Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa jakości dźwięku, pomoc przy rozmieszczeniu

niedouczony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tutaj nowym użytkownikiem, który chciałby zaczerpnąć rad doświadczonych użytkowników. Będę przymierzać się do remontu mieszkania, i chciałbym połączyć salon (18m2) z przyjemnym środowiskiem dla dźwięku. Posiadam zestaw Bowers&Wilkins CM1 do tego amplituner jak i cd audioanalogue crescendo. Jestem zadowolony z tego zestawu lecz nie chciałbym pominąć aspektu przygotowania pomieszczenia. Mam ogólny zarys jak będzie wyglądać pokój. Do tego oczywiście muszą dojść meble. Podejrzewam że będą to jeszcze szafki wiszące (po 2 słupki 40cm na każdą stronę - oddalone od siebie np o 50cm). Czy dobrym rozwiązaniem będzie w przerwie tej 50cm zrobić rząd (od podłogi do sufitu) paneli akustycznych? Oczywiście kolumny będą na stojakach. Czy panele za kolumnami dadzą jakąś różnicę? Liczę na jakieś rady jak zaadaptować to pomieszczenie. Interesuje mnie kompromis pomiędzy wyglądem a funkcjonalnością. Z góry dziękuję za odpowiedzi i zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam.

30253148183417137129.jpg

51468957683548138543.jpg63061489282450874310.jpg

Póki co pokój stoi pusty. Meble które zamieściłem zapewne zostaną kupione i bedzie ich taki układ w pokoju. Ewnetualnie w razie potrzeby szafki wiszące u góry będzie można rozciągnąć na ścianie.. Do tego w pokoju znajduje się parkiet, na parkiecie będzie włochaty dywan. Telewizor musi wisieć w tamtym miejscu ponieważ oglądamy sporo filmów. Nie zależy mi na istnym i idealnym pokoju odsłuchowym, a o poprawę brzmienia, także nie wchodzi w grę całkowicie obijanie ścian, zasłanianie okien. Póki co jednym dopuszczalnym elementem poprawy mogłyby być panele akustyczne wykonane z gąbki, (kwadraty bądź inne kształty powszechnie dostepne na znanym serwisie aukcyjnym. Cena okolo 20zł za sztukę). Częściowe zakrycie sufitu też wchodzi w grę. Materiały muszą wtopić się w wystrój pomieszczenia, tak żeby na pierwszy rzut oka nie sprawiały odruchów wymiotnych. Gdzie w takim rozmieszczeniu powinny stanąć kolumny? Czy po bokach szafki rtv nie bedzie to zbyt duża odległość dla nich? Czy może umieścić je pomiędzy szafkami wiszącymi. Tylko tutaj pojawia się kolejne pytanie. Czy w takim wypadku mogą one stac na jakiejś zrobionej półce czy może na mniejszych stojakach położonych na półce rtv? najlepszym rozwiązaniem byłaby mniejsza szafka rtv tak żeby ustawić je na podstawkach między szafkami wiszącymi? Czy da się coś sensownego w takim ustawieniu wymyślić?

Jeśli gąbki piramidki po 20zł za sztukę są jedynym dopuszczalnym elementem to oznacza, że twoje pole manewru jeśli chodzi o adaptację ścian jest praktycznie żadne. Takie gąbki po prostu nic nie dają, a w niektórych przypadkach mogą nawet jeszcze pogorszyć. Owszem istnieją pianki akustyczne o dobrym szerokopasmowym działaniu, ale ich koszt jest wielokrotnie wyższy (szczegóły u forumowicza Szymon).

Jeśli chodzi o umiejscowienie kolumn, to jakakolwiek próba wkomponowania ich pomiędzy pokazane wyżej meble jest z góry skazana na niepowodzenie. Z kolumn wciśniętych pomiędzy wiszące szafki nie bezie ani stereofonii ani basu, a jedynie jazgot wyższych rejestrów. Generalnie stawiane kolumn na półkach lub wieszanie ich na ścianie daje bardzo kiepskie rezultaty i jest dopuszczalne jedynie w przypadku tylnych kanałów efektowych w kinie domowym.

Wracając do meritum - przy tak zabudowanej ścianie jak to pokazuje zdjęcie masz generalnie 2 wyjścia:

- kolumny umieścić na dedykownych podstawkach (tzw. standach) i ustawić przed linią mebli w odległości minimum 70 cm od ściany.

lub

- ustawić kolumny (oczywiście również na podstawkach) na innej ścianie - np. tej okiennej

Póki co pokój stoi pusty. Meble które zamieściłem zapewne zostaną kupione i bedzie ich taki układ w pokoju. Ewnetualnie w razie potrzeby szafki wiszące u góry będzie można rozciągnąć na ścianie.. Do tego w pokoju znajduje się parkiet, na parkiecie będzie włochaty dywan. Telewizor musi wisieć w tamtym miejscu ponieważ oglądamy sporo filmów. Nie zależy mi na istnym i idealnym pokoju odsłuchowym, a o poprawę brzmienia, także nie wchodzi w grę całkowicie obijanie ścian, zasłanianie okien. Póki co jednym dopuszczalnym elementem poprawy mogłyby być panele akustyczne wykonane z gąbki, (kwadraty bądź inne kształty powszechnie dostepne na znanym serwisie aukcyjnym. Cena okolo 20zł za sztukę). Częściowe zakrycie sufitu też wchodzi w grę. Materiały muszą wtopić się w wystrój pomieszczenia, tak żeby na pierwszy rzut oka nie sprawiały odruchów wymiotnych. Gdzie w takim rozmieszczeniu powinny stanąć kolumny? Czy po bokach szafki rtv nie bedzie to zbyt duża odległość dla nich? Czy może umieścić je pomiędzy szafkami wiszącymi. Tylko tutaj pojawia się kolejne pytanie. Czy w takim wypadku mogą one stac na jakiejś zrobionej półce czy może na mniejszych stojakach położonych na półce rtv? najlepszym rozwiązaniem byłaby mniejsza szafka rtv tak żeby ustawić je na podstawkach między szafkami wiszącymi? Czy da się coś sensownego w takim ustawieniu wymyślić?

nie jest źle, przygotuję jakąś propozycję, główny problemem będzie asymetria, bo na okna pewnie pójdą jakieś zasłony itp.?

Jeśli chodzi o użycie słowa gąbka to jednak mój błąd, myślałem o panelach akustycznych z pianki, coś ala:1bd83437783862d53f383fa3027c99e8.jpg

Jeśli natomiast porzucić pomysł długiej szafki rtv i skrócić ją o jakiś metr, na końcach postawić na podstawkach kolumny tak żeby może jakieś 2 szafki wisiały nad kolumnami, to zapewne już byłoby lepsze rozwiązanie. Dałoby mi to możliwość lekkiego ich wysunięcia np na te 70cm od ściany w momencie delektowania się muzyką. Jak w takim ułożeniu miałoby wyglądać usprawnienie otoczenia. Gdzie zamontować i najważniejsze co zamontować? Co z sufitem? Są jakieś w miarę estetyczne rozwiązania. Budżet jaki chciałbym poświęcić na to to jakieś 2 tysiące.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php

Warto przeczytac.

Ja preferuje tzw. ustawienie angielskie, ale moze u Ciebie bedzie lepiej w ustawieniu Audio Physic.

ustawap3.gif

Tzw. ustawienie niemieckie, bardzo popularne w Polsce, jakos mi nigdy nie zagralo.

(przede wszystkim, klopoty z basem i trzepoczacym echem)

Mój nowy plan zagospodarowania pomieszczenia. Oczywiście dywanu jeszcze nie ma na projekcie, i to samo tyczy się firanek. Kolumny będą mogły spokojnie być wysuwane w odsłuchu. I teraz pytanie co gdzie wstawić i co skąd kupić by było o niebo lepiej :)) Z góry dziękuję za zaglądnięcie tutaj :) Proszę się nie sugerować kątem "patrzenia" kolumn na sofę :) Będzie troszkę mniejszy.23731582561250370922.jpg

Pierwszy wniosek po przeczytaniu to taki, że dopóki nie kupię mebli docelowych, dopóki, pokój nie będzie wyglądać jak ma wyglądać w rzeczywistości, nie będzie dało się przeprowadzić żadnych testów. Dużo w tym artykule zostało zawarte, ba nawet został poruszony ciekawy motyw z wieszaniem dywanika na ścianie, dzięki temu nie trzeba pompować w ciemno pieniędzy. Kolejną rzeczą jest lekkie odsunięcie kanapy od ściany i ostatnia rzecz jaką muszę przetestować to motyw z ustawieniem kolumn poprzez odsłuch kawałka mono :). Lecz przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac chciałbym poznać opinie osób, które już mają spory bagaż doświadczeń. Jestem pewien, że pomoże mi to wycisnąć z tego zestawu i takiego rozstawu mebli maksimum. Są zapewne jakieś teoretyczne "pewniki" w zastosowaniu ustrojów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.