lubisz takie granie to nie te firmy.

Po 2- żaden...chyba żaden vintage sprzęt nie gra w stylu jaki szukasz. Tannoy również nie. Jeśli podobają się tobie Wilsony, czyli nowoczesne, dynamiczne, soczyste i rozdzielcze brzmienie to zapomnij o Tannoy-u i raczej w ogóle zapomnij o sprzęcie vintage.

Po 3- czy nie pomyliłeś Acoustic Research z Audio Research? Jeśli grało to z Wilsonami to domyślam się, że pokoju Audio Fast, a więc dystrybutora Audio Research.

To jest sprzęt mający Design własnie trochę w stylu lat 70-tych. Nie wszystko u nich jest lampowe. Zapoznaj się z ofertą.

Po 4- wymagania i oczekiwania masz spore. Wiesz, źe to jest kosztowne? Jak duży będzie pokój?

Pozdrawiam

Tannoye są śliczne. Do kupienia nowe Glenair15. Ale uważasz, że zagrają tak jak Wilson Audio ?

Nie zagrają tak samo.WA, to zupełnie inna konstrukcja, odmienne przetworniki, budowa wewn, WA zbudowana jest na bazie kompozytów.(żywice fenolowe, laminaty)

Jest wiele zasad, którymi kierują się dizajnerzy.Jedna z nich mówi;

- jeśli nie możesz czegoś spasować, to spróbuj to obejść.

Zastanów się.Skoro podoba Ci się brzmienie WA Sophia 3, to moze nie warto "na siłę" szukać innej konstrukcji spójnej z #1, tylko dobrać kolorem do wnętrza.

W przeciwieństwie do Tannoy, WA ma bardzo bogatą kolorystykę Sophia.

Ps. Miałem b. podobny problem i rozwiązałem go właśnie kolorem piano black.

Ps. Miałem b. podobny problem i rozwiązałem go właśnie kolorem piano black.

Piano black jest kłopotliwy w utrzymaniu. Każde dotknięcie skutkuje nieciekawym i trudnym do usunięcia widokiem, nawet zwykły kurz cały czas widać i ciągle trzeba przecierać. Jeżeli już to może mniej kłopotliwy piano white ?

Albo bardziej pasująca do klimatu zwykła okleina drewnopodobna ...

> kangie

Ale na razie nie wiadomo jakie to bedzie wnetrze - autor nie napisal. Na chwile obecna pokoj ma 8 m, ale za pare miesiecy ma sie to zmienic i ma byc wiekszy pokoj, a wowczas pewnie i wieksze modele Tannoi by mogly byc (np. na glosnikach 12 cali). Do tego 8-mio metrowego, to z powodzeniem np. Tannoy-e z serii T, jak T-185 (Dorset) czy T-225 (Mayfair) na 10-cio calowych - fajnie graja. Zreszta sluchalem T-185 w bardzo duzym pomieszczeniu i bylo dobrze.

> kangie

Ale ja nic nie pisalem, ze Stirlingi sa na 12-calowych - sa na 10-cio. Napisalem natomiast, ze: " ma byc wiekszy pokoj, a wowczas pewnie i wieksze modele Tannoi by mogly byc (np. na glosnikach 12 cali). A o serii T wspomnialem, bo sa w malych obudowach i dobrze graja

Jesteśmy w zakładce hi-end, odpowiadając wprost na pytanie:

To ma wyglądać!!!, i to na duże pieniądze. Brzmieć może za mniejsze pieniądze, ale to inna zakładka.....

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

jeśli high end to nie wygląda to.... o dupę rozbić taki hejend. Całość powinna tworzyć synergie przede wszystkim w głowie właściciela, a tu pewne aspekty estetyczne nie da się obejść. Osobiście nigdy nie kupiłem niczego co by mi nie podobało się również od strony wizualnej lub nie pasowało estetycznie do reszty.

Lata 70te? Leben ;)

• 4 miesiące później...

Panowie

Mam już wstępny plan rozmieszczenia pokoju (16m2). Oczywiście jak to w życiu, musi być miejsce na: biurko, sofę do spania i siedzenia, szafki na duże książki, albumy, słuchawki oraz na CD i małe książki. Do tego stolik audio i kolumny. Co sądzicie nt. ustawienia tego pokoju w tym stolika audio (lewa ściana) oraz kolumn. Odległość od słuchacza do głośnika ok. 2m :(

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi, również krytyczne, wszystko jeszcze można zmienić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.