Skocz do zawartości
IGNORED

DIY w stylu Visaton Monitor 890 MkIII

Vincent_Vega

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zbudować kolumny na Beymach 12BR70 w stylu Visaton 890 MkIII albo starych konstrukcji JBL takich z tubami.

Jest wiele tematów na zagranicznych forach o konstrukcjach na tym głośniku, ale nie jarzę na tyle angielskiego żeby znaleźć optymalne rozwiązanie do moich oczekiwań.

Mianowicie chcę w kolumnie 2 x 12BR70 plus jakiś dobry driver tylko jaki?

I czy taka konstrukcja wymaga jeszcze jakiegoś twittera?

Posłuży do nagłośnienia salonu ponad 40m2, zależy mi na jakości. Do wydania koło 4 tys. Mam dostęp do taniego MDF dobrej jakości i cnc jeśli chodzi o wykonanie tub.

Na DiyAudio Pogromca_mitow zaproponował 2,5 drogi w układzie d'appolito z hornem w środku jeśli dobrze zrozumiałem... przy czym raczej chciałbym uniknąć układu d'appolito.

Witam, chciałbym zbudować kolumny na Beymach 12BR70 w stylu Visaton 890 MkIII albo starych konstrukcji JBL takich z tubami.

Jest wiele tematów na zagranicznych forach o konstrukcjach na tym głośniku, ale nie jarzę na tyle angielskiego żeby znaleźć optymalne rozwiązanie do moich oczekiwań.

Mianowicie chcę w kolumnie 2 x 12BR70 plus jakiś dobry driver tylko jaki?

I czy taka konstrukcja wymaga jeszcze jakiegoś twittera?

Posłuży do nagłośnienia salonu ponad 40m2, zależy mi na jakości. Do wydania koło 4 tys. Mam dostęp do taniego MDF dobrej jakości i cnc jeśli chodzi o wykonanie tub.

Na DiyAudio Pogromca_mitow zaproponował 2,5 drogi w układzie d'appolito z hornem w środku jeśli dobrze zrozumiałem... przy czym raczej chciałbym uniknąć układu d'appolito.

D'appolito i 2,5 drogi wyklucza się nawzajem. Do d'appolito oba głośniki musza przetwarzać to same pasmo. W 2,5 drogi jeden z głośników przetwarza tylko bas. Jeżeli 2,5 drogi to jeden głośnik tuż przy podłodze a drugi na wysokości odsłuchu. Wtedy głośniki inaczej odziaływują z pomieszczeniem i suma rezonansów jest mniejsza. Poza tym jeżeli jeden głośnik jest bliżej podłogi to nie ma zjawiska baffle step przez co uzyskuje się więcej basu.

Sama idea 2,5 polega właśnie na tym że zamiast korygować baffle step przy pomocy zwrotnicy robi się to przy pomocy drugiego głośnika.

Vincent, popraw to co zostalo napisane.

A napisane bylo tak:

" Wzorujac sie na visatonach najlepiej zrobic zestaw 2.5 drozny, choc jak nie masz ograniczen to d'appolito z hornem w srodku bedzie zdecydowanie lepszym pomyslem."

Czyli albo jak w visatonach 2.5 drogi, albo dwudrozne d'appolito. Te rozwiazania sa zupelnie rozne, wiec nie wiem dlaczego zasugerowales sie, ze mozna je polaczyc?

polraven - zamiast wyśmiewać początkujących mógłbyś się podzielić jakąś wartościową wiedzą.

meloV8 - przepraszam, po prostu źle zrozumiałem i z niewiedzy pomyślałem że układ WTW przy podziale na 2,5 drogi to połączenie tych rozwiązań. Teraz rozumiem że to się wyklucza.

Wyobrażam sobie to jako układ TWW z BMS 4538 na górze i 2 x 12BR70 na dole.

Złożyłem sobie jiga i mam niezłe zaplecze stolarskie więc bd mógł zrobić pomiary we własnym zakresie a nawet może i uda mi się zaprojektować zwrotnicę przy współpracy z kimś bardziej doświadczonym... ale nie o to chodzi.

Czy są jakieś uniwersalne projekty hornów czy tak jak zwrotnicę trzeba je projektować pod konkretne zestawienie głośników?

Mógłby ktoś podać jakieś źródła edukacyjne w tej kwestii?

Nie ma co kombinować, albo robić,....klonować visatona, a jak już na beymach, to będzie co innego, i wtedy nie ma co się wzorować visatonem, będzie wszystko inne,...i podejście do konstrukcji też.

Chodziło mi o wzorowanie się na visatonie wizualne, Twoje kolumny są dobrym przykładem takiego wzornictwa i chyba też beyma tam siedzi. Proszę tylko o wskazówki np. na temat tego jak dobrać tą drewnianą tubę na driver...

Czy trzeba ją zaprojektować pod konkretne zestawienie głośników czy pod dany driver czy jeszcze na innej zasadzie się to dobiera?

No i widzę że u Ciebie siedzi na górze wstęga, po co ona skoro driver przenosi spokojnie do tych 20khz?

Czy w cenie BMS'a 4538 można znaleźć coś ładniej grającego pasującego do koncepcji takiej kolumny?

To na górze tak jak w wszystkich, taki dodatek wzmocnienia, wykończenia, daje większą przestrzeń i powietrza.

a co do basu,...zawsze łatwiej jest dobrać jeden głośnik i aplikować, niż dwa, w visatonie trzeba visatona, a z innymi to testy, tutaj raczej nikt Tobie nie doradzi, po prostu musisz sam, to są drogie zabawki, określasz pułap cenowy i w tym się poruszać.

kup beymę 12B100/R bms 4524, tubkę seosa, skrzynka 60 litrów, bas z super wybrzmieniem kontrabasu, no i może trochę ścian po kruszyć,..konstrukcja zamiata visatona,... jakość do ceny.

A jak chcesz visatona, to klonuj, materiałów jest pełno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.