Skocz do zawartości
IGNORED

JAMO D570

pinio68

Rekomendowane odpowiedzi

*

Mam Jamo D590, ktore to sa wieksza wersja D570. Jezeli pamietam dobrze to pisale o nich w Opiniach.

Wybor dobry moim skromnym zdaniem bo te kolumny jakkolwiek uzywaja dosc przecietnych przetwornikow Vify to jednak efekt koncowy jest bardzo dobry. Szczegolnie imponuje mi dobre trzymanie fazy (potwierdzaja to wyniki badan labolatoryjnych) a wiec i swietne efekty przestrzenne. Nie wiem jak to wypadnie z HK, w mojej skromnej opinii to sa nieco za dobre kolumny na taki sprzet ale moze perspektywicznie rzecz ujmujac?

Ogolna charakterystyka jest taka, ze to kolumny bardzo neutralne, raczej o analitycznym charakterze i starajace sie nie wnosic nic od siebie. Dobre lub moze nawet bardzo dobre rozciagniecie basowe w dol, brak podbicia wysokiego basu co jest czeste w tej klasie kolumn i lekko wyeksponowana gora ale o dobrej jakosc. To daje dosc precyzyjny dzwiek i wrazenie swietnego zbalansowania.

Z minusow podalbym, ze nie jestem wielkim entuzjasta glosnikow niskotonowych dmuchajacych do dolu lub do wewnatrz czy na zewnatrz z bokow kolumn. Tu mamy do czynienia z tym pierwszym przypadkiem. Jednak basowiec dmuchajacy do przodu daje nieco precyzyjniejszy niski bas. No ale nie ma rozy bez kolcow.

W niemieckim magazynie o nazwie Audio czytalem kiedys test porownawczy kolumn za okolo 1500 euro i D590 ten test wygraly majac w stawce 4 inne kolumny niemieckie, o ile pamietam Cantony, Phonary, Nuberty i jeszcze jakies inne. Recenzent podkreslil, ze te Jamo po prostu najwierniej oddaja sens muzyki. Milo sie mi czytalo :-)

Obecnie te kolumny mozna dostac w Danii za 50% ceny katalogowej bo wchodza nowe i drozsze modele, D450 np. Ale nawet w samym Jamo przyznali, ze D450 nie sa lepsze a po prostu inne.

W oznaczniach Jamo D oznacza detal czyli kolumny nastawione na wierne odtworzenie datali, E oznacza All-round czyli kolumny do wszystkiego X rozciagniety bas czyli kolumny do rocka. Pierwsza cyferka po literce oznacza poziom dzwieku, jego jakosc w danej klasie a druga cyferka zwiazana jest z rozmiarem kolumny.

D590 i D570 sa bardzo latwe do wysterowania mimo 4 omowej impedancji i stanowia latwe obciazenie dla nawet slabowitych wzmacniaczy - Faktor z badan lab wynosi 55 dla D590. Test porownawczy w numerze 2 z roku 2001.

Z czystym sumieniem polecam bo Jamo w tym wypadku daje dokladnie to, za co sie placi. Kolumny bez zauwazalnych slabosci w swej klasie. Udany model bo sprzedawany skutecznie od wielu lat.

pzdrw

soso

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/11095-jamo-d570/#findComment-171855

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.