Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa zasilacza

Przem77

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam sprawę taką: mój wzmacniacz - Myryad 142 od pewnego czasu wydaje ciche dźwięki z transformatora - takie buczenie Jest to słyszalne tylko jak się przyłoży ucho do otworów wentylacyjnych, czyli naprawdę cicho, na 100 % jest z toroida. W serwisie (teraz jest dystrybutor w PL), powiedzieli mi, że to są drgania, rezonans o niskiej częstotliwości. Podobne przypadki były tu na forum opisywane. Może i tak jest. W każdym razie zawołali sobie za to około 200 złotych - trzeba zatopić, czy zalać :).

No w każdym razie odizolować ten zasilacz. Tak samo też tutaj wyczytałem. Nie jestem pewny bo jeżeli się jakaś blaszka odczepiła to po co taka duża ingerencja ?

Ok, w każdym razie chciałem Was zapytać, czy ktoś w Wawie mógłby to zrobić (może ktoś z Was) ? I Ile to mogłoby kosztować, bardziej po ludzku...

I druga sprawa, jak można to zasilacze stabilizowane (do Daca).

Czy rzeczywiście jest sens kupować Tomanka za kilkaset złotych, skoro można kupić takie zasilacze za 40, 50 złotych (w tym Tomanek do pieców, efektów gitarowych - też są w niskich cenach - ciekawe...)

Jak myślicie ? Nie ukrywam, że wydatek np. 400 złotych za zasilacz wydaje mi się głupotą, bo daca mam taniutkiego (Muse 4x1543)

Wielkie dzięki z góry za odpowiedzi.

Możesz dać przed trafo układ jak w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1. Ok, ale jak, skąd, kto i za ile ? :) I który układ, bo tam różne koncepty się pojawiały ?

2. A czy nie można po prostu przyczepic czegoś (blaszki) co jak sugerował gośc z serwisu się odczepiło ?

3. No i ta operacja "zatopenia", czy to jednak nie jest najlepsze i znów gdzie, kto i za ile ?

4. Jakbym jeszcze mógł prosic o Waszą opinię na temat tych zasilaczy stabilizowanych....

Wielkie dzięki!

Pomyślałem, że najlepiej jak tutaj napiszę ale jest jasne, że ja mistrzem lutownicy nie jestem... ?

Kiedyś dawno i nieprawda i odpada....

Jeżeli trafo to jest toroid to żadna blaszka się tam nie odczepiła, chyba że mocowanie samego trafa. Zalewanie pogorszy odprowadzanie ciepła. Układ z wątku jest bardzo prosty i bardzo tani więc warto zbudować i podłączyć. Pod trafo można dać jakieś podkładki. Zrób kilka zdjęć jak to wygląda.

Co do zasilacza to nie ma sensu aż takiej kasy pakować, ma być stabilizowany z dobrą filtracją i wystarczy.

Słuchajcie, jak pisałem ja tego sam nie zrobię, więc chciałbym się dowiedzieć ile to by kosztowało, części i wykonanie. Widzę, że jest jednak kilka opcji.

To nie jest mechaniczne brzęczenie blachy, tylko buczenie ciche samego zasilacza, słychać tylko jak się ucho przyłoży. Wolę żeby tego nie było na dłuższą metę, pewnie nie jest to obojętne dla urządzenia.

Wzmacniacza wolę sam nie rozbierać, wygląda w środku jak na zdjęciach ogólnie dostępnych w necie. Np. tu

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Was jest z Wawy lub okolic i mógłby rozważyć wykonanie, jeśli tak to poproszę o pw.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.