Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy wyborze tweeter'a do 3 way

Tomek_50177

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów,

W planie mam zbudować dobrej jakości 3way na przetwornikach Seas Excel.

Na bas będzie W22EX001 a na średniaka wskoczy W15CY001.

Jesteście w stanie polecić coś na tweeter do tego zestawu?? Pszeszukłam już trochę tych wysokotonówek a nie mam możliwości przesłuchania wszystkich więc jest problem..

Generalnie chodzi o to aby wysokotonówka była uniwersalna ale szczegółowa i otwarta, ma nie męczyć uszu przy słuchaniu muzyki ale za to trąbki, puzony i talerze mają być na naprawdę dobrym poziomie. Czyli generalnie wszystko to co majlepszego w takim tweteerze powinno się znajdować

Dzięki za pomoc!

T.

a pokładniej?? może jakiś link??:P

I jak możesz to uzasadnij swój wybór...?? i proszę nie przesadzajcie z ceną..;P myślę, że za ok 700zl sztuka to już naprawdę dobry głośnik można mieć do takiego zestawu... Tylko pytanie jaki...??:) I tu Wasza pomoc potrzebna.

tu masz świetny projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest właśnie problem że nie ma gdzie posłuchać. Kupowanie w ciemno głośników powyżej pewnej ceny jest dosyć ryzykowne. Ja próbuję kupować głośniki na aukcjach na Ebay'u. Strata przy ponownej sprzedaży jest niewielka a czasami można nawet zarobić. Przy kupnie tego Visatona już mnie dwa razy przelicytowali a muszę powiedzieć że jestem bardzo ciekaw jak on gra. Na niemieckich forach bardzo go chwalą. Miałem dwa głośniki z głęboko anodowanym aluminium i barwa obydwu mi się podobała. Niestety zniekształcenia poniżej 3kHz były na dosyć wysokim poziomie. Podejrzewam że ten Visaton mógłby mi podpasować. Ale na kupowanie w ciemno jest za drogi.

Jak znajdziesz coś bardziej otwartego i szczegółowego od XT 25 czy pochodnych, to - porównując oczywiście charakterystyki - bierz. Sam słucham Davisa, "Obrazków z .." czy smyczkowych albo czyneli i daje radę. Niestety, to nie jest Seas..;-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

bo wlasnie zastanawiam sie nad:

audax tw025a20mg

audax tw025a28

morel et338

SS D3004/660000

SS D3004/662000

SS R3004/662000

Seas T25CF001

Seas T35C002

trochę tego jest ale nie mam pojecia jak to gra. Z całego grona słyszałem tylko Morela... więc posłucham Waszych opinii.. oby były pomocne:D

zadałem sobie to pytanie... i odpowiedz brzmi tak i nie.. słucham różnej muzyki tak jak i pewnie większość z Was. Najlepiej by było gdbyby w osterj muzyce był "agresywny" i oddawał charakter utworu.. a przy muzyce tych czasów też potrafił zaskoczyć. Nie słucham, blusa, jazzu i muzyki klasycznej.. Raczej rock lata 80" i 90", muzykę obecną i troche elektronicznej.

Raczej rock lata 80" i 90", muzykę obecną i troche elektronicznej.

to nie kupuj morela i T25CF001.

szpilkowy illuminator (R3004/662000) to spr. połączenie z magnezowym seas-em .

najlepiej wybierz się do kogoś i posłuchaj .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Dobre sa planary BG neo3 pdr-w. Uzywam po dwa szeregowo bo maja tylko 4 omy. Bardzo lekkie membrany wiec wysokie tony przenosza naprawde dobrze. ET338 tez uzywam ale BG maja znacznie szersze gorne pasmo.

pozdrawiam,

To musisz je chyba montować bardzo blisko siebie. Teoretycznie nie powinno się dawać dwóch głośników wysokotonowych do jednej kolumny z powodu interferencji.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wiecie, co ja polecę - wstęgę. Fountek X2.0 z membraną wymienioną na 5um płaskie aluminium. Cena bardzo przystępna. Modyfikowałem tak wiele tanich CD3.5H, wychodzi wybornie. Wiem też, o ile lepszy jest "stockowy" X2.0 od "stockowego" CD3.5H, więc po modyfikacji będzie bajka.

To musisz je chyba montować bardzo blisko siebie. Teoretycznie nie powinno się dawać dwóch głośników wysokotonowych do jednej kolumny z powodu interferencji.

Te glosniki montuje sie wstegowo, nawet po 10 plus w pionowym rzedzie. Poza tym najlepiej glosniki kazdego pasma montowac w osobnych obudowach. Neo potrzebuja tylko waskiej ramki i podstawy albo bocznego montazu.

pozdrawiam,

Kolumna nie będzie generować oszałamiających poziomów SPL za sprawą słabego napędu woofera - Excele 18cm z Xmax równym 5mm one way (zupełnie jak W22EX) są znane z problemów przy większych wychyleniach. Dlatego zastanowiłbym się może nad Scanem D3004/602010 - mały front to możliwość zbliżenia centrów akustycznych tweetera i średniaka, podział 1.9kHz (dla W15CY w sam raz) powinno dać się zrobić, byłoby prawie że punktowe źródło dźwięku, że juz nie wspomnę o możliwościach optymalizacji dyfrakcji przez zróżnicowanie odległości tweetera od poszczególnych krawędzi przedniej ścianki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.