Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest róznica 3D -> 2D?

areksz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie organoleptczne:

Czy jest różnica pomiędzy jakością w obrazie filmów wydanych na BD 2D a 3D skonwertowanych przez TV do 2D?

Po co pytam?

Filmy 3D oglądam wieczorem, bo efekt gwarantowany.

W dzień 3D w nasłonecznionym pokoju nie próbowałem ale raczej się nie da -2D w słoneczny dzień nie ma rewelacji ale daje radę.

Niektóre wydania BD mają zarówno wersję 2D jak i 3D i w tym wypadku nie ma problemu.

Gorzej z tymi wydaniami BD, które zawierają wersje 2D i 3D osobno.

Jest sens posiadania obydwu wydań ze względu na jakość obrazu?

pzdr

a

PS

plazma szajsung PS51D6900

https://www.audiostereo.pl/topic/110958-czy-jest-r%C3%B3znica-3d-2d/

Konwersje jaką dokonuje tv z 2D do 3D jest żałosna w porównaniu do oryginalnych blu-ray 3D... Ja osobiście z tej konwersji nigdy nie korzystam...bo jest to porażka....

Pamiętaj tylko oryginalnie nagrane 3D, da Ci najlepsze 3D.. nigdy żadna konwersja....

tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój post.... :))))) bo chodziło chyba o konwersję z 3D do 2D , wydaje mi się ze oryginalne 3d nie da się obejrzeć w 2d ( pod warunkiem ze 3D to osobna płyta )..... nigdy nie próbowałem bo po co ....

System 3D działa niezależnie od pory dnia bardzo dobrze, oczywiście na dobrych telewizorach..

Pod warunkiem, że TV nie stoi w południowym oknie - ze względów lokalowych nie mogę inaczej ustawić TV.

wydaje mi się ze oryginalne 3d nie da się obejrzeć w 2d

TV ma możliwość konwersji 3D do 2D (przynajmniej mój).

Ostatnio kończyłem oglądanie filmu 3D skonwertowanego przez TV do 2D.

Zastanowiła mnie kwestia czy jest różnica w jakości obrazu.

Czy wystarczy mieć wersję 3D i jak się ma ochotę na 2D, to klik przycisk w pilocie i bez straty jakości mam to,

co oryginalne BD 2D?

pzdr

a

Dopiero teraz załapałem o co chodzi.

Sprawdziłem różnice , szczerze to dla człowieka z ulicy różnica nie widoczna.

Ale w drobiazgach jest - bo dotyczy dodatkowej obróbki sygnału.

Sprawdziłem na Sharpie bo Sharp ma konwersję 3D do 2D

Pytanie KULTOWE dla wieloletnich posiadaczy 3D:

- Czy wiesz gdzie trzymasz okulary 3G, (słynne pytanie Loccoloco),

- Czy są na pewno naładowane ? (miałem taki przypał, że znalazłem okulary 3D ale akumulatory były całkowicie padnięte),

- Czy włożył byś swojemu dziecku okulary (3D do aktywnego) ?

Sam się uporaj z tą nikomu niepotrzebną, domową pseudo "atrakcją".

To tak samo jak z UHD/4HD.

Moim zdaniem różnica jakości musi być ponieważ na jednej płycie trzeba zmieścić dwa razy więcej obrazu czyli dla lewego i prawego oka a więc stopień kompresji musi być większy a to wiąże się zawsze z utratą jakości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.