Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw do ROCKA!

tommm

Rekomendowane odpowiedzi

Kto szuka, ten znajdzie :) Oto przysłowie, które powinno cechować każdego miłośnika muzyki. ALe poważniej! Właśnie mam zaliczone kilka odsłuchów i jestem w punkcie wyjścia. Na początku zakładałem budżet do 8000zł, ale w tym przedziale zbudowanie zestawu do muzyki rockowej to delikatnie mówiąc "męczarnia" i droga przez co najmniej czyściec. Nawet rock, który nie jest tak wymagający jak muzyka klasyczna ma swoje potrzeby i nie mówią o tym, że potrzeba mocy, by ściany się zatrzęsły. Słuchałem zestawów Marantza w serii 6005, 7004, Rotela RCD-1520 v2 i nie pamiętam odtwarzacza tej samej firmy, NAD C356BEE. Wiem jedno, jeśli chodzi o kolumny to B&W i ich brzmienie jest dla mnie odpowiednie :) Nie wykluczam, że inne kolumny też wchodzą w grę.

Czego szukam i czego mi brakowało, to barwa! Jako miłośnik The Beatles, Pink Floyd itp., to włączając chłopców z Liverpoolu poczułem rozczarowanie! Męczył mnie wokal, męczył mnie dźwięk i to nawet w momentach piosenek, które są bardzo rytmiczne i wpadające w ucho :)

Mój budżet na chwilę obecną to w planach 16000zł! A to kwota na całość czyli wzmacniacz, odtwarzacz i kolumny :)

co polecacie by posłuchać? Dopytam też o B&W, które kolumny są warte odsłuchania? Mój pokój to 25m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/

Wiem jedno, jeśli chodzi o kolumny to B&W i ich brzmienie jest dla mnie odpowiednie :)

...

Czego szukam i czego mi brakowało, to barwa! Jako miłośnik The Beatles, Pink Floyd itp., to włączając chłopców z Liverpoolu poczułem rozczarowanie! Męczył mnie wokal, męczył mnie dźwięk i to nawet w momentach piosenek, które są bardzo rytmiczne i wpadające w ucho :)

Typowe dla odsłuchów, pół godziny-godzina grania - jesteś zachwycony, potem zaczyna przeszkadzać.

Jeśli słuchałeś w kilku konfiguracjach i za każdym razem było podobnie to kolumny do zmiany, choć niech zgadnę - pewnie zrobiły wrażenie przestrzenią, wyrazistością, detalami (pytanie retoryczne) ? ;)

Są inne kolumny, robiące prawie tak samo dobre wrażenie (albo i nie prawie - zależy od budżetu), z tą różnicą, że są nie męczące na dłuższą metę. Na tym właśnie, moim zdaniem, wychodzi cała klasa sprzętu.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3132024
Gość numik

(Konto usunięte)

Kto szuka, ten znajdzie :) Oto przysłowie, które powinno cechować każdego miłośnika muzyki. ALe poważniej! Właśnie mam zaliczone kilka odsłuchów i jestem w punkcie wyjścia. Na początku zakładałem budżet do 8000zł, ale w tym przedziale zbudowanie zestawu do muzyki rockowej to delikatnie mówiąc "męczarnia" i droga przez co najmniej czyściec. Nawet rock, który nie jest tak wymagający jak muzyka klasyczna ma swoje potrzeby i nie mówią o tym, że potrzeba mocy, by ściany się zatrzęsły. Słuchałem zestawów Marantza w serii 6005, 7004, Rotela RCD-1520 v2 i nie pamiętam odtwarzacza tej samej firmy, NAD C356BEE. Wiem jedno, jeśli chodzi o kolumny to B&W i ich brzmienie jest dla mnie odpowiednie :) Nie wykluczam, że inne kolumny też wchodzą w grę.

Mój budżet na chwilę obecną to w planach 16000zł! A to kwota na całość czyli wzmacniacz, odtwarzacz i kolumny :)

co polecacie by posłuchać? Dopytam też o B&W, które kolumny są warte odsłuchania? Mój pokój to 25m2.

wybór jest ogromny, masz spory budżet. Jeśli szukasz barwy to chyba brakuje Ci czegoś, co mają Baltlaby (dobra para z Paradigmami, które są stworzone do rocka), AMC (mało znane, a świetne wzmaki - salon soundpower warszawa), hybrydy Vincenta i ....lampa, Mingda robi bajeczne wzmaki za małe pieniądze. Wszystkie w/w mają górę idealną do rocka, z tych które znam pasują najlepiej.

B&W? Ok, ja ich nie trawię, może porównaj z Paradigmami, Monitor Audio czy Dali Zensor 7. Z Dali fajnie zgrywają się Nady, z Paradigmami dobra para to tez roksan caspian.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3132097

Zaryzykuj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmak Yaqin MC10L

I mamy barwę, że ho ho

Zostanie na Dac-a z AudioGD i dobry transport.

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3132170

Załozyłem podobny temat dzień wcześniej,nawet opieramy sie o podobny budżet i słuchamy podobnej muzyki.

Napisałem ,że dopiero wchodze w ten temat,może nie na dlugo,ale jednak,chce tylko znaleść sprzet.

Dzis miałem okazje zrobic 1 odsluch,czyli za bardzo nie mam bazy do porównań,ale sluchałem tranzystora i lamp.

Chcę próbować dalej,ale...... nigdy nie myślałem o lampie,a teraz jestem zauroczony,nawet nie chciało mi sie słuchac tego tanzystora.

Nie bede mówił co za marka,byly 2 lampy i to był inny dzwiek,tranzystor to linia prosta,fajnie,ale bez emocji,w drugim przypadku,co chwila

cos mnie zaskakiwało,były ekscytacje i wiele rzeczy ,które cieżko mi nazwać.

Posłucham innych tranzystorów,ale na chwile obecna czuje,ze znalazłem własciwy drogowskaz.

Przepraszam ,może dla niektórych to będzie pustosłowie,ale chciałem tylko wskazac autorwi tematu,by spróbował w tym kierunku.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3132260

Witaj,

na listę odsuchów na Twoim miejscu dołożyłbym system Naim. Jeśli chcesz zmieścić się w założonym budżecie, proponowałbym konfigurację opartą na wzmacniaczu Naim Nait XS-2, odtwarzaczu CD5si oraz zestawie kolumn Audio Academy Hyperion IV. W takiej konfiguracji będziesz miał dobrą dynamikę, świetną przestrzeń i przede wszystkim bardzo dobre wypełnienie, środek pasma, świetny wokal. Konfiguracja taka nie zmęczy Cię po 30 minutach odsłuchu, wręcz przeciwnie, im dłużej słuchamy, tym bardziej dźwięk podoba się nam.

Pewną alternatywą wzmacniacza Naim może być mocna hybryda lampowa Vincent SV-237 jako połączenie dynamiki, szybkości i mocy tranzystora z plastycznością lampy.

Ostatnią propozycją będzie integra Hegel H80. To także bardzo mocny wzmacniacz o szybkim, dynamicznym brzmieniu.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3132305

po pierwsze B&W nie stawia na barwe. Po drugie kazdy szuka czegos innego w brzmieniu. Jakbys zestawil takie Vienny czy Dynaudio z Rotelem to by byla barwa i by nie meczylo.

Musisz sie tez zdecydowac do jakich kolumn szukasz reszty toru bo tak to mozna w nieskonczonosc.

Poza tym jeden lubi rocka z wykopem, miechem i zeby zacieralo bledy w realizacji a inny musi miec zylete i duzo wysokich.

Zakladajac ze lubisz barwe to wez np Dynaudio Focus 260 a nie B&W. Do tego jakis mocny piec i po zabawie.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3132784

tommm, B&W do rocka da się zrobić, ale tu potrzeba solidnego mocowo wzmaka grającego gęsto na dole oraz idącego ogółem brzmienia

w stronę ciepła. O piecach typu Marantz, Nad zapomnij. Są za słabe. Jezeli rotel to tylko najmocniejsza koncówka plus pre np.lampowe.

Bowers lubi prąd niezależnie od modelu. Niestety dynaudio i vienna tez potrzebują sporo mocy, o czym wielu zapomina.

Wtedy dopiero te kolumny pokazują co potrafią.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3132990

Wiem jedno, jeśli chodzi o kolumny to B&W i ich brzmienie jest dla mnie odpowiednie :)

Czego szukam i czego mi brakowało, to barwa!

Mój budżet na chwilę obecną to w planach 16000zł!

Nie gotuj się, ale mam wrażenie że póki co nie wiesz do końca jaki rodzaj prezentacji Cię na prawdę kręci.

B&W i barwa? Dla mnie jedno wyklucza drugie.

16k można wydać w lepszym sklepie w ciągu 1h. Na Twoim miejscu na skompletowanie zestawu dałbym sobie min. 6 miesięcy. Zbliżają się wakacje - martwy sezon. Zaliczyłbym co najmniej kilkanaście odsłuchów i potem odczekał z miesiąc żeby mózg odpoczął.

Skupiając się na samych kolumnach posłuchałbym różnych szkół grania np. Usher, Dynaudio, Spendor, polskich produktów (np. Studio 16 Hertz). Prosty przykład 2 kolumn z dobrą ceną i całkowicie odmiennym sposobem prezentacji:

neutralność i przestrzeń:

Ukryta Zawartość

przestrzeń, emocje i barwa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że moderator nie zarąbie linków.

Generalnie uważaj na urządzenia, które w czasie odsłuchów robią "ogromne" wrażenie. Po 2-3 miesiącach grania w domu może okazać się, że tak, tak, ale... a wtedy d&pa w krzakach i to absolutna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3135113

Event Opal + Audiolab CDQ

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

https://www.audiostereo.pl/topic/110987-zestaw-do-rocka/#findComment-3135311

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.